De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MULTICHANNELING AKA DIGITALE MARKETING

Verwante presentaties


Presentatie over: "MULTICHANNELING AKA DIGITALE MARKETING"— Transcript van de presentatie:

1 MULTICHANNELING AKA DIGITALE MARKETING

2 MULTICHANNELING Multichanneling is een vorm van distributie en communicatie waarmee verschillende kanalen off- en online naast elkaar worden ingezet Bij Multichanneling wordt wel gebruikgemaakt van meer distributie-en communicatiekanalen, maar wordt de klant geacht het gehele koopproces binnen één kanaal te doorlopen;

3 Multichanneling is dus
Bricks de fysieke vestigig Clicks het internet E-commerce Tics mobiel internet M-commerce

4

5 MULTICHANNELING –want?
Veel retailketens worstelen met de vraag hoe fysieke winkels en een webshop naast elkaar ingezet kunnen worden. Bij retailketensbestaan hierbij veel vragen als: •Hoe kan mijn webshop bijdragen aan het aantal bezoekers (traffic) in mijn fysieke winkels en andersom? •Hoe kunnen bezoekers van fysieke winkels omgezet worden in webshop klanten en andersom? •Hoe ga ik om met klantgegevens die ik in fysieke winkels en de webshop genereer? •Aan welke eisen moet een website en webshoppakketvoor een retailketenvoldoen? •Hoe maak ik een webshop interessant voor franchisenemers

6 MAAR …. NIET alle kanalen zijn bekend Met name de digitale kanalen.
Deze module gaat langs alle kanten, onderdelen en mogelijkheden van DIGITALE MARKETING Terminologieën, Tools, Tricks en Toepassing.

7 PROGRAMMA GLOBAAL Digitale marketing Waar komen we vandaan?
begrippen, uitleg en insteek. Waar staan we nu? Begrippen, voorbeelden en feiten Waar gaan we naar toe? Trendwatching, Multichanneling, Shopping 3.0

8 Opbouw lessen Week 1 Introductie Wat is MCH Hfst 1 –HOM Week 2 Introductie E-Business E-Business in de praktijk Achtergronden Retail - On vs Offline Traditioneel naar Online marketing Hftst 2 & 3 HOM Week 3 Hftst 4 (4.6) Hftst 5 Hftst 6 HOM Week 4 E Business - Opdracht WEEK 6 introductie - WAT Is een goede website? Week 5 Hft 6 Week 6 Presentatie Website analyse Week 7 HFST 9 -SEO/ONLINE STRATEGIE Week 8 Hoofdstuk 11 (.6) - microsites - concepting Week 9 -Social Media Hftst 12 E commerce meets F Commerce Week 11 Het plan, de campagne - Hftst 16 MOBILE Week 12 GASTSPREKER Week 13 PPT trends en ontwikkelingen MCH Shopping 3.0 Week 14 Eind opdracht Wordt nog aangepast als allen weken duidelijk zijn. Lees vooral volgende sheets, die indeling is voor blok 1 leading!

9 Tentamenstof Handboek online marketing – Patrick Petersen.
Artikelen en PPT’s die tijdens de colleges worden behandeld. BRONNEN:

10 Multichanneling = met behulp van verschillende marketing kanalen een klant bereiken.
Een kanaal kan worden gezien als een winkel, een website, een postordercatalogus of directe persoonlijke communicatie, brief , of SMS-bericht. De doelstelling van een bedrijf is om het in de handel brengen van een product/dienst zo eenvoudig te maken voor een consument zodat het kopen /informeren op een zodanige manier gebeurt die voor de consument het meest geschikt is. Sommige bedrijven richten bepaalde kanalen op verschillende demografische segmenten van de markt of op verschillende sociaal-economische groepen van consumenten.

