De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Profielwerkstuk J. Geerts Natuur & Gezondheid Biologie & Economie oec. sg. Het Baken Park - pg 5/6 f Almere G. van Duin & J. Kock Mei 2001 tot 15 Februari.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Profielwerkstuk J. Geerts Natuur & Gezondheid Biologie & Economie oec. sg. Het Baken Park - pg 5/6 f Almere G. van Duin & J. Kock Mei 2001 tot 15 Februari."— Transcript van de presentatie:

1

2 Profielwerkstuk J. Geerts Natuur & Gezondheid Biologie & Economie oec. sg. Het Baken Park - pg 5/6 f Almere G. van Duin & J. Kock Mei 2001 tot 15 Februari 2002

3 Voeding, Sport && && Inkomen

4 Overzicht Inleiding Onderzoeksvraag, deelvragen en hypothesen Werkwijze Resultaten Conclusie Eigen mening / reflectie Bronnenvermelding Bijlagen (1 tot en met 4)

5 Inleiding De combinatie van de economie en biologie was al vrij snel bedacht. Het onderwerp wat ik uiteindelijk gekozen heb had wat meer tijd nodig. Ik wou graag iets met sport, omdat dit een grote hobby van me is. De relatie sport en voeding vind ik interessant, omdat ze beiden met je gezondheid te maken hebben. Ik sport zelf vrij veel en let ook redelijk op wat ik eet. Ik was benieuwd hoe anderen hiermee omgaan. Juist in een welvarend land als Nederland is voeding vaak een vijand van mensen; te veel, te vet, ongezond. Om het vak economie erin te verwerken, besloot ik om onderzoek te doen in Fitness Club Almere, naar het verband tussen de onderwerpen voeding, sport en inkomen. Hierbij wil ik ook graag enkele personen bedanken: Gee van Duin voor de begeleiding, Fitness Club Almere voor hun medewerking, de geënquêteerden voor het invullen van de enquête, en iedereen die mij op de één of andere manier geholpen en of gesteund heeft. Terug naar overzichtoverzicht

6 Fitness Club Almere Wat is het verband tussen het inkomen van de sporters van Fitness Club Almere en hun gedrag qua voeding en sport? Deelvragen: Leven de sporters gezond volgens de voedingswijzer? Is het inkomen van invloed op de voeding? Is het inkomen van invloed op de frequentie en trainingstijd van de sport? Hypotheses:  De meeste mensen sporten en eten gezond, omdat ze zich fit willen voelen en gezond bezig willen zijn. Er is een kleine groep die “sport om te kunnen eten.”  Het inkomen speelt een rol bij de soort voeding die mensen kopen. Mensen met een laag inkomen hebben nou eenmaal minder te besteden.  Het inkomen heeft invloed op de frequentie en trainingstijd. Mensen met een lager inkomen kunnen minder besteden aan sport, ze zullen minder trainen, maar wel gebruik maken van elke training. Terug naar overzichtoverzicht

7 Werkwijze Enquête maken geslacht, leeftijd, beroepsituatie, inkomen (verdeeld per belastingschijf, zie bijlage 1: De enquête of / en bijlage 2: Inkomen), abonnement, trainingstijd, soort lessen, reden sporten, andere sporten, gebruik mineralen- / vitaminepreparaten, soort vitamines / mineralen, voeding op een dag, eetgedrag, opmerkingenEnquêteDe enquêteInkomen Enquêteren Enquêtes lagen bij FCA, ook aanwezig geweest bij FCA om mensen te stimuleren de enquête in te vullen of mensen te helpen om de enquête in te vullen, in totaal 46 reacties gekregen Gegevens verwerken Met behulp van Excel, grafieken invoegen in PowerPoint Presentatie Conclusies trekken Aan de hand van de grafieken Terug naar overzichtoverzicht

