De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Masjid Een moskee is een plek waar een of meerdere moslims salat / islamitisch gebed tot god doen. In principe is hier geen gebouw voor nodig. Er is nergens.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Masjid Een moskee is een plek waar een of meerdere moslims salat / islamitisch gebed tot god doen. In principe is hier geen gebouw voor nodig. Er is nergens."— Transcript van de presentatie:

1 Masjid Een moskee is een plek waar een of meerdere moslims salat / islamitisch gebed tot god doen. In principe is hier geen gebouw voor nodig. Er is nergens een omschrijving van hoe een moskee eruit moet zien.

2 Sajdeh Het Arabische woord voor moskee is masjid en betekent plaats van sajdeh. Sajdeh betekent met het voorhoofd een paar seconden, minuten op de grond steunen. Men mag alleen voor God sajdeh doen en niet voor mensen of beelden.

3 Sajdeh De grond waarop gebeden wordt moet schoon zijn en moet niet gestolen zijn of met dwang van de eigenaar afgepakt zijn. Men moet toestemming hebben om er te bidden, wil men dat het gebed door god geaccepteerd wordt.

4 Mekka Kaabeh Men moet wel in de richting van mecca, kaabeh staan en als er meerdere mensen samen bidden zal de meest vrome van allemaal de voorganger zijn.

5 University Mosque Depok, Jawa Barat, Indonesia Deze universiteitsmoskee is gesitueerd in het centrum van de nieuwe universiteits campus in Depok. Deze kan 3000 gelovigen onderdak bieden. Het ontwerp is gebaseerd op de gebruikelijke masjid vormgeving in Indonesie die daken met meer lagen hebben.

6 Tengku Tengah Zaharah Mosque Kuala Terengganu, Malaysia

7 Sherefuddin’s White Mosque Visoko, Bosnia and Herzegovina Deze moskee is een van de vele voorbeelden hoe men in de islamitische landen probeert los te komen van de traditionele manier van moskeebouw en eigentijdse architectuur met gebruikmaking van nieuwe technieken te introduceren.

8 Sherefuddin’s White Mosque Visoko, Bosnia and Herzegovina De moskeegangers hebben uiteindelijk de schoonheid hiervan leren waarderen.

9 Qubbah Mosque Medina, Saudi Arabia

10 Mud Mosque Maree, Australia Een moskee van klei en riet gebouwd door de Afghaanse kameelherders die zich in de late 19de eeuw in Australië hebben gevestigd.

11 La Mezquita/ Grote moskee Cordoba, Spain Van moskee tot Kathedraal De bouw is tussen 784 en 786 op de plek waar waarschijnlijk een vroegere Romeinse tempel gelegen was begonnen en heeft twee eeuwen geduurd. In 1236 nadat Cordoba in de handen van Ferdinand III kwam, werd het interieur van de moskee tot Kathedraal omgebouwd en het gebouw werd de stadskathedraal

12 De Muzquita/ Grote moskee Cordoba, Spain In de 16de eeuw heeft de Romeinse koning Carel de Vde een geheel gotische kapel aan de voormalige moskee toegevoegd. Het gebouw wordt nu als kathedraal gebruikt.

13 Al-Abbas Mosque Asnaf, Yemen Deze rond 1255 gebouwde moskee is dicht bij Sanaá, de hoofdstad van Yemen.De muren zijn van steen, Het plafond is van hout en is versierd met vergulde geometrische tekeningen.

14 The Central Mosque Porto Novo, Benin Deze moskee was gebouwd in 1912 door de Afrikaanse remigranten vanuit Zuid Amerika. Het is wat hoger dan de rest van de gebouwen in de stad en doet eigenlijk aan de Europese middeleeuwse kathedralen denken.

15 Dar al-Islam Mosque Abiquiu, New Mexico, United States bouwwijze in noord Egypte. Fathy past vaker plaatselijke materialen en natuurlijke ventilatie in zijn The Egyptische architect, Hasan Fathy en zijn metselaars uit Nubia kwamen speciaal voor dit project naar Amerika. Het gebouw is totaal uit leem gemaakt en heeft veel elementen van de lokale architectuur, hoewel de vormgeving en bouwtechniek is gebaseerd op de ontwerpen toe.

16 Grand National Assembly Mosque Ankara, Turkey De nieuwe moskee van de National Assembly is exclusief voor polititie en hun medewerkers van het in Turkije. Het heeft een driehoekig voorplein en een rechthoekige gebedsruimte. De qibla muur is van glas en kijkt uit op een tuin.

17 Mosque of the Shah Isfahan, Iran Shah moskee is gebouwd tussen 1611 en 1630 om binnen het stedenbouwkundige plan van Shah Abbas voor Isfahan gebedsruimte voor het publiek te maken. De moskee werd pas in de tijd van zijn opvolger Safi I voltooid.

18 Mosque of the Shah Isfahan, Iran c.1612

19 Huajuexiang Mosque Xian, China Het gebouw is rechthoekig en bestaat uit 5 afzonderlijke buitenplaatsen met muren ertussen. Het is volgens de Chinese traditionele architectuur gebouwd en heeft geen minaretten.

