De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De kracht en noodzaak om te delen…. Workshop - programma Opwarmen: – Servicepunt71 en DOWR in vogelvlucht Inleiding door Eric Ossel en Hans Langeveld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De kracht en noodzaak om te delen…. Workshop - programma Opwarmen: – Servicepunt71 en DOWR in vogelvlucht Inleiding door Eric Ossel en Hans Langeveld."— Transcript van de presentatie:

1 De kracht en noodzaak om te delen…

2 Workshop - programma Opwarmen: – Servicepunt71 en DOWR in vogelvlucht Inleiding door Eric Ossel en Hans Langeveld Drivers voor ontwikkeling + stellingen voor discussie Aan de slag: – 4 stellingen, 4 groepen Oogsten en delen: – Een pitch per groep: essenties per groep (3 min.)

3 Verzorgt : ICT, Inkoop, HRM, Financiën, JZ, FaZa (advies, beleid, beheer, uitvoering, administratie) Betreft de gemeenten (eigenaren): Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude + aantal andere deelnemers Lagere kosten, meer kwaliteit, minder kwetsbaarheid Aparte GR, ca 300 mw’s Collectieve diensten en individuele diensten (PDC) Digitalisering (VSP), standaardisering, innovatie Eigenaarschap, verzakelijking en vakmanschap.

4 DOWR Samenwerking Deventer Olst-Wijhe Raalte Bestuursconvenant Bedrijfsvoering 5 k´s I-werk Applicaties HNW BI Facilitair Service Inkoop PPS Belastingen Opschalen Inkoop Doelmatig 1 administratie Back office functies Kansen en bedreigingen PSA ESS en MSS Chanelling

5 Drivers voor ontwikkeling en innovatie Ambitie (de beste willen zijn voor je klant) Bezuinigen (voor de laagst mogelijke kosten) Ontwikkeling gemeenten naar regie en netwerk en uitvoering op afstand (in SSC of door de particuliere sector) Schaalvergroting (100.000+ gemeenten, korting AU, bundeling provincies) Technologie (any time, any place) Beschikbaarheid kennis en –uitwisseling (internet etc.)

6 Stelling 1 De SSC van 2020 faciliteren gemeenten met een verzorgingsgebied van 2 miljoen inwoners. Het is onzin om dit aan toeval over te laten. Schaalgrootte maakt dat we robuuster en tegelijkertijd innovatiever en ondernemender zijn dan nu. ´Big is beautiful´ en de kleintjes overleven niet.

7 Stelling 2 De huidige SSC werken weliswaar verdienstelijk maar zijn onvoldoende competent om de nodige innovatie door te voeren. Allianties met het bedrijfsleven zijn een noodzakelijke voorwaarde om te overleven voor SSC´s. Het gaat dan om netwerkallianties waarbij publiek privaat elkaar versterkt. Opdrachtgever-/nemer verhoudingen zijn zo 20 e eeuws.

8 Stelling 3 Het SSC is geen SLA fabriek (meer). Gemeenten bevinden zich in zodanige transities dat het SSC daarin een partner is. Het voor- en meedenken op rol, opdracht en diensten van de gemeente is essentieel ook in de tuning van producten en diensten van het SSC van de toekomst. Eigenlijk is de lijn als volgt: alle gemeentelijke producten en diensten worden in een SSC ontwikkeld en gemaakt tenzij…

9 Stelling 4 Het SSC is de plek voor mensen die werken aan de publieke zaak. Dat is ook wel nodig omdat gemeenten niet meer in staat zijn om goed personeel aan zich te binden vanwege bezuinigingen en ‘een stoffig imago’. Het type ambtenaar dat bij de gemeente achterblijft is een netwerker die in samenwerking doelen realiseert, een opdrachtgever die klussen in de markt zet en uitvoerder op alleen die punten waar de gemeente het verschil nog kan maken.

10 De opdracht Geef per stelling de: – Pro´s – Contra´s – Voorbeelden uit de huidige praktijk die de pro´s en contra´s bevestigen danwel ontkrachten Wijs een spreker aan die plenair terugkoppelt – Bereid je voor op een pitch van 3 minuten – Je hebt 30 minuten om de klus te klaren

11 Tot slot We vatten de oogst samen in een handzaam document We plaatsen dat document op de site van het platform SSC, het bruggenhoofd naar een kennis- en innovatieplatform voor SSC Uitnodiging aan allen om best practices (via de site/het platform) te etaleren en delen. Dank voor jullie bijdragen!


Download ppt "De kracht en noodzaak om te delen…. Workshop - programma Opwarmen: – Servicepunt71 en DOWR in vogelvlucht Inleiding door Eric Ossel en Hans Langeveld."

Verwante presentaties


Ads door Google