8 Resultaten - Abonnement - Inkomen- Abonnement - Inkomen Abonnement en inkomen Abonnement en trainingstijd Dagelijkse voeding Eetgedrag en gebruik mineralen- / vitaminepreparatenEetgedrag en gebruik mineralen- / vitaminepreparaten Inkomen en eetgedrag Abonnement en eetgedrag Opvallendheden Terug naar overzichtoverzicht

9 Abonnementen 11% 9% 56% 24% 1x 2x 3x Onbeperkt Inkomen 42% 16% 24% 18% 1e Schijf 2e Schijf 3e Schijf 4e Schijf Terug naar resultatenresultaten

10 % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Percentage 1x2x3xOnbeperkt Abonnement Abonnement en inkomen 4e Schijf 3e Schijf 2e Schijf 1e Schijf Inkomen Terug naar resultatenresultaten

11 Abonnement en trainingstijd Abon. = Abonnement uren Abon. Onb. = Onbeperkt Terug naar resultatenresultaten

12 Percentage SlechtNiet goed, niet slecht Goed Eigen oordeel van de mensen Dagelijkse voeding Slecht (20%) Niet goed, niet slecht (60%) Goed (20%) Mijn oordeel volgens de voedingswijzer Terug naar resultatenresultaten

13 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Percentage 0 33,3 22,2 33,3 11,1 22,2 33,3 Slecht Niet goed Goed Eetgedrag Eetgedrag en gebruik mineralen- / vitaminepreparaten Nooit Soms Regelmatig Altijd Gebruik mineralen- / vitamine preparaten Terug naar resultatenresultaten

14 31,6 36,8 31, ,5 12,5 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Percentage 1e Schijf 2e Schijf3e Schijf4e Schijf Inkomen Inkomen en eetgedrag Goed Niet goed, niet Slecht Slecht Mijn oordeel volgens de voedingswijzer Terug naar resultatenresultaten

15 % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Percentage 1x2x3xOnbeperkt Abonnement Abonnement en eetgedrag Goed Niet goed, niet slecht Slecht Mijn oordeel volgens de voedingswijzer Terug naar resultatenresultaten

16 Opvallendheden Veel mensen eten minder dan ze eigenlijk zouden moeten eten Mensen eten vooral te weinig koolhydraatrijke producten (met name brood) De meeste mensen gebruiken ook haast geen halvarine / margarine, waardoor ze de belangrijke vetten niet binnenkrijgen Mensen gebruiken te weinig vocht Het is haast ingeburgerd, tenminste 1 keer per week junk-food te eten Terug naar overzichtoverzicht

17 Conclusie 20% van de geënquêteerden eten goed, 60% niet goed, niet slecht en 20% eet slecht Van de 20% goede eters gebruikt 33,3% altijd vitamine- / mineralenpreparaten en hetzelfde percentage nooit. Door hun goede eetpatroon is dit ook niet nodig! Van de 60% niet goede, niet slechte eters gebruikt 33,3% nooit vitamine- / mineralenpreparaten, terwijl dat in dit geval wel eens nodig zou kunnen zijn, door de niet volledige voeding. Van de 20% slechte eters gebruikt niemand altijd vitamine- / mineralenpreparaten en zelfs 33,3% nooit. Door hun slechte voeding, krijgen ze niet genoeg vitaminen en mineralen binnen en zouden vitamine- / mineralenpreparaten aanbevolen zijn in de meeste gevallen Je kan zeggen dat de sporters redelijk gezond leven als je hun eetpatroon vergelijkt met die van de voorgeschreven voeding van het “Voorlichtingsbureau voor Voeding” Terug naar overzichtoverzicht

18 Je zou ook kunnen stellen dat het inkomen van invloed is op het eetpatroon, alhoewel niet altijd even goed is aan te geven hoe Als je naar het gemiddelde eetgedrag per schijf kijkt, ligt deze ongeveer op dezelfde hoogte, maar kijk je naar de individuele eetgedragingen, dan kan je wel het een en ander zien. Bij goed en slecht eetgedrag zie je dat hoe hoger het inkomen, des te kleiner het percentage wordt Bij niet goed, niet slecht eetgedrag zie je dat hoe hoger het inkomen, des te groter het percentage wordt Terug naar conclusieconclusie

