De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dit resepte boek behoort aan G. Wester.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dit resepte boek behoort aan G. Wester."— Transcript van de presentatie:

1 Dit resepte boek behoort aan G. Wester.
2 October 1890 Waarland Gem: Harencarspel C wester G. Het boek is gekocht bij: Lorje’s Boekhandel Louis Frankenberg Alkmaar Langestraat 107 Omdat dit boek meer als honderd jaar oud is, het papier vergeeld en de inkt van de kroontjespen vervaagd, vond ik het nodig de recepten over te zetten op C.D. zodat niet alleen ik, maar ook anderen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp te laten genieten van de vakkennis en recepturen van de opa van mijn moeder. Ikzelf heb het idee dat meerdere personen in dit boek over een periode van 23 jaar hebben geschreven vanwege de div. handschriften en het S en Z gebruik bij het woord Suiker Ik heb dit recepten boek letterlijk overgezet op de computer met alle spelfouten die er in staan, plus een aantal namen, gewicht en inhoudsmaten waarvan ik niet weet wat ze betekenen omdat het vaktaal is. Bij een aantal recepten staat een hoofdletter U, dit staat voor een U waarbij het rechterpootje vanonderuit met en krul naarboven door het linkerpootje gaat dit is van oorsprong de kleine letter l en b aan elkaar geschreven, wat staat voor Libra wat pond betekend Héél véél leesplezier en wie weet staan er nog bruikbare recepten in. Teun Jansen Blaeustraat 37 1817EE Alkmaar

2 Bitter Koekjes 1 soort N Zoete Amandele 1 N Bitter Amandele
4 N Witte Zuiker niet te grof 16 Ei witte Men stampe eerst de Amandele zeer fijn met melk, daarna schept men de gestampte Amandele uit de mortier. Vul deze opnieuw met Zuiker en Ei Witten, verwerk dit gezamenlijk tot een Taaije massa vervolgens voegt men de fijne Amandele hier bij en wordt alzoo tot zeer Taaije deeg verwerkt. Indien dit gereed is spuit men dit op papier en moet het niet te heet bakken. Gaar zijnde worden de koekjes gekeert . Het papier nat gemaakt en kan ze als dan losmaken.

3 Bitter Koekjes 2 de soort.
1 N Zoete Amandele 2 N Bittere Amandele 8 N Zuiker Witte 2 N Grutte meel 24 Ei Witten Men stampe de Amandelen goed fijn met melk , doch niet zoo fijn als voor 1e soort, daarna schept men de Amandelen uit de Mortier. Vul deze op nieuw met de Zuiker en meel werk deze goed door elkander, doet vervolgens het Ei Wit en de hier bij en verwerk het tot deeg is dit soms te stijf om te spuiten, dan voegt men hier aan toe wat melk vervolgens te behandelen als de 1e soort, doch tamelijk warm bakken.

4 Willeng Tons 1 N Zoete Amandele 3 N Zuiker Witte 12 Ei Witten
Men stampe de Amandelen zeer fijn met melk, indien men hier mede gereed is worde de Amandele er uit gehaald breng vervolgens in de mortier suiker en Ei wit. Werk dit mengsel door elkander , voeg de Amandele hier bij en verwerk dit alles tot een Taaije deeg spuit daarna op ouwels lengte en breete gelijk een gewone pink waarop geschaafde Amandelen en bak vervolgens niet te heet af.

5 Schuimptjes 12 Ei witte 2 N Witte Zuiker Een weinig vanille
Het Ei wit brengt men in een pus of iets dergelijks, voor namelijk zorg dragen dat alles wat gebruikt word zoo mede de gard zeer schoon. Zij aangezien het minste vuil hindert in het tot staan krijgen van het Ei Wit; klop vervolgens het Wit heel zachtjes, ten einde de Taaiheid er uit te krijgen, klop daarna steeds harder tot dat het staat voeg er daar na vlug en voorzichtig Zuiker en vanille bij spuit vervolgens met een spuitzak met een ster op een schraal besmeerde plaat ; bak zeer flouw en laat meer drogen dan bakken.

6 Weesper Moppen 1e soort. 1 N Zoete Amandele 1 N en ons Witte Zuiker
1 Ei en 2 dooier Een weinig Sitroen olie. Men stampe de Amandelen niet te fijn met een Ei en twee dooiers en een weinig melk; klaar zijnde voegt men bij de gestampte Amandele in de mortier de suiker en een weinig sitroen olie en verwerkt dit gezamenlijk tot een taaie massa; daarna opmaken d.w.z. op een schone bank aan rollen en uit rolle en aan koekjes snijden een gesmeerde plaat en vervolgens niet te heet afbakken mocht de vloer soms te heet zijn, dan wordt er nog een plaat onder gezet.

7 Weesper Moppen 2e soort. 1,5 N Zoet Amandele 1 N Hazelnote
1 N Witte Zuiker 4 gehele Eijeren 2 N Grutte meel Een weinig Citroenolie. De Amandele en Hazelnoten gezamenlijk met melk en Eijeren te stampen voor al niet te fijn dan voegt men Suiker en citroenolie hier bij en verwerkt dit weder om tot deeg als het deeg goed bewerkt is voegt men grutte meel hier aan toe, werkt vervolgens alles zoo luchtig mogelijk door elkander en behandelt vervolgens op de zelfde wijze als bij 1e soort Weesper Moppen, doch eenig zins heeter af bakken.

8 Thee banket. 1 N Zoete Amandele 6 ons Zuiker 1 Ei en 1 dooi
Stamp de Amandele niet te fijn met melk, voegt zuiker en een weinig Citroen olie hier aan toe en maak gedurende het stampen gebruik van Ei en Dooi .Werk dit alles door een, tot een Taaije massa en maak vervolgens op. Voor glazuur theebanket rolle men het deeg op den bank uit aan een niet te dikke plak. En hier Ei wit glazuur op, bestaande uit Zuiker poeder en Ei wit voor rood en Carmijn gebruike men gehakte Amandele en wit gehakte sucade.

9 Thee banket 2e soort. 1,5 N Zoete Amandele 1,5 N Hazelnote
5,5 N witte Zuiker Een weinig Citroen 2,5 N grutte meel Men stampe de Amandele en Hazelnoten tamelijk fijn met Eijer en melk onder toe voeging van zuiker ook dit met een weinig Citroen olie tot deeg verwerke daarna voege men er bij grutte meel en zorg voor al dat het deeg aan de stijfe kant blijft om in tamelijke hete oven af te bakken.

10 Goudsche Moppen 1e soort
37,5 lood Blanke Basterde Zuiker 1,5 N Boter Een weinig Citroen 2 N Zeeuwsch meel 2 Eijeren Werk de zuiker, boter, eijeren door elkander en voeg citroen olie hier aan toe en gebruik het meel en verwerk dit alles vlug tot deeg rol gelijk de Weeseper moppen aan triemen uit . Sla het plat en maak er met den achter kant van het mes rippeljes op snij er koekjes van leg ze met de achterkant op den plaat en de van ribbentjes kant boven bak voor al niet te heet. Als de moppen klaar zijn stapel men ze voorzichtig op in een trommel wijl ze zeer bros zijn zoude zij spoedig breke. Ook goed voor Zand Taartjes.

11 Goudsche Moppen 2e soort
8 ons Zeeuwsch meel 1 N Blanke Basterde Zuiker 1 N Boter Een weinig sitroen menge met water 1,5 lood Potasch De zelfde behandeling als 1e soort goudsche Moppen; Slesch een weinig hetter afbakken.

12 boter Jan hagel 5,5 ons Blanke Basterde Suiker 5,5 ons Boter
2 N Zeeuwsch meel 1 lood Potasch Een weinig Sietroen Meng boter suiker Potasch en sietroen goed door elkander! Haal er vervolgens den Blom in en rol dit mengsel uit tot een plak ter dikte van een kwartje en ter groote van een gehele plaat bestrijk het met melk, gehakte Amandele Sukade en een weinig grofe suiker en bak heet af indien gaar zijnde daarna snijden.

13 Arhemsche meistjes 1 N Hooi Boter 7 ons Blom geen Zeeuwsch
Hak de boter door het blom tot kleine dobbelsteenen en meng met koud water aan; stijf genoeg uit rollen en op vouwen, tot driemaal toe herhalen met elken keer 15 menute pause vervolgens uit rollen ter dikte van een gulden, uitsteken en uit rollen in witte zuiker een tamelijk heet afbakken; in dien gaar spoedig los maken; wacht men te lang loopt men in t gevaar te veel breken.

14 Eijerkoeken 1 N Blanke Basterde Suiker 1 N Tarwe meel 5 Eend Eijeren
een weinig Amonium kwart Kan Melk Neem en houten bak of iets dergelijks vul met de suiker en eijeren en roer zoolang tot het begint te stollen; Haal dan luchtig den blom en de Amonium erdoor; is t mengsel dan nog te stijf meng men het met melk aan, schep of spuit het op een gesmeerde plaat en bak in een hetten oven af in dien gaar; Ter stond met boldermes los maken

15 Kleskoppen. 1 N Zeeuwsch meel 2 N Blanke Basterde Suiker 0,5N Boter
Een weinig Kaneel 0,5N Amandele Met water aanmengen. Werk de boter de suiker en de Amandele onder toe voeging van water, goed door elkander, haal de blom er flug door en kaneel er door en niet te lang op het deeg. Rol vervolgens aan Triemen uit en snij stukjes ter Groote van een knikker bak op niet te heet gesmeerde platen af in dien gaar ter stond los maken.

16 Swafelstokken. 1 N Hooi boter 1 N Blom 7 ons poeder suiker Ei wit.
Hak de boter en het meel gezamenlijk tot kleine dobbelstenen meng met koud water aan,draag even zorg, dat het deeg niet te slap word, rol daarna uit tot driemaal toe met tusschen poosen van 15 minuten. Vervolgens kan men tot een plak uit rollen, Het glazuur bestaande uit suikerpoeder en ei wit, Hier op verdelen . Stukjes ter lengte en ter breete eener vinger snijden en ten slotte in een flouwwe afbakken

17 Alderhande 1e soort 5,5 N Zeeuwsch meel 3 N Blanke Basterde suiker
4 N Boter Eijeren Citroen olie 1,5 Lood specie Werk de boter suiker en Potasch eijeren en citroen olie goed door elkander meng dit mensel met een weinig melk aan haal er luchtig het meel door en verwerk dit gezamenlijk tot deeg. Laat dit liggen tot den volgenden dag, moet het even wel terstond worden opgemaakt voeg er dan een ons suiker bij en bak vooral in een hetten oven af.

18 Allerhande 2e soort 8 N Zeewsch meel 4 N Blanke Basterde Suiker
2,5 N Boter 3 Lood Potasch Een weinig Citroen Met melk aan menge De zelfde behandeling als 1e soort Allerhande

19 Boter ST Nicolaas 1e soort.
4 N Zeeuwsch bloem 2 N Blanke Basterde Suiker 2 N Boter 1 Lood Koolzuursoda Een weinig citroen olie 1 ons gepelde Amandele Werk de boter, suiker Amandele Citroen en dubbelkoolzuursoda goed door elkander meng met een weinig melk aan en er luchtig den Blom er door zorg voor al dat het deeg niet te stijf word Snijden volgenden dag op niet gesmeerde plaaten heet af

20 Zoete Krakelinge 10 N Witte Brooddeeg 5 N Boter
Werk het deeg en de boter flink door elkander tot men een gladde opper vlakte krijgt, Weeg vervolgens op en maak eene verdeling in stukjes en leg deze voor al op een koude plaats Rol daarna in witte suiker uit en bak op goed gesmeerde platen heet af in dien gaar Ter stond los maken wijl men anders in gevaar loopt te veel te breken.

