De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gezondheid & Veiligheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gezondheid & Veiligheid"— Transcript van de presentatie:

1 Gezondheid & Veiligheid
Hoofdstuk 3 Gezondheid & Veiligheid

2 Deze hoofdstuk houd in:
Belang van gezondheid & veiligheid Ongevallen voorkomen Eerste hulp Vuur Manueel handelingen Controle van bijtende substanties voor gezondheid Zie ook: Hoofdstuk 1 – Persoonlijke hygiëne Hoofdstuk 2 – Werk kledij Hoofdstuk 3 - Voedselveiligheid

3 Gezondheid & veiligheids beleid
Alle medewerkers dienen de gezondheid & veiligheid beleid van hun organisatie moeten volgen. Training Alle medewerkers moeten de nodige training krijgen om zo hun job veilig te kunnen uitvoeren.

4 Accidenten gebeuren niet ‘zomaar’..... Ze kunnen voorkomen worden!!!
2. Accident Prevention Accidenten gebeuren niet ‘zomaar’..... Ze kunnen voorkomen worden!!!

5 Wat is een ongeval? “Een ongeplande en ongecontroleerde gebeurtenis die letsels moet, of kon hebben veroorzaakt aan personen, aan de plant of andere schade.” De meest voorkomende accident op de werkvloer is uitglijden of struikelen. Iedereen op de werkgebeid kan de potentiële gevaar om uit te glijden of struikelen verminderen door goede gezondheid & veiligheid maatregelen te vernemen.

6 De effecten van ongevallen in zaken:
Medewerkers afwezig wegens herstelling Storing van productie Schade aan materiaal en kosten van reparatie Lage moraal dat de productie schaad Rekeningen / Vergoeding / Slechte publiciteit Meld alle accidenten en bijna accidenten bij je werkgever

7 Algemene accidenten bij de horeca
Uitglijden & vallen Elektrocutie Broeien Brandwonden Snij wonden

8 Wees Veiligheid bewust
Wees netjes – Kijk uit voor obstakels Kijk uit voor gebroken / oneven bevloering Vermeid afsluitende draden en kabels Maak proper wat er gemorst is – Strooi zout op de vloer om uitglijden te vermijden Gebruik veiligheid borden wanneer nodig Gebruik geen elektrische apparaten met natte handen Gebruik nooit defecte of beschadigd apparatuur – meld het Klim op treden niet op dozen Lift beladingen veilig – positie en het gewicht

9 Alles met een potentie tot schade.
Wat is een RISICO? Alles met een potentie tot schade. Voorbeelden: Elektriciteit, gevaarlijke stoffen, Werken op hoogtes, Warme vet, Natte vloeren

10 Wat moet je doen als je een gevaar ziet?
Verwijder het en als je het niet kan, meld het Zet een bord v.b. “ Opgepast, Natte vloer” “Cordon off”? het gebied – touw of barricade Verwittig de anderen op het werkgebeid.

11 Soorten van gevaar Transport
1. Uitglijden/struikelen/vallen 2. Vallen van een hoogte 3. Power gereedschap 4. Handeling 5. Machines 6. vaste/vliegende/vallende Objecten Transport Elektriciteit Chemisch Lawaai/Vibratie Vuur/Explosie Warme vlaktes

12 Risicoanalyse Een doorgrondige onderzoek van wat een gevaar kan zijn voor de mensen op je werk Het doel is dat niemand gewond of ziek geraakt

13 Wie is verantwoordelijk voor risicoanalyse?
Iedereen Het is een wettelijke vereiste om veilig te werken

14 Waarom risicoanalyse? Zodat niemand gewond of ziek geraakt
Wettelijke verplichting Een deel van veiligheid cultuur Verhoogd bewustzijn Verlaagt bevorderingen Verhoogd de moraal van medewerkers

15 3. Eerste Hulp Behoud het leven “ga naar veiligheid”
Voorkom verergeren Promoteer herstelling EHBO Doelen (BVP)

16 Eerste Hulp Voorzieningen
Is afhankelijk van: Omvang van het personeelsbestand Soort van werk Een Eerste Hulp verantwoordelijke EHBO doos Eerste Hulp kamer(>400)

17 Eerste Hulp Verplichtingen
Werkgevers moeten zorgen voor: EHBO’ers Benoemde personen EHBO kits Eerste Hulp kamers Opnames

18 EHBO doos inhoud Een instructie kaart
Minimum inhoud van een EHBO doos: Een instructie kaart 20 individueel verpakte, steriele, zelfklevende, waterbestendig verbanden van verschillende grootte 43 x 25 g pakjes van katoenen wol 12 veiligheidsspelden 2 driehoekige bandages 2 steriele oog pads, met verband 4 medium, 2 grote steriele, niet gemedicineerde verband Pincetten and scharen Letsel verslag boek

19 Informeren van Eerste Hulp verzorgingspersoneel
Alle medewerkers moeten geïnformeerd worden over de locatie en faciliteiten en hoe een EHBO’er te contacteren De werkelijke locatie van de materiaal moet duidelijk aangeduid worden

20 Wat moet een EHBO’er zijn :
Vertrouwbaar Altijd kalm zijn bij een ongeval Kan omgaan met fysiek veeleisende taken In staat zijn om werk neer te leggen en naar de plaats van het accident gaan Kan omgaan met een intensieve studie en in staat zijn om de kennis en vaardigheden toe te passen dat geleerd is tijdens de EHBO cursus

21 Wat moet een EHBO’er doen?
De situatie kunnen inschatten Diagnose van het slachtoffer Directe / voldoende verzorging De slachtoffer naar een dokter / ziekenhuis brengen

22 Wat moet je EHBO’er zeggen?
Ongeval geschiedenis Hoe Waar Wanneer Wat Symptomen Waar doet het pijn Tekens Veranderingen behandeling Deken Bekende omstadigheden

23 What moet een getuige doen?
Wees kalm! Schakel de alarm met de aangewezen persoon De slachtoffer gerust stellen Laat ze niet bewegen Geef ze niets om te drinken Zet alle elektriciteit of gas af Verplaats de slachtoffer enkel wanneer het levensbedreigend is Raak een geëlektrocuteerde slachtoffer niet aan ZET HET AF!

24 Hulpdiensten contacteren
ONTHOUD 112 Wees kalm! Vraag voor de nodige servies Letsels ambulance Brand/Mensen vast Brandweer Veiligheidsrisico/Grote accident Politie Reddingsdienst Kust wacht Wanneer je doorgeschakeld bent moet je hen het volgende zeggen: Uw telefoon nummer Locatie van het ongeval, wees exact Soort en ergst, materiaal / versterking Slachtoffers, geslacht, leeftijd, aantal Aard van letsel Speciale help – Hart aanval.

25 Ongeval rapport Houd in: Datum/tijd van het ongeval
Naam van perso(o)n(en) Werk /Beroep Toestand / Aard van letsel Waar het gebeurd is Hoe het gebeurd is Getuigen Verschillende records zijn nodig voor klanten / bezoekers Het is een wettelijke document

26 Hoofd prioriteit: 4. Brand Evacueer iedereen van de pand
Bel de brandweer

27 Alle brandblusapparaten moeten:
Voldoen aan de British Standard EN3 De the B.S Kitemark hebben

28 Klassen van brand Hout Plastiek Verf Smout Papier Kool, enz. Olie
Koolstofhoudend brand met vaste stoffen: Brandbare vloeistoffen: Hout Plastiek Verf Smout Papier Kool, enz. Olie Vet, enz.

29 Brand bij elektrische apparatuur
Ontvlambare Gassen Brand bij elektrische apparatuur

30 ROOD Toont een water brandblusser aan. Geschikt voor “klasse A” brand.

31 BLAUW Toont een poeder brandblusser aan.
Geschikt voor klasse ‘A’, ‘B’, ‘C’ en ‘Elektrische’ brand. Poeder heeft geen koeling dus kan er herontsteking voorkomen. NIET GEBRUIKEN bij friteuse brand

32 ROOM Toont een schuim brandblusser aan.
Geschikt voor klasse ‘A’ & ‘B’ brand. NIET GEBRUIKEN bij friteuse brand

33 ZWART Toont koolstofdioxide (CO2) brandblusser aan.
Geschikt voor klasse ‘B’ en ‘Elekstrische’ brand.

34 Branddeken Het moet voldoen aan de Britse Standaard 6575
Het draagt de B.S. Kitemark. Gemaakt uit brandbestendig materiaal Ideaal in de keuken om een friteuse brand te stikken. Gebruikt om mensen te bedekken wiens kleren in brand staan.

