De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse."— Transcript van de presentatie:

1 Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse

2 Even voorstellen: Willem Himmelreich Voorlichting en Culinair advies

3 Stichting Vis&Seizoen heeft als missie: Het stimuleren en faciliteren van horeca- en consumptief onderwijs in Nederland, met warenkennis van vis, schaal- en schelpdieren. Verwerken van meer duurzaam verantwoorde, seizoensgebonden vis zonder concessies te doen aan smaak, kwaliteit en marge. Vis&Seizoen

4 Ideëel • Behoud visbestand toekomst Oplossen problemen zoals • Overbevissing • Slechte regulering • Bijvangst • Minimale milieuschade Oplossen problemen zoals • Bodemschade • Brandstofverbruik • Natuurgebieden Commercieel • De consument vraagt er vaker naar • Eis in offertes bedrijven en overheden • Goede en verantwoorde scholing • Het opvoeden van de gasten • Hoever gaan we om met kweekvis • Toepassen moderne invriestechnieken – 60 C Duurzaam verantwoorde vis is hard nodig!

5 Wat is de huidige warenkennis van de docenten ? Denken we na over het belang van warenkennis ? Wij van Vis&Seizoen vinden het volgende belangrijk; Warenkennis is meer dan een vissoort kunnen benoemen, Bijdragen aan het behoud en herstel van de visstanden, Visvangst en verwerken van de vis in het juiste seizoen, Duurzaamheid volgens Vis&Seizoen is het stimuleren van kopen van vis in het juiste seizoen en duurzame visserij.

6 Is er kennis van studenten/ leerlingen inzake de warenkennis van vis, schaal- en schelpdieren!? De beschreven warenkennis zoals in de huidige boeken en/ of readers zijn vaak gebaseerd op oude en achterhaalde kennis, boeken en vakliteratuur. Er is de laatste jaren heel veel veranderd. Daar moeten wij in het onderwijs op inspringen!

7 Er werd alleen al door de Nederlandse vissers duizenden tonnen vis aangevoerd, met als een eventueel gevolg dat de zeeën langzamerhand werden leeggevist. Er kwam geen natuurlijke aanwas, jonge vis kwam niet toe aan het paaien. Ook is de kwaliteit van de eitjes en sperma van jonge vissen lang niet zo krachtig, dat er een verantwoorde voortplanting kan gaan plaatsvinden. In het jaar 1975 zijn in de visquota vastgesteld. Met het ‘spook’ van leeggeviste zeeën kwam er een gigantisch netwerk van marketing om (Aziatische) kweekvis te kopen en consumeren. De bekende grootgrutters gingen blij mee. Zelfs de vishandel stapt er in met zgn. ‘verse’ Pangafilet.

8 Kweekvissen in Europa, Afrika en Azië 1.Europa: Zeebaars, Tarbot, Heilbot, Zalm (Schotland) Paling en Meerval 2.Afrika: Meerval en Victoriabaars (veel antibiotica) 3.Azie: Pangasius en Tilapia (testosteron toevoeging) zijn belangrijke kweekvissen die gefileerd en vaak gemarineerd wordt verkocht. Doordat er veel vissen in weinig water kunnen groeien worden er vanwege het zwemmen in en eten van hun eigen uitwerpselen antibiotica, hormonen, PCB, pentanatriumtrifosfaatoplossing en trifuralin toegevoegd. Tilapia kan zelf zijn luchtblaas vullen door boven het water naar lucht te happen.

9 Door de intensieve marketing van de Aziatische kweekvissoorten denkt de consument dat het een goede vis is, terwijl het niet meer is als een eiwitbom met heel veel gif in zich. Door een voeding van kipafval als ingewanden en veren eiwit rijk. HORECA, Hotel en Consumptieve Scholen Ga met de studenten / leerlingen eens kijken wat onze eigen Noordzee en Waddenzee ons brengt aan vissen, rekening houdend met verantwoord en duurzaam gevangen vis. Maak een verwerking- en bereidingsplan met bijvoorbeeld behulp van een vorm van mindmappen.

10 • Kies ook voor het onderwijs uit het ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’ assortiment. • Informatie en advies (duurzaam, kwaliteit, prijs) bij samenstellen menu. • Chain of Custody groep certificering inclusief MSC, Stichting Noordzee. • Geef een training aan studenten t.b.v. vertellen ‘verhaal’ aan gast: Waarom staat er geen tarbot of Noordzeetong op de kaart? • Promotie van je school en restaurant via diverse mediakanalen en campagnes, dat er verantwoord gevangen vis verwerkt wordt. HORECA, Hotel en Consumptieve Scholen Met het Vis&Seizoen ‘Onbezorgd 100% Duurzaam’ assortiment

11 Momenteel wordt de volgende verantwoord gevangen vis ruim aangevoerd: Sardien, Snoekbaars, Zeeduivel, Koolvis, Kabeljauw, Heilbot (vooronderzoek) Albacore tonijn en niet te vergeten de Pijlinktvis volop in de Noordzee. Venusschelp, Wulk, St. Jacobsschelp, Clam, platte oester, Palourde, Kokkel Creuse, Krab, Canner (vooronderzoek). Ook is er met behulp van moderne vriestechnieken een fantastische kwaliteit verantwoord gevangen vis te koop! Ook Yellow Tail Kingfish gekweekt in Nederland, een topproduct!

12 Hartelijk dank voor uw aandacht!


Download ppt "Bijeenkomst MBO Raad Donderdag 21 maart 2013 Zeeuwse Stromen, Renesse."

Verwante presentaties


Ads door Google