De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Duurzame openbare verlichting

Verwante presentaties


Presentatie over: "Duurzame openbare verlichting"— Transcript van de presentatie:

1 Duurzame openbare verlichting
iluminas NV Duurzame openbare verlichting

2 Inhoudstafel Wat doet iluminas? Productengamma Magnetische inductie
Technologie Voor –en nadelen Vergelijking tov LED Light Emitting Plasma Eigenschappen Armaturen Toepassing straatverlichting Vergelijking technologieën Straatverlichting 2.0 Samenvatting

3 Wat doet iluminas? Pitch
iluminas is een bedrijf dat dankzij haar schatkamer aan informatie een bewustmaker is voor haar klanten die op zoek zijn naar eerlijke, efficiënte verlichtingsoplossingen. Wij slagen hierin dankzij onze vastberadenheid om systematisch te zoeken naar toekomstgerichte ‘andere’ oplossingen voor onze B2B klanten. Wij zijn fabrikant en verdeler van een productengamma dat zorgvuldig geselecteerd werd. Door onze aanwezigheid in China kunnen we low cost produceren en onze kwaliteit bewaken.

4 iluminas: productengamma
Eerste focus van iluminas gaat naar industriële verlichting Hiervoor maken we gebruik van de meest efficiënte en duurzame lichttechnologieën aanwezig in de markt. Wij zijn gespecialiseerd in magnetische inductielampen omwille van: de lange levensduur (theoretisch uren) = beste op de markt laag energieverbruik: tot 147 plm/W behoud van lichtoutput gedurende de jaren - lage investeringskost tov LED De belangrijkste categorieën zijn: Straat & parkingverlichting Warehouse verlichting Office verlichting = korte terugwintijd mogelijk met solar (offgrid)

5 Magnetische inductie Elektrodeloze lamp
Licht genereren door externe energie om te zetten via een elektromagnetische veld. Enkele voordelen naar technologie: verlengde levensduur: geen elektrodes die een beperkende factor vormen het gebruik van licht opwekkende substanties die bij normale lampen met de elektroden zouden reageren Oorsprong van de magnetische inductie lamp Uitvinding van Nikola Tesla in 1890 - In de jaren 1960 bracht General Electric bracht de elektrodeloze lamp uit op de markt dmv microgolf plasma UV lamp Philips introduceert hun ‘QL induction lighting system’ die werkt op 2.65 MHz De jaren nadien wordt de technologie door diverse lampenfabrikanten verbeterd waardoor de meeste magnetische inductielampen levensduur halen voordat componenten moeten vervangen worden.

6 Magnetische inductie Technologie
Externe magnetische inductielampen zijn eigenlijk fluorescente lampen waarbij elektromagneten rond de ring zitten. Hoog frequente energie van een elektronische ballast wordt via draden door de wikkelingen rond de ferrietkern gezonden. Deze kern creërt een magnetische flux die amalgaam atomen aggiteert. Bij terugval naar normaalniveau wordt UV licht uitgestraald dat botst op de fluorescerende laag en zichtbaar licht uitzendt.

7 Magnetische inductie Voordelen magnetische inductie
Lange levensduur door ontbreken van elektroden (tot h afhankelijk van het type lamp) Zeer hoge energie omzetting tot 90 lumen/Watt Hoge power factor tussen 95% en 98%, het lage verlies is te danken aan de hoge frequentie waarop de elektronische ballast werkt Lage lumen output daling gedurende levensduur tov andere lampen (die kampen met verminderen van het filament en met uitputting van de lamp) ‘Instant on’ en ‘hot restrike’ maken dat de lamp onmiddellijk licht uitstraalt op ieder ogenblik Energiezuinig omdat het energieverbruik lager is dan bij ontladingslampen - Milieuvriendelijker met een veel lager verbruik van kwik. In vast vorm gebonden amalgaam kan het eenvoudig gerecupereerd worden bij breuk of einde levensduur

8 Magnetische inductie Curve levensduur

9 Magnetische inductie Voordelen magnetische inductie (2)
Minder vermoeiing voor de ogen (door werking op hoge frequentie) en geen flikkering van de lampen Ook bij koude omstandigheden werkt de lamp met lichte outputdaling (10%) bij zeer koude omstandigheden (-20°C) ontsteking tot -40°C! Betere kleurwaarneming (CRI) dan bij ontladingslampen Geen verblinding zoals bij LED het geval is Nadelen magnetische inductie Externe magnetische inductielampen zijn groter in omvang (vooral bij hogere wattages) De levensduur van de lamp verkort geschikt voor veelvuldig aan en uit te schakelen voor korte periodes.

