De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Enquête : met voeding verbonden gedragingen en levensstijlen Juni 2005 CPSO CPSO - Centre de Psychosociologie de l’Opinion Brutoresultaten (geanalyseerd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Enquête : met voeding verbonden gedragingen en levensstijlen Juni 2005 CPSO CPSO - Centre de Psychosociologie de l’Opinion Brutoresultaten (geanalyseerd."— Transcript van de presentatie:

1 1 Enquête : met voeding verbonden gedragingen en levensstijlen Juni 2005 CPSO CPSO - Centre de Psychosociologie de l’Opinion Brutoresultaten (geanalyseerd uit het oogpunt van de BMI) (DRAFT)

2 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.2Methodologie  Populatie : alle Belgen van 18 tot 55 jaar  Steekproef : 610 personen  Methode waarop de steekproef werd genomen : door quota’s (op basis NIS « Samenstelling van de gezinnen en familiale kernen op 1 januari 2004 ») Hoofdquota’s: leeftijd, geslacht, gezinsgrootte, taal (Gewest), Secundaire quota’s: beroepsactiviteit, grootte van de gemeenten.  Interviewmethode: persoonlijk interview door beroepsenquêteurs (14 Nederlandstalige, 9 Franstalige). Gemiddelde duur van het interview : 50 minuten (tussen 35 en 70 minuten)  Periode van de enquête : van 27 april tot 29 mei 2005  Foutenmarge: statistische betrouwbaarheid met zekerheidscoëfficiënt van 95,45% Marge in % op percentages van de antwoorden: - 50%/50% = 4,05 % (maximale marge) - 25%/75% = 3,51% - 10%/90% = 2,43%  Gegevensverwerking: SPSS versie 11.0

3 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.3Waarschuwing  Wat deze enquête niet is > een studie van de oorzaken van overgewicht en obesitas.  Wat ze wel is > een studie: van de standpunten van het publiek over overgewicht, obesitas en voeding; een onderzoek van de levensstijl (foto) in samenhang met de voeding, vergelijkend volgens een klassering van het gewicht van de personen (BMI).  Dit voorlopig en voorbereidend rapport bevat de brutoresultaten volgens de BMI (zonder verbetering)

4 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.4 Structuur van de steekproef (leeftijd)

5 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.5 Structuur van de steekproef (geslacht)

6 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.6 Samenstelling van de enquête en van de vragenlijst  Wetenschappelijke literatuur over de problematiek  Onderzoek van recente enquêtes: gezondheidsenquêtes (België, Frankrijk, Nederland, Canada, Engeland,…) WGO-enquêtes  Uitwerking van de vragenlijst 6 herhalingen 74 hoofdvragen uitgesplitst in 269 subvragen (325 gecodeerde of variabele gegevenseenheden per vragenlijst) Pretest op 8 personen Vertaling en controe van de vertaling  Terrein Berekening van de quota’s Routebladen Briefing enquêteurs - Kaarten, instructies, steekkaarten Inzameling van de vragenlijsten Controles en coderingen  Analyse van de gegevens

7 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.7 Principes van de vragenlijst  Onderscheid tussen psychosociologische enquête en epidemiologische studie  Behandelde thema’s: Voedingsgewoonten en –stijlen, waaronder - Verbruikte voeding - Vorm, tijdstip, duur en plaats waar de maaltijden in de loop van de dag worden genomen - Bereiding van de maaltijden - Andere vormen van voedingsverbruik (knabbeltjes, fastfood,…) - Context van het nemen van de maaltijden - Gegevens (overgewicht, …) - Vormen van aankoop van de voeding (boodschappen, bereide schotels, take-home, -away, …) - Bereiding van de maaltijden (tijd,…) Toestand en kenmerken van de persoon, waaronder - Lengte, gewicht - Slaap, gezondheid, stress, gewichtstoename, dieet - Verslaving (tabak, alcohol, …) - Zelfperceptie en algemene perceptie van het gewicht van de persoon Levensstijlen - Sport - Lopen, wandelen en andere dagelijkse lichaamsactiviteiten - Vrijetijdsbesteding en hobby’s - Televisie, internet, spelconsoles en daarmee verbonden voedingsgedrag Standpunten - Over voeding en de daarmee samenhangende ideeën - Over verdeelautomaten - Over de oorzaken van overgewicht en obesitas - Over de remedies voor overgewicht en obesitas Sociaal-cultureel, demografisch, economisch,… profiel van de persoon

