De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De oefenfirma De oefenfirma.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De oefenfirma De oefenfirma."— Transcript van de presentatie:

1 De oefenfirma De oefenfirma

2 Een oefenfirma is een schaduwbedrijf zonder productie
Schaduwbedrijf: administratie zoals een echt bedrijf, vb zoals de peterfirma, geen productie, geen goederen stroom, geen echt geld, wel een geldstroom via de bank van het netwerk. Geen financiële risico’s. Oefenfirma Bedrijf De oefenfirma maakt deel uit van een netwerk van oefenfirma’s

3 Europen is een wereldwijd netwerk van 4695 oefenfirma’s
Toont het internationaal karakter en de grootte van het netwerk aan.

4 Een Canadese oefenfirma
Alinov is een Canadeense firma gespecialiseerd in sportartikelen.

5 Go Fashion is een Duitse oefenfirma die kleding verkoopt.

6 België telt 155 oefenfirma’s in opleidings- en onderwijsinstellingen
Toont de omvang van het Belgische netwerk.

7 De oefenfirma van K.A. Overpelt
Connections is een Belgische oefenfirma gerund door leerlingen van de 3de graad TSO.

8 De oefenfirma van Sint Auguustinus Bree
Morgan is een oefenfirma gerund door leerlingen van de 3de graad kantoor.

9 Het netwerk van oefenfirma’s: diensten
De bank: Cofeba Banksoftware Overschrijvingen Opvragen van rekeninguittreksels Permanente opdracht Krediet aanvraag Cofeba is de bank van het netwerk. Cofeba bied zijn diensten aan via het netwerk, pc-banking. Geld overschrijven, opvragen van de rekening uittreksels gebeurt in het meegeleverde programma ZET. ZET biedt alle mogelijkheden van een bankprogramma. De pc waarop ZET geïnstalleerd wordt moet een verbinding kunnen maken met de centrale server in Peer. Elke oefenfirma heeft 2 rekeningen: firmarekening en personeelsrekening.

10 Het netwerk van oefenfirma’s: diensten Sociaal secretariaat: Cofesoc
Inschrijven van werknemers Maandelijkse loonbrieven Inning van bedrijfsvoorheffing Inning van sociale bijdrage BTW kantoor: Cofefisc Maandelijkse of 3 maandelijkse aangifte Inning of terugbetaling van de BTW Cofesoc zorgt voor een beperkte dienstverlening. Na inschrijving van de werknemers stuurt cofesoc maandelijks de loonbrieven naar de bedrijven. De bedrijven mogen maximum 5 werknemers inschrijven. Ze hebben de keuze uit 4 statuten (bediende of arbeider, voltijds of deeltijds). Het nettoloon wordt gestort op de personeelsrekening, de bedrijfsvoorheffing en de RSZ worden gestort op rekeningen van Cofesoc. Cofesoc volgt de betalingen op. Cofesoc stuurt 2 X per jaar een rekening voor deze dienstverlening. Cofefisc: maandelijkse of driemaandelijkse BTW-aangifte. Inning of terugbetaling van de BTW Laattijdige indiening van de BTW-aangifte wordt beboet.

11 Het netwerk van oefenfirma’s: diensten Immobiliën: Real Estate
Verhuur van kantoren en magazijnen Huurcontract Maandelijkse inning van de huur Nutsvoorzieningen: Cofefac Maandelijkse factuur voor telefoon, internet en elektriciteit, 6 maandelijkse factuur voor waterverbruik Opvolging van de betalingen Real Estate verhuurt kantoren en magazijnen over heel het land. De oefenfirma moet niet noodzakelijk gevestigd worden in de gemeente van de school. Er wordt een huurcontract opgesteld. Een permanente opdracht bij de bank zorgt voor de maandelijkse betaling van de huur. Het pand kan verzekerd worden bij COIN. Een beginnende oefenfirma schat het maandelijks elektriciteitverbruik, het waterverbruik het aantal telefoongesprekken. Cofefac stuurt maandelijks een onkostenfactuur voor dit verbruik.

