De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TECHNIEK EEN ONDERZOEKSVRAAG: PRESENTATIE GROEPSWERK Rody, Stijn, Arne en Tim 08/02/2010.

Verwante presentaties


Presentatie over: "TECHNIEK EEN ONDERZOEKSVRAAG: PRESENTATIE GROEPSWERK Rody, Stijn, Arne en Tim 08/02/2010."— Transcript van de presentatie:

1 TECHNIEK EEN ONDERZOEKSVRAAG: PRESENTATIE GROEPSWERK Rody, Stijn, Arne en Tim 08/02/2010

2 TECHNISCHE GESCHIEDENIS VAN HET VLIEGEN vliegen bleef tot voor de 18 de eeuw een wereld van fantasie en dromen. Dan kwam de eerste hetelucht ballon Principe : verschil van temperatuur warme lucht is lichter dan koude lucht gevolg : de ballon stijgt

3 Begin 20ste zeppelin = gesloten ballon in sigaar vorm gevuld met waterstof (gas) nu helium (na ramp hindenburg) schroef om vooruit te duwen en links en rechts te gaan onderaan ballonets gevuld met koude lucht om te dalen. De Duitser Otto Lielenthal met zweefvliegtuig voorkwam ongewenst rollen van zijn toestel door zijn lichaamsgewicht te verplaatsen. was stabiel zolang hij maar rechtuit vloog en niet hoefde te sturen.

4 In 1903 gebroeders Wright in 1ste vlucht in een vliegtuig. Duur: 12 seconden Motor vliegtuig Maar belangrijker 3 assen besturing Longitudinal = lang-as vertikaal = top-as lateraal = dwars-as

5 De vluchten werden gewaagder verbetering van techniek en brandstof tank (Bleriot ) WO I (1914) grote ontwikkeling -vliegtuig als oorlogsmiddel gebruikt kan worden. Tegen einde WO I techniek van synchronisatie tussen schieten en draaien van schroef.

6 1922 – Eerste keer gebruik van intrekbaar landingsgestel WO II was het vliegtuig een veel gebruikt wapen (Pearl Harbor) en atoombom op Hiroshima

7 Na WO II - straalmotor De wereld werd steeds kleiner. Verwant aan de luchtvaart de ruimtevaart Supersonische vluchten eind jaren 60 aangewend om passagiers sneller te vervoeren (de Concorde.) Zelfde tijd Boeing 747 grootste passagiersvliegtuig ooit.

8 Begin jaren 80 Space Shuttle Een combinatie van ruimteschip en vliegtuig. TOEKOMST Alles lijkt mogelijk.

9

10 We maken ons klaar voor de vlucht Stijn Arne Rody De bemanning Ground control Tim

11 De passagiers gaan in het vliegtuig via de slurf

12 Het vliegtuig wordt door een sleeptruck van het platvorm weggesleept. Het vliegtuig gaat dan zelf naar de startbaan.

13 De controletoren De controletoren van Brussel-Nationaal gesitueerd op 500 m van de CANAC nationaal luchtverkeersleidingcentrum ( Belgocontrol-site Steenokkerzeel). december 2004 in dienst gesteld uitgerust met de meest recente technologie laatste concepten inzake luchtverkeersleiding. symbool voor de wil van Belgocontrol om een leiderspositie in te nemen in de wereld van de luchtverkeersleiding

14 Maximale veiligheid Doel van de toren: maximale veiligheid verzekeren op en rond de luchthaven en in de naderingszone. Integratie van de meest recente technologie inzake torenverkeersleiding. - zicht van de verkeersleiders optimaliseren - de ergonomie van de werkposten betrokken diensten - alle diensten in eenzelfde gebouw brengen. - ATS management - AMS (Airport Movement System) - Software-ontwikkeling - Meteo- en Luchtvaartinlichtingendiensten

15 Een referentie in EUROPA De veiligheid waarborgen bij de ontwikkelingen van de luchthaven en de groei van het luchtverkeer. Een optimaal en efficient beheer van de luchthaven.