8 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.8 BMI (Quetelet-index ).  Lichaamsmassa-index of Body Mass Index : overgenomen door de WGO  De BMI is de verhouding van het gewicht (kg) over de lengte in het kwadraat (m 2 ) BMI = gewicht (kg) / lengte 2 (m) Maar ook: - Formule van Lorenz : ideaal gewicht = (lengte in cm -100) - (lengte - 150/2 (vrouw) of 150/4 (man) - WHR « waist-hip ratio »  Gewichtsstatus ClassificatieBMI Ondervoeding Graad V < 10 Graad IV10,0-12,9 Graad III13,0-15,9 Graad II16-16,9 Graad I of te laag gewicht17,0-18,5 Referentiewaarden18,5-24,9 Overgewicht25,0-29,9 Obesitas≥ 30 Graad I30,0-34,9 Graad II35,0-39,9 Graad iii40,0

9 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.9 BMI - steekproef – in aanmerking genomen categorieën

10 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.10 BMI - steekproef - vergelijking FEVIA-ULB / ISP 2001 Enquête ISP : < 18 jaar Enquête FEVIA-ULB : jaar Gedeeld gevoel bij de enquêteurs dat sommige personen hun gewicht (bewust?) onderschatten

11 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.11 Referentiemodel dat het gewicht bepaalt op een tijdstip « t » Terrein Gewicht Context Voeding Gedrag Houdingen Genetica, erfelijkheid, ziekten, leeftijd, …. Onderwijs, familiecultuur, … Tegenover voeding (hedonisme,…) Tegenover gewichtstoename,… Problemen met familie, beroep, … Levensstijl, sedentariteit, lichaamsbeweging, vrijetijdsbesteding,… Voedingskeuzes, middelen, gewoonten, smaken,.. laag gemid deld hoog Potentiële mogelijkheid van veranderingen

12 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.12 Voornaamste resultaten van de enquête  1) Volgens de geïnterviewden zijn overgewicht en obesitas gevolgen van persoonlijk gedrag, zowel op gebied van voeding als van levensstijl. Personen met overgewicht en zwaarlijvige personen zijn zich daarvan bewust en geven toe dat ze te veel eten.  2) Volgens de geïnterviewden liggen de voornaamste oorzaken van overgewicht en obesitas in onze maatschappij (volgens de enquête) ook voornamelijk in een « slechte voeding », te veel eten en sedentair leven.  3) In het algemeen wordt vastgesteld dat vele voedingsgedragingen en levensstijlen volgens het gewicht van de personen op dezelfde wijze verspreid zijn. Andere zouden specifiek kunnen zijn.  4) Volgens onderzoek van de levensstijlen zou overgewicht niet de wachtkamer van obesitas zijn. Er zou geen lineaire evolutie zijn van de gedragingen en houdingen die een toename van de BMI met zich meebrengen: personen met overgewicht onderscheiden zich duidelijk van zwaarlijvige personen.

13 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.13 Resultaat (pt1) Algemene standpunten over overgewicht, obesitas en voeding

14 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.14 Oorzaken toegekend aan obesitas en overgewicht : open vraag = top of mind (Q62)  De voornaamste redenen die door 50% van de ondervraagden spontaan worden opgegeven als oorzaken van overgewicht en obesitas zijn: 1) Slechte voedingsgewoontes, ongezonde voeding (gebrek aan afwisseling) en onevenwichtige voeding, voeding die te rijk is aan vetten of suikers (overmatig gebruik van…), te veel (hoeveelheid). 2) Het gebrek aan beweging, sedentariteit, gebrek aan sport, te veel televisie kijken 3) Verkeerde « opvoeding » mbt voeding, gebrek aan informatie en gebrek aan kennis over de gevaren van obesitas, gebrek aan respect voor het eigen lichaam. 4) Levensstijl, problemen en stress (met inbegrip van de gezondheidstoestand, erfelijkheid en ziekte).

15 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.15 Oorzaken waaraan obesitas en overgewicht worden toegeschreven (Q63)

16 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.16 Algemene standpunten betreffende voeding (Q60) : % akkoord

17 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.17 « Voedingslevensstijlen » volgens de BMI

18 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.18 Aantal maaltijden per dag (Q2) Chi 2 sign. P=.02

19 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.19 Ontbijt (Q1) Chi 2 total NS Sign. P=.08 (BMI>30 / Rest)

20 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.20 Verbruikte voedingsproducten (Q1)

21 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.21 Voedingsproducten (Q1) - kenmerken BMI ≥ 30 Minder Meer fruitfijne vleeswaren volwaardige voedingsmiddelenlight dranken groenten iedere daglight producten gefrituurde voedingsmiddelen iedere dag kunstmatige zoetstoffen chipsalcoholhoudende dranken koekjes, wafeltjes,..chocolade dranken met toegevoegde suiker snoepgoed vlees zout

22 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.22 Knabbelen (Q9) CHI 2 non sign.

