De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Broodmachine gesloopt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Broodmachine gesloopt"— Transcript van de presentatie:

1 Broodmachine gesloopt
De onderdelen Broodmachine gesloopt

2 7.1 Inleiding verschillende broodbakmachines. ene meer mogelijkheden dan andere  ‘s morgens wakker worden met de geur van versgebakken brood niet zelf hoeft te kneden de tijd en temperatuur niet in de gaten hoeft te houden. Sinds 1856 bestaan er brood- en banketfabrieken voor de grootschalige productie van verschillende soorten brood en banket. thuis brood of banket bakken  kleinschalige productie. verschillende apparaten ontwikkeld frituurpan, de snelkookpan, elektrische oven broodbakmachine. Motto : “gemak dient de mens”

3 technische begrippen De broodbakmachine kun je zien als een model voor een fabriek waar een proces wordt uitgevoerd.  inzicht in bouw broodbakmachine  hoe deze werkt zelf de broodbakmachine (demonteren)  weer zorgvuldig in elkaar zetten (monteren). onderdelen benoemen, kijken naar veiligheid in het gebruik.

4 7.2 Niet onder stroom In woonhuis  veel elektrische apparaten:
televisietoestel, koelkast, computer, diepvries, Bij gebruik moet je op de veiligheid letten. Elektrische spanning kan levensgevaarlijk zijn wanneer je er verkeerd mee omgaat. Let extra op in combinatie met water, zoals bij de broodbakmachine. nooit met vochtige of natte handen, want water is een goede geleider. In nieuwbouwwoningen is elke wandcontactdoos voorzien van drie aansluitingen, fase (230V), nul (0V) aarde. De aarde is opgenomen in verband met het veiligheidsaspect.

5 Veilig werken met electriciteit
( monteur) ( beer)

6 symptomen van letsel door elektriciteit
hangen af van het voltage, de duur van de aanraking de weg die de stroom volgt Veel voorkomende symptomen van letsel door elektriciteit zijn: bewustzijnsverlies, vaak van korte duur; verdoofd, verward gedrag; brandplekken op de huid; snelle, oppervlakkige ademhaling. Omdat de spieren verstijven, is het vaak moeilijk het voorwerp dat onder stroom staat los te laten  Hevige spierkramp kan leiden tot botbreuken . De specifieke symptomen hangen af van de weg die de stroom volgt. Als de stroom door het hart gaat, kan het ritme van de hartslag verstoord worden (zie Hartritmestoornissen) en soms hartstilstand optreden (Hartstilstand). Als de stroom door de hersenstam gaat, die de automatische lichaamsfuncties zoals de ademhaling controleert, kan de schok dodelijk zijn (zie Hersendood) of tot levenslange hersenbeschadiging leiden. Bij tien tot twintig milliampère kan al spierverkramping optreden die hartproblemen of zelfs een hartstilstand tot gevolg heeft.

7 WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET WORDEN GEAARD”
 je moet een geaard stopcontact gebruiken om de broodbakmachine van netspanning te voorzien.  nooit een verlengsnoer dat niet over een aarddraad beschikt. Figuur 13: aansluiting van de metalen bodemplaat op de aarddraad. de metalen bodemplaat van de broodbakmachine op de aarddraad is aangesloten. De aarddraad zit goed vast door middel van een kartelring, de schroef niet los kan trillen, door welke oorzaak dan ook. De aardverbinding is aangebracht om veilig te kunnen werken.

8 7.3 De broodbakmachine in delen
De belangrijkste functies van de broodbakmachine zijn: mengen ( door draaiende kneedarm, motor) verwarmen (door verwarmingselement). de tijd meten (door de timer). programma kiezen verwarmen en het mengen gebeuren niet vanzelf. Het programma (witbrood, jam, cake, enz.) zit in de besturing. De besturing is verbonden met het bedieningspaneel, het verwarmingselement, de menger en de timer. bakken: Met het bedieningspaneel - broodbakmachine aan -keuze voor een bepaald soort brood  de machine gaat aan de slag. - druk op start Veel apparaten : bedieningspaneel en een besturing. Soms alleen een schakelaar bij andere bestaan ze uit een complex stuk elektronica. Het bakblik is er uitgehaald

