De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agro/Food programma | De stand van zaken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agro/Food programma | De stand van zaken"— Transcript van de presentatie:

1

2 Agro/Food programma | De stand van zaken
Marcel Hendriks Greenport Holland 16 januari 2014

3 Voorstellen Marcel Hendriks Programma manager Agro Food
April heden Project manager Ontwikkeling & Innovatie Maart heden

4 Cross sectorale verbindingen
Agro Food | Focus High Tech 2020 Voeding + Gezondheid Waarde creatie in de Markt High Tech Greenhouse 2020 Water kwaliteit I-cafe’s Blauwe bessen pulp Paprikansen Raffinage techniek mest FooDS - Food and Delivery Solutions Quantum Leap 1 +2 Coating groenteverwerkende machine Waterbesparing foodindustrie Aantrekkelijkheid Regio Inhoudstoffen Cross sectorale verbindingen Andere sectoren worden niet uitgesloten, maar ook niet actief opgezocht

5 Cross sectorale verbinding
Controlled Anaesthesia System for chicken (CAS) Maakindustrie Agro/Food Logistiek Health Opticlear Diamond Coolbox Quantum Leap 1 en 2 FooDS High Tech Greenhouse 2020 Chemie Smood Flora Fluids OP-Zuid Verwaarden van gezonde ingrediënten Nano Coating for vegetable processing machines

6 Resultaten | Projecten
Rond 30 projecten gerealiseerd Projectvolume van € 14 miljoen in Agro Food projecten

7 High Tech Greenhouse 2020 Systeem integratie

8 Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020
Innovatiecluster Leadpartner Innovatiecentrum Greenport Venlo 12 bedrijven 5 kennisinstellingen Projectvolume: € 3,4 miljoen Looptijd van oktober 2011 – maart 2015

9 Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020
Leadpartner Innovatiecentrum Greenport Venlo Hochschule Rhein Waal Hochschule Niederrhein Forschungszentrum Jülich ISIS-IC GmbH Intelli-Labs Wageningen UR glastuinbouw TNO Hint installatie techniek. Rockwool Grodan Hoogendoorn automatisering Phenospex GmbH Vostermans Ventilation Water IQ International Pentair Haffmans Georg Hanka Gartenbau Fresh Valley

10 Innovatieproject | High Tech Greenhouse 2020
Onderdelen WATER –zuivering en irrigatie LICHT – LED en frequentie KLIMAAT – ventilatie, luchtvochtigheid en temperatuur CO2 – uit Biogas WARMTE/KOELING – systeem WIRELESS – netwerk en sensoren PLANT SCANNEN – scannen en teeltstrategie

11

12 Unterstützt durch / mede mogelijk gemaakt door:

13 Food and Delivery Solutions
FooDS Food and Delivery Solutions

14 Innovatieproject | FooDS
Innovatiecluster Leadpartner Hochschule Niederrhein 13 bedrijven 2 kennisinstellingen 2 gemeenten Projectvolume: € 3,1 miljoen Looptijd van april 2012 – juni 2015

15 Innovatieproject | FooDS
Leadpartner – Hochschule Niederrhein Projectpartners Duitsland Hochschule Niederrhein (Krefeld) GAMU (Krefeld) Mühlhäuser (Mönchengladbach) DORV-Zentrum (Jülich-Barmen) Gebr. Bertrams & Co. (Wegberg/Rath) International Flavors & Fragances (Oberhausen) Gemeinde Brüggen Grafschafter Diakonie (Moers) Projectpartners Nederland Hutten Catering (Veghel) Universiteit Maastricht (Maastricht) Munckhof Groep (Horst aan de Maas) Janssen Distribution Services (Venlo) Rendiz (Venlo) Fresh Park Venlo (Venlo) Industriebank LIOF (Venlo) Gemeente Peel & Maas Proteion (locatie Peel & Maas)* * Geen Interreg partner

16 Innovatieproject | FooDS
FooDS speelt in op de behoeften en eetgewoonten van de vergrijzende maatschappij Het FooDS-project gaat nieuwe kansen bieden voor bedrijven in de ouderenzorg, de voeding, vervoerders en de foodservice, met name op het gebied van online bestelling, levering, diensten en productontwikkeling. Innovatie in samenwerking en dienstverlening

17 Innovatieproject | FooDS
Samenwerkingsverband met Duitse collega’s ! Gezamenlijke belangen en problemen. Leren van elkaar en vooral ook delen met elkaar. Kennis & Middelen bundelen waardoor gezamenlijk meer mogelijk is. Wetenschappelijke ondersteuning vanuit beide gebieden.