23 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.23 Tijd besteed aan de bereiding van de maaltijden in het gezin (Q50) CHI 2 sign. P=.05

24 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.24 Ongeduld bij hongergevoel voor de maaltijden (Q10) CHI 2 niet sign.

25 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.25 Gevoelens met betrekking tot de opgenomen hoeveelheden voedsel (Q11) CHI 2 sign. P < 001

26 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.26 Persoonlijke en sociale controle van de opname van voedsel (H° Birch) : vragen

27 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.27 Persoonlijke en sociale controle (Q17) CHI 2 sign. P = 002

28 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.28 ‘s Avonds laat of na televisie-uitzending eten (Q16) CHI 2 sign. P =.07 BMI 25/30 sign.P=.008

29 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.29 Toevlucht tot « take home » of « take away » (Q15) CHI 2 Non sign.

30 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.30 Aankoop van kant-en-klare gerechten voor thuis (Q48) CHI 2 Niet sign.

31 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.31 Bezoek aan fastfoodrestaurants (Q14) CHI 2 Niet sign.

32 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.32 Met de levensstijlen verbonden contexten (geanalyseerd volgens de BMI)

33 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.33 Slaap, gezondheid en stress (Q22, Q23 en Q24)  Belangrijke effecten: Slaap: - Zwaarlijvige personen hebben de neiging minder te slapen dan anderen, vooral minder vaak meer dan 8 uur per nacht. Dit resultaat toont en bevestigt het verband tussen zwaarlijvigheid en het gebrek aan slaap, alsook tussen het « goede gewicht » en de evenwichtige slaap (CHI 2 sign p=.03). Gezondheid: - Personen met een te laag gewicht of met overgewicht en vooral zwaarlijvige personen vinden dat ze in minder goede (uitstekende of zeer goede) gezondheid zijn dan de anderen (BMI 18,5-24,9) (CHI 2 sign <.001). Stress : - Personen met een te laag lichaamsgewicht zijn het meest gestresseerd. Daarna die met overgewicht. De zwaarlijvige personen zijn het minst gestresseerd (CHI 2 sign. P=.10)

34 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.34 Actueel gebruik van tabak (Q27) CHI 2 sign. P=.05

35 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.35 Alcoholverbruik (Q28) CHI 2 Niet sign.

36 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.36 Alcoholverbruik – gemiddeld aantal glazen per week bij de verbruikers ANOVA F. Sign P=.002

37 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.37 Zelfperceptie en algemene perceptie van het gewicht van de persoon (Q37, Q38)  Zelfperceptie (CHI 2 sign. P= <.001) « Zwaarlijvige personen » : slechte perceptie van eigen gewicht - 5,4 % van de zwaarlijvigen denken dat ze een normaal gewicht hebben - 69,6 % dat ze « enkel » overgewicht hebben - 21,4 % dat ze zwaarlijvig zijn - 3,6 % weten het niet en maken er zich geen zorgen over « Magere » personen of personen met een te laag gewicht: slechte perceptie - 60,5 % denken dat ze een normaal gewicht hebben (ongetwijfeld effect van de reclame) - 2,3 % dat ze « overgewicht hebben » - 32,6% dat ze een gewicht onder het normale hebben - 4,7% maken er zich geen zorgen over Personen met « overgewicht » : goede perceptie van eigen gewicht - 30,8 % denken dat ze een normaal gewicht hebben - 62,7 % dat ze overgewicht hebben - 1,8 % dat ze zwaarlijvig zijn - 3,6 % maken er zich geen zorgen over

38 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.38 Zelfperceptie en algemene perceptie van het gewicht van de persoon (Q37, Q38)  Algemene perceptie Zwaarlijvige personen (CHI 2 sign. P= <.001) : - 25% denken dat de anderen hen dik vinden. - 66,1% denken dat de anderen hen een beetje dik, een beetje struis vinden. Magere personen of personen met een te laag lichaamsgewicht (CHI 2 sign. P= <.001) : - 30,2 % denken dat de anderen hen dik noch mager vinden - 46,5 % een beetje mager - 11,6 % zeer mager Personen met « overgewicht » (CHI 2 sign. P= <.001) : - 55,0 % denken dat de anderen hen een beetje dik, een beetje struis vinden - 39,2 % denken dat de anderen hen dik noch mager vinden