10 Magnetische inductie Photopic / Scotopic ratio (S/P ratio)
Initieel: 100W hoge druk natriumdamp lampen Vervanging: 55W magnetische inductielampen Photopic / Scotopic ratio (S/P ratio) - Staafjes en kegeltjes zorgen voor waar- neming in het retina van het oog Meer groen en blauw in het spectrum van de lamp zorgen voor een meer helder beeld (zie voorbeeld boven) - Dit wordt uitgedrukt in een versterkingsfactor (S/P ratio)

11 Magnetische inductie Photopic / Scotopic ratio (S/P ratio)
Deze versterkingsfactor maakt dat de hoeveelheid energie nodig voor het zelfde aantal visuele lumen lager is

12 Magnetische inductie Licht conversie efficiëntie adhv het lamptype
Licht conversie efficiëntie adhv het lamptype met S/P ratio correctie

13 LED versus magnetische inductie
Vergelijking tussen LED en magnetische inductie Levensduur van LED verlichting wordt op h (L65) ingeschat wat een pak lager is dan magnetische inductie. Enkel 80% van de beste LED dies garanderen deze cijfers. Er zijn veel minderwaardige merken op de markt. Betere merken: CREE (kleuren), Bridgelux en Nichia (voor wit) Ook warmte beïnvloedt de levensduur negatief Magnetische inductielampen vragen een lagere investeringkost dan LED LED heeft een verblindingseffect wat in bepaalde toepassingen gevaarlijk kan zijn De ‘kracht’ om licht ver uit te dragen is lager bij LED dan magnetische inductie De S/P ratio is lager bij LED dan bij magnetische inductie door het ontbreken van het groen spectrum. Wit licht wordt gemaakt via blauwe LEDs met een gele fosforlaag.

14 Light Emitting Plasma of LEP
Technologie In het hart van de bron is er een lamp subassembly. Hierin is een lampje ingebed in een dielectrisch materiaal. Dit dielectrisch materiaal heeft 2 doelen: het leiden van de golven van RF energie voor het concentreren van een elektrisch veld dat energie focust in de lamp. De energie van het elektrisch veld verhit snel het materiaal in de lamp tot plasma en zend daarbij een intens en volledig spectrum uit.

15 Light Emitting Plasma Toepassen van LEP geeft een
nieuwe insteek voor straatverlichting. De mogelijkheden naar dimming en combinatie met sensoren via een DALI sturing scheppen extra mogelijkheden. De aanschaf van de lampen is duurder dan magnetische inductie en gelijkaardig aan LED. Vervanging is eenvoudig en goedkoper dan ontladingslampen en LED. LEP betekent een significante besparing in onderhoud en energieverbruik iluminas NV beschikt over exclusieve verdeling van magnetische inductie technologie in deze armaturen voor België, Frankrijk en Luxemburg.

16 Light Emitting Plasma Behoud van lichtoutput gedurende de levensduur.
70% lumen maintenance op 50.000h! Bij HID lampen (400W): 50% lumen output bij h

17 Light Emitting Plasma Spectrum: Het spectrum benadert het zonlicht

18 Light Emitting Plasma Beschikbare armaturen Agira street light
Pizzo high bay light La Spezia grow light Pizzo park light

19 Light Emitting Plasma LEP directionele puntbron laat toe om een luminair design te maken dat het nuttige licht juist kan sturen naar een bepaalde zone en zo lichtvervuiling en verblinding tegengaat. Door het volledige spectrum evenaart LEP het daglicht en levert zo een accurate weergave van de kleuren waardoor de visibiliteit sterk verbetert!

20 LEP in straatverlichting
Voordelen van dit type verlichting: 50% besparing tov HID lampen Besparing in onderhoud door een levensverwachting die 3x de traditionele verlichting overstijgt Tool less onderhoud Aerodynamisch design voor ideale koeling ‘State of the art’ lichtgewicht design voor gemakkelijke installatie (beschikbaar in aluminium of magnesium behuizing) Opties mogelijk voor dimming en andere controle systemen

21 Overzicht lampen Bemerking:
In dit overzicht wordt geen rekening gehouden met eventuele lenstechnologie, reflectortechnologie, … Die zijn uiteraard steeds afhankelijk van het design van de lamp.

22 Straatverlichting 2.0 Straatverlichting evolueert naar intelligente verlichting. De focus verschuift van de technologie naar datacommunicatie. Total Cost of Ownership staat centraal: - energieverbruik - onderhoud - management iluminas richtte een platform op voor datacommunicatie Doelstelling werkgroep: vastleggen van het protocol voor doorzenden van data uitbreidingsmogelijkheden van functionaliteiten * monitoring TCO - verbruik - levensduur - defecten * sensoren - smog - regen - tellingen - dimming * crowd control - snelheid - richting

23 Samenvatting: Toepassen van externe magnetische inductielampen heeft veel voordelen tov conventionele verlichting. De investeringskost ligt een pak lager dan LED. Magnetische inductie wint het gemakkelijk in levensduur! Ook LEP zal meer en meer doorbreken en een belangrijke rol spelen! Beide technologieën betekenen een significante besparing in onderhoud en energieverbruik met een blijvende lichtoutput tov ontladingslampen. iluminas NV beschikt over exclusieve verdeling van magnetische inductie en LEP technologie in deze armaturen. Door onze doorgedreven kwaliteitscontrole in China staan wij borg voor de kwaliteit van onze verlichtingsarmaturen. Wij voeren vrijblijvend lichtberekeningen uit en berekenen uw terugwintijd van uw investering!

24 iluminas NV Adres maatschappelijke zetel: Arme Klarenstraat 12
8800 Roeselare Adres uitbating: Beversesteenweg 565 Telefoon: Fax:


Download ppt "Duurzame openbare verlichting"

Verwante presentaties


Ads door Google