De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(Technische) Informatie INSTEON Micro Modules 2013

Verwante presentaties


Presentatie over: "(Technische) Informatie INSTEON Micro Modules 2013"— Transcript van de presentatie:

1 (Technische) Informatie INSTEON Micro Modules 2013

2 Micro Modules De INSTEON Micro Modules stellen u in staat doormiddel van het plaatsen van een Micro Module lampen lokaal en op afstand te bedienen met een Smartphone, tablet of PC. De Micro modules staan via PLC (Power Line Carrier) en RF (Radio Frequentie) in verbinding met de INSTEON HUB (EU).

3 Belangrijk De INSTEON Micro modules kunnen alleen geplaatst en gebruikt worden mits: 1# er een inbouw doos gebruikt is van minimaal 50mm diep. 2# er permanent Fase (+) en Neutraal (-) draad aanwezig zijn op de locatie waar de module geplaatst gaat worden. 3# Er een Insteon HUB aanwezig is. 4# Er een Android of iOS Smartphone of Tablet met de “Insteon for HUB” app aanwezig is. 5# Er voldoende basis kennis van Electra aanwezig is. 6# Er minimaal 2 Repeating Insteon Modules aanwezig zijn in de Installatie

4 Uitleg van de Modules De Micro Module nader uitgelegd:
LED: Deze led geeft de status en communicatie van de Micro Module weer ANTENNA: Aan de buitenzijde van de Micro Module vind u een draadje onder tape, dit is de RF Antenne van de Module SENSE #1 geel: Dit is de primaire schakeldraad van de module welke met de schakelaar verbonden zal worden SENSE #2 paars: Dit is de secundaire schakeldraad waarmee de module naar het 2e contact op bijvoorbeeld een wissel schakelaar zal worden aangesloten N NEUTRAL 1: Hiermee word de NUL draad verbonden N NEUTRAL 2: Bij montage achter een lamp is de 2e NUL aansluiting nodig om de lamp van een NUL te voorzien LOAD L1: Deze aansluiting is bedoeld om aan te sluiten op de + van de lamp LINE L: Hier sluit u de Fase (+) op aan om de module permanent van stroom te voorzien Als voorbeeld is een Micro Dimmer module genomen

5 Schema`s In de handleiding van de Micro Module vindt u diverse schema`s voor diverse situaties. Wij raden u aan om de Module aan de lamp zijde te plaatsen indien er geen 50mm doos aanwezig is of er simpelweg geen plaats meer in de doos is om de module weg te werken. In de praktijk komt dit soms voor als er bijvoorbeeld te veel draden in de doos aanwezig zijn of als er diep model schakelaar gebruikt word. Welke schakelaars kan ik gebruiken? De Insteon Micro Modules werken met de volgende type schakelaars: 1# Wip schakelaar (Latching) 2# Pulsdrukker (Single Momentary) 3# Pulsdrukker (Dual Momentary) Standaard zijn de modules geconfigureerd voor Wip Schakelaars, u kunt deze omprogrammeren naar Pulsdrukker schakelaars. Als voorbeeld is een Micro Dimmer module genomen

6 TIP 1 In de praktijk zal er zorgvuldig om-gegaan moeten worden met de manier van aansluiten. Op de foto hiernaast ziet u een 50mm doos afgebeeld met een Micro Module. Zoals u ziet zit deze doos al behoorlijk vol en zal er slim moeten worden omgegaan met het wegwerken en afstrippen van de bedrading. In dit geval is er een pulsdrukker gebruikt. Om zowel de schakelaar als de module zelf van de Fase te voorzien is hier gebruikt gemaakt van een lasklem. Deze dient naast de module onder in de doos weggewerkt te worden zodat de schakelaar niet belemmerd word tijdens het plaatsen. Een tip is om voor het plaatsen van de module in de doos de fase draad in de module te steken en vast te zetten en de lasklem in positie te brengen nog voordat de module in de doos geplaatst zal worden. Dit maakt aansluiten een stuk eenvoudiger. Door de kabels plat te drukken met de steel van een plastic of houten hamer loopt u geen enkel risico en is plaatsen goed te doen.

