De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Reanimatie Richtlijnen 2010 Bart J. Veldhuis Anesthesie medewerker,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Reanimatie Richtlijnen 2010 Bart J. Veldhuis Anesthesie medewerker,"— Transcript van de presentatie:

1 Reanimatie Richtlijnen 2010 Bart J. Veldhuis Anesthesie medewerker,
BLS, AED & ALS instructeur, Functioneel Applicatie beheerder Aanvulling Basale Reanimatie volgens de nieuwe richtlijnen 2010. Doelgroep: 1* instructeurs in opleiding, Tiel Datum: 16 april 2011 Voor het standaard BLS/AED lesprogramma, zie de presentatie op de website van de reanimatieraad. Deze presentatie is uitsluitend bedoeld als extra toelichting voor mijn les bij een hele specifieke groep cursisten.

2 Iemand persoonlijke ervaring met Reanimatie?
Reanimatie: Leuk club evenement, of …? Iemand persoonlijke ervaring met Reanimatie? (Stukje Analyse uit de apre…) Ik begin altijd met deze vraag aan het begin van een reanimatie les, want: Reanimatieonderwijs is een “Leuke” activiteit. Maar als je ooit ZELF een echte reanimatie hebt meegemaakt, een dierbare hebt verloren, de wanhoop hebt ervaren van leven dat onder je handen wegglipt, dan is het een TOTAAL andere beleving. Deze mensen hebben vaak een andere benadering nodig. Verwijs deze mensen na een goed gesprek, zo nodig naar professionals met ECHT verstand van zaken. (Vraag: Kun je iemand leren duiken zonder ooit zelf gezwommen te hebben? Voor de meeste Reanimatie instructeurs is dit namelijk wel het geval.)

3 Doelstelling Aan het einde van deze cursusdag heeft elke cursist van de 1*I-opleiding-Tiel-2011 een perfect uitgevoerde reanimatie laten zien. Toetsing: Assessment formulier (≈ PvB) Anni liegt niet… De effectiviteit van de training wordt objectief gemeten door middel van een scoreformulier (soort van PvB) en de computer aangesloten op de reanimatie pop.

4 Elke minuut vertraging verlaagt de overlevingskans met 10%
Persoonlijk doel… Jullie zoveel zelfvertrouwen geven dat je, eenmaal geconfronteerd met een reanimatie, ook meteen aan de slag gaat. (Schaven aan techniek en uitvoering kan altijd nog) Elke minuut vertraging verlaagt de overlevingskans met 10% Tijdverlies moet koste wat kost, vermeden worden.

5 Praatje & plaatje: achtergrond info Stille demonstratie
Lesopzet Praatje & plaatje: achtergrond info Stille demonstratie Elke cursist schrijft zelf alle punten op Twee groepen, punten op flap Nabespreken en conclusies Lesgeven aan elkaar Een docent Cursist wordt getoetst 2’ (Bart) Observatoren feedback over les Presentatie: Is makkelijk, snel, veel stof. Die kun je vervolgens dan nalezen. Deze info is slechts bedoeld als achtergrond informatie. Extra dus. Stille demonstratie. (Dit is vaak effectiever dan met praten, omdat je heel goed moet opletten) Vervolgens lesgeven en ook zelf de handelingen laten toetsen.

6 Definitie "Reanimatie is het geheel van handelingen voor het herstel van spontane circulatie en/of ademhaling" ROSC = Return Of Spontaneous Circulation De in Nederland gedefinieerde definitie door de NRR. De Nederlandse Reanimatie Raad. Let op: Een reanimatie is geslaagd als het slachtoffer levend de Intensive Care bereikt. Dat is niet het zelfde als levend het ziekenhuis verlatend!

7 Zie voor details de Website
Voor detail informatie met betrekking tot reanimatie, zie de voortreffelijke presentatie op de website van de NRR.