21 Room Soesen. 3 ons melk 15 lood Boter 17 lood Blom 8 Eijeren
Zoodra de melk kookt word er boter bij gevoegd als deze twee stoffen in kokende toestand verkeren, Word het meel er door gevoerd en het mengsel terstond van het vuur gehaald vervolgens klopt men en roert men de Eijeren er een voor een er door en spuit langwerpig rond op een plaat. Strooi van boven een weinig witte suiker bak flink heet af, snijd ze door in dien ze gaar zijn en vul ze met room

22 Het Kooken van Room. Meng 5 dooijers 1 ons witte suiker 3 lood boter
0,5 meel Een weinig Vanille en 0,5 Kan melk Gezamenlijk door een kook dit op een zacht vuurtje Zoo dra het mengsel kookt afhalen.

23 Water Soezen. 3 ons water 17 lood Boter 17 lood Blom 7 a 8 Eijeren
Kook boter en het water, roer daarna het meel er door, haal het mengsel van het vuur af sla en roer de Eijeren er een voor een er door indien de Eijeren groot van stuk zijn neemt men 7 stuks zijn ze daar aan tegen klein dan heeft men 8 stuks noodig vul vervolgens de vormtjes bak heet af en schep er 32 stuks uit.

24 Groninger Koek 1e soort. Kook 34 N Blanke stroop 16 N Melade
36 N Water 18 N Havana Honing 4 N Inlandsche Honing 54 Lood Aluim 8 N Zuure Naamsche suiker gezamenlijk door een voeg hier 1e soort roggemeel aan toe . Dit deeg kan als het moet dadelijk opgemaakt worden, in dit geval moet men op twintig N deeg 1 N Honing en op 5 N deeg 1,5 Lood potasch bruiken daarna gaat men opmaken afbakken en de plaaten bestroojen met Rijste meel draag voral zorg een heete Vloer en een zachte krap

25 Groninger Koek 2e soort Kook 40 N blanke stroop 16 N melade
4 N inlandsche Honing 4,5 Lood Aluin en 22 N Water Gezamenlijk door een voeg hier 2e soort roggemeel aan toe dit deeg moet een week blijfen liggen voor men het op kan maken; dan werkt men op 5 N deeg 1,5 lood Potasch en op 10 N deeg 3 ons Honing en 1,5 lood dubbel koolzuursoda Daarna gaat men op maken en afbakken de platen even wel niet smeren maar bestroojen met rijstemeel de oven moet voor al niet te Vlammig zijn als men maar zorgt voor tamelijke hette vloer.

26 Berlijnsch Brood. 4,5 N Zuurenamsch Suiker 6 ons Coucou
3 N ongepelde Amandele 4 Lood Potasch 5 N Blom 2,5 Lood Beste Kaneel. Zorg dat de caocaou goed gesmolten is en dat men Warm Water bij de hand heeft Werk vooraf Caucau suiker Amandele Kaneel en potasch goed flug door een met Warm niet heet water, En haal er daar na het meel luchtig door tot men een stijf verkrijgt. Rol het mengsel tot een plak op de plaat ter dikte van 1 cm bestrijk het van boven met Ei ten einde een mooije glans op te krijgen bak vervolgens in een goed doordringende oven af vooral zorg dragen voor een heten vloer in dien gaar aan koekjes snijden.

27 Suiker St Nicolaas 1e soort
15 N Zeeuwsch meel 8,5 N Blank Baster 5 N Boter 11 lood Potasch 9 lood Kaneel 6 lood Nagels lood= 2 ons kruije 5 lood Nootmucaat 1,25 Kan Melk 1 N Amandele 1 N Sucade Men werkt de suiker potasch Amandele sucade Boter, door elkander en melk hale den Blom en specerijen er door en werke alles flink dooreen. Snijden den volgenden dag en bak daarna op goed gesmeerde platen heet af. Half deeg 7,5 U Zeeuwsch meel 4,25 U Blankebasterd 2,5 U Boter 5,5 lood Potasch 1 ons Kruije 0,5 Kan melk braaf 0,5 U Amandele 0,5 U Sucade

28 Zoute Krakelinge 4 pond witte brooddeeg 2 pond boter 2 broodroot
4 ons meel Begin het deeg te bewerken met boter en zout, dat de oppervlakte glad geworden is, meng daarna vlug het meel er door heen en laat dit mengsel een poosje liggen Weeg op 1 ons 1 b deelen af, rol vervolgens uit en maak op eene koele plaats op ( wijl ze anders te veel van hunne frische kleur te verliezen) leg ze op gesmeerde platen bestrijk ze met ei en bakken slotte in een tamelijken heeten oven af

29 Moscovis. 1 ons witte zuiker 6 dooiers 6 ei witte 1 ons boter
1 ons meel 0,5 ons gehakte sucade 7,5 lood krenten weinig notsmuscaat Roer de zes dooiers met suiker in een houten bak of iets dergelijks, hak de boter goed door de bloem tot kleine dobbelsteentjes en roer er krenten en sucade door; sla het eiwit goed stijf, en schep dit voorzichtig in bakmis deze flink geroerd zijt, vervolgens voegt men bij kleine hoeveelheden tegelijk het overig hieraan toe schep het mengsel in een besmeerderpan of bak flauwtjes af.

30 Kattetongen. 0.5 pond Boter, 4,5 ons witte suiker,
4,5 ons Zeeuwsch meel, 14 eiwitten. Men roert eerst de boter en suiker goed door elkaar daarna onder toevoeging van het wit; als dit gezamenlijk goed vereenigd is, werkt men het meel erdoor, vervolgens spuite men met een heel dun spuitje op papier. De oven moet de zelfde hitte hebben als van Bitterkoekjes.

31 Jodekoeken. 1 N tarwemeel 1 N Grutte meel 7 ons blanke basterde suiker
7 ons boter 2 lood potasch 1,5 lood nagelen 1 lood Kaneel Suiker,boter, potasch, benevens een weinig melk goed dor elkander werken, daarna het meel en specerijen, luchtig door laten tot men stijf deeg verkrijgt, vervolgens van boven met melk bestrijken en met een weinig suiker te bestrooien, om ten slotte tamelijk heet af te bakken.

32 Spritsjes. 3 N Zeeuwsch meel, 2 N bruine suiker, 1 N boter,
2 lood nagelen, 2 lood potasch. Onder toevoeging van een weinig water, gezamenlijk tot deeg verwerken. Daarna spuiten door een spuit met ster, om ten laatste op gesmeerde platen tamelijk warm af te bakken.

33 Witte koek en Kantkoek. 90 N Havana honing, 70 N blanke stroop,
20 N Melade, 30 N water, 2 N aluin. Laat het bovenstaande goed koken en meng het aan met 1e soort roggebloem, laat het verkregen mengsel een geruime tijd liggen om bij afbakken op 5 N deeg 1,5 lood potasch en op 20 N deeg 1 N honing te braken. Wijl de hoeveelheid blanke stroop niet gering is, kan de oven tamelijk warm zijn.

34 Gewone Janhagel. 1 N zeeuwsch meel, 0,25 N blanke basterde suiker,
0,25 N boter, 1,5 lood potasch, 1,5 lood kaneel. Men werke eerst de boter, potasch en suiker met een weinig water goed door elkander en hale er dan de blom en kaneel door . Deeg zijnde, rolle men het aan lange striemen gelijk dit geschiede voor krieken en snijde men het op dergelijke wijze, legge ze dan naast elkander op een goed gesmeerde platen bakken flink heet af indien gaar,snijde men ter groote van een halven speelkaart.

35 Tulband. 1 pond blom mengt men aan met de noodige melk, 1 lood zout
1,5 lood gist Vervolgens werkt men er een ons boter, 2 ons sucade, 3 ons krenten, 2 ons rozijnen, 2ons suiker een weinig kaneel en een weinig citroenolie door de pan goed te smeeren met boter en te bestrooijen met beschuit kruimels in een tamelijke warmte afbakken.

36 Gebaktjes Pain Glace. 1 ons tarwemeel 1 ons boter 1 ons suiker en
6 eijeren. Behandeling Men roert de suiker met de 6 dooijers zoo lang tot het dik begint te worden, hakt dan blom en boter gezamenlijk luchtig aan zeer kleine stuktjes en klop de 6 eiwitten zeer stijf, wanneer het wit goed geklopt is, mengt men het door de suiker en de dooijers en haald er dan luchtig den boter en de blom er door, Heet afbakken geschied in een papieren kapsel, gaar zijnde snijd men door en bestrijk men ze met fram bozen moes, legt de verkregen gebaktjes weer op elkander glaceerd ze en decoreerd ze op ieder hakje met een oranje schil.

37 Appelbollen. Men neemt een gezonden appel, steek er het klokhuis uit,stopt met boter, suiker en kaneel rondom den appelkorst ( zukorst) bestrijk van boven met ei en strooi er een weinig suiker over heen om tamelijk heet af te bakken.

38 Heiligmakers. 1,5 N honing, 1 N bruine suiker, 12,5 ons tarwemeel.
Men kookt de honing met de suiker en mengt met meel aan. Vervolgens gaat men opmaken, en legt de vierkante blaadjes naast elkander op de plaat, daarna bestrijkt men ze met ei, leg op ieder koekje een stukje sucade en strooi er een weinig grove suiker over heen om ze tamelijk heet af te bakken.

39 Blanke Moppen. Meng 62 lood blanke basterde suiker,
2 N zeeuwsche meel, 62 lood boter, 2 eieren en een lood potasch. Droog doorheen en bak daarna niet heet af. Bij dit mengen handelt men op dezelfde wijze als 1e soort Allerhand.Het opmaken geschiedt door het deeg aan striemen te rollen en vervolgens te snijden.

40 Citroenkoekjes. Meng 2 N zeeuwsch meel, 6 ons blanke basterde suiker,
1 N en1,5 ons boter Weinig citroen en 2 eieren aan met een weinig melk. Geef dit mengsel dezelfde behandeling als voor 1e soort Allerhande, zorgdragende op niet gesmeerde platen tamelijk heet te bakken.

41 Vale beentjes 1 N witte suiker, 24 eieren, 1 N tarwemeel,
Een weinig citroenolie. Vooraf roert men de suiker met de dooren tot het mengsel dik wordt, daarna slaat men het wit stijf Zoo luchtig mogelijk werkt men eerst het eiwit, vervolgens het meel, benevens een weinig citroenolie door den bak, vult de gesmeerde lange vormpjes en bakt niet te heet af. Ook goed voor snijtaartjes.

42 Ronde koeken á 70 ct per 100 stuks.
12 N zeeuwsch meel, 6 N en 2 ons blanke stroop, 3 N blanke basterde suiker, 8 ons reusel, 1 ons amonium 0,5 kan water. Men werkt eerst de suiker, reusel en blanke stroop, die vooraf een weinig warm is gemaakt, met de Amonium en het water goed door elkander. Vervolgens haalt men het meel er luchtig door. Deeg zijnde rolt men het ter dikte van een kwartje uit, maak het van boven goed nat met water en strooit er roode greensuiker op; daarna gaat men uitsteken en op gesmeerde platen flink heet afbakken.

