De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie Zorgt Kenniskring Technologie in de Zorg.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie Zorgt Kenniskring Technologie in de Zorg."— Transcript van de presentatie:

1 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie Zorgt Kenniskring Technologie in de Zorg

2 Kenniskring Technologie in de Zorg Inhoud Woorden over Techniek en Technologie Wanneer zorgt Techniek/Technologie? Waar liggen kansen voor Techniek/Technologie die zorgt? Welke problemen/uitdagingen komen we tegen bij de ontwikkeling? Wat gaan we doen?

3 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Techniek en Technologie Definities Filosofie leert dat techniek/technologie meer is dan een middel om een doel te bereiken

4 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

5 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

6 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

7 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

8 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

9 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

10 Kenniskring Technologie in de Zorg Woorden over Technologie Don Idhe’s opvattingen: Ik --- Technologie --- Wereld en drie relatievormen Bemiddelingsrelatie (Ik --- Technologie)  Wereld Ik  (Technologie --- Wereld) Alteriteitsrelatie Ik  Technologie (--- Wereld) Achtergrondrelatie Ik (--- Technologie / Wereld)

11 Kenniskring Technologie in de Zorg Wanneer zorgt Technologie? Goede definitie van Zorg (“goede zorg”). Goed ontwerp: prijs, kwaliteit, comfort, mooi, snel, duurzaam, etc. Concrete markt

12 Kenniskring Technologie in de Zorg Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt? Zorgvraagstukken: –Schaarste –Kwaliteit, duurzaamheid –Individuele behoeften –Veranderende omgeving

13 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

14 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

15 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek – Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

16 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

17 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

18 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

19 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

20 Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie aanbod: –ICT –Draagbaar en overal beschikbaar –Energie aspecten Low-power, Nieuwe energie –Sensoriek –Motoriek/robotica –Snel vermeerderende medische en zorgkennis Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

21 Kenniskring Technologie in de Zorg Acute zorg en “onplanbare” zorg Chronisch zorg en duurzaamheid Palliatieve zorg en de laatste fase Ref. STT, rapport 2003 Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

22 Kenniskring Technologie in de Zorg In de ouderenzorg: –Eenzaamheid –Persoonlijke Veiligheid –Zekerheid –Hulp in chaotische maatschappij –Comfort Waar liggen kansen voor Technologie die zorgt?

23 Kenniskring Technologie in de Zorg Welke problemen/uitdagingen bij ontwikkeling? Acceptatie en technologie rol: de “niet- functionele” ontwerpcriteria Imperfecte markt en veel actoren; onduidelijke rollen van partijen Complexe implementatie

24 Kenniskring Technologie in de Zorg Welke problemen/uitdagingen bij ontwikkeling?

25 Kenniskring Technologie in de Zorg Grenzeloze overschatting Te weinig ambitie Privacy en ethiek Welke problemen/uitdagingen bij ontwikkeling?

26 Kenniskring Technologie in de Zorg Wat gaan we doen? Profiteren van de “Mainstream”- ontwikkelingen Breed uitwerken van productinnovaties Internationale samenwerking Marktvragen

27 Kenniskring Technologie in de Zorg De drie robot wetten (Asimov) 1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen. Technologie in de zorg moet de mens beschermen en ondersteunen 2. Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet. Technologie in de zorg moet de wil van de zorgvrager eerbiedigen, behalve als dit in strijd is met de eerste wet 3. Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet. Technologie in de zorg moet bestand zijn tegen onbedoeld en fout gebruik door mensen tenzij dat in strijd is met de eerste twee wetten.

28 Kenniskring Technologie in de Zorg De drie robot wetten (Asimov) 1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen. Technologie in de zorg moet de mens beschermen en ondersteunen 2. Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet. Technologie in de zorg moet de wil van de zorgvrager eerbiedigen, behalve als dit in strijd is met de eerste wet 3. Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet. Technologie in de zorg moet bestand zijn tegen onbedoeld en fout gebruik door mensen tenzij dat in strijd is met de eerste twee wetten.

29 Kenniskring Technologie in de Zorg De drie robot wetten (Asimov) 1.Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen. Technologie in de zorg moet de mens beschermen en ondersteunen 2.Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet. Technologie in de zorg moet de wil van de zorgvrager eerbiedigen, behalve als dit in strijd is met de eerste wet 3.Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet. Technologie in de zorg moet bestand zijn tegen onbedoeld en fout gebruik door mensen tenzij dat in strijd is met de eerste twee wetten.

30 Kenniskring Technologie in de Zorg Ten Slotte


Download ppt "Kenniskring Technologie in de Zorg Technologie Zorgt Kenniskring Technologie in de Zorg."

Verwante presentaties


Ads door Google