De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duiken in Zeeland II - NELOS (Duikplaatsen, Waar duik je in Zeeland en wat is wanneer te zien?) Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duiken in Zeeland II - NELOS (Duikplaatsen, Waar duik je in Zeeland en wat is wanneer te zien?) Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009."— Transcript van de presentatie:

1 Duiken in Zeeland II - NELOS (Duikplaatsen, Waar duik je in Zeeland en wat is wanneer te zien?) Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009

2

3 Grevelingen 1. Preekhil Preekhil 2. Koepeltje Koepeltje 3. Scharendijke/ Kabbelaarsrif Scharendijke Kabbelaarsrif Scharendijke Kabbelaarsrif 4. De Muur De Muur De Muur 5. Nw. Kerkweg Nw. Kerkweg Nw. Kerkweg 6. Ossehoek Ossehoek 7. Kijkuit Kijkuit 8. Bommenede Bommenede 9. Dreischor Dreischor 10. Gemaal Gemaal

4 Oosterschelde - I 11. Neeltje Jans Neeltje Jans Neeltje Jans 12. Westbout* Westbout* Westbout* 13. Burgsluis* Burgsluis* Burgsluis* 14. Plompetoren* Plompetoren* Plompetoren* 15. Schelphoek Schelphoek 16. Flaauwers* Flaauwers* Flaauwers* 17. Kistersnol* Kistersnol* Kistersnol* 18. Lokkersnol Lokkersnol 19. Levensstrijd* Levensstrijd* Levensstrijd* 20. Kulkenol* Kulkenol* Kulkenol* 21. Zeelandbrug* Zeelandbrug* Zeelandbrug* 22. de Val* de Val* de Val* 23. Noordbout* Noordbout* Noordbout* 24. Zuidbout* Zuidbout* Zuidbout* 25. Blinde dam Blinde dam Blinde dam 26. Zoetersbout* Zoetersbout* Zoetersbout*

5 Oosterschelde – II 28. 28. Sint Annaland* Sint Annaland* 29. 29. Stavenisse Stavenisse 30. 30. Stavenisse Stavenisse 31. 31. Stavenisse Stavenisse 32. 32. Gorishoek* Gorishoek* 33. 33. Vuilnisbelt Vuilnisbelt 34. 34. Strijenham* Strijenham* 35. 35. Oesterdam Oesterdam 36. 36. Wemeldinge Oost* Wemeldinge Oost* 37. 37. Linda* Linda* 38. 38. De Hoek* De Hoek* 39. 39. Klein Stelle* Klein Stelle* 40. 40. Nieuwe Sluis* Nieuwe Sluis*

6 Oosterschelde – III 44. 44. Katshoek* Katshoek* 45. 45. Katshaven Katshaven 46. 46. Colijnsplaat 47. 47. Koningsheim 48. 48. Oesterput 49. 49. Wissenkerke-O.nol 50. 50. Vlietpolder* Vlietpolder* 51. 51. Wissenkerke-W.nol* Wissenkerke-W.nol* 52. 52. Kattendijke* Kattendijke* 53. 53. Goese Sas* Goese Sas* 54. 54. Putti's Place* Putti's Place* 55. 55. Roompot* Roompot*

7 De Zeelandbrug (MOO-143) :53,00/405,40 De Zeelandbrug ligt in midden van het eiland Schouwen- Duiveland aan de Oosterschelde, Vlak bij Zierikzee. De Zeelandbrug ligt in midden van het eiland Schouwen- Duiveland aan de Oosterschelde, Vlak bij Zierikzee.

8 Tips Let op: de pijlers bestaan uit 3 ronde zuilen die aan de bovenkant een 50 cm rand hebben. Je hebt die idee dat je er niet meer uit komt. Let op: de pijlers bestaan uit 3 ronde zuilen die aan de bovenkant een 50 cm rand hebben. Je hebt die idee dat je er niet meer uit komt. Stel je wil naar de 2 de pijler aan de oppervlakte snorkelen, de stroming word sterker hoe dichter je bij de 2 de pijler komt. Ook onderwater is er sterke stroming maar de 2 de pijler is heel mooi. Stel je wil naar de 2 de pijler aan de oppervlakte snorkelen, de stroming word sterker hoe dichter je bij de 2 de pijler komt. Ook onderwater is er sterke stroming maar de 2 de pijler is heel mooi.

9 Zeelandburg Niet alleen de pijlers zijn mooi om te zien. Deze zijn begroeid met een bloemachtig Neteldier. Niet alleen de pijlers zijn mooi om te zien. Deze zijn begroeid met een bloemachtig Neteldier. Ook rond de pijlers zijn Harders en Zeebaarzen en naaktslakken te zien. Ook rond de pijlers zijn Harders en Zeebaarzen en naaktslakken te zien. En in Mei t/m Juli is er ook kans om Sepia’s & Sepia eieren te zien. En in Mei t/m Juli is er ook kans om Sepia’s & Sepia eieren te zien.