43 Speculaasbrokken. Bewerk 12 N zeeuwsch meel 7,5 N bruine suiker,
1,5 N boter, 8 lood potasch, 4 lood nagelen, 3 lood nootmuscaat 4 lood kaneel, 1 kan melk, 1 N sucade en 1 N Amandelen. Tot een stijf deeg en bak daarna in een flink heeten oven af. Verder geldt hiervoor dezelfde behandeling als voor 1e soort suiker ST Nicolaas.

44 Goudsche Sprits. 5 N zeeuwsch meel, 3,5 N bruine suiker, 9 ons boter,
4 lood potasch, 0,5 lood kaneel een weinig water. Meng de boter, suiker, potasch en kaneel met water aan, roer dit mengsel goed door elkander, laat vervolgens het meel er door, spuit daarna door een spritsenspuit naast elkander op een bakplaat, en bak tamelijk warm af.

45 Het koken van bessengelei.
Men neemt 3,5 N bessennat, 2 N witte suiker en kookt dit gezamenlijk op een zacht vuurtje, mits men vooral zorg daage dat het niet aanbrandt. Zoodra het aan vlakjes van de spadel loopt is het gereed, waarna men het in potjes goed toedekt.

46 Krentekoekjes. Meng 1 N zeeuwsch meel, 0,75 N blanke basterde suiker,
0,5 N boter, 2,5 ons krenten, 1 lood potasch, een weinig kaneel, benevens een kleine hoeveelheid melk te stijf deed. Vervolgens geeft men dit mengesel dezelfde behandeling als voor 1e soort Allerhande, mits men heeft afbakken.

47 Amandel Kranjes 12 eiwitten, 8 ons suikerpoeder, een weinig vanille.
Het eiwit moet voornamelijk goed stijf geslagen worden; bij het in de bus brengen, kan men eerst langzaam zoodat het niet meer taai is , harder slaan, mits men zorgdrage dat alles, wat men gebruikt, goed schoon en koud. Indien het staat, roert men er de suiker en de vanille luchtig door, spuit daarna op een schraal gesmeerde plaat, leg er geschaafde amandelen op en bak te slotte heet af.

48 Kruidkoek. 7 N 1e soort roggemeel, 2 N havana honing, 2 N melade,
1,5 N water. Men kookt gezamenlijk honing, water en melade, mengt dit met roggemeel tot stijf deeg om vervolgens over te braken 3 pond bruine suiker, 2 N deventersnippers, 2 N gehakte sucade en 12,5 lood specerijen. Bij het afbakken let men vooral op , dat de kap niet te heet , de vloer, de vloer daarintegen wel heet is. Voor de koek goed en wel gaar is , mag men haar niet aanraken, wijl ze gevaarlijkt spoedig te zakken.

49 Apeldoornsche Moppen. Meng 2,5 N bruine Surinaamsche suiker,
3,5 N zeeuwsch meel, 1,5 N boter, 1,5 N ongepelde amandelen, 1 ons specerijen, 2 lood potasch met een weinig water en bak op goed gesmeerde platen heet af; handel vervolgensop dezelfde wijze als bij de Goudsche Moppen.

50 Dalfsche Moppen. Meng 3,5 N zeeuwsch meel,
3 N bruine surinaamsche suiker, 6 ons boter 1 ons kaneel, 1 ei en 1 lood potasch aan met water en bak op goed gesmeerde platen heet af. Handel daarna als voren.

51 ST Nicolaas a 25 cents 50 N meel, 8 N boter, 16 N suiker,
2 N specerijen, 24 N blanke siroop, 4 pond amandelen, 3 N sucade, 3 ons potasch, 1 kan water. Warm in een ketel boter,siroop suiker en water; meng in den trog meel met specerijen, sucade en amandelen. Zoodra de ketel warm is, werpt men hare inhoud in den trog en mengt alles door elkander. Half gereed, voegt men er potasch bij om daarna op goed gesmeerde platen heet af te bakken.

52 Vanille IJs. Warm 1 kan room met 8 dooiers en 2 ons witte suiker tot aan het kookpunt, waartoe men het evenwel niet laat komen, klop daarna flink met den garden laat het koud worden,vul de bus en laat het en laat het tusschen ruw ijs, grof zout bevriezen,het geen men bespoedigd door den bus in ruw ijs te laten ronddraaien en nu en dan de kanten los te spitten

53 Koningsbrood. Stamp 1 N ongepelde amandelen met 2 dooiers, 1 ei,
een weinig melk, 1 lood kaneel, 1 lood notemuscaat en 6 ons witte suiker en bak niet te heet af. Handel op de zelfde wijze als bij Weespermoppen

54 Honingzoet ( 2e soort) Los 1 N Marseilliaansche zeep op in 2 N water.
Is het opgelost dan voegt men en 5 N reuzel, 6 N Surinaamsche bruine suiker en 4 N druivensuiker aan toe en lost dit onder roeren gezamenlijk op mits men het vooral niet aan den kook brengt.Als het opgelost is laat men het afkoelen tot het bijna koud geworden is; voegt er dan 0.5 N opgeloste potasch bij en werkt er, als het geheel koud is geworden 3,5 ons dubbelkoolzuuresoda door; bovenstaand recept slaat alleen op goedkoope beschuit.

55 Zaansche beschuit. 50 N blom, 12 ons gist, 12 kan melk, 6 pond suiker,
70 eieren, 6 N honingzoet, 2 N Reuzel In den trog bevinden 50 N bloem voeg hierbij 4 kan melk met de bovengenoemde hoeveelheid gist laat dat rijzen en gebruik daarna 8 kan melk, 70 eieren en 6 N suiker en werk nu dit alles door den blom laat het daarna een weinig aankomen, werk het honingzoet en de reuzel er door tot het deeg er geheel van is doordrongen en de laatst genoemde stoffen en flink op hebben ingewerkt.

56 Honingzoet ( 1e soort) Los 10 N Marseilliaansche zeep goed op in 20 N water voeg daarbij 40 pond Amerikaansche reuzel en 80 pond blanke stroop En los dit gezamenlijk, onder gestadig roeren, op, vooral zorg dragende dat het niet kookt. Daarna mengt men er 10 pond opgeloste potasch en 130 N Bruine Surinaamsche suiker doorheen, haalt het van het vuur en laat het koud worden. Bovenstaande voor 1e soort beschuit mocht men gaarne dikke beschuit hebben,dan voegt men er een weinig dubbel koolzure soda bij.

57 Weesper moppen voor slijters
5 pond witte suiker, 12 ons meel, half grutte en half tarwemeel, 3,5 ons boter, 3 pond amandelen 2 lood potasch en citroen 9 eieren. Behandeling. Stamp de amandelen met water niet te fijn neem ze uit de mortier en vul deze opnieuw met suiker, boter, potasch en citroe, werk deze stoffen benevens 9 geheele eieren door elkander en voeg er achter een volgens de amandelen en het meel aan toe mocht het soms te stijf zijn, meng dan met melk aan het opmaken geschiedt op gelijke wijze als bij het eerste soort waarna men op goed gesmeerde platen, warm afbakt.

58 Korst. 1 pond Hooij boter, 1 pond Blom. Behandeling.
Hak de boter tot kleine dobbelsteentjes door den blom, aanmengen met koud water, evenwel zorg dragende een niet te slap mengsel te verkrijgen. En daarna uitrollen en opvouwen en deze handelwijze tot driemaal toe herhalen met tusschenpoozen van 15 minuten om weder uit te rollen en vervolgens op te maken. Korst kan steeds een heeten oven verdragen, wanneer het wordt gebruikt voor letters,taartjes enz

59 Spijs 1e soort. 1 N Amandele 5,5 ons witte suiker 1 ei 2 dooier
een weinig citroen. Behandeling. Men stampe de Amandele tamelijk doch niet te fijn met 1 ei en 2 dooier en een weinig water. Gestampt zijnde aan voegt men er suiker en een weinig citroen aan toe en stamp dit gezamenlijk tot een taai deeg

60 Spijs 2e soort 1 N zoete Amandelen 1,5 N suiker een weinig citroen
2 ons grutte meel Behandeling. De amandele stampe met 1 ei en melk voorts de zelfde behandeling als voor 1e soort.

61 Boter Banket. Gebruik hier voor boter korst, behandeling reeds omschreven zie No 59 rol dit ter dikte van een gulden uit en rol er Spijs zie No 60 er in heeft men de korst juist over de spijs heen, dan maakt men dit met een kwastje nat slaat weder en halve slag om en snijd af voor boterletters bepaald men zich enkel en alleen bij deze behandeling geeft nog weinig prikken voor boter banket maakt men met den achter zijde van t mes eenig ruitjes snijd ales aan stukjes zorg dragende niets door te snijden bestrijkt van boven met ei strooit er een weinig suiker over, de letters bestrijkt men alleen met ei en bakt heet af.

62 Paleis Banket. 1 N Zoete Amandele 6 ons Witte Zuiker
Een weinig Citroen 1 Ei 2 dooren Geeft men de zelfde behandeling als thee banket maar word aan twee striemen naast elkander op ouwels gespoten. En word tamelijk heet afgebakken, gaar zijnde giet men in t midden water glazuur en snijd aan schuine stukken af .

63 Boter Spris. 27 lood Water 12 lood Boter
Worden gekookt waarna men er 8 lood bloem door roert en vervolgens 8 eijeren hieraan toevoegt bak dit in gehinperde boter en spuit dit door een spritsen spuit in de boter. Zorg dragende dat de boter gestadig in de noots blijven.

64 Turons Rood. 9 ons witte suiker 2 N Ongepelde Amandele
Worde goed fijn gehakt daarna met een weinig roode Bolis of Karmijnen Ei wit gezamenlijk gekneed en gevormd tot ronde bolletjes om te slotte op ouwels niet te heet afbakken

65 Turons Witte. Als voren geen kleuren gebruiken gepelde gehakte Amandele.

66 Turons van geslagen wit.
Het Ei wit van zes Eijeren word stijf geklopt / zie No 4 Waarna men er in dien het wit tot staan is gekomen 2 ons droge fijne suiker en 2 ons fijn geschaafde gesnipperde Amandele aan toe voegt. Wanneer men in Zeer flouwe oven af bakt.

67 Noga. Neem hiervoor goed gedroogde spip per Amandelen en 1 ons droge Zuiker. Op het vuur gesmolten zijn roert men 9 lood gesnipperde Amandelen door en maakt hiervan fatsoen naar verkiesing

68 Gevulde Heeren. 1 N Meel 0.5 N boter
0,5 N Bruine suiker mengt men aan met een Weinig melk maakt hiervan 2 ronde schijven en leg er tusschen 1,5 ons gepelde amandelen fijn gewreven 1,5 ons zuiker 1 ons krente 1 ons gehakte sucade het geen men te vooren met 12 geheele eieren goed door elkander geroerd heeft. Bestrijk de schijven van boven met dooiers en een weinig melk decoreer ze met groene sucade en geschaafde amandelen tevens een weinig gruis Zuiker en bak ten slotte niet te heet af.