35 Plaatsing van brandblussers
Bevestigd aan de muur Makkelijk zichtbaar Snel bereikbaar Bij de nooduitgang

36 Het vuur alleen aanpakken in een zeer vroege fase als het veilig is om dat te doen.
Volg altijd de instructies van de fabrikant. Zorg dat de brand apparatuur minstens één keer per jaar onderhouden worden. Belangrijke regels Onderhouden door een bevoegd handelaar Geregistreerd door de Britse goedkeuringen voor brand uitrusting

37 Hoe word een brandblusser gebruikt
rek TMDV ik ruk eeg

38 Trek

39 Mik

40 Druk

41 Veeg

42 5. Manueel Handeling

43 Name:_______________________
Manual Handling Manueel Handeling Manueel handeling is uitgedrukt als de transport of ondersteuning van een last met de hand of lichamelijke kracht. Dit houd in: Tillen Dragen Neerleggen Drukken Trekken Bewegen Ondersteunen Yvonne Swan

44 Stap 1: Identificeer het object dat moet geheven worden en denk vooruit:
Waar moet je de last bezorgen? Kan er iets van de inhoud verwijdert worden voor een lichtere gewicht? Heb je hulp nodig? Is er een lege plaats voor je lading als je het hebt gebracht?

45 Stap 2: Maak een beslissing hoe en waar je de lading gaat dragen.
Controleer grondig voor enige scherpe kanten of misschien enige oliën of smout dat het lastiger maken om het vast te houden. Plaats je voeten verspreid met de leidende been ietsjes naar voren; verzeker dat je stabiel staat voor je probeert te tillen.

46 Stap 3: Nu moet u uw houding overdenken:
Buig je knieën Hou je rug recht Hou het goed vast, door lichtjes naar voren te buigen als nodig Hou je schouders even en gelijk met je heupen. Het is belangrijk om een stabiele houding te adopteren, dus zorg voor een stevige basis, verspreid aan beide kanten van de last.

47 Stap 4: Je bent nu klaar om te tillen:
Hou je armen binnen de grens dat je benen vormen Een hoek greep is minder vermoeiend dan rechte vingers, Maar dat hangt af van de last dat je moet tillen Till soepel en ruk of draai je lichaam niet.

48 Step 5. Wanneer je stapt met de last:
Hou het zo dicht mogelijk tegen je lichaam met je armen recht. Als het verschilt, moet de zwaarste kant tegen uw lichaam.

49 Stap 6. Wanneer je aankomt:
Zet de lading neer en positioneer als het nodig is. Als je het op de grond zet, moet je de zelfde postuur houden als bij stap 3.

50 Er zijn bepaalde dingen waarvan je van bewust moet zijn:
Overmatig vermoeidheid Slechte houding Slordig werkgebeid Onhandige lasten Geschiedenis van rugproblemen. Probeer nooit iets op te tillen als het te zwaar aanvoelt.

51 HEF TECHNIEK Till in stappen Hou het object dicht bij je lichaam
Het zicht niet belemmeren Verlaag dan je knieën tot de vloer Hou rug recht en benen gespreid Draai het lichaam niet

52 6. Controle van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid

53 Controle van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid (COSHH) Regelgeving verplicht de werkgevers om de risico's te beoordelen voor de gezondheid voor de uitoefening van werk, dat kan werknemers blootstellen aan gevaarlijke stoffen Zoek uit welke stoffen worden gebruikt op alle gebieden Hou een COSHH register van alle stoffen, met hen technische gegevens erbij

54 Schoonmaak Houd de gebouwen, uitrusting en gereedschap schoon en voor veilig werkvolgorde Kuis als je vertrekt Kuis gemorste vlekken onmiddellijk Volg de instructies van de fabrikant bij het gebruik van reinigingsmiddelen Verberg altijd het voedsel voor het schoonmaken Gebruik beschermend kledij zoals gespecificeerd voor elke schoonmaak Volg reinigingsprogramma's Plaats defecte apparatuur buiten gebruik en meld het onmiddellijk Bewaar schadelijke schoonmaakmiddelen op een veilige plaats uit de buurt van voedsel Verwijder het afval volgens het beleid van uw organisatie

55 Handige links alth


Download ppt "Gezondheid & Veiligheid"

Verwante presentaties


Ads door Google