De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Klik hier Franciscus van Assisi.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Klik hier Franciscus van Assisi."— Transcript van de presentatie:

1 Klik hier Franciscus van Assisi

2 Home Je gaat zo kijken naar een PowerPoint over Franciscus van Assisi. Je komt verschillende tekens/symbolen tegen. Ik leg ze even uit. Als je hier op klikt ga je terug naar deze pagina. Achter deze knop zit informatie! Met deze knoppen ga vooruit of terug, als er geen pijltje is moet je gewoon klikken op de linkermuisknop of op de spatiebalk.

3 Franciscus van Assisi

4 Franciscus van Assisi Franciscus werd geboren in Assisië (Italië), in de streek Umbrië in Zijn moeder heette Pica. Zijn vader, Pietro Bernardone, was een rijke man, een handelaar in kostbare stoffen, en Franciscus zou eigenlijk zijn zaak voortzetten. Maar het liep wat anders… Wil je weten wat? Ga er maar even lekker voor zitten en kijk!

5 1182 Klik op het jaartal Er breekt oorlog uit tussen Assisië en een dorpje vlakbij (Perugia), maar er gebeurt iets dat zijn leven doet veranderen... 1202 Franciscus is weer betrokken bij een militaire expeditie, nu tegen Apulië. Toen kreeg hij in een droom de boodschap dat God hem riep. Hij keert terug naar Assisië en gaat zieken verplegen. 1205 1206 1206 Klik op het jaartal

6 1182 België Franciscus wordt geboren in Assisi. Assisi

7 Franciscus was toen 20 jaar oud en wou gaan vechten, hij wou ridder worden. Maar Franciscus kwam niet terug en werd niet tot ridder geslagen. Hij was samen met vele andere soldaten uit Assisi gevangen genomen. Twaalf maanden lang werd hij vastgehouden in de donkere, koude kerkers van Perugia, vol met ongedierte, stank en vuil. Dit zou zijn leven veranderen. Gelukkig kocht zijn vader hem vrij en pas na wekenlange verzorging kwam hij er stilaan bovenop.

8 Dit is een kruis uit de kerk waarin Franciscus van Assisi een teken kreeg.
Plotseling hoorde Franciscus een stem, die zei: „Franciscus, zorg dat mijn huis niet in verval raakt; Je moet het weer oprichten!" Franciscus keek verbaasd op en dacht: „Zou God die woorden gesproken hebben? En wat zou er mee bedoeld worden? Misschien moet ik de kerk in Assisi opknappen. Die begint al aardig in verval te raken."

9 1208 1209 1210 1219 Klik op het jaartal Klik op het jaartal
Franciscus gaat ongewapend met een kruistocht mee. Hij bezoekt de sultan van Egypte en krijgt zelfs wat geschenken. 1219

10 Franciscus hoort het evangelie van de wegzending van apostelen
Franciscus hoort het evangelie van de wegzending van apostelen. Daarin stond dat de leerlingen van Jezus geen goud, zilver, geldstukken, beurs, brood of staf mee mochten nemen als ze erop uit gingen. Hij herkent hierin zijn levensprogramma, waarnaar hij op zoek was. Hij past zijn kleding aan, en maakt voor zichzelf een ruwe kiel die de vorm had van een kruis als hij zijn armen uitstrekte.

11 Dit schilderij vertelt ons het volgende verhaal:
Franciscus gaat met een paar aanhangers naar Rome. Daar keurt paus Innocentius III zijn werk en levenswijze goed

12 Rome Franciscus ging met zijn aanhangers, een groep die het met hem eens was naar Rome. Werk en levenswijze Nadat zijn vader hem vervloekte en weg joeg ging Franciscus weer bedelend rond. In Assisi had Franciscus veel vijanden. Volwassenen en kinderen bespotten hem, ze gooiden met modder en stenen. De mensen pakten de kap van zijn pij en lieten zich voorttrekken. Maar Franciscus keek zijn bespotters aan en ... zegende hen. Daarom raakte de aardigheid er al gauw af.

13 Klooster Franciscus stichtte in 1210 zijn eerste klooster. De paus had dat goedgekeurd. Er volgden nog meer kloosters, ook na zijn dood.

14 1224 Klik op het jaartal 1226 1227 Over Franciscus
Op 3 oktober sterft Franciscus, na een ziekte vlakbij Assisi. 1227 Paus Gregorius IX verklaart Franciscus heilig. Feitjes over Franciscus Over Franciscus Wat heeft werelddierendag met zijn dood te maken?

15 Franciscus was een liefhebber van dieren
Franciscus was een liefhebber van dieren. Hij noemde hen zelfs ‘onze broeders en zusters’. Franciscus is overleden in de nacht van 3 op 4 oktober. Daarom is besloten om werelddierendag op 4 oktober te laten zijn, de dag dat Franciscus overleden is.

16 Franciscus heeft de bedelorde opgericht
Franciscus heeft de bedelorde opgericht. Het klooster stond in of vlakbij de stad. Hierdoor konden ze bedelen voor zichzelf maar ook voor de armen en zieken Franciscus heette bij zijn geboorte eigenlijk: Giovanni Battista Bernardone. Zo had zijn moeder hem genoemd. Zijn vader vond Franciscus een veel mooiere naam, want dat betekent ‘Fransman’. Franciscus’ vader vond Frankrijk een heel mooi land, en thuis werd er zelfs in twee talen gesproken: Italiaans en Frans.

17 Franciscus trekt zich terug op de berg La Verna en daar krijgt hij de zogenaamde stigmata, dat zijn de wonden die Jezus had. Hij krijgt deze in zijn handen, voeten en in zijn zijde. Fresco van Giotto, waarin Franciscus de stigmata verkrijgt. Op een morgen in 1225 riep hij zijn broeders bijeen en zong het Zonnelied. Daarna sterft hij.

18 Franciscus van Assisi Dit was de PowerPoint over Franciscus van Assisi!


Download ppt "Klik hier Franciscus van Assisi."

Verwante presentaties


Ads door Google