69 Keuken Beschuit. Laat 40 N Blom met 8 Kan melk, 32 eendeeieren
en 8 ons gist rijzen. Neem 8 N Blank Siroop 2,5 N surianaamsche suiker 2,5 N Amerikaansche Reuzel en 2 ons Marseillaansche Zeep los de zeep in 0,5 kan water. Voeg hieraan toe de zuiker, reusel en siroop laat het in een pan smelten haal dan terstond af en laat het bekoelen wijl het anders voor het deeg te heet zou zijn en laat het daarna op bovengenoemd deeg goed bewerken.

70 Tulband. 1 pond blom mengt men aan met de noodige melk, 1 lood zout
en 1,5 lood gist Vervolgens werkt men er een ons boter, 2 ons sucade, 3 ons krenten, 2 ons rozijnen, 2ons suiker een weinig kaneel en een weinig citroenolie door de pan goed te smeeren met boter en te bestrooijen met beschuit kruimels in een tamelijke warmte afbakken.

71 ???? 2,5 ons witte suiker 8 dooiers 8 eiwitten 1 ons Anijszaad
8 ons tarwemeel. Behandeling Roer de suiker met de dooiers flink door een tot het dik wordt en klop vervolgens de witte zeer stijf zoodra het wit stijf geklopt is weegt men het bij de suiker en de dooiers in den bak en roert er het meel en het anijzen luchtig doorheen, Termeer daarin in een langen bak En bak in een zachtte hitte af , Als ze gaar zijn worden ze gesneden en in een zachte oven nagebakken

72 1 cents Eierkoeken. Roer 1 pond blanke basterd suiker
en eijeren goed door elkander, voeg daar bij op 2 ons Ammonium 0,5 liter melk of Karnemelk en 9 ons meel schep met de lepel op een schaal gesmeerden.

73 Weener brood. Neem Amandel beslag en strijk het op een gesmeerde plaat gebakken zijnde bestrijkt men het met vram bozen moes, rolt dan op, glaceert van boven en decoreert het Amandel beslag het welk het bestaat uit 1 N goed fijn gestampte Amandele 2 Eijeren een weinig melk 6 ons zuiker en een weinig citroen bak voor al niet te heet af,

74 Schinsn Banket. Meng 1 N Poeder Suiker
1 ons Gruttemeel aan met Eiwit ter stijfte voor het van Alderhande gebezigde deeg rold dit ter dikte van en vinger uit bestrijkt het van boven met Ei water en strooi er gehakte gepelde Amandele over heen snij er vervolgens dobbelsteentjes van. Zet ze voor al goed van elkander wijl ze anders daar dien het deeg in de oven sterk werkt; in elkander zouden bakken en bak ze flaauw op Ouwels af , Zorg dat de zijde waarop de Amandele gestrooid zijn boven blijft. boven staand recep word veel gebruikt om door het theebanket heen te werken aangezien men in dit geval meer stuks in een ons teld.

75 Conficuur Paardtjes. Kleine korstjes, zie korst Opmaken met confituren vooral de korstjes in een heete oven bakken daarna opmaken.

76 Pain Greegue. Als voren en vullen met roomvla, rood glacuren en suiker er op strooien.

77 Gebaktjes Pain Glace. 1 ons tarwemeel 1 ons boter 1 ons suiker en
6 eijeren. Behandeling Men roert de suiker met de 6 dooijers zoo lang tot het dik begint te worden, hakt dan blom en boter gezamenlijk luchtig aan zeer kleine stuktjes en klop de 6 eiwitten zeer stijf, wanneer het wit goed geklopt is, mengt men het door de suiker en de dooijers en haald er dan luchtig den boter en de blom er door, Heet afbakken geschied in een papieren kapsel, gaar zijnde snijd men door en bestrijk men ze met fram bozen moes, legt de verkregen gebaktjes weer op elkander glaceerd ze en decoreerd ze op ieder hakje met een oranje schil.

78 Amandel Taartjes. Kleine ronde vormpjes vullen met Cadrille ( zie Cadrille om daarna flauw af te bakken.

79 Moscovis. Kleine ronde vormpjes vullen met Moscovis beslag zie Moscovis flauw afbakken

80 Appele Taartjes . Bekleed kleine vormpjes met korst doe er appel een weinig krente suiker kaneel en een reeptje korst erover heet afbakken Hier kan men ook door gevulde korst, Zoo genaamde doode korst, voor gebruiken.

81 Twee Taardtjes. Bekleed vormtjes van binnen met korst, stamp daarna 1 ons Amandele fijn met 2 eijeren en roes dit met 1ons witte suiker 0,5 ons beste gesmolten boter goed door elkander. Schep dit mengsel in bovengenoemde vormtjes en bedek deze wederom met korst, bestrijk en bestrooi ze met grein suiker en bak tamelijk warm af.

82 Swisserse Taardtjes. Bekleed lang werpige vormtjes met korst, stamp 1 ons amandele met een weinig melk en dit met 1 ons witte suiker, Een weinig citroen olie en 2 gehele Rijeren in een bak gezamenlijk goed door een leg er daarna wederom reeptjes korst over en bak vervolgens niet te het af.

83 Victoria’s Korst ter dikte van een kwartje uit rollen ( zie korst) daarna te gewone groote uitsteken vervolgens verdelen op een ons gestamte Amandele. Aangemengt met 1 ons suiker en ei wit en goed taai door elkander roeren voor al niet te heet afbakken.

84 Harde Weener Taart Wrijf 1 N blom 9 ons boter 2,5 ons suiker
en 1 ons amandele niet te fijn met een weinig melk. Werk voor af den boter en suiker door elkander , voeg er vervolgens de Amandelen en het meel aan toe maak hiervan 3 schijfen, den onderste met roomvla, den bovenste met Abricoos, om ze daarna te glaceren en te decorenen Met het afbakken van 3 schijven kan den oven tamelijk heet zijn.

85 Gateaux Bismark. Als voren in vullen met vrambozen, welke opgemaakt zijn met perzico; wanneer dit gereed is, goed met Perzico drenken om daarna te glazeren en te decoreren.

86 Chipolata Taart. Roert 1 ons suiker met 6 doier goed door een, klop zeer stijf 6 eiwitten, hak gezamenlijk 1 ons blom en 1 ons beste boter en formeer hiervan kleine dobbelsteentjes in den vooraf goed geroerde bak, brengt men om achter een volgens het wit en de tot dobbelsteentjes gehakte boter en meel en bak flauw af, is het gaar dan snijde men door, vuld met chipolate vla, Glaceert de zijde rood en legt er geschaafde Amandele tegen aan, van boven glazeert men wit garneer en decoreert ten slotte met vruchten.

87 Glasceer eijerkoek. 1 N Blanke Basterde Suiker roert men met 8 eijeren goed door een en klopt het op een vuur zoolang dat de terperetuur, zoo danig gestegen is dat men de vinger er slechts even in kan houden. Vervolgens slaat men weer koud roert men roert men voor zichtig 1 N meel 1lood Amonium door en bak na het brood af.

88 Ontbijtkoek. 3 N Honing 1 N Blanke stroop 1 N Melade Stroop
3 lood Alium En een kan Karnemelk Kookt men gezamenlijk mengt dan aan met 1ste soort roggemeel en braak er 6 ons honing 3 lood Potach En 4 lood dubbelkoolzuur Zoda op Na het brood 1,25 uur bakken voorts de zelfde behandeling als Witte koek.

89 Vanille Noten. 1 N zoete Amandele 8 Ei Witten
2 N en 2 ons poeder siuker 1 ons grutte meel Behandeling Men stampe de Amandele zeer fijn met melk vooral zorgen de Amandele niet in de olie stampe, wijl ze zoo stijf mogelijk moet aan houden, Werke het Ei Wit in de mortier goed taai er door heen vervolgens de Amandele tot het deeg zoo stijf is als dat voor bitterkoekjes spuit lang werpig rond op een gesmeerde plaat laat staan tot een andere dag en bak smorgens na het brood af, na vooral met een scherp mestje een kleine snede gegeven hebben.

90 Zoute Bolletjes. 1 N meel 3 lood gist 2 Eijeren
Kneed men gezamenlijk tot deeg onder toevoeging van de nodige melk ter stijfte van brood deeg voeg er 4 ons boter en 2 lood zout bij meng dit gezamenlijk goed door elkander, en maak dan op . Met stoom bakken dien men verkrijgt met natte zaagsel in een kist achter in de oven te plaatsen en daar de bolletjes voor te leggen, door met stoom te te bakken, verkrijgen de boletjes een prachtige Glans en is men verzekerd dat ze niet zo spoedig te bruin zijn en ze dus den tijd krijgen gaar te worden. Het spreekt van zelf, dat zulks geschiede in een tamelijke warme oven.

91 Borstplaat. Meng 1 N Witte suiker aan met water ter stijfte van nat zand en laat dit op het vuur kooken tot het opkomt, daarna neemt men af roert tot het bijna koud is en kan het mengsel in poeder of op natte planken gegoten worden.

92 Fondand. 4 N Zuiker tot pap mengen voeg er bij 1 N blanke Siroop, laat het dan gezamenlijk koken tot een slappe bal giet het in een pot over en laat het staan tot het bijna koud is, roer zoolang met den spadel tot het stijf is Wil men fondand gieten dan maakt men het opnieuw warm, op dat het gietbaar is , zij

93 Bewaren van Biest. Eenige fleschen goed Swafele; voegen den Biest er in, sluit met een gewoone kurk af en laat ze 24 uuren onder water staan; als dan is den Biest verduurzaam, en kan ze op koele plaatsen verband worden

94 Het gieten van figuur Borstplaat.
Neem hier voor beste brood suiker kook en klaar deze met een voldoend hoeveelheid water voeg er een weinig ……. bij Kook het tot een zelfde terpetuur als bolletjes roer goed door een tot de vloei stof melk wit begint te worden en goet ze in vormtjes die vooraf in het water hebben gelegen uit.

95 Thabletten. Meng droge groffe suiker aan met water ter slapte van nat zand, warm dit in een pannetje laat het tot den kook toe komen, giet op blikken platjes en maak met een Brei naald rood, geel. Of naar verkiezing.

96 Het kristalleceren van Fondant.
Leg de verkregen fondant figuuren op een rooster van gevlogten ijzerdraad begiet ze met koud geworden suiker ( zie Fondant) zet ze op een matig warmer plaats, herhaal het opgieten van suiker zoolang, tot er zich genoegzaam kristal om de figuren heeft gevormd . Het inleggen van vruchten.

97 Abrikozen. Neem oranje abrikozen niet te rijp, snijdt ze in het midden door en de soht er af. Kook 2 pond witte suiker ( op de breuk) voeg er de Abrikozen bij, plaats ze op een niet te heet vuur schudt herhaalde maalen goed door om het aanzetten te voor komen, schuim goed af tot alle zuurdelen er uit zijn zet ze dan in platte schotels op een warme plaats. Doe ze in potjes en dek ze goed toe. Of de suiker op de breuk gekocht is, kan men zien als men een pijpsteel eerst in het koude water doopt, daarna in den kokende suiker,vervolgens weer in koud water, omdan te onderzoeken of meerden aanklevenden suiker kan knoppen.

98 Barbarissen. Ontdoe goed rijpe Barbarissen van alle steeltjes. Kook 2 pond suiker op den breuk, voeg hieraan toe de Barbarissen Schuim voor al goed af tot alle zuurdeelen er uit zijn en handel vervolgens eveneens als voor abrikozen.

