De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Handenbindertjes. Voorstellen Bert van Velthooven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Handenbindertjes. Voorstellen Bert van Velthooven"— Transcript van de presentatie:

1 Handenbindertjes

2 Voorstellen Bert van Velthooven b.vanvelthooven@hsmarnix.nl

3 ADHD???

4 Je eigen leerling Neem een leerling in gedachten waarmee je in de omgang problemen ervaart. Schrijf kort enkele steekwoorden op die de situatie of de leerling typeren – Welk gedrag vertoont deze leerling? – Hoe komt het dat hij/zij dit gedrag vertoont? Bespreek met een collega de steekwoorden/de leerling.

5 Herkaderen Herkaderen is het herformuleren van een uiting van (problematisch) gedrag door er een positieve betekenis aan te geven. De docent en de leerling krijgen hierdoor ruimte voor gedragsverandering waardoor de begeleiding/les/situatie positief beïnvloed kan worden. Bijvoorbeeld: de uiting “de leerling is ongeduldig” kan worden herkaderd als: “de leerling wil graag aan het werk”. Of: “hij is lui ”wordt “hij gunt het graag een ander”. Boek: Creatieve oplossingen bij gedragsproblemen op school. Michael Durrant. ISBN 90-441-1202-3

6 De oefening

7 Straffen, belonen en negeren Straffen: Doet het gedrag stoppen, een grote pakkans verkleint de kans op herhaling. Straf leert geen nieuw gedrag aan (denk aan te snel rijden, illegale software). Straf is een niet-effectieve sanctie. Belonen: Positieve bekrachtiging gewenst gedrag. Begint met complimenten. Nadeel: “the punishment of rewards” Negeren: Wat is het doel? Wat was de aanleiding? Aandacht houden bij de kern, negeer de rest.

8 Maak het teambreed Teamverantwoordelijkheid, doe het samen Maak bespreekbaar, bij voorkeur niet alleen in de wandelgangen en op het plein Intervisie, casusbesprekingen Blijf professionaliseren (teamtrainingen, voorlichting, cursussen en symposia) Werk systematisch (handelingsplannen, leerlingbesprekingen, protocollen en verantwoordelijkheden)

9

10 Discipline op school

11 Ontgin waar niemand vruchtbaarheid vermoedt Elke woestijn heeft zijn wel, Geloof onafgebroken: Hier moet water zijn. H. Marsman


Download ppt "Handenbindertjes. Voorstellen Bert van Velthooven"

Verwante presentaties


Ads door Google