39 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.39 Gebeurtenissen die een invloed hebben op het gewicht (Q25) CHI 2 sign. P <.001

40 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.40 Voedingsdieet om gewicht te verliezen (Q35) CHI 2 sign. P<.001

41 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.41 Activiteiten, vrijetijdsbesteding, lichamelijke inspanningen (geanalyseerd volgens de BMI)

42 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.42 Sportbeoefening (Q39) BMI >30 vs anderen : CHI 2 sign. P=.05

43 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.43 Wandelen (Q41) CHI 2 sign. P=.03

44 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.44 Zoveel mogelijk de trap gebruiken (Q42) CHI 2 sign. P=.05

45 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.45 Hobby’s (Q44) CHI 2 sign. P=.02

46 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.46 Vrijetijdsbesteding buitenshuis (Q45) CHI 2 sign. P <.001

47 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.47 Tijd doorgebracht voor de televisie (uitzendingen, DVD, enz.) (Q52) CHI 2 sign. P =.01

48 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.48 Andere resultaten in verband met het gebruik van de televisie²  Een steeds groter aandeel van mensen die televisie kijken in de slaapkamer of in bed vertoont minder problemen van overgewicht en zwaarlijvigheid (CHI 2 sign. P=.02). De nabijheid van de koelkast of het gemak om te consumeren, speelt hier ongetwijfeld een rol.  De maaltijden genomen op een dienblad in de woonkamer of in de slaapkamer vertonen geen correlatie met het overgewicht of de zwaarlijvigheid (CHI 2 niet sign). Even veel « magere » mensen als mensen met een normaal gewicht of zwaarlijvige personen doen dit. De praktijk lijkt wat minder verspreid bij zwaarlijvige personen.  De snacks en tussendoortjes die voor de televisie worden verbruikt, worden vooral verbruikt door de « magere personen » (75,6%) en de zwaarlijvige personen (67,9%) (CHI 2 sign. P=.09). De personen met een normaal gewicht (63,9%) en vooral met overgewicht (56,4%) (CHI 2 sign. P=.02) gaan er minder vlug toe over.  De waarnemingen zijn dezelfde voor wat de dranken betreft, maar de verschillen (%) zijn kleiner.  Betreffende de spelconsoles: te klein aantal om geldige conclusies te trekken. Ongetwijfeld verbonden met de geïnterviewde leeftijdsgroepen.

49 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.49 Internet (Q59)  64,7% hebben thuis toegang tot het internet.  74,9 % besteden er minder dan een uur per dag aan.  9,5% nemen een of meer maaltijden terwijl ze « op het internet » zijn. Minder zwaarlijvige personen nemen in dit geval een maaltijd (5,9%). Meestal zijn het personen met een normaal gewicht (11,7%). Tussen de twee, de « magere personen» (8,0%) en de «personen met overgewicht » (6,8%).  23,0% eten snacks als ze «op het internet» zijn. Volgens de BMI geen belangrijke verschillen (CHI 2 non sign) : - 30,0 % van de magere mensen - 24,0% van de mensen met een normaal gewicht - 19,4% van de mensen met overgewicht - 23,3% van de zwaarlijvigen.  De helft van de personen nemen dranken, zonder opvallend verschil volgens de BMI.

50 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.50 Maatregelen om overgewicht en obesitas te vermijden (Q65)

51 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.51 Eerste conclusies (DRAFT)  De oorzaken van obesitas zijn individueel: behalve genetische en gezondheidsproblemen, zijn volgens de respondenten, individuen zelf verantwoordelijk voor hun overgewicht en hun zwaarlijvigheid.  Als er maatregelen moeten worden genomen, gaan die in de zin van voorlichting, opvoeding en responsabilisering van de mensen.  Vervolgens en in laatste instantie komen politieke of reglementaire maatregelen. Geen enkel reglement zal iemand verhinderen te veel voeding te verbruiken.  Er worden verschillende gedragingen waargenomen tussen personen met overgewicht en zwaarlijvige personen (niet noodzakelijk samenhangend met de BMI). Personen met overgewicht zouden « oplettender » zijn dan berustende « zwaarlijvige personen ». Eerstgenoemden ontwikkelen strategieën om te vermijden dat ze de grens naderen, laatstgenoemden zijn niet meer « in de buurt van de grens ». Bijvoorbeeld, wachten tot de maaltijd om te eten; niet ‘s avonds laat eten. Zwaarlijvigheid = « stabiele » toestand; overgewicht = « onstabiele» toestand. Zwaarlijvigen zouden minder verschillen in hun voedingsgedrag van personen zonder problemen dan de personen met overgewicht.  Overgewicht is niet noodzakelijk de wachtkamer van zwaarlijvigheid. Voor sommige mensen « wel », voor anderen « niet », omdat het voor deze laatsten een « alarm » is. Voor anderen tenslotte, is overgewicht een indicator van (sociaal) welzijn, obesitas « niet ».