99 Roode en witte Bessen. Ontdoe goed rijpe roode of witte bessen van alle steeltjes. Kook suiker met een weinig water op den breuk, werp de bessen erin, laat dan koken en schuim goed af, als dit gereed is giet men ze door een zeef, van het nat wordt gelei, en van de bessen moer gekookt. Voor gelei neemt men 3,5 pond bessennat en 2 pond broodsuiker, kookt dit gezamenlijk en schuimt het af wanneer dit gereed is, in potjes gieten en goed toedekken.

100 Halve Pruimen. Behandel deze evenals de Abrikozen,. Vooral goed afschuimen en de potjes goed toedekken.

101 Appelgelei. Men neemt sap van goede zuure appelen met een gedeelte witte bessensap. Voor het koken der gelei neemt men 4 pond nat bestaande uit 2 pond appelnat en 2 pond witte bessennat.

102 Roode Kersen. Ontdoe kersen van steel en pit, leg ze in slap gekookte suiker, kook om de drie dagen de suiker met de kersen en schuim goed af. Herhaal dit drie maal, de laatste keer zorgdragenden dat allen zuurdelen er uit verdwenen zijn. Leg ze dan in potjes dek ze goed toe met pergament papier.

103 Witte of spaansche Kersen.
Behandeling als voren.

104 Frambozen. Kook 8 pond frambozen en 4 pond suiker tot alle schuim verdwenen is. Leg ze dan in potjes en dek ze goed toe.

105 Heele Geconfijte Frambozen.
Kook 2 pond water op den breuk en voeg er 8 kop frambozen bij, Vervolgens schudt men ze flink door elkander en schuim ze vooral zorgvuldig af om ze daarna in potjes goed toe te dekken

106 Oranjes. Neem goede gare Oranjes wel ze in heet water tot ze voor het gevoel goed vol en zacht zijn, en zet ze in koud water ( Liefst regenwater) dompel ze vooral goed onder en verversch dit zoolang tot dat het niet meer geel aftrekt, kook suiker tot een dikke siroop en giet deze niet te heet op de oranjes. Na een paar dagen kookt men de suiker nogmaals en giet men weer op Herhaal deze handeling ze zoo lang, tot de suiker op de gekookte hoogte blijft.

107 Halve Geglaarde Oranjes.
Neem de uitgeholde schil, behandel evenals met heel oranjes, zijn ze geconfijt glaceer ze dan in suiker, die tot den fruit is gekookt

108 Rhum Gelei Neem hiervoor 0,5 liter Jamai Rhum
3 lood opgeloste gelatiene en een weinig goed geklaarde suikerstroop zet dit te zamen even op het vuur in een vorm, haal het daarna af en laat het in den vorm staan tot het goed stijf is.

109 Blamage. 0,5 liter room, 3 lood gelatine
en 1 stokje vanille zet men te zamen op het vuur tot het aan den kook is, giet het in een vorm en laat het staan tot het stijf is.

110 Rijnwijn Gelei. Behandeling als Rhumgelei, neem hiervoor het sap van twee citroenen en twee sinaasappelen.

111 Verschillende pudding
Cabinet pudding. Hak een ons tarwebloem en 1 ons boter goed door elkander, roer 1 ons suiker goed aan met 6 dooiers en klop het wit stijf bezet den vorm met rozijnen, giet hier in een weinig beslag en vervolgens bij lagen krenten, sucade en een weinig gebroken beschuit tot den goed vorm geheel vol is. Laat dat 1,5 uur goed koken en voeg er roomsaus aantoe.

112 Krans pudding. Laat 1 ons water en 3,5 ons boter even koken, roer er dan 2 ons tarwemeel door, klop er vervolgens 8 eieren en een weinig geraspte citroen en een weinig suiker door, vul den vormen laat dit mengsel 1,5 uur gaar kooken onder toevoeging van Rhumsaus.

113 Rhum Pudding. Klop 1 ons tarwemeel, 1 ons Niervet, 0,5 ons sucade,
0,5 ons rozijnen , 0,5 ons krenten en een Bierglas rhum 2 uur koken met toevoeging van rhumsaus.

114 Rijst pudding. Kook 2 ons rijst goed gaar zorgen er voor dat ze niet te nat word en de rijst heel van korel blijft doe hier in 5 gehele Eijeren Eenige Rozijnen en een weinig citroen vul hiermede de vorm begiet deze met een kleine bier glas vol Rijn Wijn laat 2 uren koken , Hierbij gebruikt men Rijn Wijn Saus.

115 Stijfsel Pudding. Laat 0,5 liter melk 0,25 N stijfsel
4 eijeren, hier van het wit stijf geklopt is, een weinig zuiker en Amandele pers met toe voeging van bessensaus in een vorm koud worden. Rhum Vla. Roer 4 dooijers 1 ons suiker en 0,5 ons Tarwemeel goed door elkander kook 0,25 liter Rhum met water onder gestadig roeren naar verkiezing met geslagen Ei wit om de hoeveelheid te vergrooten Zodra het bovenstaand kookt moet het er terstond worden afgehaald.

116 Vanille Pudding. Laat 0.5 liter Bessennat 0,25 N Stijfsel en
half vanille stokje kooken Suiker naar smaak, in een vorm koud worden met bijvoeging van vanille Saus

117 Verschillende soorten Vla.
Laat 4 dooren van eijeren met 1ons Witte zuiker half stokje Vanille 4 lood tarwemeel en 0,25 liter melk gezamelijk onder gestadig roeren koken.

118 Chocolade Vla. Als voren met een weinig poeder Chocolade.

119 Rijn Wijn Vla. Roer 3 eijeren 1,5 ons suiker en 6 lood Tarwemeel
goed door elkander giet er 0,25 liter rijn wijn en het sap van 2 Citroenen op kook dit gezamenlijk op en zacht vuurtje en haal het zoo dra het kookt er dadelijk af

120 Creme Brule. Behandeling als voren Roomvla met toe voeging en van een weinig gebrande suiker.

121 Sausen . Kook besse natten, suiker met een weinig aardappelmeel.

122 Vanille Saus. Kook 0,25 liter Room en weinig Vanille en een weinig Sago

123 Room saus. Behandeling als roomvla met vergroting van hoeveelheid melk.

124 Rum Saus. Zie vla, de hoeveelheid nat vergroten.

125 Rijn Wijn Saus. Zie vla de hoeveelheid nat vergroten.

126 Schuim saus. Laat 6 Eijeren 1 ons Suiker 3 lood Tarwemeel
een weinig Citroen 3 stijf geklopte Ei witten en 0,25 liter melk onder onder gestadig kloppen met dan gard even kooken zoodra het kookt moet het terstond afgehaald worden.

127 Keekjes. Men roert 14 Eijeren Met 3,5 ons suiker
En voegt hier bij 3,5 ons tarwemeel En 0,5 ons Amonium Voor al de vormtjes goed met boter smeren en tamelijk warm af bakken.

128 Konings Krakelingen. Meng 1 N Tarwemeel aan met 3 lood gist kneed hier van met toe voeging van de nodige melk, deeg, voeg hier aan toe 3,5 ons boter en meng dit door het deeg verdeel daarna 12 lood in 16 deelen, rol in suiker en kaneel uit maak als kleine krakelingen op en bak ten slotte heet af.

129 Amandele Krakelingen. Meng 2 ons Tarwemeel 6 lood boter
6 lood fijn gestamte zoete Amandele met 3,5 ons Witte Suiker En 2 gehele Eijeren Goed door Elkander Formeer hier van Krakelingen En bak op goed gesmeerde Platen heet af.

130 Dodemans Vingers. Vermeng 22 N Tarwemeel 17 N Blanke Basterde Suiker
5 N Boter 1,5 ons Potasch 4 N ongepelde Amandele 2 Kan Water 1,5 ons Anijszaad 4 Eijeren en Een weinig kruiden Maak vervolgens op door het deeg Eerst aan lange Striemen te rollen Ter dikte en lengte van een Dunne vinger en bak ten slotte Heet af.

131 moscovis Taart a f 1,50. Hak 1,5 ons Boter En 1,5 ons Blom
Gezamenlijk luchtig aan kleine Dobbelsteentjes Roer 9 dooren Met 1,5 ons witte suiker Zoolang tot het begint dik te Worden Klop 9 Ei Witten stijf Meng 1 ons krente En 7,5 ons gehakte Sucade door het meel en den Blom is de bak met dooijers en suiker goed geroerd, dan Schept men het Ei wit er luchtig Door vervolgens bij kleine hoeveelheden te gelijk het overige Smeerd daarna de pan goed in en bak spoedig in een flauwe af.

132 Duimptjes. 6,5 N Tarwemeel 2 N ongepelde zoete Amandele
4 N Blanke basterde suiker 1 N boter 3 lood Potasch 3 lood opgeloste Aluin Men hakt eerst de Amandele goed fijn Voeg er de Suiker Boter Potasch en de Aluin aan toe Werk dat door elkander met water 0,5 liter Haalt er luchtig den blom door rolt als het deeg is aan dunne Striemen uit. Snijd ter lengte van 2 centimeter en bak op goed gesmeerde platen tamelijk heet af.

133 konings Koektjes. Meng 1 N en 6 lood Bruine Suiker En 12,5 lood Boter
Door Elkander voeg dit mengsel bij 1,5 N Zeeuwsch Tarwemeel En een weinig nagelen Giet er een weinig melk op en kneet alles te zamen tot deeg Rol ter dikte van een kwartje uit bestrijk met Ei, en strooi er groffe suiker op Bak vervolgens op ongesmeerde platen in een tamelijke hetten oven af

134 Boter koeken. Meng 1 N en 2 ons Blanke Basterd suiker 1 N Boter
2 lood Potasch door elkander Voeg hier 3 N Zeeuwsch Tarwe meel aan toe en verwerk dit gezamenlijk onder bij voeging van een weinig melk tot een deeg rol vervolgens uit ter dikte van een Kwartje Steek ter groote van 6 cm middelijn af en bestrijk met Ei leg in het midden stukje Sucade en bak ten slotte op ongesmeerde platen heet af.

135 Alderhande a 25 cents. 4 N Blanke Basterde Suiker 3 N Boter
3 N Blanke Siroop 10 N Zeeuwsch meel 7 lood amonium Een weinig citroen olie Men mengt eerst de suiker,boter en siroop en amonium en citroen door Elkander met melk of water Zoo draa het mengsel slap genoeg is haald men het meel er door zoo luchtig mogelijk bewerken Zorg dragende als de blom er een maal goed is door gewerkt vooral geen vocht te gebruiken, Daarna opmaken en vooral in een hette oven afbakken.

136 Kruidnoten. 1,5 N Blanke Basterde suiker 4 N Boter 5 N Zeeuwsch meel
1,5 lood Potasch 0.5 ons Anijszaad 3 lood Kruiden mengt men met een weinig water aan zorg dragende eerst de suiker boter en potasch met water aan te mengen en vervolgens het meel, de kruiden en anijszaad er aan toe voegen Daarna opmaken evenals moppen Tuschen 2 vingers en duim drukken en tamelijk warm afbakken.

137 Zand Taardtjes. 2 ons Tarwemeel 1 ons Basterde Suiker 1,5 ons Boter
En een weinig Kaneel Evenals bij 1e soort goudsche moppen door elkander werken Eeven eens geen vocht gebruiken Hiervan 20 stuks taart in een flauwe oven afbakken.

