De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Geschiedenis De Middeleeuwen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Geschiedenis De Middeleeuwen"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Geschiedenis De Middeleeuwen
De Vikingen (Noormannen)

2

3

4

5 De Vikingen aten zeevogels en hun eieren
De Vikingen aten zeevogels en hun eieren. Je moest zeker geen bangerik zijn om de eieren uit de nesten op de steile rotswanden te halen, terwijl de vogels krijsend rond je hoofd vlogen.

6 Op de ijsvlaktes in het noorden konden jagers veel geld verdienen met zeehondenhuiden -maar de kou was niet het enige gevaar...

7 T e paard jagen op wilde dieren werd een populaire sport onder de rijke Vikingen die zich snelle paarden konden veroorloven. Deze jagers zullen al hun talenten moeten aanspreken om in volle galop hun prooi met hun speren te raken.

8 Dit langhuis heeft net als de andere gebouwen een plaggendak dat het huis 's winters warm en droog houdt. De boerderij ligt vlakbij de zee, een goede ligging voor de visserij en misschien ook wel voor de handel. In het beekje zijn vrouwen bezig met de was.

9 De vissersschepen in de baai komen terug naar de hoeve
De vissersschepen in de baai komen terug naar de hoeve. Aan de voet van de heuvel!' wordt de grond bewerkt met een ploeg die door ossen wordt getrokken. Hogerop grazen schapen en geiten, en er is zelfs een wild hert om op te jagen voor het vlees.

10 Jongens deden spelletjes die ervoor moesten zorgen dat ze goede krijgers werden. Volgens een Vikingdichter leerden vrijen en edelen boogschieten, paardrijden,jagen met honden, zwaaien met een zwaard . De oudste zoon kreeg het land, jongere zonen gebruikten militaire vaardigheden op strooptochten of als huurling.

11 De Vikingen gingen prat op hun gastvrijheid, waarbij een feestmaal hoorde. Hier maakt een vrouw brood, appels en vis klaar; boven de haard pruttelt nog meer eten.

12

13 Broer en zus spelen een bordspel terwijl hun vader hout bewerkt
Broer en zus spelen een bordspel terwijl hun vader hout bewerkt. Hun moeder houdt de kookpot met soep in de gaten die boven het vuur hangt.

14 Een zwaargewonde man wordt verzorgd door zijn vriend, terwijl twee anderen zijn belager vast- houden. Een aanval als deze kon de aanleiding zijn tot een vete.

15 Net als de Vikingstad York kwam Hedehy onder water te staan
Net als de Vikingstad York kwam Hedehy onder water te staan. Hierdoor bleven veel houten gebouwen en houten en leren voorwerpen bewaard. Hedehy's rechtlijnige ontwerp, de greppels en de aarden wal wijzen erop dat het een welvarende en goed bestuurde stad is geweest. Op deze afbeelding is een deel van de stad te zien, met schepen op de kant en een stadspoort.

16 De eerste munten die in Denemarken werden geslagen kwamen uit Hedeby
De eerste munten die in Denemarken werden geslagen kwamen uit Hedeby. Ze lijken erg op de zilveren deniers die in het Karolingische rijk werden gemunt- Meestal staan er schepen op afgebeeld, maar soms ook wel dieren of gebouwen.

17 Runentekens

18 Vrouwen waren veel tijd kwijt met spinnen en weven
Vrouwen waren veel tijd kwijt met spinnen en weven. De t in het midden kaardt de wol voorzichtig om de vezels uit elkaar te halen. Rechts wordt de wol met een spinklos tot lange draden gesponnen. links zit de weefster aan haar weefgetouw. Ze weeft de lap stof door de dwarse draad, de inslag, om en om door scheringdraden te halen.

19 De Vikingen droegen allerlei hoeden, sjaals en hoofddoeken om hun hoofd warm te houden. Als bescherming droegen ze mutsen en helmen van leer. Helmen met horens hebben de Vikingen nooit gedragen!

20 Vikingen wilden er graag goed uitzien, en waarschijnlijk wasten ze zich vrij vaak. In IJsland zijn aanwijzingen gevonden dat ze baadden in de warme bronnen, zoals deze mannen. Misschien hadden sommige Vikinghuizen ook een badhuis, een soort sauna.

21 Een Vikingsmidse moet er ongeveer hetzelfde hebben uitgezien als een middeleeuwse smidse. Er was een houtskoolvuur om het ijzer te verhitten, en een blaasbalg waarmee de knecht het vuur aanblies. Met zijn tang pakte de smid het gloeiend hete ijzer beet om het op zijn aambeeld

22

23

24 Hoewel ze grote afstanden over rivieren konden afleggen, moesten Vikingavonturiers hun schepen soms ook over land slepen.

