De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 2 Druiven: samenstelling, oorsprong Klimaat: klimaatzones, het weer Viticultuur:de bodem, bewerkingen,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 2 Druiven: samenstelling, oorsprong Klimaat: klimaatzones, het weer Viticultuur:de bodem, bewerkingen,"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”

2 Sessie 2 Druiven: samenstelling, oorsprong Klimaat: klimaatzones, het weer Viticultuur:de bodem, bewerkingen, ziektes Vinificatie: rijpheid van de druif, vergisting

3 Vitis vinifera Scheiding der continenten EuropeesAmerikaans Vitis rupestris Vitis riparia Vitis berlandierii Vitis

4 Armenië: oorsprong van de druif

5 Breedtegraad en klimaat Evenaar 30-50

6 Waarvan leeft een wijnstok zonlichtgeeft energie, voor suikerproductie watersamen met CO 2 voor suikerproductie, vergroot de druiven warmtegroei en suikerproductie voedingnodig voor voortbestaan slechts kleine hoeveelheden zijn nodig

7 bloei en “veraison”

8 Weer = regen, temperatuur, zon in een jaar Weer – variatie: regen hagel vorst droogte wind Hagel

9 Viticultuur: opbinden en snoeien Guyot doubleGuyot simple

10 Voordeel van Guyot ?

11 Bush vine

12 Oïdium – meeldauw – powdery mildew

13 Botrytus – pouriture gris – grey rot – Graufaule Botrytus – pouriture noble- nobel rot - Edelfaule

14 La confusion sexuelle

15 Phyloxera Vastatrix – de vernietiger

16 Enten

17 Rijping Warmte breekt zuren af Warmte bouwt suikers op

18 druif - samenstelling schil tannine kleur smaak steel tannine pulp suiker zuren water pitten bittere olie

19 Refractometer

20 Fenolische rijpheid

21 De oogst – la vendage – the harvest

22 Machinaal oogsten

23 ontstelen – égrapper - destemming

24 De vergisting – la fermentation suikergist CO2 alcohol

25 Persen: scheiden van druivensap en vaste delen

26 Wit, rood, rosé Witte wijn geen schillen meevergisten meteen persen witte druiven: blanc de blanc blauwe druiven: blanc de noir Rood blauwe druiven kleur in schil persen na vergisting Rosé kort meevergisten (1-24 uur)

27 “De wijnmakerij”

28 Hout: tonnen, staven of chips

29 Kosten van een fles wijn € 0,40 fles, kurk, capsule, etiket, doos, pallet € 0,05 bottelen € 0,05 opslag € 0,15 transport € 0,05 marketing € 0,63 accijns € 0,39 btw 21 % € 0,20 marge importeur € 0,33 marge winkelier (moet zijn: € 1,-) € 2,25 Totaal???

30 Kosten van een fles wijn € 0,40 fles, kurk, capsule, etiket, doos, pallet € 0,05 bottelen € 0,05 opslag € 0,15 transport € 0,05 marketing € 0,50 accijns € 0,40 btw € 0,20 marge importeur € 0,40 marge winkelier € 2,25 Totaal??? € ??? Wijn

31 Volgende les: chardonnay, pinot noir Frankrijk: wijnstreken en klimaat Bourgogne nieuwe wereld


Download ppt "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 2 Druiven: samenstelling, oorsprong Klimaat: klimaatzones, het weer Viticultuur:de bodem, bewerkingen,"

Verwante presentaties


Ads door Google