138 Het Spinnen van suiker. Neem 2 N Brood suiker
Giet hier op genoeg zaam Water kook de suiker op de breuk Neem daarvoor een pijpesteel dompel deze eerst in koud water, daar na in gekookte suiker als in dit geval een pijptje suiker dat bij het breken knapt om den steel blijft hangen dan is de suiker goed. Zet 4 plaatjes bij elkander op, vorm hier van driehoeken neemt een gard, doop deze in de gereed staande suiker sla op de vermelde platjes uit Waarna het mengsel in kleur op grijs haar gelijkt ……..hier van water en daken op huistjes en nogat of vanilles spaam Het maakt netjes op

139 Ule Vellen. Als voren eveneens de Suiker op de Breuk koken vervolgens op een Marmeren Steen uit gieten en daarna snijden.

140 Het berijden van Fondant.
Neem Brood suiker Met genoeg zaam Water Lat de suiker kooken.

141 Bis Griut de Savoje. 1 N witte suiker goed roere met 8 dooijers de 8 witten zeer stijf slaan de dooijers zoolang roeren tot ze dik beginnen te worden daarna zeer voor zichtig het geslagen wit er bij voegen en er door halen en vervolgens er 1 N Blom erdoor roeren door een spuit met de spuitzak uit spuiten aan vinger lengte op een gesmeerde plaat flauw afbakken.

142 Bis Griut de Vanilla. Een halfe liter Ei wit 2 N fijne droge Suiker
En een weinig vanille Werk men luchtig door Elkander Het Ei wit stijf te kloppen Flauw afbakken.

143 Bis Griut de Chocolade. Als voren met toe voeging van 1 ons poeder chocolade.

144 Appel Beignets. Neem hiervoor Beste boter Korst van goed dun uitgerold te hebben ter groote van een Rijksdaalder uit te steken een stuk appel ondaan van het klokhuis er tuschen leggen in vullen met Boter en kaneel in geklaarde boter bakken met poeder suiker en kaneel bestuiven.

145 Boter Biestjes 1e soort. 2 N Zeeuwsch Tarwemeel
1 N 0.5 ons Blanke Basterde suiker 1 N Boter 1 lood Potasch Mengt men met een weinig vocht steek hiervan verschillende koektjes en bak in een Tamelijke hete oven af.

146 Boter Biestjes 2e soort. 2 N Zeeuwsch Tarwe Blom 1,5 N Bruine suiker
En 4 Eijeren mengt met 1 N Boter gezamenlijk door elkander en behandelt verder als voren.

147 Boter Biestjes 3e soort. 2 N Bruine suiker 1,5 N malade siroop
4,5 N Zeeuwsch meel 1 N Reuzel 4 lood Potasch Mengt men gezamenlijk met een weinig water aan en verwerk dat tot stijf deeg Heet afbakken.

148 Bolissen. Kneet 3 ons Tarwe meel 4 lood gist
En de nodige melk tot deeg onder toevoeging van een weinig zout vooral niet te slap mengen voeg er daarna een stukje boter een weing vijn gehakte sucade en een weinig citroen Weeg vervolgens af en rol uit in bruine suiker en kaneel bedek hier mee de gesmeerde platen en bak als alles goed gerezen is in een door dringende oven af.

149 Boter biestjes 3e soort. 2 n Bruine zuiker 1,5 N melade Siroop
4,5 N Zeeuwsch Tarwe meel 1 N reuzel en 4 lood Potasch meng men te zamen met een weinig water en verwerk dat tot een stijf deeg, Heet afbakken.

150 Bolissen. Kneed 3 ons Tarwemeel 4 lood gist en de nodige melk
tot deeg onder toevoeging van een weinig zout voor al niet te slap mengen voeg er daarna een stukje boter en een weinig fijn gehakte sucade en een weinig Sitroen er bij. Weeg vervolgens af en rol uit in bruine zuiker en kaneel, Bedeel hiermee de gesmeerde platen en bak als alles goed gerezen is in een door dringende oven af.

151 Gateau de Vienne. 1 ns zuiker goed roere met 6 dooien tot het begint te ……. De 6 Ei witten stijf kloppen 1 ons boter en 1 ons blom gezamenlijk luchtig hakken, eerst het Ei wit in de bak daarna de gehakte boter en het meel er door halen vervolgens, als alles goed door elkander gewerkt is in een gesmeerde plaat scheppen gaar zijnde door snijden bestrijken met frambozen hierna weder op elkander leggen Glaceren en decoreren.

152 Gateau de Milano. Het zelfde beslag als van gateau de vienne door snijden in in vullen met Kirschvla de rand rood Glaceren Van boven Wit decoreren met Glazuur Kirsch wasser, den rooden rand met geschaafde Amandele beleggen.

153 Gateau Bis Mark 1,5 ons zoete Amandele fijn frijven met melk,
1 ons Witte suiker gezamenlijk door elkander werken van 6 eijeren roert men de dooijers met bovenstaand mengsel de witten klopt men zeer stijf roert nogmaals alles door elkander met een weinig Creme de Fanille en bak in een gesmeerde form niet te heet af gaar zijnde vullen met percico Creme Glazuren decoreren met Percico Glazuur.

154 Gout de Paris. Laat 3 ons water en 1,5 ons boter even koken, roer er 2 ons meel,haal dan van het vuur, klop er 6 eieren door ( zijn ze klein dan neemt men er zeven ) men slaat daar toe de ijeren één voor één in de pan en spuit aan dopjes op een plaat ter groote van een okkernoot , heet afbakken, het kopje eraf nemen en vullen met citroenvla, vervolgens in gekookte Ulevellen suiker dompelen en in parier kapsels opdienen.

155 Amandeloogjes . 0,5 pond zoete gepelde amandelen goed fijn wrijven met 1 ei, en een weinig melk, daarna een half pond siuker door werken; vervolgens niet te stijfe balletjes formeren ( groot eener knikker) in grien suiker opwelen, en het midden een halve geconfijten kers leggen en tamelijk warm bakken.

156 Korsjes. Men koke 4 pond havanna honing, 1 pond meladen,
0,5 pond blanke siroop en 0,5 kan water en menge als dan met 1e soort roggemeel aan, Het is raadzaam daarna het deeg een paar weken op een koelen plaats te laten liggen. Bij het verder afwerken braakt men op iedere 5 pond deeg 2,5 lood potasch en 0,5 pond honing weegt vervolgens 15 lood af ( waaruit 8 stukjes of 4 korsjes) Bestrijkt van boven met ei,zorgdragende dan men toch alleen de kanten raakt strijkt men toch in het midden dan blijft het vastzitten en kan het met genoegzaam uit werken Voor het afbakken gebruikt men een tamelijke heeten oven.

157 Sprits van Thebanket. Men stampe 1 pond zoete Amandelen goed fijn met melk,welke er 2 pond witte suiker en 3 witten door, stampe dit gezamenlijk door elkander met een weinig citroen spuit aan ronde spritsjes bak vooral niet te heet af en leg, als de koekjes gaar zijn op ieder een klein dopje water glazuur met een zilfer pilletje er op.

158 Theele foon Banket. 1 pond zoete Amandelen zeer fijn stampen met melk, 2,5 pond witte suiker en 6 witte dooiers er door heen werken, amandelen aanmengen met melk ter stijfte van Bitterkoekjes vervolgens spuiten op een gesmeerden plaat door een spuit met ster, liefs des avonds om den volgenden morgen na het brood af te bakken. Als de koekjes gaar zijn op ieder een weinig glazuur ( waterglazuur) spuiten.

159 Brusselsch Banket. 1 pond zoete gepelde amandelen
2 pond suikerpoeder en een weinig vanille. Behandeling. Men stampe de amandelen zeer fijn met melk, vooral stijf aanhouden, vullen de mortier met suikerpoeder en een weinig vanille, voeg dit aan met 5 ei witten, voeg er de amandelen bij en kneed dit mengsel tot stijf deeg, mocht het soms een enigsinds te stijf zijn dan voegs men er nog een eiwit aantoe. Vervolgens opmaken ….. figuren formeeren als, koeienkoppen,kippenkoppen,peren appeltjes ,enz. Liefst des avonds omdan vervolgenden dag na een bakbroor af te bakken indien gaar ,geen men.

160 Gekookte Schuim. 12 eiwitten Een weinig vanille 2 pond witte Suiker.
Behandeling, Men slaat de eiwitten zeer stijf de suiker mengt men aan met een weinig water ( als nat zand) kookt de suiker op het vur het breuk en klaart ze goed uit, de zijkanten houdt men goed nat met een kwasje Als de suiker goed op een de hoogte gekookt is ( het welk blijft als een pijpensteel eerst in het water dompelden vervolgens in de suiker, en de suiker die aan het steeltje blijft zitten, knapt) Is de suikergereed) Men drage zorg dat, als het schuim staat dit ongeveer gelijk staat met de suiker wijl anders het wit te veel achteruit gaat of de suiker te hoog wordt gekookt. Daarna giet men de suiker zeer langzaam onder gestadig kloppen in het geslagen wit, spuit op een schraal gesmeerden plaat en bak heel flauw af, zorgdragende dat het schuimmeer droogt dan bakt, wijl het schuim vooral geen blom mag hebben.

161 Bakjes . Als men taartjes maakt of iets dergelijks neemt men overgeschoten korst, zooals de kantjes, zoogenaamde dooden korst, rolt deze uit gelijk aan een dunnen plak, steekt de vorm van bakjes uit legt in het midden een stukje erover, snijdt de bakjes gelijk, bestrijk ze met ei en stroop en beschuit kruimels op, om tamelijk heet af te bakken.

162 Victoria Banket. Men neme kost, die goed door gerolt is ( zie korst) rolt deze uit tot een plak ten dikte van een kwartje en bestrijkt deze met het zelfde beslag als men gebruikt voor victoria ( bestaande uit 1 ons geschaafde zoet amandelen, 1 ons suiker 1 eiwit) als dit beslag op den korst gestreken is, snijdt men er vierkante koekjes van en bakt op ongesmeerde platen niet heet af.

163 Paleis Banket 2e soort. Men stampe 2 N Zoete Amandele en 1 N Hazelnoten niet te fijn met melk, 6 gehele Eijeren En 12 dooiers als dit mengsel gestampt is, haalt men de amandele, uit den mortier doet er 5 N Witte Suiker in Wrijf deze een Weinig met den Bal fijn voeg er een Weinig Sitroen melk en de gestampte Amandele aan toe en Kneet dit gezamenlijk tot deeg Heeft men hier van deeg gekneed dan voegt men er Bij 7 ons gruttemeel en werk dit zoo luchtig mogelijk dooreen is dit gereed dan Spuit men door den Spritsen Spuit op Ouwels aan twee langen Striemen naast elkander, en Bak in tamelijke heete oven niet te gaar af, Vervolgens met Water Glazuur, decoreren en een Veertje Carmijn er Over heen halen.

164 Welling Tons 2e soort. 1 N Zoete gepelde Amandele 1 N Hazelnoten
7,5 Witte Suiker 1,5 N Grutte meel 20 Ei Witten En overigens aan menge met melk ,Behandeling Men stampe de Amandele zeer fijn met melk als alles gestampt is Haald men de Amandele uit de Mortier vult aan met Suiker, Werkt alles goed taai door elkander, voegt er de Amandele bij en werkt nogmaals goed door elkander haalt het meel er door en stijft het met melk . Vervolgens Spuit men op Ouwels te lengte en breete van een Pink leg er geschaafde hazelnoten op bakt tamelijk Warm toch niet te gaar af. Om hazelnoten te pellen plaats men ze in den oven op een plaat en laat ze een geruime tijd in den oven staan, als dan kan men de schil er gemakkelijk af krijgen mits men ze niet te lang laat staan.