11 VRAGEN MCH: Welke klantgroep wil op welke wijze over welke onderwerpen geinformeerd worden? Hoe speelt u optimaal in op de informatiebehoefte van uw klanten? Op welke wijze stelt u de informatiewaarde en de transactiewaarde van een specifiek kanaal vast? Nieuwe technologieen bieden steeds meer mogelijkheden om uw klanten te bereiken. Traditionele kanalen krijgen nieuwe functies. Communicatie wordt persoonlijker en interactief. Verschillende klantgroepen vragen om maatwerk communicatie via specifieke kanalen. Verkoopinformatie maar ook service-informatie, financiele en leveringsinformatie. Om multichannel marketing succesvol in te zetten is diepgaande klantkennis essentieel.

12 Multichannel strategie
Een multichannel strategie vraagt een goed inzicht in de wensen van de/uw klanten. Maar ook inzicht in het effect van de diverse kanalen op specifieke klantgroepen. Een goed geregisseerde multichannel strategie levert de beste resultaten op tegen de laagste kosten

13 Stappenplan multichannel strategie:
1.Identificeer alle klantcontacten en de klantbehoeften op dat moment 2.Stel de eigenschappen van het gebruikte kanaal vast in relatie tot de klantbehoeften 3.Bepaal op basis van klantcontact, klantbehoeften en kanaalkarakteristiek het meest geschikte kanaal of combinaties van kanalen 4.Verrijk uw klantendatabase met individuele voorkeursinformatie, aankoopgedrag en contactinformatie 5.Stuur alle inbound en outboud communicatie via het in de ogen van de klant optimale kanaal 6.Uitvoering van een multichannel strategie vergt naast een strakke organisatie ook een goede multichannel IT-architectuur. De connectiviteit tussen verschillende systemen is belangrijk. (iPact)

14 Multichanneling is dus
Bricks de fysieke vestigig Clicks het internet E-commerce Tics mobiel internet M-commerce

15

16 MULTICHANNELING –want?
Veel retailketens worstelen met de vraag hoe fysieke winkels en een webshop naast elkaar ingezet kunnen worden. Bij retailketensbestaan hierbij veel vragen als: •Hoe kan mijn webshop bijdragen aan het aantal bezoekers (traffic) in mijn fysieke winkels en andersom? •Hoe kunnen bezoekers van fysieke winkels omgezet worden in webshop klanten en andersom? •Hoe ga ik om met klantgegevens die ik in fysieke winkels en de webshop genereer? •Aan welke eisen moet een website en webshoppakketvoor een retailketenvoldoen? •Hoe maak ik een webshop interessant voor franchisenemers

17 25 april 2012. “Echte online groei zit bij retailers met bricks & clicks’ ‘Omzet m-commerce verdubbeld in de VS’ De Amerikaanse online retailbranche ziet een flinke groei in mobiele verkopen. Zo blijkt uit onderzoek van IBM dat het mobiele omzetaandeel in het eerste kwartaal van dit jaar op 13,3 procent lag, tegenover 7 procent in dezelfde periode vorig jaar. Uit het onderzoek van IBM blijkt verder dat het aandeel van mobiel in het verkeer naar websites zelfs bijna is verdrievoudigd:

18 IBM Onderzoek – E commerce
Zo blijkt dat het consumentenvertrouwen in online shoppen is toegenomen. Consumenten zijn optimistischer als het gaat om gemak, ervaring en overall value dan vorig jaar. Met name het gebruiksgemak wordt positief beoordeeld (65,8 procent). De productbeschikbaarheid werd als meest negatief beoordeeld, met een score van 24,4 procent bezoekers die vanaf sociale netwerken in webshops komen tekenden voor 2,4 procent van alle online verkoop in Q Dat is een stuk meer dan de 1,7 procent over dezelfde periode vorig jaar.

19 DUS MOBILE MARKETING SHOPPING 3.0 SOCIAL MEDIA Location based
Meer vertrouwen…. GEEN kannibalisatie maar Synergie.

20 GRAFIEK

21 WAAROM?

22 5 trends 1. Multichannelstrategie Aangezien 40 procent van de Europeanen momenteel een multichannel shopper is, zullen in meer retailers proberen om de kloof van online naar offline te dichten met initiatieven als click & collect. Groot-Brittannië loopt hier al enige tijd mee voorop (denk aan Argos, Marks & Spencer en Tesco). Maar ook een aantal grote Duitse retailers - zoals Saturn, dat van oudsher een sterke kanaalscheiding handhaaft – begint langzaam met het opzetten van multichannelstrategieën.