52 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.52 Eerste conclusies (DRAFT)  Dezelfde kritieke gedragingen die in het algemeen worden toegeschreven aan zwaarlijvige personen en personen met overgewicht zijn met dezelfde (of een hogere) frequentie terug te vinden bij de anderen. Deze gedragingen kunnen dan versterkende factoren zijn, maar geen uitlokkende of causale factoren. Knabbelen is niet noodzakelijk een zwaarlijvigheidsfactor. In sommige gevallen hebben magere personen of personen met een te laag gewicht de neiging de hele tijd te knabbelen, wat hun voeding bij de maaltijden kan beperken. Zwaarlijvige personen knabbelen niet de hele tijd.  De personen zijn zich bewust van de hoeveelheid voedsel die wordt opgenomen volgens hun gewicht. Dat gewicht zou dus niet hoofdzakelijk een gevolg zijn van « verborgen calorieën », maar wel van een totale opgenomen hoeveelheid voedsel.  Het effect van beleefde en « moeilijke » gebeurtenissen is zeer belangrijk in termen van de gevolgen voor het gewicht, en zou door de personen geassocieerd worden met een groot gedeelte van het « overgewicht » of het « te laag gewicht » (ongetwijfeld volgens de somatische natuur van de persoon).

53 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.53 Eerste conclusies (DRAFT)  Factoren van overgewicht en zwaarlijvigheid volgens de enquête De regelmaat in het tijdstip waarop de hoofdmaaltijden worden genomen en de tijd die eraan besteed wordt, vormen factoren die een aangepast gewicht bevorderen. Het gebrek aan « persoonlijke en/of sociale controle van de personen met overgewicht en de zwaarlijvige personen, en de ermee verbonden gedragingen (bord leeg eten, een voedingsmiddel of een dessert niet weigeren, eten wanneer het etenstijd is ongeacht de eetlust, meer eten of zich niet kunnen controleren als men in gezelschap is,…) De verbruikte hoeveelheid alcohol is een zeer belangrijke factor van zwaarlijvigheid. Daarentegen is het verbruik van tabak groter bij de personen met een te laag gewicht en/of met een normaal gewicht. Bewegen: lichaamsbeweging (waaronder wandelen, gebruik van trappen, gebruik van de fiets voor bepaalde verplaatsingen…) en sportbeoefening zijn sterk verbonden met een normaal gewicht. Zwaarlijvige personen hebben een beperkte activiteit op dit gebied. Zich ontspannen: vrijetijdsbesteding buitenshuis draagt ook bij tot een beter aangepast gewicht. Met andere woorden, personen met overgewicht en zwaarlijvige personen leiden een meer « sedentair leven » wat het aspect vrijetijdsbesteding buitenshuis betreft. De televisie is een factor die het gewicht negatief beïnvloedt. Televisiekijken vanuit het bed daarentegen zou minder kritiek zijn, omdat het minder gemakkelijk is om in bed te knabbelen of omdat de situatie minder aangepast is.

54 Comportements et style de vie associés à l’alimentation - René PATESSON - DRAFT12/6/05 - N=610p.54 Eerste conclusies (DRAFT) Het feit van voor de televisie te eten (dienblad, snacks,…) en te drinken volstaat niet om overgewicht en obesitas te verklaren. Deze praktijken zijn verspreid onder alle categorieën van BMI, iets minder bij personen met overgewicht, die beter zouden opletten. Internet is geen factor die overgewicht bevordert. De voedingspraktijken (snacks, maaltijden,…) verbonden met het gebruik van internet zouden een tegengesteld effect aantonen: het zouden de personen zijn met de laagste BMI die meer zouden verbruiken. Met andere woorden, het internet zou gunstig kunnen zijn voor het lager verbruik van snacks en tussendoortjes bij personen met overgewicht en obesitas. De vereiste concentratie en de motivatie zouden een gunstig effect bij deze personen verklaren.


Download ppt "1 Enquête : met voeding verbonden gedragingen en levensstijlen Juni 2005 CPSO CPSO - Centre de Psychosociologie de l’Opinion Brutoresultaten (geanalyseerd."

Verwante presentaties


Ads door Google