De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Persoonsgerichte zorg Dementia Care Mapping. DCM en Persoonsgerichte zorg Tom Kitwood: Grondlegger van Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Persoonsgerichte zorg Dementia Care Mapping. DCM en Persoonsgerichte zorg Tom Kitwood: Grondlegger van Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping."— Transcript van de presentatie:

1 Persoonsgerichte zorg Dementia Care Mapping

2 DCM en Persoonsgerichte zorg Tom Kitwood: Grondlegger van Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping Persoonsgerichte zorg: Basis van Dementia Care Mapping Dementia Care Mapping: methode en proces

3 NS Neurologische stoornis G Gezondheid en fysieke conditie B Biografie en levensgeschiedenis P Persoonlijkheid SP Sociale psychologie Verrijkte Model Dementie = NS+G+B+P+SP

4 Psychologische basisbehoeften Liefde Gehechtheid Comfort Identiteit Zinvolle bezigheid Erbij horen Liefde Relatiezorg is gericht op het behoud van ‘persoonzijn’ ‘Iemand’ zijn in de relatie met anderen’ Het gaat over erkenning, respect en vertrouwen.

5 Methode - Langdurende observatie - Duidelijke afspraken over codering - Oorspronkelijk voor personen met dementie die leven in een WZC Recente uitbreiding naar thuiszorg Proces Hulp bij het ontwikkelen van persoonsgerichte zorgpraktijk Onderdeel van een continu proces van kwaliteitsverbetering van zorg Dementia Care Mapping Dementia Care Mapping DCM is een intensief proces en de implementatie vereist: een grondige voorbereiding voldoende kennis, inzicht en beschikbaarheid (tijd en middelen)

6 Observatie van bewoners Gedragscode Stemming Betrokkenheid Betekenisvolle acties van medewerkers Persoonsversterken- de interacties Persoonsonder- mijnende interacties Methode

7 Resultaten op: Individueel niveau en op Organisatieniveau

8 -Onthouden van aandacht -Misleiden -Te hoog tempo -Verstoren -Infantiliseren -Warmte bieden -Ontspannen tempo -Mogelijk maken -Samenwerken -Plezier maken Interacties Persoonsondermijnende interacties: voorbeelden Persoonsversterkende interacties: voorbeelden

9 DCM is een waardevolle methode om te benoemen en te bestendigen wat goed loopt om groeikansen te detecteren, om veranderingsprocessen op gang te brengen om zorgverleners uit te dagen om gebruik te maken van alle kwaliteiten en mogelijkheden, in zichzelf en in hun omgeving met als uiteindelijke doel een respectvolle en deugddoende zorg aan te bieden aan een steeds toenemende groep van personen met dementie DCM en onderzoek Er werd de voorbije jaren reeds heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van DCM. Er worden internationaal steeds meer onderzoeksprojecten opgestart.


Download ppt "Persoonsgerichte zorg Dementia Care Mapping. DCM en Persoonsgerichte zorg Tom Kitwood: Grondlegger van Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping."

Verwante presentaties


Ads door Google