25 Zelfs in liet guurste winterweer reisden de Vikingen naar handelssteden als Birka. Waarschijnlijk vervoerden ze hun goederen op de slee en gleden ze op ski's over de sneeuw. Ze schaatsten ook over de bevroren meren. Daarbij hielden ze hun schaatsen op het ijs en zetten ze zich af met stokken.

26 Na de eerste brute aanvallen veranderde het patroon van de strooptochten. De invallen namen in aantal toe en waren beter georganiseerd. De Vikingen vielen zelfs het grote, ommuurde Parijs een paar keer aan:

27 Dorestad geplunderd

28

29

30 De Vikingen leverden een paar hevige zeeslagen
De Vikingen leverden een paar hevige zeeslagen. Als de aanvallers er eenmaal in waren geslaagd aan boord van de schepen van de vijand te komen, begonnen de gevechten van man tegen man.

31 Vikingkrijgers werden soms gecremeerd op een hele grote brandstapel, vooral in Rusland. Vaak werd er een slavin gedood die haar meester gezelschap moest houden in het hiernamaals.

32 Kolonisten laden op een vreemde kust de eerste levensbehoeften uit Dappere groepjes als deze waren pioniers, die ver van hun vaderland een nieuw thuis opbouwden. Na de Vikingtijd stierf de gemeenschap op Groenland uit.

33 Mensen komen samen voor een bijeenkomst van het Althing op 1Jsland
Mensen komen samen voor een bijeenkomst van het Althing op 1Jsland. In deze tijd konden mensen meedoen met wedstrijden, bijpraten en proberen persoonlijke vetes uit te praten, voordat de officiële besprekingen begonnen. De wet

34 Een gebruikelijk godsgericht voor vrouwen was de "ketelproef'
Een gebruikelijk godsgericht voor vrouwen was de "ketelproef'. De vrouw moest haar hand tot op de bodem in een grote ketel met kokend water steken en een paar steentjes pakken. De wet

35 Twee mannen houden een tweegevecht
Twee mannen houden een tweegevecht. Ze moeten op het stuk stof blijven en elkaar met hun strijdbijl te lijf gaan tot een van de twee het opgeeft De wet

36 Het Walhalla Goden en Godinnen

37 Odin reed op Sleipnir, een paard met acht benen
Odin reed op Sleipnir, een paard met acht benen. Hij werd vergezeld door twee raven, Hugin (Verstand) en Mugin (Geheugen), die voor hem de wereld rondvlogen om nieuws te verzamelen. Goden en Godinnen

38 Goden en Godinnen

39 Dit tafereel is gebaseerd op beschrijvingen van Ibn Fadlan
Dit tafereel is gebaseerd op beschrijvingen van Ibn Fadlan. Hij beschrijft hoe de Vikingen in de open lucht tot hun goden baden Hier bedanken kooplui de goden voor een behouden terugkeer. Goden en Godinnen

40 We denken dat heidense rituelen in een heilig bos of bij een bron werden voltrokken. Waarschijnlijk stond er een eenvoudig altaar van stenen. Er zijn een paar heel natuurgetrouwe dierenmaskers gevonden, die misschien werden gedragen als er werd geofferd. Goden en Godinnen

41 De kerk keurde de slavenhandel qf, vooral als christenen als slaaf bij heidenen terechtkwamen. Volgens een verhaal reed er eens een bisschop langs een groep slaven. Een van hen riep dat ze non was, en begon een psalm te zingen. Het kostte de bisschop zijn paard en zadel om haar vrij te kopen. Het Christendom

42 Een Vikinghoofdman krijgt de sleutels van een Franse stad
Een Vikinghoofdman krijgt de sleutels van een Franse stad. Misschien moeten de Vikingen het gebied beschermen tegen andere plunderaars, of probeert een Franse edelman zo hun steun tegen zijn eigen rivaal te kopen. Het einde van de noormannen

43 Na een lange, hevige veldslag bij Hastings versloeg Willem van Normandië de Engelse koning Harold Godwinson en werd toen zelf koning. Later zou hij verschillende opstanden tegen zijn bewind neerslaan en drie Vikingvloten verslaan die probeerden de macht van de Vikingen in Engeland te herstellen.


Download ppt "Presentatie Geschiedenis De Middeleeuwen"

Verwante presentaties


Ads door Google