12 Het netwerk van oefenfirma’s Brandstofvoorziening: C.F.S.C.
Brandstof voor verwarming Brandstof voor het wagenpark Postkantoor Post voor het buitenland Verdeling van de post uit het buitenland Cofep Fuel and Services Company verkoop brandstof voor de verwarming en voor het wagenpark van de firma. Documenten worden bij voorkeur verstuurd per . Post voor buitenlandse oefenfirma’s mogen naar de centrale in Peer gestuurd worden. Daar wordt alle post verzameld en gesorteerd per land. Het postkantoor stuurt de post door naar de centrale van het betreffende land. De centrale aldaar zal de post doorsturen naar de oefenfirma’s. Omgekeerd zal het postkantoor in de centrale te Peer, de ontvangen post uit het buitenland door sturen naar de Belgische oefenfirma’s. Deze manier van werken stamt uit een tijd dat elektronische post niet evident was en werd gecreëerd om de kosten te drukken.

13 Het netwerk van oefenfirma’s: diensten Boekhoudkantoor: Holimacc
Volledige boekhouding BTW aangifte Advies Verzekeringskantoor: Coin Verzekering van gebouwen Verzekering van personeel Advies Oefenfirma’s waarvan de werknemers niet zijn opgeleid voor de boekhouding kunnen deze doorsturen naar Holimacc. Holimacc is een boekhoudkantoor dat gerund wordt door studenten van XIOS (hogeschool Hasselt). In de toekomst kunnen ook leerlingen van 6BI een boekhoudkantoor als oefenfirma oprichten. De oefenfirma’s kunnen de boekhouding ook naar holimacc sturen ter controle. Uiteraard moet er voor deze dienst betaald worden (via de firmarekening, dus met fictief geld). Holimacc zorgt voor BTW-aangifte bij Cofefisc. De betaling moet door de oefenfirma zelf gebeuren (met de firmarekening, dus met fictief geld). Coin is eveneens een oefenfirma, gerund door cursisten van de VDAB te Antwerpen.

14 Het netwerk van oefenfirma’s: diensten Orderregulering: Crecor
Centre de Régulation des Echanges / Centrum voor Orderregulering Aankoop van handelsproducten, Crecor verkoopt alles Telefonische bestellingen, ook in een vreemde taal Spontane prijsaanvraag Automatische ordergenerator De afkorting CRECOR. Waar kunnen de oefenfirma’s hun handelsgoederen kopen. Zoveel mogelijk bij andere oefenfirma’s (groothandels korting) anders bij Crecor. Crecor richt fictieve filialen op waar je alles kan kopen, aan een redelijke groothandelsprijs. We verwachten dat de oefenfirma’s geen misbruik maken van Crecor, dat ze enkel handelsproducten bij Crecor kopen, de rest kunnen ze vinden bij de andere oefenfirma’s. Op aanvraag zullen de cursisten die crecor runnen, telefonische bestellingen plaatsen bij uw oefenfirma, ook in een vreemde taal. Voor startende bedrijven zal Crecor zorgen voor de aanvoer van transacties. In de toekomst wordt een groot gedeelte van Crecor overgenomen door een automatische ordergenerator. Dit is een website waar de oefenfirma’s hun handelsproducten kunnen aankopen en eventueel hun stock kunnen verkopen. Crecor kan zich meer toeleggen op telefonische bestellingen en problemen veroorzaken.

15 Het netwerk van oefenfirma’s: overzicht
Een overzicht van het netwerk en zijn componenten.

16 De afdelingen in de oefenfirma
Bedrijfsmanager Aankoop Verkoop Secretariaat Boekhouding Personeel Transport Voorraad Organigram van een oefenfirma, minimaal en uitbreiding. Kan nog aangevuld worden met bv een IT-afdeling, een PR afdeling, .. afhankelijk van het aantalleerlingen en de studierichting.

17 Personeelsaankopen Elke firma heeft personeel in dienst, dat maandelijks wordt uitbetaald (personeelsrekening) Het personeel kan aankopen bij elke andere oefenfirma over de hele wereld: Catalogus, aanbiedingen van de andere firma’s raadplegen Een bestelling plaatsen De bestelling opvolgen Betalen via de personeelsrekening (individuele rekening) Wat doen de werknemers met het geld dat ze ontvangen. Om het aantal transacties op te voeren kunnen we afspreken dat er op elke promotie, op elke nieuwe folder gereageerd wordt. Vaak zullen dit personeelsaankopen zijn. De personeelsdienst kan zorgen voor de coördinatie, welke leerling koopt waar. De leerlingen zorgen zelf voor de opvolging van de bestelling, de personeeldienst zorgt voor de betaling van de factuur.

18 Activiteiten in de oefenfirma
Marktonderzoek Aanmaak van de handelsdocumenten voor de aan- en verkoop Opvolging van de bankverrichtingen Beheer van de voorraad (op papier, op pc of met kaartjes) Boekhouding en fiscaliteit (BTW-aangifte, bedrijfsresultaten) Personeelsdienst (loonberekening, sociale bijdragen, …) Ontwerpen van een catalogus, webshop en promotiecampagnes Ontvangen en versturen van documenten, folders, … (secretariaat) Overleg tussen de verschillende afdelingen (vergaderen) Presentatie van de resultaten voor een jury Deelnemen aan een nationale en internationale beurs Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.

19 Belangrijke momenten Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.

20 Solliciteren jobadvertenties
Belangrijke momenten Solliciteren jobadvertenties CV en sollicitatiebrief (Nederlands en Frans) sollicitatiegesprek met ext. Juryleden toewijzen van de jobs Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.

21 Belangrijke momenten: een werkdag
Diverse diensten aan het werk Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. startvergadering

22 Kassaverkopen Belangrijke momenten
Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. Tijdens de middagpauze of tijdens een informatienamiddag op school. Verkoop aan de leerlingen van het 5de jaar met info over werking van de firma.

23 Onze eerste verkoop bij de voorstelling van de firma
Belangrijke momenten Onze eerste verkoop bij de voorstelling van de firma Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.

24 Tussentijdse evaluatie
Belangrijke momenten Tussentijdse evaluatie Diverse Kosten Postkosten € 120,00 Aankoopkosten € 3.436,10 Vaste kosten Huur € 1.866,68 Electriciteit € 294,68 Water € 49,16 Internet € 99,12 telefoon € 82,24 Loonkosten RSZ € 1.132,36 Nettowedde € 6.400,48 Werkgevers RSZ € 2.855,64 Aankopen Diverse kosten Totale kosten € ,46 Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.

25 Beurzen : nationaal en internationaal
Belangrijke momenten November 2006 Stuttgart Beurzen : nationaal en internationaal Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. Opbouwen van de verkoopstand

26 Belangrijke momenten: Belfair
Hasselt 2006 Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. Opbouwen van de verkoopstand

27 Belangrijke momenten: Belfair
Kortrijk 2007 Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. Je waant je op een echte jaarbeurs…

28 Eindpresentatie In aanwezigheid van externe juryleden (GIP)
Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn. De leerlingen lichten hun werking toe aan de hand van een presentatie en beantwoorden vragen

29 Het netwerk van oefenfirma’s
Pedagogische ondersteuning: Rita Cauwenbergh Albert Geuens Crecor: Paul Eyckens Cofeba: Ria Cox Technische ondersteuning (ZET): Albert Geuens Netwerkcoördinator: Claude Berghmans Korte opsomming van de activiteiten. Worden uitvoerig besproken tijdens de voorstelling van de tijdlijn.


Download ppt "De oefenfirma De oefenfirma."

Verwante presentaties


Ads door Google