16 Een buitengewoon bouwwerk De toren en het gebouw in 3 niveaus in de vorm van een trapezium aan de voet van de toren met een oppervlakte van 3.500 m2. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de architectuur en aan de kwaliteit van de materialen. De toren vormt de perfecte weerspiegeling van de uitmuntende Belgische luchtverkeersleiding en is een vooruitstrevend ontmoetingsplaats voor de Europese luchtvaartwereld. De bestemming van de verdiepingen vastgelegd in functie van het optimale gebruik van de verscheidene hoogtes: - Operationele uitkijkpost: diameter van 18 m - een gezichtsveld van 360° 12 werkposten voor de verkeersleiders.

17 De trainingsuitkijkpost 50 m operationele uitkijkpost 60 m gebruikt om verkeersleiders op te leiden technologische evoluties voor te bereiden voor operationele doeleinden gebruiken. Meteorologische waarnemingspost Hoogte van 35 m waardoor een efficiënte dekking wordt verzekerd Schacht van de toren: telt 9 zijden, diameter van 11 meter bevat twee onafhankelijke liften en twee trappen.

18 Verantwoordelijkheid: beheer van de bewegingen van vliegtuigen en voertuigen op de grond op de banen en de taxiways. managen het opstijgen en het landen van de vliegtuigen (straal van 20 km / hoogte van 3000 voet) Gezichtsveld van (360°) wordt nog uitgebreid door een netwerk van camera’s

19 In elk groot vliegtuig zitten meestal drie mensen in de cockpit. Er zijn twee piloten en er is een BWK. De BWK = boord-werktuig-kundige.

20 De motor zuigt lucht op en stoot die achteraan weer uit. Op deze manier duwt het zichzelf vooruit. Om omhoog te komen zijn er vleugels nodig. Er is ook weerstand

21 De bovenkant van de vleugel is afgerond, de onderkant is vlakker. De piloot kan de vorm van de vleugels zelfs veranderen door enkele losse stukken achteraan (de vleugelkleppen) te bewegen, hierdoor kan een vliegtuig stijgen.

22 Vleugel ondervindt alleen weerstand Bij het vergroten van de invalshoek neemt de weerstand en de lift toe OPGELET Bij een kritische invalshoek neemt de lift sterk af en de weerstand neemt sterk toe. De lucht duwt aan de onderkant van de vleugels daardoor wordt het vliegtuig in de lucht getild.

23 De grootte van de lift is in hoge mate afhankelijk van de vliegsnelheid GROEN veilige vliegsnelheid ROOD maximum snelheid GEEL minimum landingssnelheid in De snelheidsmeter geeft de luchtsnelheid aan en niet de grondsnelheid

24 Met het hoogteroer bepaal je de stand van het vliegtuig. De vario meters geven aan hoeveel je stijgt of daalt (in meters per seconde)

25 De stand van de horizon geeft belangrijke informatie Over de stand en de bewegingen van het vliegtuig

26 De hoogtemeter is een soort barometer: hoe hoger je komt, hoe lager de luchtdruk wordt.

27 Het haakeffect. Het vliegtuig draait, als gevolg van het verschil in weerstand om zijn topas naar rechts

28 De landingskleppen worden uitgeschoven, de vleugels krijgen een grotere kromming. Hierdoor ontstaat er meer lucht weerstand waardoor het vliegtuig wordt afgeremd. De vleugelneus-kleppen worden uitgeschoven. Om voldoende snelheid te houden geef de piloot meer gas. Het ladingsgestel word uitgeklapt. Door de hoogteroeren eventjes te gebruiken wordt het toestel recht getrokken.

29 Bij het raken van de grond, worden de grondspoilers omhoog gezet zodat de stijgkracht wordt afgebroken. De luchtstroom wordt hier afgebogen hierdoor wordt het vliegtuig omlaag geduwd. De piloot gebruikt de wielremmer om af te remmen. De luchtstroom van de motoren worden naar voren gericht zodat er sneller wordt afgeremd.

30 Na de landing gaan de passagiers via de slurf uit het vliegtuig

31 De koffers gaan op de wagentjes Via een automatische rolband komen de koffers naar buiten

32 Ook het groot materiaal gaat automatisch via een beweegbaar platform naar omhoog en naar beneden

33 Met deze truck wordt het vuile water uit het vliegtuig gehaald

34

35 Voorbeeld van een vouw vliegtuig.


Download ppt "TECHNIEK EEN ONDERZOEKSVRAAG: PRESENTATIE GROEPSWERK Rody, Stijn, Arne en Tim 08/02/2010."

Verwante presentaties


Ads door Google