165 Heeren Banket 2e soort. 1 N zoete Amandele 1 N Hazelnoten
1 N Grute meel 3,5 Witte krans Zuiker Een weinig Citroen 3 gehele Eijeren en 6 Dooijer met melk aanmenge De Zelfde behandeling Als voren, doch van boven met plakken Sucade beleggen.

166 Vanille Noten 2e soort. 1 N zoet Amandele Gepelde 1 N Hazelnoten
2 N Grutte meel 6 N Poeder Suiker De Amandele zeer fijn stampe met melk 2o Ei witten aan menge met melk Vervolgens de zelfde behandeling als 1e soort Vanille noten de oven een weinig warmer stoken.

167 Macrone. 1 pond gepelde amandelen 8,5 ons witte suiker
0,5 pond gruttemeel, 8 eiwitten Men stampe de amandelen met half eiwit zeer fijn, voegt er witte suiker bij, werkt dit achtereenvolgens door met 8 eiwitten en het gruttemeel, mengt het met water aan ter stijfde van bitterkoekjes, spuit op ouwel. Keer telkens als een blaadje vol gespoten is in witte suiker om. Bak in een tamelijke heeten oven af en kleur rood met carmijn, bruin doormiddel van poeder chocolade, geel door middel van opgeloste saffraan uit wit gewoond

168 Kerstkranjes. 4,5 pond Zeeuwsch meel, 1 ons blanke basterd suiker,
2pond en 2 ons beste boter, 2 eieren, een weing citroen en 2 lood potasch. Men werkt de boter, suiker, eieren, citroen en potasch goed door elkander met een weinig melk, en haalt er zoo vlijtig mogelijk het meel door wijl het anders romenig wordt. Indien gereed, den anderen dag opmaken het welk geschiedt door eerst ter dikte van een gulden uit te rollen, vervolgens te steken ter grootte van een rijksdaalder met een gebartelde steker, daarna naast elkander te leggen in het midden een gaatje ter groote van een kwartje en te bestrijken met ei, geschaafde amandele en een weinig witte suiker er op, tamelijk warm afbakken.

169 Snij Taardtjes. 6 Eiwitten 6 Dooiers 12,5 lood Suiker 12,5 lood Blom
En een weinig Citroen Men roert de dooier en de Zuiker goed door elkander tot het dik begint te worden Klop de Eiwitten stijf, Werk deze zeer luchtig door de Bak, haalt daarna het meel er luchtig door benevens een Weinig Citroen dien men benevens ter stond in den Bak giet, Schep op een stuk Papier Kapsel dat voor af op een plaat gelegt en met boter is gesmeerd ter dikte van een Centimeter Hier van kunnen 40 stuks worden uitgesneden, vervolgens worden ze door gesneden en gevuld met room van boven geglaceerd water glazuur en geranceerd met eiwit glazuur.

170 Sprits voor Thebanket. 1 N Amandele zeer fijn stampe met melk daarna 2 N witte suiker 4 Ei witten door Werken gezamenlijk tot stevig deeg kneden in dien gereed, Spuiten doorden spritsen spuit, aan lange striemen verder aan kleine stukjes afsnijden en rond om buigen waarna het veel over een komst heeft met Sprits op Ouwels t liest na het brood afbakken zeer flauw in dien gaar, een klein doptje water glazuur er boven op leggen. Gegarneerd met een klein zilveren Pilletje.

171 Glazura. De glazura worden hoofdzakelijk gebruikt voor t glazeren d.w.z. bestreken of bedekken van taartjes, banket enz. Waterglazuur. Suikerpoeder roert men met een houtspateltje, in een steene potje door zooveel water tot ze een dikke pap wordt, die dan voor het gebruik geschikt is. Vanilleglazuur, als vooren met toevoeging van een weinig vanillepoeder. Vanilleglazuur van Fondant eenweinig Fondant zet men in een potje voor aan in den oven tot het warm en slap wordt en roert er een weinig vanille door; om een rooden kleur te verkrijgen doet men er een weinig carmijn in benevens een paar druppels rozenwater, voor geel een weinig saffraan, kurkuma of andergeel een weinig citroenraspel,voor chocolade benevens een weinig vanille ….. P.S. chocolade wat glazuur als de bereiding vermeld o.a. boven dien roert men er een weinig cocau, geraspte chocolade of poeder chocolade door Roode Water glazuur wordt op de zelfde Niet af

172 Fondant. Fondant wordt gebruikt voor t Glaceren van taarten en vele andere artikelen het is niet anders dan dood gewone suiker, als glazuur is ze echter boven andre glazuren te verkiezen, omdat ze mooijer en sterker glazeert ze wordt op de zelfde wijze bereid; een bekken met een hoeveelheid geklaarde suiker en een weinig witte siroop zet men te koken tot den 4e graad zie No 178 kleine bal zorgdragende er goed bij te ……… zet daarna het bekken af en giet haren inhoud in een Mortier die zuiver schoongemaakt is Daarin laat men een weinig afkoelen Begint ze weder met den bol in te wrijfen tot ze eerst …. En eindelijk zoo taai wordt,dat men er bijna niet meer door kan werken nu kan men de Massen eruit nemen en in een steenen schaal bewaren tot men ze noodig heeft Wil men geen siroop gebruiken dan moet men eenige druppels hout azijn in de kokende suiker gieten. Heeft men geen Mortier dan kan men de suiker ook op een steen gieten b.v. den …vettensteen de ijzers of latjes, die men gebruikt om het af loozen van de suiker te beletten moeten niet terstond weggehaald worden daar men er als dan veel last mede krijgt en het des te langer duurt in plaats van een bol gebruikt men een spadel of nog beter een ijzeren schepje in den vorm van een trog spitter

173 Vulsel voor Boterkoeken.
Het vulsel voor gevulde koekjes en dergelijken wordt als volgt bereid, met 1 pond blanke basterde suiker, 1,5 ons fijn gehakt amandelen, 1,5 ons fijn gehakte sucade, een paar dooiers een weinig gehakte snijpes een weinig citroenraspel en kneedt dit te samen met een weinig water en meel tot deeg

174 Gevulde koeken. Hiervoor neemt men 2 pond Zeeuwsch meel,
6 ons Basterde suiker, 0,5 pond boter, kaneel, nootmuscaat en een weinig amonium. Kneedt dit met een paar eieren en water tot dat een tamelijke stijf deeg, rol het dan uit het dikte van een cent, steek het uit ter van 10 centimeter middellijn, leg op den onderste vulsel, zie voorstaande recept, daarmen een plak bovenop, vervolgens de zijden dicht maken van boven bestrijken met ei en beleggen met een halve amandelen tamelijk heet afbakken

175 Pitsmoppen. Men neemt hiervoor 2 pond zeeuwsch meel
6 ons Blanke Bastert 2,5 ons boter, kaneel, nootmuschaat en een weinig Amonium ( 0,5 lood) mengt dit 3 eijeren en een weinig water en kneedt hiervan een droog stijf deeg, rolt het op een bank uit ter dikte van een rijksdaalder, bestrijk dit met ei en leg er gehakte amandelen op die zeer grof zijn gehakt Men strooie er zooveel amandelen op tot er van het deeg niets meer te zien is snijdt er vierkante koekjes van en bak in een tamelijken heeten oven af.

176 Zandtaartjes. Men heeft hiervoor bestaande vormpjes die gewoonlijk uit ringen bestaan, met boter besmeerd en op een plaat gezet waarop men vooraf een papier heeft gelegd, In een bak doet men 8 ons boter,maak die een weinig warm en roert er met den spadel 3 ons witte suiker door, totdat zij wit wordt, en roert er achtereenvolgens 10 eieren door, stukvoor stuk, benevens een weinig citroen als dit gereed is werkt men er 3 ons Potasch, tarwemeel en 1 ons krenten luchtig door elkander den …….. schept het vervolgens in de vormpjes, bestrijk het wat gelijk tegen den randen bakt in een tamelijk hitte af.

177 Saucijsebrootjes. Door varkensgehakt werkt men een weinig beschuit kruimels, zout, peper en een paar dooiers en rolt dat uit tot pillen van 8 tot9 cm lang enter dikte van een pink. Nu wilt men een stuk korst uit in een vierkante lap ter dikte van een gulden en snijdt er langwerpige vierkante lappen van ter lengte van 12 cm legt er in de lengte een pillettje gehakt op ,zoodat er aan de uiteinden ongeveer 1 cm overblijft, wikkelt het rolletje erin, druk de einden goed dicht, leg ze op de plaat bestrijk ze met ei en bak ze flink heet af.

178 Epinis. Neem een 0,5 pond amandelen en stampt die fijn met eiwit en citroen tot en stijve pap en verwerk dit met 1 ons tarwemeel of gruttemeel tot een taai mengsel. Vervolgens doet men het in spuitzak, waarin een spuit is met een klein rond gaatje, weinig grooter dan een pijpesteel en spuit er halve maantjes mee op ouwel, strooit er geschaafde amandelen op en glaceert van boven met waterglazuur het glazuur geschiedt als de koekjes gaar zijn.

179 Botersprits. Neem 14 lood boter met 3 ons water en zet dit in een pannetje op het vuur zeef 20 lood tarwemeel op een vel papier. Als de boter begint te koken doet men het meel er verzichtig in en roert men den spadel tot het droog deeg wordt, neemt vervolgens 7 a 8 eieren, welke een voor een worden doergeroert. Indien gereed, neemt men de pan met geklaarde boter, (zie recept 180) zet die …. Een weinig matig warm en spuit met de spritsenspuit het beslag tot een grooten streng Knip de streng met de schaar op de vereischte groote dor, keer de stukken met een lepel of iets dergelijks om, opdat ze aan beide zijden gelijk van kleur worden. Als ze goeg van kleur zijn , haalt men zeeruit en legt ze naast elkander om te laten afkoelen Daarna bestrijkt men ze met poedersuiker waarin een weinig kaneel Om te zien of de boter de vereischte hitte heeft voor het bakken, doet men eerst een klein stukje beslag in de boter, en als dit borrelend naar boven komt is de boter gereed, men zorgt dan echter dat de boter niet veel hitte verkrijgt, wijl zij dan licht te heet wordt en de spritsjes te veel kleuren.

180 Sneeuwballen. Men maakt een beslag klaar zooals boven is aangegeven doet er daarna een weinig krente en sucade door neemt het beslag bij gedeelte op en schepbordje en padelt het met een mes in ronde ballen, ter groote van een gewone aardappel, en bak ze in boter als boven is aangegeven Als ze gebakken zijn bestrooi ze eerst met kaneel daarna met poedersuiker.

