De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Speciale editie!!! Daar is de krant.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Speciale editie!!! Daar is de krant."— Transcript van de presentatie:

1 Speciale editie!!! Daar is de krant

2 Lesdoelen Na deze les kun je:
In grote lijnen vertellen hoe een krant wordt gemaakt. Benoemen wat voor soort berichten er in de krant staan. De vormgeving en indeling van de krant herkennen. Proefabonnee worden.

3 Historie krant De allereerste Leeuwarder Courant kwam uit op 19 juli 1752 en bestond uit 4 pagina’s en verscheen 1 maal per week. Na de oorlog is de uit het verzet voortgekomen Stichting Je Maintiendrai mede-eigenaresse geworden van de Leeuwarder Courant.

4 Redactie De journalisten en de hoofdredacteur vormen samen de redactie. De redactie is weer opgedeeld in deelredacties. Binnen- en buitenlandredactie Regioredactie Sportredactie Cultuurredactie De hoofdredacteur is eindverantwoordelijk voor al het nieuws wat in de krant komt en bepaald dan ook in grote de identiteit van de krant

5 Foto’s De meeste foto’s komen van onze eigen fotografen en van landelijke en internationale persbureaus. De beeldredactie bepaald de juiste foto. Foto’s worden niet gemanipuleerd. Foto’s maken een verhaal vaak een stuk begrijpelijker. Er worden ook foto’s van verslaggevers en lezers die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats waren gebruikt..

6 Nieuws De Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden zijn regionale kranten. De journalisten zijn dan ook vooral regio journalisten voor lokaal en regionieuws. Voor het overige nieuws wordt gebruik gemaakt van persbureaus. De krant kent meerdere edities. Omdat regionieuws belangrijk is voor regionale kranten is het verspreidingsgebied opgedeeld in edities. Elke editie heeft dan ook zijn eigen regionieuws.

7 Wat staat er in de krant? Nieuwsberichten Interviews
Achtergrondverhalen Reportages Advertenties is een nieuwsverhaal met alleen maar feiten. Hierin vind je altijd de antwoorden voor de volgende vragen: Wie Wat Waar Wanneer Waarom Nieuwsverhalen zijn gebaseerd op hoor en wederhoor. De dagbladen kennen geen nieuws/advertentieverhouding. De gratis huis aan huis kennen die wel.

8 Formaat en indeling van de krant
Broadsheet (ouderwetse grote krantenformaat) Tabloid (weekend formaat) Katernen Hoofdkatern (binnen- en buitenlands nieuws) Regiokatern Sportkatern Economiekatern Katernen zijn de verschillende boekjes.

9 Vormgeving, de identiteit van de krant
Opening (het belangrijkste verhaal) Dragende foto Hoofdartikel Achtergrondverhaal Kranten lettertype Etalage Themakleuren Lettertype (speciaal voor kranten ontworpen)

10 Bijlagen In een bijlage staat niet het laatste nieuws.
De krant van zaterdag heeft de meeste bijlagen. Elke bijlage heeft een bepaald thema en er staan vooral achtergrondverhalen in zoals: Wonen Auto’s Sport Cultuur

11 Titels Leeuwarder Courant Dagblad van het Noorden Friesch Dagblad
Weekbladen Huis aan Huis Sneeker Nieuwsblad Drachtster Courant Enz.

12 De drukkerij (NDC Grafisch Bedrijf)
De modernste drukkerij van Nederland CTP (Computer To Plate) drukplaten Hypermoderne vol automatisch gestuurde Full Color pers met diverse nietmachines Maximaal 3x kranten per uur Insteekapparatuur voor kranten van meer dan 32 pagina’s Full Color

13 De procesgang Redactie en advertentieafdeling Paginaopmaak
PPR (productie planning) Drukplaten maken op de CTP afdeling Krant voorbereiden en drukken op de Rotatie Krant sorteren en verpakken op de Expeditie Transporteren naar de lezers

14 Full Color druktechniek
Om Full Color pagina te drukken zijn er 4 kleuren drukplaten nodig die exact op elkaar moeten liggen. Met de onderstaande mengkleuren zijn alle kleuren mogelijk. Magenta (rood) Cyaan (blauw) Yellow (geel) Zwart

15 Pers voorbereiden Drukplaten vastzetten op de platencilinders
Papierrollen voorbereiden en papierbanen over de vouwtrechters invoeren. Snijmessen plaatsen en nietmachines op de juiste katernen instellen. Vouwmachine op de juiste krantdikte instellen.

16 Krant drukken en controleren
Bediening via touchscreen schermen Registercontrole door camera’s Paswerk en inktdekking meten

17 Insteken en verpakken De Newsgrip transporteert de kranten van de Rotatie naar de Expeditie afdeling. In de Proliner worden de bijlagen volautomatisch in de rompkrant ingestoken. Bij de Newsstacks worden de kranten gesorteerd en in de bandeermachines tot pakketten verpakt.

18 Bezorgen De krantenpakketten worden op route gelegd.
Bij de depothouders worden de kranten onder de bezorgers verdeeld en gaan ze op weg naar de abonnee. Voor de losse verkoop gaan de kranten naar de kiosk.

19 Nieuwe media De actuele krant op internet www.LC.nl
De krant als digitaal archief op internet (www.dekrantvantoen.nl) iPad app Iphone en mobiel internet Radio (waterstadFM en radioNL)

20 Rondleiding en vragen Graag opdelen in 2 groepen Groep 1 met Johan
Groep 2 met Jouke Blijf bij elkaar en denk om je eigen veiligheid Terugkomst in de filmzaal Vragen mogelijk tijdens en na de rondleiding


Download ppt "Speciale editie!!! Daar is de krant."

Verwante presentaties


Ads door Google