19 De 1e schijf heeft het grootste percentage goede eters, maar tegelijkertijd ook het grootste percentage slechte eters. De eetstijlen liggen dicht bij elkaar, waardoor je moeilijk kan zeggen of het wel of niet aan het inkomen ligt. Het kan ook zijn dat de één er beter mee om weet te gaan als de ander In schijf 2 kan je in ieder geval stellen dat daar het grootste percentage niet goed, niet slecht eet en het kleinste percentage eet goed. Mensen in de 2e schijf eten over het algemeen redelijk In schijf 3 komen er helemaal geen goede eters voor, maar ook een heel klein percentage slechte eters. De meeste mensen hebben dus een redelijke voeding en een paar gaan de slechte kant op In schijf 4 komen er helemaal geen slechte eters voor en een klein deel goede eters. Net als in schijf 3 hebben de meeste mensen een redelijke voeding, alleen gaan er hier een paar de goede kant op Terug naar conclusieconclusie

20 Het inkomen heeft geen duidelijke invloed op de frequentie en trainingstijd van de training Er valt geen duidelijke lijn te ontdekken in de gegevens van de frequentie. Bij het 1x, 3x per week en onbeperkt abonnement heeft het grootste percentage een inkomen uit de 1e schijf. Bij het 2x per week abonnement doet de 4e schijf dit. De trainingstijden liggen bij elkaar, dus daar is geen verschil in aan te wijzen Terug naar overzichtoverzicht

21 Eigen Mening / Reflectie Ik vond het leuk om dit onderzoek te doen, omdat het onderwerp me interesseerde, ik het verwerken van de gegevens leuk vond om te doen, alsof je een puzzel oplost en omdat ook de reacties om me heen positief waren. Ik kon me in het begin niet voorstellen wat 80 uur inhoud, maar tijd gaat snel als je ergens druk mee bent. Ik heb vooral veel geleerd over echte gezonde voeding. De mogelijkheden van PowerPoint waren me in het begin nog niet echt duidelijk, maar ik denk dat ik hierin wel allerlei mogelijkheden heb verwerkt. Het enige wat ik hierop aan te merken heb, is dat het onderzoek vrij klein is om er echte conclusies uit te trekken, vergeleken met de gehele Nederlandse bevolking. Echter zou dit een indicatie kunnen zijn van wat we kunnen verwachten. Jolanda Terug naar overzichtoverzicht

22 Bronnenvermelding  Boeken  Enquêtes  Foldermateriaal B1Pihlajamaa-Glimmerveen, L., Schermer, A. en Straaten-Huygen, van A. Synaps theorieboek 2 Biologie in de samenleving (blz. 105 t/m 113) Spruyt, Van Mantgem & De Does bv Leiden, 2000, 1e druk B2Vegel G. en Vries, de J. Eet je fit & slank, Alles wat je moet weten om gezond te eten, Trekpleister, ISBN E1Leden Fitness Club Almere F1Anoniem, Vitamines en mineralen, Uw Apotheek F2Anoniem, Spier- en gewrichtspijn, Zorg voor uzelf (10), Uw Apotheek Terug naar overzichtoverzicht