8 “Alweer nieuwe reanimatie richtlijnen !?” Voortschrijdend inzicht…
Nieuwe richtlijnen dus ?!?!?! “Alweer nieuwe reanimatie richtlijnen !?” JA !!! Elke 5 jaar worden de richtlijnen herzien door de ERC, de European Resucitation Council. De huidige richtlijnen zijn gepresenteerd op 18 oktober 2010 in Porto, Portugal. Op 19 januari 2011 in Nieuwegein zijn de nieuwe richtlijnen in het Nederlands gepresenteerd door de NRR. Voortschrijdend inzicht…

9 Bijbel, Oude Testament: 2 Koningen 4:32-34
Reanimatie is niet iets nieuws De Egyptische mythologie maakt 4000 jaar geleden al melding van Isis die het leven van een man redt door in zijn mond te ademen. Bijbel, Oude Testament: 2 Koningen 4:32-34 Bijbel, Oude Testament, 2 koningen-4: 32-34 “En toen Elisa in het huis kwam, ziet, zo was de jongen dood, zijnde gelegd op zijn bed. Zo ging hij in, en sloot de deur voor hen beiden toe, en bad tot den HEERE. En hij klom op, en leide zich neder op het kind, en leggende zijn mond op deszelfs mond, en zijn ogen op zijn ogen, en zijn handen op zijn handen, breidde zich over hem uit. En het vlees des kinds werd warm.” Rollen over een vat Op een galoperend paard vastgebonden

10 Fumigatie (rook in anus blazen)
Mijn persoonlijke favoriet: Fumigatie (rook in anus blazen) Noord Amerikaanse Indianen 1767 glorieuze introductie in Engeland Bij flauwvallen waarschijnlijk zeer effectief ;-) 1811 Research Benjamin Brodie: 4 ounces (113g) tabak: Hond † 1 ounce (28,3 g) tabak: Kat † Hmmm… De research van Benjamin Brodie, was een van de eerste pogingen tot een wat meer ‘evidence based’ aanpak van reanimatie.

11 Peter Safar, Anesthesioloog
Pionier CPR Peter Safar, Anesthesioloog ABC of Resuscitation (1957) Schrijver 1e CPR-Manual (1968) Cardiopulmonary Cerebral Resuscitation (1981) Peter Safar M.D., was de eerste die reanimatie als geheel gefundeerd aanpakte en daarover publiceerde. Veel van de technieken beschreven door Peter Safar, vind je nog steeds terug in de huidige reanimatie richtlijnen. Peter Safar

12 Alle grote spelers in de wereld:
ILCOR International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) Opgericht 1992 Alle grote spelers in de wereld: American Heart Association (AHA) European Resuscitation Council (ERC) Heart and Stroke Foundation of Canada Australian & New Zealand Committee on Resuscitation Resuscitation Councils of Southern Africa Inter American Heart Foundation Resuscitation Council of Asia Vele organisaties pasten andere technieken en richtlijnen toe. Bijvoorbeeld alleen al in Nederland had je een groot verschil tussen: Hartstichting, Oranje kruis en Ziekenhuizen. Laat staan wereldwijd.

13 Evidence Based KISS Streven:
Voor ons is er de European Resuscitation Council. Je kunt je voorstellen dat een reanimatie in een rijk westers land anders gaat dan in Afrika, met de dichtst bijzijnde dokterspost op een dag rijden in een landrover over een zandweg… Er wordt een 2 sporen beleid gevolgd: Evidence based, (=wetenschappelijk bewezen). Daarnaast: KISS. Keep it simpel stupid! Moeilijke handelingsschema’s werken niet bij mensen in de stress.

14 Handenplaatsing: Midden van de Borstkas Nadruk op borstcompressies
Wat is er veranderd? Handenplaatsing: Midden van de Borstkas Nadruk op borstcompressies 5 cm diep, max. 6 cm Minimaal 100 per minuut, max 120 AED zo snel mogelijk! Beademen onveranderd, 2 x rustig Reanimeer alleen Indien mogelijk: Rouleren, elke 2’! Reanimatie lessen vanaf nu BLS+AED AED= Automatische Externe Defibrillator Met name de extra nadruk op de diepte van de Hartmassages (=erg zwaar!) en de AED zijn de meest essentiele wijzigingen.

