De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Daar is de krant. Na deze les kun je:  In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt.  Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Daar is de krant. Na deze les kun je:  In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt.  Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan."— Transcript van de presentatie:

1 Daar is de krant

2 Na deze les kun je:  In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt.  Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan.  De vormgeving en indeling van de krant herkennen.  Proefabonnee worden.

3  De allereerste Leeuwarder Courant kwam uit op 19 juli 1752 en bestond uit 4 pagina’s en verscheen 1 maal per week.  Na de oorlog is de uit het verzet voortgekomen Stichting Je Maintiendrai mede-eigenaresse geworden van de Leeuwarder Courant.

4 De journalisten en de hoofdredacteur vormen samen de redactie. De redactie is weer opgedeeld in deelredacties. – Binnen- en buitenlandredactie – Regioredactie – Sportredactie – Cultuurredactie

5 De meeste foto’s komen van onze eigen fotografen en van landelijke en internationale persbureaus. De beeldredactie bepaald de juiste foto. Foto’s worden niet gemanipuleerd.

6  De Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden zijn regionale kranten.  De journalisten zijn dan ook vooral regio journalisten voor lokaal en regionieuws.  Voor het overige nieuws wordt gebruik gemaakt van persbureaus.

7 Nieuwsberichten Interviews Achtergrondverhalen Reportages Advertenties

8 Formaat – Broadsheet (ouderwetse grote krantenformaat) – Tabloid (weekend formaat) Katernen – Hoofdkatern (binnen- en buitenlands nieuws) – Regiokatern – Sportkatern – Economiekatern

9  Opening (het belangrijkste verhaal)  Dragende foto  Hoofdartikel  Achtergrondverhaal  Kranten lettertype  Etalage  Themakleuren

10 In een bijlage staat niet het laatste nieuws. De krant van zaterdag heeft de meeste bijlagen. Elke bijlage heeft een bepaald thema en er staan vooral achtergrondverhalen in zoals: – Wonen – Auto’s – Sport – Cultuur

11  Leeuwarder Courant  Dagblad van het Noorden  Friesch Dagblad  Weekbladen ◦ Huis aan Huis ◦ Sneeker Nieuwsblad ◦ Drachtster Courant ◦ Enz.

12  De modernste drukkerij van Nederland  CTP (Computer To Plate) drukplaten  Hypermoderne vol automatisch gestuurde Full Color pers met diverse nietmachines  Maximaal 3x75.000 kranten per uur  Insteekapparatuur voor kranten van meer dan 32 pagina’s Full Color

13  Redactie en advertentieafdeling  Paginaopmaak  PPR (productie planning)  Drukplaten maken op de CTP afdeling  Krant voorbereiden en drukken op de Rotatie  Krant sorteren en verpakken op de Expeditie  Transporteren naar de lezers

14  Om Full Color pagina te drukken zijn er 4 kleuren drukplaten nodig die exact op elkaar moeten liggen.  Met de onderstaande mengkleuren zijn alle kleuren mogelijk.  Magenta (rood)  Cyaan (blauw)  Yellow (geel)  Zwart

15  Drukplaten vastzetten op de platencilinders  Papierrollen voorbereiden en papierbanen over de vouwtrechters invoeren.  Snijmessen plaatsen en nietmachines op de juiste katernen instellen.  Vouwmachine op de juiste krantdikte instellen.

16  Bediening via touchscreen schermen  Registercontrole door camera’s  Paswerk en inktdekking meten

17  De Newsgrip transporteert de kranten van de Rotatie naar de Expeditie afdeling.  In de Proliner worden de bijlagen volautomatisch in de rompkrant ingestoken.  Bij de Newsstacks worden de kranten gesorteerd en in de bandeermachines tot pakketten verpakt.

18  De krantenpakketten worden op route gelegd.  Bij de depothouders worden de kranten onder de bezorgers verdeeld en gaan ze op weg naar de abonnee.  Voor de losse verkoop gaan de kranten naar de kiosk.

19  De actuele krant op internet www.LC.nlwww.LC.nl  De krant als digitaal archief op internet (www.dekrantvantoen.nl)www.dekrantvantoen.nl  iPad app  Iphone en mobiel internet  Radio (waterstadFM en radioNL)

20  Graag opdelen in 2 groepen  Groep 1 met Johan  Groep 2 met Jouke  Blijf bij elkaar en denk om je eigen veiligheid  Terugkomst in de filmzaal  Vragen mogelijk tijdens en na de rondleiding


Download ppt "Daar is de krant. Na deze les kun je:  In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt.  Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan."

Verwante presentaties


Ads door Google