23  Internetpagina’s I1http://dronten.flevoland.to/eten/vitamines.html#AI1http://dronten.flevoland.to/eten/vitamines.html#A(vitaminen) I2ahttp://www.eettest.nlI2ahttp://www.eettest.nl(gezond eten) I2bhttp://www.eettest.nl/hartje.htmlI2bhttp://www.eettest.nl/hartje.html(gezond eten) I2chttp://www.eettest.nl/info.htmlI2chttp://www.eettest.nl/info.html(gezond eten) I3ahttp://gezondheid.lycos.nl/lycos/archief/showarchief.asp?idChannel=11&idItem=767 I3ahttp://gezondheid.lycos.nl/lycos/archief/showarchief.asp?idChannel=11&idItem=767 (sport) I3b I3b (sport) I3c I3c (sport en voeding) I4http://www.gezondheidsnieuws.net/ency/I4http://www.gezondheidsnieuws.net/ency/(gezond eten) I5http://members.tripodnet.nl/AanTafel/voedingswijzer.htmI5http://members.tripodnet.nl/AanTafel/voedingswijzer.htm(gezond eten) I6ahttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamina.htmlI6ahttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamina.html(vitaminen) I6bhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminb6.htmlI6bhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminb6.html(vitaminen) I6chttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminb12.htmlI6chttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminb12.html(vitaminen) I6dhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminc.htmlI6dhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitaminc.html(vitaminen) I6ehttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/calcium.htmlI6ehttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/calcium.html(mineralen) I6fhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/chromium.htmlI6fhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/chromium.html(mineralen) Terug naar bronnenvermeldingbronnenvermelding

24 I6ghttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamind.htmlI6ghttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamind.html(vitaminen) I6hhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamine.htmlI6hhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/vitamine.html(vitaminen) I6ihttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/folate.htmlI6ihttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/folate.html(mineralen) I6jhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/iron.htmlI6jhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/iron.html(mineralen) I6khttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/niacin.htmlI6khttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/niacin.html(mineralen) I6lhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/potassium.htmlI6lhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/potassium.html(mineralen) I6mhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/selenium.htmlI6mhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/selenium.html(mineralen) I6nhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/zinc.htmlI6nhttp://oxygen.com/topic/health/diet/vitamins/zinc.html(mineralen) I7http://www.robeco.nl/D-HTML/D17.htmlI7http://www.robeco.nl/D-HTML/D17.html(inkomen, belasting) I8http://www.uwapotheker.be/apokrant/Apotheekkrant_17.pdfI8http://www.uwapotheker.be/apokrant/Apotheekkrant_17.pdf(gezondheid) I9http://www.vitamust.nl/I9http://www.vitamust.nl/(vitaminen) I10ahttp://www.voeding.tno.nl/vitamine/I10ahttp://www.voeding.tno.nl/vitamine/(vitaminen) I10bhttp://www.voeding.tno.nl/vitamine/InformatieOverVitamines.cfmI10bhttp://www.voeding.tno.nl/vitamine/InformatieOverVitamines.cfm(vitaminen) I11http://www.voedsel.net/I11http://www.voedsel.net/(voeding) Terug naar overzichtoverzicht

25 Bijlagen Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4 ?De enquête ?Achtergrondinformatie ?De voedingstabel ?De vitaminen en mineralen Terug naar overzichtoverzicht

26 Bijlage 1 De enquête Terug naar bijlagenbijlagen

27 Terug naar bijlage 1bijlage 1

28 Terug naar bijlage 1bijlage 1

29 Terug naar bijlage 1bijlage 1

30 Terug naar bijlagenbijlagen

31 Bijlage 2 Achtergrondinformatie Voeding Sport Inkomen Terug naar bijlagenbijlagen

32 Voeding 6 voedingsstoffen*: - koolhydraten- vetten - eiwitten- water - mineralen- vitaminen 4 groepen voedingsmiddelen* (zie figuur hiernaast) Hoeveelheid voeding afhankelijk van*: - leeftijd - geestelijke / fysieke inspanning Varieer voeding* Zie ook bijlage 3 en 434 * B1, B2, F1, I2ac, I3c, I8B1B2F1I2acI3cI8 Terug naar bijlage 2bijlage 2