9 belangrijkste functies blokschema
bediening (bv. programma kiezen) besturing (met timer) en motor voor kneedarm, verwarmingselement Niet in blokschema: netspanning van 230V temperatuursensoren aanwezig (temperatuur meten en/of bewaken). (Wanneer de temperatuur te hoog, krijg je een “gebakken” kijkvenster) . blokschema voor een broodbakmachine

10 7.4 De broodbakmachine in stukken
Als eerste! Controleer: broodbakmachine is niet aangesloten is op 230V netsteker uit het stopcontact! Stekker in de elektrotechniek = een steker Als de broodbakmachine na demontage niet meer gebruikt wordt, nog beter om de netsteker er helemaal af te halen.   gedemonteerde broodbakmachine met een losgenomen bedieningspaneel.

11 7.5 De microcontroller bedieningsprint van de broodbakmachine de bedieningsprint : Je ziet de zes drukknoppen om het bakprogramma te kiezen. niet zichtbaar is, is een voorwerp dat eruitziet als een zwarte “duizendpoot” en dat een Integrated Circuit (IC), of ook wel ‘chip’ genoemd wordt. hierin is het bakprogramma opgeslagen. dit bijzonder IC : een microcontroller , afgekort tot μC (μ = micro) verschillende taken of functies geprogrammeerd. De afmetingen zijn ongeveer 7mm x 7mm het aantal aansluitingen is 32. De aansluitingen zijn onder te verdelen in : Ingangen, uitgangen, controlesignalen en voedingsspanning

12 μC  zelf de motor niet aan kunnen sturen
motor hoge spanningen en stromen 230V motor  gebruik gemaakt van speciale elektronische componenten en/of een relais.  Het verwarmingselement wordt in- en uitgeschakeld met behulp van een relais. Als broodbakmachine uit  de programma’s in de μC niet verdwenen. speciaal geheugen aanwezig, dat gegevens vasthoudt als het apparaat is uitgeschakeld. = flashgeheugen. Bij de broodbakmachine “ingebakken”,  de gebruiker kan er niets aan veranderen. op toets drukken van het bedieningspaneel (invoer)  zal de μC deze informatie op de ingangen “uitlezen” en het overeenkomstige programma uitvoeren  output verwarmingselement en de motor = aangesloten op uitgangen van de μC = gemonteerd op de stuurprint.

13 relais Een relais is een door een elektromagneet bediende schakelaar.
Reed-relais en reed-contacten Een relais is een door een elektromagneet bediende schakelaar. Het is een eenvoudige doch zeer veelgebruikte component in digitale schakelingen.

14 transistor Hij dient vooral om elektronische signalen te versterken of te schakelen hoofdzakelijk komen ze voor als onderdeel van geïntegreerde schakelingen Een geïntegreerde schakeling is een elektronische schakeling waarin de schakeling en alle componenten geïntegreerd gefabriceerd zijn op een plakje silicium (Si). Zo'n plakje wordt daarna in een keramische of plastic behuizing met metalen pootjes gelijmd (keramisch) of gegoten (plastic)

15 Andere toepassingen microelectronica
snelle ontwikkelingen in de micro-elektronica (IC - technologie)  steeds complexere controllers en processoren , terwijl de afmetingen klein blijven, zoals de processor in je computer. Andere microcontrollers: in mobiele telefoons, digitale fotocamera’s Thermostaat Wasmachine Autocomputer satellieten

16 voltmeter Meet van 0-70 V 2 inputs
PIC16F876 Microcontroller et een analoog naar digitaal convertor 2 LCD schermen met blacklight

17 transformator De hogere wisselspanning op de primaire spoel met veel windingen veroorzaakt daarin een wisselstroom, die in deze spoel door de wet van Lenz een vrijwel even grote en tegengestelde inductiespanning opwekt (zelfinductie) secundaire spoel minder wikkelingen dan de primaire dan wordt de spanning omlaag getransformeerd ( weldikkere draad voor hogere stroomsterkte Bv. Primair 230 volt 0,44 ampère en secundair 12 volt 8,33 ampère.

18 diode en diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere. Een diode functioneert als het ware als een elektronisch ventiel. De geleidende richting noemt men de doorlaatrichting en de andere richting de sperrichting.


Download ppt "Broodmachine gesloopt"

Verwante presentaties


Ads door Google