23 CLICK & COLLECT? Ja… Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten zou boodschappen afhalen als dat in hun buurt mogelijk zou zijn. Dat blijkt althans uit het onderzoek ‘Supermarkt van de Toekomst’, ‘veelbelovend derde kanaal’, naast het boodschappen doen in winkels en het laten bezorgen van online bestellingen. AHOLD:‘We willen dat kanaal dan ook zo snel mogelijk ontwikkelen.’

24 HET PRINCIPE…

25 M O B I L E

26 MOBILE De mobiele (smartphone) telefoon is een effectief, indringend communicatiemiddel voor het promoten van producten en diensten. Het medium is uitermate geschikt voor: - de opbouw van relaties met klanten - het bevorderen van de naamsbekendheid - het stimuleren tot reageren - het informeren over nieuwe producten en/of acties - het up-to-date houden van gegevens

27 MOBIELE STRATEGIEEN De interesse in mobile was explosief in Toch is een gedefinieerde, mobiele strategie - of zelfs maar een geoptimaliseerde website voor mobiel - nog verre van standaard in heel Europa. Retailers zullen zich meer gaan focussen op het optimaliseren van de rol van mobiel. MAARRR : Tabletgebruikers geven per bestelling beduidend meer uit in de webshop dan klanten die via desktop of smartphone shoppen.

28 VERKLARING? Tabletgebruikers zijn voornamelijk mannen tussen 18 en 34 jaar met een bovengemiddeld besteedbaar inkomen. De consumenten gebruiken tablets voornamelijk op rustige momenten De smartphone is nooit heel actief ingezet als ‘aankoopinstrument’, maar wordt veel meer op andere momenten in het aankoopproces gebruikt, bijvoorbeeld voor vergelijking, informatievergaring en klantenservice (onder meer via social media).

29 UITDAGINGEN De consument moet er direct mee uit de voeten kunnen (no hasle). de content moet meteen goed worden getoond op het mobiele scherm (scrollen of inzoomen moet worden voorkomen), het moet makkelijk zijn, het moet snel zijn, het moet niet veel tijd van de consument kosten en het moet niet teveel impact hebben op de bezigheden van de consument op dat moment. ADVERTISEMENT Wat krijgt de consument terug voor zijn participatie? Een mobiele campagne relevant zijn voor hem of haar.

30 THE FUTURE OF SHOPPING

31 3.0 = OMNI-CHANNELING Na E-commerce kwam al snel M-commerce en F- commerce. Binnenkort zal ook TV-commerce haar intrede doen en kunnen we mobiel betalen via Google Wallet. Steeds meer apparaten (zoals bijvoorbeeld koelkasten) worden aangesloten op het internet (the Internet of Things) en deze doen straks zelf inkopen.

32 FUTURE OF SHOPPING Het digitale tijdperk zorgt voor een steeds lagere aankoopdrempel. Het aantal aankoopmomenten stijgt juist, doordat wij – en onze apparaten – dag en nacht kunnen winkelen. Op de iPad wordt bijvoorbeeld het meest geshopt in de late avonduurtjes.

33 OMNI- Commerce de ‘Omni-commerce’.
Een combinatie van de fysieke winkels samen met E-commerce, M-commerce, F-commerce, TV- commerce en het Internet of Things. Winkelen wordt weer net als in het stenen tijdperk een continue bezigheid, maar met het grote verschil dat het ons nu geen moeite en veel minder tijd kost.

34 KEERZIJDE(S)? DAT HOOR IK GRAAG VAN JULLIE!

35


Download ppt "MULTICHANNELING AKA DIGITALE MARKETING"

Verwante presentaties


Ads door Google