33 Bereiken gezonde voeding:* - Eet gevarieerd - Wees matig met vet - Eet vrij veel zetmeel en vezels - 3 maaltijden per dag, maximaal 4 tussendoortje - Gebruik niet te veel zout - Drink minstens 1,5 liter vocht, wees matig met alcohol - Houd je gewicht op peil - Goede hygiëne - Let op de aanwezigheid van schadelijke stoffen - Lees de verpakking Voordelen van gezonde voeding:* - Energie en vitaliteit - Een zachte en stralende huid - Stevige botten en soepele spieren - Een beter uithoudingsvermogen - Een sneller herstel na inspanning - Mentaal evenwicht, psychische weerbaarheid Terug naar bijlagenbijlagen* B1, B2, F1, I2ac, I3c, I8B1B2F1I2acI3cI8

34 Sport Alle beweging is goed, wel goed naar het eigen lichaam luisteren* Alle beweging verbeterd fitheid en gezondheid* “Nederlandse Norm Gezond Bewegen”*: 30 minuten per dag, 5 dagen per week matig intensief bewegen Oude norm*: 3 uur intensief bewegen per week Oude norm verbetert fitheid, nieuwe norm verbetert gezondheid* Terug naar bijlagenbijlagen * I3abI3ab

35 Inkomen Belasting over het inkomen valt in box 1* Onderscheid belasting van inkomen d.m.v.:* - 4 verschillende schijven; - onderscheid in leeftijd Box Inkomen uit Belastingtarief < 65 jaar > 65 jaar 1 Werk en woning 1e schijf (tot € ) 2e schijf (tot € ) 3e schijf (tot € e schijf (vanaf € ) 32,35% 37,60% 42% 52% 14,45% 19,70% 42% 52% 2 Aanmerkelijk belang* 3 Sparen en beleggen 30% van 4% Per saldo 1,2% * Van een aanmerkelijk belang is sprake wanneer u, tezamen met uw partner, meer dan 5% van de aandelen van een B.V. of N.V. bezit. 25% Terug naar bijlagenbijlagen * I7I7

36 Bijlage 3 De voedingstabel Terug naar bijlagenbijlagen

37 Kinderen 4-12 jaarTieners jaarVolwassenen Brood3-5 sneetjes5-8 sneetjes5-7 sneetjes Aardappelen 1-4 stuks ( gram) 4-6 stuks ( gram) 3-5 stuks ( gram) Groente 2-3 groentelepels ( gram) 3-4 groentelepels ( gram) 3-4 groentelepels ( gram) Fruit 1-2 vruchten2 vruchten Melk en melkproducten 2-3 glazen ( ml) 2-3 glazen ( ml) 2-3 glazen ( ml) Kaas 0,5-1 plak (10-20 gram) 1-2 plakken (20-40 gram) 1-2 plakken (20-40 gram) Vlees, vis, kip, Tahoe of tempeh gram* (50-75 gram gaar) 100 gram* (75 gram gaar) 100 gram* (75 gram gaar) Vleeswaar plakje (10-15 gram) 1-2 plakjes (15-30 gram) 1-2 plakjes (15-30 gram) Halvarine op brood 5 gram per sneetje brood 5 gram per sneetje brood 5 gram per sneetje brood Margarine voor De bereiding 15 gram Vocht 1.5 liter * rauw gewicht bij aankoop Terug naar bijlagenbijlagen*B2, I2c, I5, I11B2I2cI5I11

38 Bijlage 4 De vitaminen en mineralenvitaminenmineralen

39 Vitaminen Vitamine A (retinol) ?Krijg je binnen door het eten van lever, zuivelproducten, margarine, gele en groene groenten (bijvoorbeeld: boerenkool, broccoli, snijbiet, andijvie, spinazie en wortelen) ?Voorkomt nachtblindheid, belangrijk voor een goede gesteldheid van haar, huid, ogen en gebit ?Te veel van deze vitamine kan schadelijk zijn ?Een te veel kan alleen ontstaan door gebruik van (multi)vitaminepreparaten Vitamine B1 (thiamine)  Deze vitamine zit vooral in volkorenproducten, noten en bonen  Zorgt mede voor de verbranding van koolhydraten en zorgt ervoor dat het hart en het zenuwstelsel goed werkt *B2, F1, I1, I4, I5, I6aB2F1I1I4I5I6a Terug naar bijlage 4bijlage 4