15 1370,- AED’s zijn BIG-Bussiness…
AED’s zijn Big Bussiness. Er zijn heel veel verschillende soorten te koop in verschillende kwaliteitsklassen. Er zijn nu al AED’s verkrijgbaar rond de 1000,- euro. Drie jaar geleden lag die prijs nog rond de 5000,- euro. 1370,-

16 Reanimatie Reanimatie + AED (Een AED komt er dus bij!
2 typen reanimaties: Reanimatie Reanimatie + AED (Een AED komt er dus bij! Niet in plaats van) AED is niet in plaats van een reanimatie, maar het is een toevoeging aan een reanimatie

17 Een paar modelletjes…er zijn er VEEL meer…
Er zijn heel veel verschillende modellen op de markt met wisselende prijzen. Maar voor dat je tot een eventuele aanschaf overgaat, kijk ook even naar de onderhoudskosten en de kosten die je krijgt als je de AED ooit hebt ingezet. (Hiervoor moet je vaak wat moeite doen!)

18 AED Scheren hoeft niet ! Een AED kan het hartritme net zo goed beoordelen als 2 en een halve cardioloog bij elkaar. Het bovenste plaatje is een normaal sinusritme. Hier zal de AED niet schokken. Het onderste plaatje is een Asystolie, flat liner zo u wilt. Ook hier zal de AED niet schokken. Het middelste ritme is een ventrikel fibrileren, (chaos in het hart). Hierop zal de AED zich opladen, klaar voor een shock!

19 Scheren hoeft niet ! Demo plakkers…
Een AED kan het hartritme net zo goed beoordelen als 2 en een halve cardioloog bij elkaar. Het bovenste plaatje is een normaal sinusritme. Hier zal de AED niet schokken. Het onderste plaatje is een Asystolie, flat liner zo u wilt. Ook hier zal de AED niet schokken. Het middelste ritme is een ventrikel fibrileren, (chaos in het hart). Hierop zal de AED zich opladen, klaar voor een shock!

20 Houd de AED wel droog svp.

21 Meerwaarde niet aangetoond In een paar casussen mogelijk toch zinvol
Medische commissie NOB: Negatief Advies AED Meerwaarde niet aangetoond In een paar casussen mogelijk toch zinvol Advies medische commissie 26 September 2010 Feit: Veel bewezen succes verhalen AED’s Nieuwe Richtlijnen ERC/NRR: Advies AED Reanimatie lessen voortaan met AED AED’s zakken in prijs Publiek wordt hier massaal op getraind Duikers: Vaak weekend op afgelegen locaties…

22 Stille Demo… Schrijf zelf alle punten op.
Na afloop in 2 groepen de punten opschrijven op een flap. Na bespreken

23 10 minuten om alles op te schrijven op de Flap

24

25 Normaal 30 : 2 Drenkelingen: 5x ventilatie 30 : 2
Als iemand een tijd onderwater heeft gezeten zonder lucht, dan eerst 5x een ventilatie en daarna 30:2.

26 VRAGEN?

27 Cursist, daarna 5 minuten reanimatie (= Toets)
Docent: 5 minuten les Cursist, daarna 5 minuten reanimatie (= Toets) “There’s never time to do it right. But always time to do it over.” Eduard A. Murphy Bij een onvoldoende, volgt een herkansing. Evaluatie…

28 Links: EMS Myth Busters – AED (Scheren is overbodig) Nederlandse Reanimatie Raad (Het volledige Nederlandse lesprogramma kun je hier gratis downloaden) European Resucitation Council De volledige (gratis) informatie van de European Resucitation Council. Alles wat je NOOIT wilde weten van reanimaties. (Engelstalig, Alleen voor de connaisseurs)


Download ppt "Reanimatie Richtlijnen 2010 Bart J. Veldhuis Anesthesie medewerker,"

Verwante presentaties


Ads door Google