De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen."— Transcript van de presentatie:

1 Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen

2 2 Zorg om Zorg Waarom? Uit de cijfers volgt dat er in zorginstellingen relatief veel arbeidsongevallen gebeuren, dat er zich een specifieke problematiek stelt op het vlak van biologische agentia, dat de fysieke en mentale belasting er niet mag onderschat worden,... Eigen ervaring van KBC en IDEWE/IBEVE: schadebeheersing is een complexe materie en zorginstellingen beschikken niet altijd over de middelen en informatie die toegankelijk of gericht is op de specifieke behoeften om een goed preventiebeleid uit te werken.

3 3 Zorg om Zorg Waarom? KBC en IDEWE/IBEVE hebben de handen in elkaar geslagen dit te verhelpen.

4 4 Zorg om Zorg Wie zijn wij? KBC = groep: KBC Bank KBC Verzekeringen (verzekert via agenten) Fidea (verzekert via makelaars). Als schadeverzekeraar bekleden wij in België de 4° plaats, met een volledig gamma van schadeverzekeringen. KBC bereikt bijna 50 % van de Vlaamse zorginstellingen met haar verzekeringsproducten.

5 5 Zorg om Zorg Wie zijn wij? IDEWE is de grootste externe preventiedienst in België. IDEWE vormt samen met de zusterorganisatie IBEVE (Instituut voor Bedrijfsveiligheid) een groep die een geïntegreerde dienstverlening aanbiedt op nagenoeg alle vlakken van preventie en schadebeheersing. IDEWE telt onder haar klantenbestand talrijke zorginstellingen.

6 6 Zorg om Zorg Bedoeling De zorginstellingen (inrichtende macht, directie, hiërarchische lijn, preventieadviseur) een hulpmiddel aanbieden om een beter preventiebeleid te voeren. Zwaartepunt: welzijn van de werknemers op het werk. Uitbreiding: welzijn van de gebruikers van de instelling, milieubeleid, beveiliging van de gebouwen, verzekeringen. Bevat deze cd-rom alle mogelijke informatie? Allicht niet, wetgeving evolueert ook, maar is toch vrij volledig! (de teksten volgen de recentste wetswijzigingen tot 30 juni 2006) De behandelde onderwerpen zijn door specialisten in het vakgebied uitgewerkt.

7 7 Zorg om Zorg Voor wie? Welke instellingen? Instellingen voor residentiële opvang (ouderen, gehandicapten, jongeren, psychiatrische patiënten,...) Grotere kinderdagverblijven Medisch-pedagogische instituten en andere instanties voor ambulante hulpverlening Niet: specifieke risicodragende afdelingen uit de ziekenhuissector (operatiekwartier, sterilisatie, medische beeldvorming,...).

8 8 Zorg om Zorg Hoe raadplegen? 4 invalshoeken Via de afbeelding van een ‘modelinstelling’ Thematische opzoeking Via trefwoorden (trefwoordenlijst) Met een zoekfunctie Links naar externe informatie Omwille van de deskundigheid van de bron Voor informatie die regelmatig wordt geactualiseerd

9 9 Zorg om Zorg Invalshoek: modelinstelling Via de afbeelding van een ‘modelinstelling’ Niet: de ideale instelling Alle functies zijn wel aanwezig  Residentiële opvang  Halfweghuis of begeleid wonen  Kinderdagverblijf  Administratieve werkeenheden  Technische werkeenheden en ondersteunende diensten Met de muis surf je over het complex en in de gebouwen en door het aanklikken van een plaats, een lokaal, een voorwerp, een pictogram, krijg je hierover uitleg.

10 10 Zorg om Zorg Invalshoek: thematisch Via de structuur: thematische opzoeking 6 hoofdstukken: Organisatie van het beleid inzake preventie Technische veiligheid en milieu Welzijn en gezondheid Bijzondere plaatsgebonden risico’s/activiteiten Verzekeringen Activiteiten  Een volledige inhoudstabel is te vinden op de website www.zorgomzorg.be. www.zorgomzorg.be

11 11 Zorg om Zorg Zoekfuncties Trefwoorden die rechtstreeks linken naar een hoofdstuk in de CD-ROM Uitgebreide trefwoordenlijst! Zoekfunctie Zoeken op begrippen (termen die voorkomen in de teksten)

12 12 Zorg om Zorg Goed om weten Auteursrechten: alle teksten mogen gebruikt worden mits bronvermelding. Alle standaardprocedures en standaardformulieren mogen in de praktijk worden gebruikt, al dan niet na personalisering (bv. door het plaatsen van het logo van de instelling). De voettekst met de bronvermelding moet evenwel behouden blijven.

13 13 Zorg om Zorg De CD-Rom kwam tot stand in actieve samenwerking met: - het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid - het Instituut voor Bedrijfsveiligheid IBEVE - Prebes - Preventie&Interim - het Provinciaal Veiligheidsinstituut te Antwerpen - het Verbond der Verzorgingsinstellingen VVI

14 14 Zorg om Zorg Uitrolscenario Verdere verdeling naar de betrokken sector: via tussenorganisaties (“het middenveld”): Vereniging van Steden en Gemeenten, OCMW’s, Caritas Vlaanderen, het Vlaams Welzijnsverbond,...  Gedeeltelijk nog af te spreken


Download ppt "Zorg om Zorg Veiligheid, gezondheid en milieu in zorginstellingen."

Verwante presentaties


Ads door Google