40 Vitamine B2 (riboflavine)  Deze vitamine zit onder andere in zuivelproducten, brood en groene groenten  Het is goed voor het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen en voor de gezondheid van huid en haar Vitamine B3 (nicotinezuur)  Het lichaam haalt deze vitamine vooral uit vlees, peulvruchten, noten en volkorenproducten.  Zorgt voor ondersteuning van de energievoorziening en het zenuwstelsel.  Een te veel van deze vitamine is ongunstig, omdat het de bloedvaten verwijdt en zo het vermogen om vet om te zetten in energie verminderd *B2, F1, I1, I4, I5B2F1I1I4I5 Terug naar bijlage 4bijlage 4

41 Vitamine B5 (pantotheenzuur)  Deze vitamine zit vooral in (orgaan)vlees, melk, brood en noten, maar ook in aardappelen, bloemkool, broccoli en bonen  Is belangrijk voor de energievoorziening, voor de op- en afbouw van vetten en voor de vorming van enkele hormonen Vitamine B6 (pyridoxine)  Komt voor in vlees, bruin / volkoren brood, melkproducten en groente. Er zit ook veel vitamine B6 in banaan  Is onmisbaar voor de afweer (immuunsysteem), bloedaanmaak, groei en voor het zenuwstelsel  Een langdurig gebruik van een hoge dosis van deze vitamine kan ervoor zorgen dat er problemen optreden aan de zenuwen in de armen en benen *B2, F1, I1, I4, I5, I6bB2F1I1I4I5I6b Terug naar bijlage 4bijlage 4

42 Vitamine B7 (biotine)  Wordt ook wel “vitamine H” genoemd  Zit onder andere in paddestoelen, cacao, noten, eigeel, gist, bloemkool, peulvruchten en (orgaan)vlees (vooral lever)  Houdt de energiestofwisseling en vorming van vetzuren op gang. Goed voor huid en haar en bij langdurig gebruik van antibiotica Vitamine B11 (foliumzuur)  Deze vitamine komt voor in groente, volkorenproducten, noten en (orgaan)vlees  Is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de groei en de instandhouding van het lichaam Vitamine B12 (cyanobalamine)  Het lichaam haalt deze vitamine uit dierlijk voedsel (vlees, vis, melk en eieren) en gist  Speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel *B2, F1, I1, I4, I5, I6cB2F1I1I4I5I6c Terug naar bijlage 4bijlage 4

43 Vitamine C (ascorbinezuur)  Zit vrijwel in elke groente en fruit. Echt rijk aan vitamine C zijn: citrusvruchten, aardbeien, bessen, ananas, mango, kiwi, broccoli, paprika en allerlei koolsoorten.  Zorgt voor een goede genezing van wonden, een verhoging van de weerstand en voor een betere opname van ijzer uit de voeding Vitamine D (vitamine D3, colecalciferol)  Komt voor in vis, eieren, boter, margarine en lever  Het lichaam maakt zelf vitamine D onder invloed van zonlicht  Is nodig voor opbouw van beenderen en het verbetert de opname van calcium en fosfor uit voedsel  Grote hoeveelheden van deze vitamine is schadelijk.  Als er sprake is van een grote hoeveelheid, krijgt men last van vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, diarree, hoofdpijn en kan het ook leiden tot kalkafzetting buiten het bot *B2, F1, I1, I4, I5, I6d, I6gB2F1I1I4I5I6dI6g Terug naar bijlage 4bijlage 4