7 TIP 2 Veel moderne lampen bieden de mogelijkheid om de module in de voet van de lamp te plaatsen. Dit kan nodig zijn als de doos in de muur bijvoorbeeld geen 50mm diep is of al vol zit. Zoals u op de afbeelding hiernaast ziet is de bedrading achter het frame en de module verborgen, ook hiervoor is de steel van een hamer gebruikt om plaats te maken in de plafond doos. TIP: Met dubbelzijdige tape kunt u nog voor het aansluiten van de module kijken of de module geen belemmering veroorzaakt voor het terugplaatsen van de lamp. Als de locatie geschikt is voor het wegwerken van de module kunt u de module aansluiten en programmeren met uw tablet of smartphone. Plaats de lamp pas als de installatie is voltooid, de LED op de module geeft aan of de lamp aan of uit staat. Rood = uit, Groen is aan.

8 TIP 3 De locatie en het bereik van de HUB is erg belangrijk voor het toevoegen van nieuwe modules. Een nieuwe module kan enkel worden toegevoegd als de Micro Module binnen het PLC / RF bereik is van de HUB. TIP: Lukt toevoegen van de Micro Module niet of niet goed dan kunt u tijdelijk met een lange Cat5e kabel over de vloer de hub dicht naar de locatie van de van de Micro Module brengen. Als de module eenmaal is toegevoegd kan de HUB weer terug geplaatst worden en kan er getest worden of de Micro Module schakelt. In de praktijk lukt schakelen vaak prima ondanks dat het toevoegen niet gelukt was op die afstand. Zorg er voor dat als u een 3-Fase installatie heeft er ook daadwerkelijk een Insteon Repeating unit op de fase aanwezig is waar de Micro Module op is aangesloten. Plug-in modules zijn erg handig en te verplaatsen als de locatie niet erg geschikt is.

9 Fases koppelen met INSTEON
In een 3 Fase Installatie is het belangrijk dat alle Fases gekoppeld worden om er voor te zorgen dat er op iedere groep (Fase) een PLC (Power Line Carrier) signaal verzonden kan worden indien er op alle 3 de Fases modules aanwezig zijn. Dit kan met de INSTEON micro-, DIN-Rail en Plug-In modules. Wij adviseren echter om standaard Plug-In te nemen, dit om de gebruiker meer mobiliteit te geven. Doormiddel van een INSTEON module op elke Fase te plaatsen kan er via RF een onderliggende verbinding gecreëerd worden. Een tip is om dit zo dicht mogelijk bij de HUB te doen en om alle modules binnen het bereik van elkaar en de HUB te houden. INSTEON Plug-in modules hebben een RF bereik van 50m LOS (Line of Sight). Houdt er rekening mee dat muren en obstakels het RF signaal te allen tijde beïnvloeden.

10 Problemen oplossen Het kan zijn dat u tijdens de montage of installatie problemen ondervindt. Noteer altijd en in iedere situatie de oorspronkelijke situatie van de Installatie zodat u zelf wijzigingen en aanpassingen ongedaan kunt maken. Haal te alle tijden de spanning van het net voordat u aan de installatie begint. De ruimte in dozen en lampen is zeer beperkt en een foutje is heel snel gemaakt met mogelijk fatale gevolgen. Bij het toevoegen van een module aan de app worden er filmpjes getoond. Volg deze instructies nauwkeurig op. Als er in een filmpje gevraagd word om op de SET knop te drukken van de module dan moet uw HUB in de programmeer mode springen. U hoort een pieptoon uit de HUB komen en het LED op de voorkant van de HUB zal groen worden. Is dit niet het geval dan is er mogelijk iets mis met de HUB of Installatie in de app, of de HUB is buiten het bereik van de module. Op het moment dat de HUB een pieptoon heeft laten horen moet de LED op de module die u wilt toevoegen ook constant gaan branden, is dit niet het geval dan is de module mogelijk buiten het bereik van de HUB en dient u meer Repeating Insteon aan uw netwerk toe te voegen. De HUB met een tijdelijke kabel naar de Micro Module brengen zal in de meeste probleem gevallen voldoende zijn. Met het plaatsen van iedere RF en/of PLC module van Insteon word uw Insteon installatie beter! Insteon is namelijk een “MESH” netwerk. Mesh betekend dat iedere module een ontvanger en zender is. In de praktijk betekend dit dat als een code door de HUB verzonden is deze door iedere Insteon module opgepakt zal worden, is de code niet bedoeld voor deze module dan zal deze weer doorgestuurd worden naar een volgende. Na 5 pogingen word er terug gemeld aan de HUB dat het signaal niet is aangekomen en zal de app laten zien dat de unit niet is ingeschakeld.

11 Veel Succes en Domotica Plezier


Download ppt "(Technische) Informatie INSTEON Micro Modules 2013"

Verwante presentaties


Ads door Google