18 Innovatieproject | FooDS
Voeding. Logistiek. Dorfladen.

19 Innovatieproject | FooDS
VOEDING Onderzoek omtrent gezonde voeding bij oudere zelfstandig wonende klant / burger. Wetenschappelijke onderzoek omtrent gezonde voeding en de elementen rond voeding .

20 Innovatieproject | FooDS
LOGISTIEK Onderzoek en toepassing tav efficiënte inzet vervoer binnen kleine kern / rondom klant. Hoe kunnen we zaken bundelen zoals, maaltijd vervoer apotheek vervoer was verzorging dag voorziening school vervoer Etc.

21 Innovatieproject | FooDS
DORFLADEN Kleine kern problematiek. Leren en delen van projecten Nederland en Duitsland en zoeken naar integratie in deze. Optie Grashoek / Kessel.

22 Unterstützt durch - Mede mogelijk gemaakt door:
Innovatieproject | FooDS Unterstützt durch - Mede mogelijk gemaakt door:

23 FOOD FUTURE Toekomstgerichte technologieën en innovaties voor bedrijven uit de foodsector in het Duits-Nederlandse grensgebied

24 INTERREG „Europese internationale samenwerking“
FOOD FUTURE

25 FOOD FUTURE netwerk Deelregio´s en bevoegdheden
NOM – Investerings- en ontwikkelings- maatschappij voor Noord-Nederland Oost NV – Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV LIOF – NV Industriebank LIOF NieKE – Landesinitiative Ernährungswirtschaft FPI – Food-Processing Initiative e.V. DIL – Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V. FOOD FUTURE

26 Grensoverschrijdende samenwerking
Netwerken opbouwen Technologietransfer Seminars Uitwerken van product/dienst/procesplannen door kennisinstellingen Implementatie en commercialisering FOOD FUTURE

27 FOOD FUTURE

28 Projectactiviteiten Sterkte / zwakte analyse voor bedrijven
Innovatie adviesgesprekken voor bedrijven Definitie en uitvoering van innovatie projecten Bijeenkomsten ten behoeve van kennistransfer / projectpromotie Gezamenlijke opleidingsinitiatieven Projectmanagement FOOD FUTURE

29 Aantal Kosten Totaalkosten Aandeel
Projectmiddelen: FOOD FUTURE instrumenten Aantal Kosten Totaalkosten Aandeel Diepte interview 120 50 38 28 18 3.000 7.000 25.000 50.000 3 % 9 % 13 % 49 % Innovatieadviesgesprek Haalbaarheidstudie Transferproject Innovatieproject door FOOD FUTURE: ca. 10,9 Mln. € voor Technologietransfer · Looptijd: FOOD FUTURE

30 Aantal Sub.kosten Projectgrootte Subsidie %
Projectmiddelen: FOOD FUTURE instrumenten (LIOF) Aantal Sub.kosten Projectgrootte Subsidie % Diepte interview 20 5 4 3 3.000 5.250 15.625 35.000 3.000 7.000 25.000 50.000 100 % 75 % 62,5 % 50 % Innovatieadviesgesprek De beslissing over het wel of niet uitvoeren van de diepte-interviews en de innovatie adviesgesprekken ligt bij de projectpartners. Over de haalbaarheidsstudies, de transfer- en innovatieprojecten adviseert de adviesraad. Haalbaarheidstudie Transferproject Innovatieproject FOOD FUTURE: ca. 1,6 Mln. € voor Technologietransfer in de regio· Looptijd: 30 FOOD FUTURE

31 Resultaten voor 2013 10 projecten Projectvolume van € 1,8 miljoen 46 organisaties betrokken 29 MKB bedrijven, waarvan 13 uit Limburg 5 Grootbedrijven 12 kennisinstellingen

32 Doelstellingen op het gebied van voedselverwerking
Versterking van de concurrentiekracht van het MKB Duurzame groei van de branche in de regio Verbetering van de technologieoverdracht naar kleine bedrijven Het uitbouwen van netwerkstructuren voor het MKB FOOD FUTURE

33 FOOD FUTURE Mede mogelijk gemaakt door: FOOD FUTURE

34 Food Future | innovatieproject Quantum Leap 1
Contactless coating techniques based on jet and electro-static technologies for the further processing food industry Projectvolume: € (excl. materiaalkosten)

35 Contactless injection of liquid ingredients in meat products
Food Future | innovatieproject Quantum Leap 2 Contactless injection of liquid ingredients in meat products Projectvolume: € (excl. materiaalkosten)

36


Download ppt "Agro/Food programma | De stand van zaken"

Verwante presentaties


Ads door Google