De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras

Verwante presentaties


Presentatie over: "Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras"— Transcript van de presentatie:

1 Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras
Toepassing op de Computer Daniela Diegner Sportduikclub ‘de Walrussen’ © 2009

2 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Stijgsnelheid 10 meter per min. Afronden in de berekening. Veiligheidstrap Maximaal 5 minuten op 5 meter. Niet bij koude of bij stroming. Het is eind februari en je duikt in een natpak in La Gombe. Vertrek om 11:45. Je bent in beide grotten geweest (27m). Als je weer terug bent bij de spiegel is het 12:09. Je vraagt je buddy het OK teken. Hij geeft (met een trillende hand) aan dat hij het koud heeft. Zijn ademautomaat rammelt in zijn mond. Hoe laat kom je boven water

3 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Inspanning Eerst volgende hogere tijd in tabel. Herhalingsduik toegestaan. Koude Eerstvolgende hogere tijd in tabel. Herhalingsduik toegestaan mits voldoende opgewarmd. Advies: duik binnen de veiligheids-curve. Je duikt in de Oosterschelde te Wemeldinge, 30m 25min. Op het eind van de duik heb je heel veel stroming. Jullie moeten veel zwemmen om aan de kant te komen. Op 3m aangekomen heeft je buddy het koud. Wat doe je en welke duikduur ?

4 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Opeenvolgende duiken (binnen 10 minuten na de eerste duik). Beschouw als een duik. Tel de tussentijd mee in de duiktijd. Gebruik de grootste diepte van beide duiken als duikdiepte. Alleen in nood-situaties! Jullie duiken in Panheel met een 1* duiker. Jullie zijn bij de helikopter, het zicht is slecht en je bent je buddy kwijt na 23 min een 15m duiken. Wat doe je ? Na 8 min. aan de oppervlakte gaan jullie terug naar 13m, na 35min zijn jullie weer aan de kant. Hoe schrijf je de duik/duiken op?

5 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Woelige zee Trappen van 3 meter uitvoeren op 6 meter, maar tweemaal zo lang. Herhalingsduik is toegestaan met de eerstvolgende letter als S-Factor. Advies: duik binnen de veiligheidscurve. Onderbroken trap(pen): Binnen 5 minuten terug naar de eerste (diepste) trap. Deze nogmaals uitvoeren maar anderhalf keer zo lang, uitgezonderd een trap op 12 meter. Incident: Herhalingsduik is niet toegestaan Tijdens een duik op een wrak begint het weer om te slaan naar woelige zee! Je begint aan de opstijging na 20min op 40m. Welke duikduur heb je? De duik was zo mooi dat je ‘s middags noch een keer wilt duiken. Maar de zee is niet rustiger! De duik is aan een rif tot 20m. Hoe lang duik je en welke duikduur? Maximale lengte, 3uur tussentijd!

6 Regel/Berekening Voorbeeld Regels
Te snelle opstijging, niet tot aan de oppervlakte. Blijf de te snel gestegen tijd op de betreffende diepte en beëindig de duik reglementair. Herhalingsduik is toegestaan. Te snelle opstijging tot oppervlakte, zonder trappen. Een uur onder toezicht blijven. Incident: Herhalingsduik is niet toegestaan. Te snelle opstijging tot oppervlakte, met  trappen. Regel van onderbroken trap toepassen. Incident: Herhalingsduik is niet toegestaan. Na een duik op 33m, 25min, krijgt je buddy zijn trimvest niet voldoende onder controle bij de opstijging. Onbedoeld komt hij aan de oppervlakte. Omdat hij zijn hoofd in hyperstrekking heeft gehouden, heeft hij gelukkig geen longoverdruk opgelopen. Hij duikt weer onder en jullie komen elkaar tegen op 9 m. Jij hebt je keurig gehouden aan de stijgsnelheid. Wat doen jullie? ‘S middags word je met de zelfde buddy ingedeeld!!! Wat doe je?

7 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Kolieken, afdalen tot maximaal 6 meter en langzaam proberen te stijgen. Herhalingsduik is toegestaan. Vliegen na een enkelvoudige duik12 uur wachten. Herhalingsduik is niet toegestaan. Vliegen na een herhalingsduik of duik met trap(pen)24 uur wachten.  Je bent op de Malediven en je vliegtuig vertrekt om 23:00. Op deze laste dag wil je nog eenmaal duiken vanaf het huisrif. Je hebt geen herhalingsfactor van de vorige dag. Het water is bijna 29 graden je duikt meestal tussen de 50 en 60 min. Je duikt om 10 uur onder. Welke duik ga je maken? Wat is de max. diepte tijdens deze duik?

8 Regel/Berekening Regels Voorbeeld
Mengsel duiken (Nitrox). Fictieve duikdiepte = ((werkelijke duikdiepte+10) x % N2 van mengsel)-10 ) / % N2 van gewone lucht Advies: duiken met mengseltabellen. Drie of meer duiken binnen 24 uur Volgende duiken 3 uur tussentijd en telkens tenminste 3 meter minder diep. Binnen de veiligheidscurve blijven. Advies: niet meer dan 2 duiken per dag, na 5 dagen één rustdag. Je bent in Egypte op duik vakantie een week op en boot non-stop duiken. Om 8:00 spring je in het water jullie zien een murene op 40m, duiktijd is 10 min . ‘S middags spring je in het water om 12:00 uur voor een duik van 30m en 20 min. Namiddag om 16:00 maak je een duik van 15m en 70 min. Nachtduik is om 21:00. Welke duik ga je maken? Maximale diepte?

9 Duiken op hoogte De US Navy tabel is geldig tot meter. Dus een luchtdruk tussen mBar. Om de fictieve diepte te berekenen vermenigvuldig de werkelijke diepte met de coëfficiënt (de druk op zeeniveau gedeeld door de druk op hoogte). De diepten van de trappen en de stijgsnelheid moeten worden gedeeld door de coëfficiënt. De coëfficiënt is altijd groter of gelijk aan 1, dus de fictieve diepte is altijd groter en de diepe van de trappen kleiner en de stijgsnelheid minder. De druk op zeeniveau is 1013 mBar. elke 1000 meter neemt de druk af met 100 mBar. 

10 Computer/uitzonderingsregel
Computer weten niet hoe veel inspanning je levert (uitzondering met hartslagmeter) Computer houden geen rekening mee koude (sommige wel) Luchtverbruik (zender) Stress, te hoog vetpercentage, eten, alcohol en vermoeidheid, Computer duikt precies op jou grens zeker een met hartslagmeter. Borderline dive (gevaarlijk) Alle uitzonderingsregel die voor de tabel gelden kunnen ook op de computer gebruikt worden. Te snelle opstijgingen worden niet tot de oppervlakte . te snelle opstijgingen binnen de nultijd (worden van de computer berekend!!) . Gevaarlijk een daarom leren wij nog steeds tabellen…….

11 DECO Computer gaat in ‘Error’ bij opstijging tot de oppervlakte met DECO. Of batterij is op! Bij zware deining Deco op 6m uitvoeren, computer telt de trappen trager af. Deepstops worden aangeraden door de NELOS (sommige Computer geven deze aan).

12 En niet alleen je computer!
Gebruik je verstand En niet alleen je computer!


Download ppt "Buitengewone regels duiktabel. Nelos /Lifras"

Verwante presentaties


Ads door Google