44 Vitamine E (tocoferol)  Het lichaam haalt deze vitamine uit plantaardige vetten en oliën, volkorenproducten, eieren, boter en (vooral groene) groente  Zorgt voor gezonde weefsels en rode bloedcellen en het kan helpen bij vermoeidheid Vitamine K (fytomenadion)  Deze vitamine zit veel in groene groenten  Het lichaam maakt deze vitamine zelf in de darmen door middel van bacteriën  Is belangrijk voor de bloedstolling, goed voor de afweer en bij langdurig gebruik van antibiotica Terug naar bijlagenbijlagen *B2, F1, I1, I4, I5, I6hB2F1I1I4I5I6h

45 Mineralen Natrium  Komt in bijna alle voedingsmiddelen voor  Is een bestanddeel van keukenzout  Is nodig om het evenwicht in de vochthuishouding van het lichaam te behouden  Te veel natrium is ongezond: het is slecht voor de nieren en het vergroot de kans op een hoge bloeddruk  Samen met kalium is natrium nodig om de zenuwen en spieren goed te laten functioneren *B2, F1, I1, I4, I5, I6kB2F1I1I4I5I6k Terug naar bijlage 4bijlage 4

46 Calcium  Wordt ook wel kalk genoemd  Komt vooral voor in melk(producten), maar ook in groente, noten en peulvruchten  Is nodig voor opbouw en onderhoud van het skelet en gebit en belangrijk voor de werking van zenuwen en spieren  Te veel calcium te gebruiken, zonder medische oorzaak, kan leiden tot nierstenen en verkalking van nieren en bloedvaten Kalium  Zit in groente, fruit, aardappelen, vlees, brood, melk en noten  Is belangrijk voor de vochthuishouding en het goed functioneren van de zenuwen  Als de nieren niet goed werken, kan er een tekort aan kalium ontstaan in het lichaam  Te veel kalium kan leiden tot hartritmestoornissen *B2, F1, I1, I4, I5, 16e, I6lB2F1I1I4I516eI6l Terug naar bijlage 4bijlage 4

47 IJzer  Komt voor in vlees, volkorenproducten, aardappelen en groente  Wordt beter in het lichaam opgenomen uit dierlijke producten als uit plantaardige  Is een onderdeel van hemoglobine. Dit is de rode bloedkleurstof die zorgt voor heet zuurstoftransport door het lichaam Fluor (of fluoride)  Komt in zeer kleine hoeveelheden voor in bijna alle voedingsmiddelen  Is belangrijk voor de stevigheid van de botten en beschermd het gebit tegen tandbederf als fluoride wordt ingebouwd in het tandglazuur  Extra fluoride hebben we nodig in de vorm van tandpasta  Een te hoog gebruik van fluoride over een lange tijd, geeft bruine vlekken en strepen op tanden en kans op aantasting van de nieren, botten, zenuwen en spieren *B2, F1, I1, I4, I5, I6iB2F1I1I4I5I6i Terug naar bijlage 4bijlage 4

48 Jodium  Wordt toegevoegd aan vrijwel alle soorten zout  Zit onder andere in brood en zeevis  Is bouwsteen van het schildklierhormoon, welke onmisbaar zijn voor de groei, het zenuwstelsel en voor een goede stofwisseling  Als men te weinig brood eet, heeft men kans op jodiumtekort. De schildklier gaat dan langzamer werken en zwelt op, wat een struma of krop genoemd wordt.  Te veel jodium kan ook schadelijk zijn. De schildklier gaat dan sneller werken, wat kan leiden tot hartritmestoornissen en vermagering. Dit kan voorkomen door het gebruik van een middel met veel jodium, bijvoorbeeld kelptabletten. Terug naar bijlagenbijlagen *B2, F1, I1, I4, I5B2F1I1I4I5


Download ppt "Profielwerkstuk J. Geerts Natuur & Gezondheid Biologie & Economie oec. sg. Het Baken Park - pg 5/6 f Almere G. van Duin & J. Kock Mei 2001 tot 15 Februari."

Verwante presentaties


Ads door Google