10 Zuidbout (MOO-147) : x=56,1y=403,8 De duikplaats Zuidbout ligt in het zuid-oosten van Schouwen- Duiveland, niet ver bij Zierikzee.

11 Zuidbout Te zijn is hier: Te zijn is hier: Zakpijpen,Zakpijpen, GrondeltjesGrondeltjes Deze duikplaats loopt door tot 40m diepte. Deze duikplaats loopt door tot 40m diepte. In het voorjaar, maart–april heb je kans om een Snotolf te zien. In het voorjaar, maart–april heb je kans om een Snotolf te zien. Let op: stroming! Let op: stroming!

12 Stromingsduiken Stromingsduik maken betekend z.b. van Noordbout naar Zuidbout 900m afstand. Stromingsduik maken betekend z.b. van Noordbout naar Zuidbout 900m afstand. Natuurlijk met opkomend getij op een diepte van 15m max. Natuurlijk met opkomend getij op een diepte van 15m max. Na ongeveer 30 min. moet je bij de glooiing aangekomen zijn. Na ongeveer 30 min. moet je bij de glooiing aangekomen zijn. Als je de bodem verliest, moet je opstijgen (boei) en met de stroming naar de kant drijven. Als je de bodem verliest, moet je opstijgen (boei) en met de stroming naar de kant drijven. Kompas. Kompas. Netten. Netten. Bij een stromingsduik vanuit een boot drijft de boot gewoon met je mee. Bij een stromingsduik vanuit een boot drijft de boot gewoon met je mee.

13 Plompetoren (MOO-131) :43,411,40 De duikplaats Plompe-toren ligt in het zuid-oosten van Schouwen- Duivenland niet ver van Burgh- Haamstede. De duikplaats Plompe-toren ligt in het zuid-oosten van Schouwen- Duivenland niet ver van Burgh- Haamstede.

14 Plompetoren Door dat de duikplaats relatief dichtbij de stormvloed-kering is, komen hier soorten voor die men elders niet zo snel zal zien. Bv: Door dat de duikplaats relatief dichtbij de stormvloed-kering is, komen hier soorten voor die men elders niet zo snel zal zien. Bv: KokerwormKokerworm NoordzeekrabNoordzeekrab Grotere Kabeljauwen.Grotere Kabeljauwen. Alle dieren zijn hier vaak groter. Alle dieren zijn hier vaak groter.

15 Goese-Sas (MOO-187) :53,60/396,30 De Goese Sas ligt even ten Noorden van Goes op het eiland Zuid Beveland. De Goese Sas ligt even ten Noorden van Goes op het eiland Zuid Beveland.

16 Goese sas Hier is het sterk afgeraden om te duiken met HW! Hier is het sterk afgeraden om te duiken met HW! Diepte is hier 50m Diepte is hier 50m Heel veel kleine dieren te zien op een m 2 zoals: Heel veel kleine dieren te zien op een m 2 zoals: Sponzen Zakpijpen Oesters Pennenschachten Vertrouw op je kompas! Vertrouw op je kompas!

17 Stroming in Goese sas Het is af te raden met hoog water te duiken. Het is af te raden met hoog water te duiken. Waarom: Als de kentering invalt trekt het wegstromend water (vanwege de bocht die de Oosterschelde hier maakt) je van de kant af naar de vaargeul. Waarom: Als de kentering invalt trekt het wegstromend water (vanwege de bocht die de Oosterschelde hier maakt) je van de kant af naar de vaargeul. Zoals Puttis Place 55m! Zoals Puttis Place 55m!

18 Zoetersbout (MOO-152) :65,30/406,90 Is een goed alternatief als je de kentering mist. Hier kan je duiken buiten de getijden. Is een goed alternatief als je de kentering mist. Hier kan je duiken buiten de getijden. Deze duikplaats ligt bij Bruinisse, op Schouwen Duivenland. Deze duikplaats ligt bij Bruinisse, op Schouwen Duivenland. Het beste kom je te water met HW Het beste kom je te water met HW Telt me als een zeeduik. Telt me als een zeeduik. Dit is een ideale plek voor beginnende Oosterschelde duikers. Dit is een ideale plek voor beginnende Oosterschelde duikers. Een ca. 35 m diep (vaargeul). Een ca. 35 m diep (vaargeul). Nadeel van deze plek is het motorlawaai van het drukke scheepvaartverkeer (haven van Bruinisse). Nadeel van deze plek is het motorlawaai van het drukke scheepvaartverkeer (haven van Bruinisse).