20 Mosque of Hasan Rabat, Morocco De bouw van deze moskee is in 1191 door Al Mansur Almohad de gouverneur van Rabat begonnen. Maar na de dood van Al mansur is het gebouw niet afgemaakt. De minaret wijst naar de monumentale maten die deze moskee had moeten krijgen.

21 Al-Hakim Moskee Cairo, Egypt Het gebouw is van baksteen gemaakt. Een rechthoekige buitenplaats met arcades eromheen is het centrum waar de gebedsruimte en de andere ruimtes op uit komen.

22 Djingareyber Mosque Timbuktu, Mali Dit is het oudste monument van Timbuktugebouwd door Sultan of Mali, na zijn terugkeer uit Mekka in 1325. Het is gebouwd uit ongebakken aarde En moet continu worden onderhouden. De plaatselijke Imam en de bewoners van de stad voeren de onderhoud werkzaamheden uit.

23 minar jonban Minaret zonder moskee Dit is geen moskee maar het mausoleum van Amu Abdollah een godvrezende heilige volgens het opschrift op de grafsteen. De datum op het grafschrift is 17 zil hijja 716 AH. De twee minaretten zijn zodanig met elkaar verbonden dat wanneer men in een minaret klimt en tegen de muur steunt, beide minaretten beginnen te bewegen. Dit is een van de toeristische attracties van Isfahan in Perzie. Men weet niet hoe deze minaretten werken.

24 Minaret van Jam 65m 12de eeuw Minaret wordt omschreven als: Toren om te markeren, plaats van licht. Minaret is in het Arabisch afgeleid van noor. Noor betekent licht en de minaret is symbolisch de plek van het licht van het geloof.

25 In vroegere tijden in de woestijn werden langs de wegen voor karavanen minaretten gebouwd. Dit was nodig om de randen van de weg die door de zandstormen onzichtbaar werden te markeren. Elke reiziger legde er een paar stenen bovenop zodat er een hogere toren ontstond. Tegenwoordig zijn minaretten alleen bekend als de torens bij een moskee.

26

27 De kalan minaret in Bukhara De Kalan minaret in Bukhara, 47 meter hoog, was de hoogste in centraal Azie rond 1130. Deze minaret had namelijk twee extra functies: In de tijd van Djengiz ghan van Mongolie en Timur de Lamme was het een wacht toren en werden de tegenstanders van de Amir (koning) hier vandaan naar beneden gegooid. Aan de voet van deze minaret staat een 16de eeuwse moskee die in de sovjettijd tot 1991 als warenhuis werd gebruikt.

28 Syrie, Damascus, Umayyad moskee Caliph Al-Walid Ibn Abdul Malik heeft Griekse architecten ingehuurd om minaretten voor de Ummayad moskee te ontwerpen. Dit waren een van de eerste minaretten van Islam. In veel gevallen zoals de Ummayad moskee in Damascus, daterend uit rond 700 zien wij dat de minaret is toegevoegd om een kerkgebouw als moskee herkenbaar te maken.

29 Syrie,Damascus, Umayyad moskee

30 Deze moskee was oorspronkelijk een tempel gewijd aan Hadad (3000 jaar voor Christus), Daarna werd het door de Romeinen tot een Jupiter tempel omgetoverd. In de vroege christentijd werd het gebouw een basiliek. De Muslims maakten er later een moskee van. In deze moskee bevindt zich nu nog steeds het graf van st. John de Baptist.

31 Syrie, Damascus, Umayyad moskee

32 In onze tijd zijn de minaretten min of meer het symbool van islam geworden. Maar theologisch is hier geen onderbouwing voor te vinden. Zij zijn hoogstandjes van architectuur en constructie, elegant hoog en indrukwekkend. Hiermee tonen de machthebbers en de makers en architecten hun eerbied voor God en wellicht ook hun macht en trots.

33 Mihrab en Minbar Andere elementen van een moskee zoals de Mihrab de plek waar de voorganger bidt, en minbar, de plaats waarop de imam zijn toespraak houdt, zijn ook later aan moskee architectuur toegevoegd.

34 Aya-Sofia moskee Istanbul De koepel is ook een overspannings en klimatologische techniek om kolom vrije ruimtes te maken, de koepels werden eerder in de kerken toegepast. Aya Sofia in Istanbul was vroeger ook een kerk.

35

36

37

38 Essalam Moskee Rotterdam, Schetsontwerp

39 Mahasti Kok-Tafahomi nilofar urban | architectural | industrial design Verwersdijk 92 2611 NK Delft t: 31 15 2141015 f: 31 15 2140724 info@nilofar.nl www.nilofar.nl


Download ppt "Masjid Een moskee is een plek waar een of meerdere moslims salat / islamitisch gebed tot god doen. In principe is hier geen gebouw voor nodig. Er is nergens."

Verwante presentaties


Ads door Google