181 Saffraantjes. 2 pond zeeuwschmeel 6,5 ons boter, 6 ons banke Bastert
1 eetlepel gebakken Saffraan een weinig orleans om kleur bij te zetten benevens, 1 lood amonium mengt men gezamenlijk met 8 eierenen en weinig water tot een stijf deeg rolt dit aan een dikken plak uit ter dikte van en rijksdaalder en steekt met een steeker uit ten groote van een gulden, dan bestrijken men ze met ei en druk ze een voor een in de heigelgreinsuiker zit ze dan op een ongesmeerde plaat en bak tamelijk heet af

182 Profektjes Roer in een bak 4 ons blanke basterde suiker met 12 eijeren en en weinig vanille poeder Zet het op het vuur en roer zoolang het dik en warm wordt, Kluts het nog een poostje als men het van het vuur af zet en spadel er 1 N terwemeel door met 12 lood Amonium. Spuit er koekjes van ter groote van een gulden en bestrooi ze met Hagel grein suiker, om se ten slotte tamelijk heet afbakken.

183 Gerezen Wafelen. Neem 3 lood boter 4,5 ons Zeeuwsmeel 3,5 lood Zuiker
8 Eijeren Een stukje Gist Kaneel citroen en warme melk Klop hier van niet te stijf beslag dat men een weinig laat rijzen maak het ijzer aan beiden kanten heet, besmeer het met boter en bak op een heet vuur en bestrooi de wafelen daarna met kaneel suiker.

184 Oliekoekken met krente en sucade.
Neem 2 pond meel, 10 eijeren 1 ons boter, 0,5 lood gist, 2,5ons krenten 2 ons suiker gehakte sucade snippers kaneel en warme melk , Maak hier van een luchtig beslag en bak de koeken in olie, schep met een lepel telkens een hoeveelheid beslag ter groote van een aardappel er in wentel ze af en toe om en neem ze er af, als ze genoeg kleur hebben zie verder het recept van sneeuwballen

185 Ijstaart. Om een ijstaart te bakken gaat men op den volgende wijsen te werk Men neemt een schoone plaat bestrijk deze met een weinig was of boter leg er een rand op. Zoo groot als men de taart verkiest maak langs dien rand heen een teken. Neemt dien rand van den plaat zoo dat het teken zich baar blijft en de groote voor zich heeft 6 ei witten worden tot sterk schuim geslagen, onder toevoeging van een N zuiker en een weinig vanille daar na in de spuitzak gegoten, waar na men nu hier mede het teken een ring ganeerd, deze ring wordt door kruis slepen vol en dicht gemaakt, daarna wordt de rand met een hoge breeden streep belegen welke verder om door een andere streep diemen en weinig rosch kleur heeft gegeven wordt bedekt waarna het geheel gelijkt op een roomtaart en flaauw wordt afgebakken daarnaast maakt men een iets kleinere ring dien men met fraaie figuren volspuit, later als d taart met ijs gevuld is dienende tot deksel

186 Advocaat. Neem 30 dooiers, klust, die 4,5 witte suiker, giet er, steeds roerende 1 liter beste brandewijn op en strooit er een weinig nootmuschaat of fanillepoeder door.

187 Frambozenwijn. Hiervoor neemt men frambozensap en doet er per liter 3 ons fijne Broodsuiker in zet dit op het vuur en giet er, wanneer de suiker goed opgelost is, 1 liter witte wijn bergerac op, laat het koud worden en doe er en paar druppels roode kluer in, benevens, een weinig citroen, tap het daarna gefiltreed op fleschschen en laat het eenige dagen trekken, voor men het gebruikt.

188 Gevulde koekjes. Weeg 1 kg witte en 1 kg Basterde suiker
2 kg beste boter en 3,25 kg zeeuwsch meel werk dit door elkander, met een weinig water en 2 lood amonium tot een droog deeg, voeg er een weinig kaneel of citroen bij. Nadat nu het deeg van een plak ter dikte van een tienstuiverstukje is uitgevuld steekt men er ronde schijfjes van gedeeltelijk ter groote van ongeveer 10 cm iddellijn voor het andere del, ter groote van een rijksdaalder, legt op de grootste een hoeveelheid van het daarvoor bestemde vulzel, hetgeen op verschillende wijze, naar eigen smaak, vervaardigt wordt, waarvan hierom der eenige staan geschreven en legt er de kleinere schijf bovenop. Van den onderste schijf wordt den rand eenigzins omgevouwen zoodat deze den bovenste raakt en sluit zoodanig het kaakje tuschen duim en vinger dicht, dat het vulsel niet te zien komt, bestrijkt ze met ei en drukt er een paar amandelen op, om daarna in een tamelijk heeten oven af te bakken

189 Vulsel voor Gevulde Koekjes.
Stamp 0,5 kg amandelen fijn met 2 eieren en water, werk er 6 ons suiker doorheen, benevens een weinig citroen en gehakte sucade, Neem 0.5 kg spijs en werk er kruimels van bruin gebakken koekjes, gehakte sucade snippers en een weinig suiker en kaneel door. Stamp 4 ons ongepelde amandelen met water, werk er 6 ons bruine suiker, gehakte sucade, gehakte oranje schillen en gehakte geconfijte gember, benevens 1 lepel citroen suiker en een weinig meel door, kneed stevig door elkander, en weeg er 3 lood vanaf, Dit is voldoende voor een gevulde koek.

190 Fijne koekjes. Neem 2 kg boter, 2 kg suiker, 3 kg meel verwerk dit met een weinig water en amandelen, benevens een weinig kaneel tot een droog deeg, rolt het uit op een bank met gruttemeel tot een dunne plak ter dikte van een gulden en steek er ronde koekjes van, om vervolgens niet te heet af te bakken.

191 Maanzaad koeken. Hiervoor neemt men 0,5 kg witte en 0,5 kg suiker 1,5ons meel mengt dit met een weinig kaneel en citroen tot een droog deeg onder toevoeging van water, rolt ter dikte van 2 rijksdaalders uit, snijdt rondekoeken uit ( groote naar verkiezing) bestrijkt en bestrooi.

192 Girafjes. Neem 3 kg basterde suiker 3 kg boter en 4,5 kg zeeuwsch meel
, bewerk dit met een weinig water, amonium en citroen tot een droog deeg, rol het daarna uit ter dikte van een rijksdaalder en stek het uit in een ovaal gekransten vorm, bestrijk daarna met ei en druk ze in de gehakte amandelen en sucade zet ze niet te dicht bij elkaar en bak vlug af.

193 Kleine koekjes. Men doet in en bekken 1,5 kg suiker en 1,5 kg boter, zet dit gezamenlijk op het vuur, totdat het steeds doorroerende eenigzins warm wordt, neet het daarna af en roert de boter en de suiker tot het wit wordt en werkt er dan een voor een 36 eieren door als het goed is door geroerd werkt men er 1,5 k Poolsch.meel door, benevens citroen en 1,5 ons amonium, schep daar na in kleine vormpjes en bak niet te heet af

194 Banket Koekjes. Neem 2 kg basterde suiker, 2 kg boter en 3,5 kg zeeuwsch meel, verwerk dit met een weinig water, citroen en amonium tot en droog deeg, rol daarna uit ter dikte van een rijksdaalder en steek er ronde en langwerpige vierkante koekjes van, bestrijk de koekjes met ei en druk ze in fijne greensuiker, zet ze ,op een plaat, de ronde laat men onveranderd de vierkante belegt men met 2 plakjes sucade en bakt in niet te heeten oven af.

195 Bolus. Doe een hoeveelheid Poolsch meel in een bak of bekken, maak hierin met lauw water, gist en een weinig zout een beslag. Heeft men dit behoorlijk geklopt dan werkt men er een goed stuk beste boter door en een weinig nootmuskaat ( op1kg meel 1kg boter) laat het daarna een weinig reizen en legt het op den bank, Bestrooij inmiddels de vormpjes met bruine suiker, waar men kaneel heeft doorgewerkt, leg tevens een hoeveelheid van die suiker, gehakte sucade en naar verkiezing gehakte sultana rozijnen op den bank, knijp nu stukken van vol

196 Amandelvegen. Maak 6 ons gesnijperde Amandelen, 6 ons witte broodsuiker en 6 eiwitten gezamenlijk warm tot er niets aan de spadel blijft zitten strijk dan vlug op ouwel en bak in een tamelijk warmen oven al. Gebakken zijnde snijdt men ten groote van een halfen speelkaart, waarna men om een rolstokje ombuigt.

197 Diversen 1 No 1 Taai Taai ( 1e soort)
3 honing 2 Malado 1 blanke stroop 1 water en aanmengen met roggeblom No 2 Kantkoek Korsjes 3 honing 1 blanke stroop 1 water en aanmengen met roggeblom No 3 Taai voor slijters 1 honing 2 blanke stroop 0,5 Malado 3 water Meel half om half rog-blom No 4 Spaansbrood 1,5U kruimels goed fijn 6 ons bruine suiker 7 lood poeder cocolade 1 ons amandelen 1 kopje water 1 ons boter natuur No 5 Eierenkoeken 1 cents 1 U blanke basterd 4 eende eieren 0,5 liter karnemelk 9 ons zeeuwsch meel 0,5 ons Amonium

198 Diversen 2 No 6 Procesjes 10 U kantkoekdeeg 3 lood potasch 1 ons anijszaad No 7 Speculaas ( 1e soort) 15 U meel zeeuwsch 4 U blanke basterd 4 U zurenaamsch 5 U boter 15 lood kruije 1 U Amandelen 1 U sucade 0,5 Kan melk 4 ons snippers 1 ons potasch No 8 1 cents Jodekoek 2U blanke basterd 4U zeeuwschmeel 1U boter 1lepel kaneel 0,5 lood potasch 1 lood Amonium 6,5 ons blanke stroop 1 kopje melk No 9 Spouwers 2 Kan melk 1U honing zoet 8 eendeeieren 2 ons gist 2 ons bruine suiker 3 ons Anijszaad 2 lepel kaneel

199 Diversen 3 No 10 Room voor Taartjes
12 lood meel patent 2 ons witte suiker 1fanilje stokje 8 dooien kipeieren 1 kan melk No 11 Zoete Krakelingen 1U meel gewoon 1 kipei 2 lood gist 0,5 U boter aanmengen met melk op maken in witte suiker No 12 Mokka 0,5 ons boter 1 ons poederzuiker en aanmengen met eiwit No 13 Speculaas ( 2e soort) 12U meel zeeuwsch 6U zuiker 2U boter 1 ons sucade 2 ons Amandelen 1 ons kruiden 2 maatjes melk 0,5 ons potasch No 14 Pepernoten 2 pond zeeuwsch meel 2U gekookte melada en een weinig anijszaad 4 lood potasch

200 Diversen 4 No 15 Ringkoeken 14U blanke stroop 20U meel 6U suiker
2 liter water 2 ons potasch 1 ons Aluin No 16 Beschuitkoeken 12U zeeuwsch meel 10U blanke stroop 10U Melado 2U honing en 1 kan water koken het deeg koud worden laten en 2 ons potasch 1 cents Taai Taai 1 honing 2 blanke stroop 0,5 melade 3 water meel half om half rog-en-Blom Taai Taai 1910 1 blanke stroop 1 water 2 honing 3 melado anijszaad Aanmengen met roggemeel 15U deeg 1 kopje potasch en een weinig Amonium Taai 1913 2 blanke stroop 2 honing 1 melado 1 water Anijszaad aanmengen met roggemeel 8 N zeeuwschmeel 4N blanke basterd 4N boter 1N Amandelen Koolzuur 1 ons kruide


Download ppt "Dit resepte boek behoort aan G. Wester."

Verwante presentaties


Ads door Google