19

20 Koepeltje Op deze duikplaats, is aan het eind van de steiger, een lift geplaatst voor minder valide duikers. Op deze duikplaats, is aan het eind van de steiger, een lift geplaatst voor minder valide duikers. Deze duikplaats ligt het dichtst bij de spuisluis, die zorgt daarvoor dat bij HW Noordzeewater in het Grevelingen vloeit. Dit is duidelijk merkbaar in het dierenrijk. Deze duikplaats ligt het dichtst bij de spuisluis, die zorgt daarvoor dat bij HW Noordzeewater in het Grevelingen vloeit. Dit is duidelijk merkbaar in het dierenrijk.

21 Veiligheid Zo mooi het ook is, veiligheid gaat voor. Zo mooi het ook is, veiligheid gaat voor. Overschat je niet! Overschat je niet! Zorg er voor dat je het adres van de duikplek bij je hebt of de coördinaten. Zorg er voor dat je het adres van de duikplek bij je hebt of de coördinaten. Zuurstof aan de kant. Zuurstof aan de kant. Veiligheid aan de kant Veiligheid aan de kant Duikvlag & verrekijker Duikvlag & verrekijker Dichtbijzijnde zieken- huis & decokamer. Dichtbijzijnde zieken- huis & decokamer. Eerste Hulp koffer. Eerste Hulp koffer. Plan je duik, Duik je plan. Plan je duik, Duik je plan. Pas op voor auto- krakers Pas op voor auto- krakers

22 Noodnummers Algemeen: 112 Algemeen: 112 Politie Zeeland: 0031900-8844 Politie Zeeland: 0031900-8844 DAN NL: +31-223-658220 DAN NL: +31-223-658220 Decokamers zijn in Decokamers zijn in Brussel Antwerpen en Den Helder. Maar veiligheid begint al met en goede briefing. Maar veiligheid begint al met en goede briefing. Let op voor netten vooral bij stromings- duiken! Let op voor netten vooral bij stromings- duiken!

23 Zoutwaterdieren kalender Januari: De wulk gebruikt de wintermaanden om zich voort te planten. Januari: De wulk gebruikt de wintermaanden om zich voort te planten. In de periode dec. tot feb. Kun je deze specifieke ei- kapsels in de Oosterschelde aantreffen. In de periode dec. tot feb. Kun je deze specifieke ei- kapsels in de Oosterschelde aantreffen.

24 Zoutwaterdieren kalender Februari: De Pennenschacht is een typische vertegenwoordiger van de bloem-dieren. Februari: De Pennenschacht is een typische vertegenwoordiger van de bloem-dieren. In de late winter komen deze prachtige netel-dieren massaal voor in gebieden waar wat meer stroming staat. In de late winter komen deze prachtige netel-dieren massaal voor in gebieden waar wat meer stroming staat. Pennenschaft zijn hydropoliepen die in koloniën lebben Pennenschaft zijn hydropoliepen die in koloniën lebben

25 Zoutwaterdieren kalender Maart: Eudendrium is een kolonievormend neteldiertje dat zich in de wintermaanden ontwikkelt. De waaier-slak eet uitsluitend deze hydroidjes. Maart: Eudendrium is een kolonievormend neteldiertje dat zich in de wintermaanden ontwikkelt. De waaier-slak eet uitsluitend deze hydroidjes. We kunnen deze zee- naaktslak dus uitsluitend vinden als zijn voedsel aanwezig is. We kunnen deze zee- naaktslak dus uitsluitend vinden als zijn voedsel aanwezig is. Ook de Snotolf is te zien. Ook de Snotolf is te zien.

26 Zoutwaterdieren kalender April: door het koude water zijn krabben in de winter passief en verstoppen ze zich. April: door het koude water zijn krabben in de winter passief en verstoppen ze zich. Zodra het water opwarmt, komen ze weer tevoorschijn. Zodra het water opwarmt, komen ze weer tevoorschijn. Oorkwal Oorkwal Wulken Wulken Heremietkreeft op Brokkelsteren Heremietkreeft op Brokkelsteren

27 Zoutwaterdieren kalender Mei: Als het kust water 12 graden is, trekt de zeekat massaal de Oosterschelde in om er te paren en eitjes af te zetten. Mei: Als het kust water 12 graden is, trekt de zeekat massaal de Oosterschelde in om er te paren en eitjes af te zetten. Ook Pijlinktvis is te zien. Ook Pijlinktvis is te zien. Sepia oftwel zeekat Sepia oftwel zeekat

