De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Seniorverpleegkundige Afdeling Longziekten/CF centrum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Seniorverpleegkundige Afdeling Longziekten/CF centrum"— Transcript van de presentatie:

1 Seniorverpleegkundige Afdeling Longziekten/CF centrum
Martha van Hattem Seniorverpleegkundige Afdeling Longziekten/CF centrum Divisie Hart&Longen

2 Cystic-Fibrose en Seksualiteit
Zijn er grenzen?

3 Waar liggen onze grenzen?
Uitkomst enquête 2006 10% van de respondenten sprak wel eens over seksualiteit en fertiliteit met CF patiënten. 90% van de respondenten sprak nooit over deze onderwerpen met CF patiënten.

4 Workshop 3e prijs tijdens het Europees Cystic-Fibrose congres in Turkije in 2007. Workshop voor het hele vepleegkundige team inclusief de nurse practicioners en het medisch maatschappelijk werk.

5 De verpleegkundige handleiding
Tijdens de workshop werd een concept handleiding gemaakt. Deze handleiding bestaat uit: De inleiding De anamnese De opname fase Specifieke problemen

6 Het is belangrijk om een professionele houding te ontwikkelen.
De inleiding In dit deel wordt beschreven hoe de handleiding tot stand is gekomen. Het is belangrijk om een professionele houding te ontwikkelen.

7 De anamnese De geneesmiddelen anamnese geeft inzicht in anticonceptiegebruik. Kent de patiënt het boekje van de NCFS “wat ze je niet vertellen”? Bij een eerste opname op de afdeling kun je vragen of er in de transitie fase gelegenheid is geweest om deze onderwerpen te bespreken.

8 Opnamefase Omdat we er naar streven de CF patiënten op een eenpersoonskamer te verplegen is er sprake van privacy. Tijdens opname kunnen foto's, boeken en kaarten een aanleiding vormen. Als de opnames frequent of langdurig zijn kan dit van invloed zijn op de relatie.

9 Specifieke problemen 98 % van de mannen met Cystic-Fibrose is onvruchtbaar. De lichamelijke ontwikkeling blijft achter bij leeftijdsgenoten. Er kan sprake zijn van een negatief zelfbeeld. Angst voor dyspnoe, haemoptoë.

10 Doel van de handleiding
De handleiding is een hulpmiddel om het gesprek over seksualiteit en fertiliteit met een CF patiënt te initiëren. Het blijft heel persoonlijk hoe iedere verpleegkundige hiermee om zal gaan. Iedereen heeft hierin zijn eigen grens.

11 Anna Reynvaan prijs Anna Reynvaan prijs.
Op 28 mei 2008 is dit project bekroond met de Anna Reynvaan prijs. Momenteel wordt de enquête herhaald om te zien wat er verbeterd is en waaraan we nog aandacht moeten besteden.

12 Voor informatie kunt u mailen naar mhattem2@umcutrecht.nl
Dank voor uw aandacht Voor informatie kunt u mailen naar


Download ppt "Seniorverpleegkundige Afdeling Longziekten/CF centrum"

Verwante presentaties


Ads door Google