De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het weer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het weer."— Transcript van de presentatie:

1 Het weer

2 Planning HW Les inhoud experimenten 1 Intro; §1 1.1 m §1 2
Bespr. Hw, m § 2 Lz. t/m §3 3 Luchtdruk 1.2 m §3+DT 4 Bespr. Hw 5 Vectoren m §4+lz1.3 6 De veerconstante 1.3 Verslag 7 m §5 8

3 Een nieuw boek les 1 Veiligheid (zie pag. x)
Het boek (pag. 2/3 – boekwijzer) Afspraken (werkboek/schrift/huiswerk) Practica (voorbereiding, verslag, groepjes) De website: Terugkijken powerpoints (

4 Temperatuur Temperatuur is een grootheid die je meet met een thermometer. Op een thermometer is een schaalverdeling aangebracht. Hiermee is het meetinstrument geijkt (exp. 1.1).

5 Eenheden voor temperatuur
We kennen verschillende eenheden. De belangrijkste: ºC K Omrekenen (zie website): T (K) = T (ºC) + 273 T (ºC) = T (K) - 273

6 Moleculen en temperatuur
Op de website vind je een animatie die de beweging van de moleculen laat zien bij verschillende temperaturen. Hier vind je nog een animatie. Hoe verandert de temperatuur bij de verschillende faseovergangen? Daarvoor maken we een fasediagram.

7 Zelf aan de slag Paragraaf 1.1 en 1.2

8 Luchtdruk les 3 Exp. 1.2. Alle lucht in de atmosfeer drukt, door de aantrekkingskracht van de aarde, op de aarde. Lucht oefent een kracht uit; luchtdruk. Onderin de dampkring (dus vlak boven de grond) is de luchtdruk het hoogst. Hoe hoger je komt, hoe lager de druk is. Op aarde voel je de druk van alle deeltjes in de luchtkolom, als je hoger komt, drukken er minder deeltjes op je.  Bekijk het volgende plaatje maar eens.

9 Luchtdruk

10 druk: kracht die op 1 m2 wordt uitgeoefend!
Luchtdruk meten Luchtdruk meet je met een barometer. De eenheid van de luchtdruk p is de Pa. De kracht die de druk uitoefent bereken je door de druk te vermenigvuldigen met de oppervlakte (let op de eenheden!). druk: kracht die op 1 m2 wordt uitgeoefend!

11 Berekeningen maken Een uitkomst alleen is fout.
Controleer je uitkomst: Grootheid = getal x eenheid Orde van grootte Significante cijfers (meestal 2) Gebruik wetenschappelijke notatie:

12 Luchtdruk gebruiken

13 Zelf aan de slag Paragraaf 1.3 Deeltoets

14 Dichtheid les 4 Herhaling klas 2 (website).

15 Optellen van vectoren les 5
Dat bepaal je met een constructie, of bereken je met de stelling van Pythagoras.

16 De veerconstante les 6

17 Einde


Download ppt "Het weer."

Verwante presentaties


Ads door Google