De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Techniek als katalysator van het creatieve proces

Verwante presentaties


Presentatie over: "Techniek als katalysator van het creatieve proces"— Transcript van de presentatie:

1 Techniek als katalysator van het creatieve proces
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Techniek als katalysator van het creatieve proces Transformatie van Machinekamer naar Matlab Afstudeercommissie Voorzitter: prof. ir. J.M. Post 1e begeleider: ir. J.P.M. Swagten 2e begeleider: ir. M.H.P.M. Willems

2 Prijsvraag Strijp S (Trudo)
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Prijsvraag Strijp S (Trudo) Het Strijp S behoort tot het collectieve geheugen van de stad Eindhoven Met het vertrek van Philips en daarmee de productie industrie, gaat het gebied van slot en wordt het letterlijk en figuurlijk het domein voor nieuwe ontwikkelingen als de opkomst van de creatieve industrie, de slimme stad en de stad als belevenis.

3 Herbestemming Lina Bo Bardi Aanleiding Probleemstelling
Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Herbestemming Lina Bo Bardi “it is impossible to preserve the past..at most there is an historical present…that we have to understand to develop a new present.”

4 Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Hoe kan Strijp S tot bakermat voor creativiteit en innovatie worden en op welke manier moet dat worden vormgegeven?

5 Doelstelling van het onderzoek
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Doelstelling van het onderzoek Daar waar de machinekamer Strijp S oorspronkelijk voorzag van elektriciteit en verwarming moet het middels de transformatie tot Matlab, waarbij de techniek als katalysator van het creatieve proces optreedt, opnieuw de drijfkracht worden die Strijp S, in dit geval, tot bakermat voor creativiteit en innovatie maakt. Doelstelling in het onderzoek Door middel van het ontwerpen aan de hand van een sterke wisselwerking tussen techniek en gebruik komen tot een sociale interactieve machine en een verbreding van de huidige bouwstandaard.

6 Matlab Eindhoven Verzorgingsgebied Kernwoorden Aanleiding
Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Matlab Eindhoven - initiatief van Philips Design, Design Academy, TU/e informeren over (nieuwe) materialen en procestechnieken (geprikkeld worden, kennis opdoen, onderzoeken, experimenteren) Verzorgingsgebied in 1e instantie gericht op Regio Zuid-Oost Nederland met Brainport Eindhoven als kern internationaal d.m.v. website en reizende tentoonstelling Kernwoorden laagdrempelig (studenten, kunstenaars, ‘passanten’, ontwerpers, bedrijven) dynamisch (reageren op trends, wisselende collectie, uitbreiding naar aanpalende disciplines) interactief (events, workshops, congressen, onderzoek- demonstratieprojecten)

7 Machinekamer: Algemeen Culturele waarde Aanleiding Probleemstelling
Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Machinekamer: Algemeen De machinekamer (1929) is geen Rijksmonument maar staat op de lijst om behouden te worden vanwege z’n waarde als industrieel erfgoed. De machinekamer voorzag Strijp S van elektriciteit en warmte (d.m.v. stoomturbine) Culturele waarde - machinehuis als symbool van technisch vernuft en van macht en succes (feitelijk waren ze puur functionele bedrijfsruimte, maar werden verheft tot tempels van techniek) verkeerd nog in vrijwel oorspronkelijke staat authentieke machines/regelwerktuigen geblokt vloerenpatroon

8 Geschiktheid voor matlab
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Machinekamer: Geschiktheid voor matlab positie in Strijp S (centraal aan ketelhuisplein) schaal van het gebouw (in relatie tot de functie) affectie met techniek (materi-o-theek bouwt hierop voort) potentieel vermogen (o.a. draagkracht, aanpasbaarheid, lichttoetreding)

9 Persoonlijke waardering
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Machinekamer: Persoonlijke waardering de teruggetrokkenheid van het gebouw (schaal) de soberheid van het exterieur (materialisatie) contrast souterrain en bovenverdieping (licht-donker, hoog-laag, open-gesloten) ritmiek van het gebouw (herhaling) vide met wirwar aan leidingen

10 Houding t.o.v. de machinekamer
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Houding t.o.v. de machinekamer De machinekamer is het keurslijf waarin de nieuwe functie wordt geperst. De transformatie zal van binnenuit plaats vinden zodat het architectonisch beeld van de machinekamer in relatie tot zijn omgeving niet te veel wordt verstoord. Er is echter wel sprake van interactie met de nabije omgeving. Authentieke elementen worden, zo mogelijk, met respect behandeld, zonder daarbij te vervallen in een verheerlijking van het verleden. Er wordt pragmatisch te werk gegaan.

11 DO Stedenbouw Strijp S Eindhoven van West 8
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot DO Stedenbouw Strijp S Eindhoven van West 8 Ruimtelijke verbijzondering Ketelhuisplein. Rondom het Ketelhuisplein is de menging van het programma optimaal. Het plein is een oase, omzoomd met horeca, zoals een grand café, een wintertuin en terras. Tussen de middag verblijven de kantoorlieden er, ‘s avonds de bewoners, studenten en andere stedelingen, en overdag de bezoekers van museum en congres (plus natuurlijk Matlab).

12 Rol van de Techniek Rol Gebruik Aanleiding
Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Rol van de Techniek Technologische innovatie (goedkoper, sneller, hoger, dieper of sterker bouwen) Esthetiek van de Techniek Techniek is uiting van cultuur en maatschappij Techniek is niet alleen middel maar tevens creatief medium Rol Gebruik Een sociale interactieve machine met een hoge mate van aanpasbaarheid aan veranderende culturele en sociale condities van tijd en plaats (Cedric Price, Fun Palace Project)

13 Model Gebruik – Techniek
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Model Gebruik – Techniek Voorbeeld Gebruik: De Materialententoonstelling moet zich kunnen herrangschikken zodat veranderingen in de collectie zichtbaar worden. Techniek: de materialensamples in boxen met wieltjes tentoonstellen Techniek: boxen die magnetisch of sensorisch op elkaar reageren al naar gelang de samenstelling van materialen. Gebruik: Al naar gelang de verenigbaarheid van eigenschappen van verschillende materialen herrangschikt de collectie zich

14 Techniek als katalysator
Aanleiding Probleemstelling Doelstelling Begripsomschrijving Uitgangspunten Aanpak Tot slot Techniek als katalysator Techniek als katalysator voor de ontwikkeling van Strijp S tot bakermat voor creativiteit en innovatie en voor het ontwerpproces van Machinekamer naar Matlab


Download ppt "Techniek als katalysator van het creatieve proces"

Verwante presentaties


Ads door Google