De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nederlands. 1. Welk woord staat goed geschreven? A. Geïnterpetreerd. B. Geïnterpreteerd. C. Geïnterperteerd. D. Geïntrepreteerd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nederlands. 1. Welk woord staat goed geschreven? A. Geïnterpetreerd. B. Geïnterpreteerd. C. Geïnterperteerd. D. Geïntrepreteerd."— Transcript van de presentatie:

1 Nederlands

2 1. Welk woord staat goed geschreven? A. Geïnterpetreerd. B. Geïnterpreteerd. C. Geïnterperteerd. D. Geïntrepreteerd.

3 2. Wat betekent ‘tutoyeren’? A. Ergens aan sabbelen. B. Het coachen van medestudenten. C. Op de stoep lopen. D. Iemand met ‘je’ aanspreken.

4 3. Hoe noemt men de stijlfout uit de volgende zin ‘De spreker beperkte zich uitsluitend tot de feiten’? A. Contaminatie. B. Tautologie. C. Pleonasme. D. Herhaling.

5 4. Hoe noem je woorden als: 'lepel' of 'negen'? A. Palindroom. B. Keerwoord. C. Synoniem. D. Fonoloog.

6 5. In welk van deze gebieden wordt geen Nederlands gesproken? A. Suriname. B. Zimbabwe. C. Namibië. D. Duitsland.

7 6. Wat was het woord van 2009? A. Swaffelen. B. Tokkie. C. Uitgeluld. D. Ontvrienden.

8 7. Hoe heet de band uit ‘Ik hou van Holland’? A. Ik hou van Holland band. B. I luv Holland band. C. Holland groep. D. RTL-band.

9 8. Wie heeft ‘Turks Fruit’ geschreven? A. Rutger Hauer. B. Jan Wolkers. C. Gerard Rever. D. Boudewijn Buch.

10 9. Welke krant wordt niet in Nederland geproduceerd? A. Het Parool. B. De Stentor. C. De Morgen. D. De Volkskrant.

11 10. Welke Nederlandse regisseurs hebben ooit een Oscar gewonnen? A. Bert Haanstra en Joris Ivens. B. John de Mol en Joop van den Ende. C. Johan Nijenhuis en Reinout Oerlemans. D. Fons Rademakers en Mike van Diem.

12 11. Wanneer is Nijntje geboren? A B C D

13 12. Hoeveel kostte een entreekaartje voor de Efteling in 1952? A. -,80 cent. B. Drie gulden en veertig cent. C. Vijf gulden. D. Een rijksdaalder.

14 13. