De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Computers en glazuren Welke rol kan de computer spelen in de beroepspraktijk van de keramist bij het ontwerpen en toepassen van glazuren?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Computers en glazuren Welke rol kan de computer spelen in de beroepspraktijk van de keramist bij het ontwerpen en toepassen van glazuren?"— Transcript van de presentatie:

1 Computers en glazuren Welke rol kan de computer spelen in de beroepspraktijk van de keramist bij het ontwerpen en toepassen van glazuren?

2 De dagelijkse praktijk
(1) Het recept: Nephelien Syeniet 17,5 Dolomiet 27,7 Krijt 6,5 Kaolien 6,0 Kwarts 42,3 totaal Wat is dit voor glazuur? Weet je iets over kleur, smelttemperatuur, karakter ??? Nee !! Maar dit is wel de enige manier om een glazuur te maken en te reproduceren.

3 Even tussen door Een glasvormer (kwarts)  Een smeltmiddel (krijt) 
Een glazuur is: Een glasvormer (kwarts)  Een smeltmiddel (krijt)  Een stabilisator (kaolien)  Keramisten gebruiken een primitief soort scheikunde. Ze zijn alleen geïnteresseerd in de stoffen die na het stoken het glazuur vormen. Dus KRIJT (Calciumcarbonaat = CaCO2) wordt als CaO geschreven.

4 Aanvulling:de % analyse
SiO2 66,79 % Al2O3 7,35 CaO 15,13 MgO 7,25 FeO 0,08 K2O 1,22 Na2O 2,18 Totaal 100 % De weergave van het daadwerkelijk gewicht van de oxides in het gestookte glazuur.

5 Aanvulling: (2) de % analyse
Alle oxiden die in het glazuur een rol spelen worden nu wel weergegeven. De onderlinge verhouding wordt zichtbaar, waarbij je wel de verschillende onderlinge gewichten in je achterhoofd moet houden. Glazuren worden onderling vergelijkbaar ! Zo valt in ons voorbeeld het relatief lage Al2O3 percentage op met vergelijkbare steengoed glazuren.

6 Seger formule Een glazuurformule is: De mix van oxides weergegeven overeenkomstig de onderlinge verhouding van het aantal verschillende molecuul typen. De (3) Seger formule is: dezelfde formule herberekend overeenkomst een vaste afspraak. Het totaal van de groep smeltmiddelen is altijd 1 3 groepen (smeltmiddelen, stabilisatoren, glasvormer)

7 Aanvulling: de Seger formule
CaO 0,53 Al2O3 0,15 SiO2 2,28 MgO 0,37 K2O 0,03 Na2O 0,07 Vraag: Is dit de ideale weergave? Of: Hebben we nu antwoord op vragen als: Is de stooktemperatuur bekend, de kleur, het karakter (glanzend, dekkend, transparant, ….)? Waar ligt dit glazuur t.o.v. het eutecticum?

8 Aanvulling: de Seger formule
Het idee dat de Segerformule de beste weergave is van een glazuur is achterhaald. Er is geen absoluut verband tussen het SiO2 gehalte en de stooktemperatuur. Sommige oxiden bijv. B2O3 passen moeilijk in het systeem. De berekening suggereert dat alle oxiden volledig opgenomen zijn in de smelt en dat is vaak niet het geval. Maar de Segerformule is wel algemeen geaccepteerd, veel gebruikt en geeft veel informatie en vergelijkingspunten.

9 Aanvulling: smelten van grondstoffen
Celadon Blues, Robert Tichane

10 Aanvulling: er is nog meer mogelijk
Er zijn nog meer manieren om glazuren weer te geven. Er zijn ook meer factoren die als vergelijkingspunt gebruikt worden. In willekeurige volgorde bijvoorbeeld: Mol%, dichtste bolstapeling, verhouding Al2O3 : SiO2, fasediagram,..

11 Even tussen door Chun (Jun) glazuur (ons voorbeeld) Opaliserend blauw
Laag Al2O3, verhouding Al-Si 1:12, dik glazuren, over een ijzerslib of temmoku, as met hoog silica (nuka).

12 De Computer: rekenwerk
De rol van de computer is duidelijk als we kijken naar het rekenwerk : Van recept naar formule Van formule naar recept Van % analyse naar recept Recept wijzigen (recept > “formule” > recept) Enz, enz,….. Maar ook Diverse variabelen Al: Si verhouding LOI (gloeiverlies), Uitz. Coef. Totaal recept, kosten enz

13 De Computer: rekenwerk vervolg
Maar er zijn voorwaarden en wenselijkheden wil je de computer effectief inzetten. Correcte analyses zijn noodzakelijk Kan de leverancier die leveren? (eisen!) Grondstoffenlijst zelf wijzigen (database toegankelijk) Schakelen tussen diverse berekeningstypen Werken met een referentie recept Werken met grenswaarden en referentiepunten Uitleg, theoretische informatie, naslagwerk

14 De Computer: meer dan rekenwerk
Wat doen we met de overige gegevens van ons voorbeeld? Notities stookwijze, toepassing, kleur, enz Onderzoekgegevens en verwante glazuren Afbeeldingen Grafische weergave en plaats t.a.v. vergelijkbare glazuren

15 De Computer: meer dan rekenwerk
Stoneware Glazes, A Systematic Approach, Ian Currie

16 De Computer: meer dan rekenwerk

17 De Computer: meer dan rekenwerk
Oriental Glazes, Michael Bailey

18 Standaard beschrijving wenselijk ?
Name and category - glaze name, type, range, and firing type Description - surface, transparency, color, etc. Recipe - glaze ingredients, additions, and variations Notes and comments - general comments, and a list of questions you can answer about the glaze, its use, and its history Dinoclay: GlazeBase Page: Glaze Submission Form

19 Programma’s CeramDat, David Hewitt GlazeMaster, John Hesselberth
Insight, Tony Hanson Matrix, Lawrence Ewing Das Glazurenspiel Glazechem Hyperglaze (Mac) Glazecalculator (Freeware)

20 Boeken die hierbij aansluiten
Glazes cone 6, Michael Bailey Oriental Glazes, Michael Bailey Revealing Glazes, Ian Currie Stoneware Glazes, A Systematic Approach, Ian Currie Mastering cone 6 Glazes, John Hesselberth and Ron Roy

21 Demonstratie programma’s
Software Demonstratie programma’s


Download ppt "Computers en glazuren Welke rol kan de computer spelen in de beroepspraktijk van de keramist bij het ontwerpen en toepassen van glazuren?"

Verwante presentaties


Ads door Google