28 Zoutwaterdieren kalender Juni: de hoeveelheid zonlicht is maximaal. Juni: de hoeveelheid zonlicht is maximaal. De zachte roodwieren staan er nu prachtig bij. De zachte roodwieren staan er nu prachtig bij. De slanke rolspriet- slakken eten deze wieren, in de Oosterschelde een Grevelingenmeer zijn deze ondiep te vinden. De slanke rolspriet- slakken eten deze wieren, in de Oosterschelde een Grevelingenmeer zijn deze ondiep te vinden. Slanke rolsprietslak Slanke rolsprietslak

29 Zoutwaterdieren kalender Juli: zijn natuurlijk heel veel dieren te zien zoals Juli: zijn natuurlijk heel veel dieren te zien zoals Zee-egels,Zee-egels, Zeester,Zeester, Zeepaardje,Zeepaardje, Dwerginktvis,Dwerginktvis, AnemoontjesAnemoontjes enz.enz. Maximale grootte is 6 cm Maximale grootte is 6 cm

30 Zoutwaterdieren kalender August en September: Midden in de zomer zijn op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde veel groenwieren te vinden. Dit zijn dus ook de plaatsen waar je de Harder kunt aantreffen. August en September: Midden in de zomer zijn op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde veel groenwieren te vinden. Dit zijn dus ook de plaatsen waar je de Harder kunt aantreffen. Kompaskwal en de kleine Sepia’s zijn te zien. 6 weken oud en klaar om uit het ei te komen. Kompaskwal en de kleine Sepia’s zijn te zien. 6 weken oud en klaar om uit het ei te komen. Kompaskwal Kompaskwal

31 Zoutwaterdieren kalender Oktober: Het gehele jaar zijn garnalen te zien vooral in het Grevelingenmeer Oktober: Het gehele jaar zijn garnalen te zien vooral in het Grevelingenmeer November: de grote vlokslak is een eenjarige zee naaktslak die in nov. volwassen is. November: de grote vlokslak is een eenjarige zee naaktslak die in nov. volwassen is. In het late voorjaar planten ze zich voort. In het late voorjaar planten ze zich voort.

32 Zoutwaterdierenkalender December: Slakdolfen, met hun kenmerkende houding met de omgeslagen staart. December: Slakdolfen, met hun kenmerkende houding met de omgeslagen staart. Zij trekken in het najaar in de ondiepere wateren een zetten hun eieren af. Zij trekken in het najaar in de ondiepere wateren een zetten hun eieren af. Meestal doen ze dit op een stukje gewei- spons. Meestal doen ze dit op een stukje gewei- spons.

33 Zicht onderwater Maart-april: phytoplancton (Plantaartig plankton) Maart-april: phytoplancton (Plantaartig plankton) Mei-juni: zooplancton (Dierlijk plankton) Mei-juni: zooplancton (Dierlijk plankton) Juli-augustus: helder zicht tot 10 mtr. Juli-augustus: helder zicht tot 10 mtr. Waarom is het reeds donker vanaf enkele meter diepte? Waarom is het reeds donker vanaf enkele meter diepte?

34 Waar ga je met wie het water in? Wij willen duiken op 2.05.09 Ga uit van je eigen brevet. Waar ga je duiken? Met welke getijde HW LW, Doodtij of Springtij? Duikplaats open? www.zeeweringen.nl www.zeeweringen.nl Nieuws / archief 1* duiker 3* duiker Assistent instraktor Instraktor 1,2,3* 2* Duiker 2*duiker tot 20m 3*duiker en AI Instraktor 1,2,3*

35 Producenten Planten: hebben het vermogen om zonder de aanwezigheid van biologische voedsel- bronnen van CO 2, zonlicht, water en chemische stoffen zoals N 2 (eiwitten, vetten en suikers) te leven. Planten: hebben het vermogen om zonder de aanwezigheid van biologische voedsel- bronnen van CO 2, zonlicht, water en chemische stoffen zoals N 2 (eiwitten, vetten en suikers) te leven. Ook fotosynthese genoemd. Ook fotosynthese genoemd. Om die reden worden planten producenten genoemd. Om die reden worden planten producenten genoemd. Voorbeeld : grote groen- bruin- en roodwieren zoals zeesla, Japans bessenwier en hoorntjeswier. Voorbeeld : grote groen- bruin- en roodwieren zoals zeesla, Japans bessenwier en hoorntjeswier.

36 Consumenten Het plankton en wieren zijn het voedsel van wat men consumenten noemt. Het plankton en wieren zijn het voedsel van wat men consumenten noemt.

37 Ende


Download ppt "Duiken in Zeeland II - NELOS (Duikplaatsen, Waar duik je in Zeeland en wat is wanneer te zien?) Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google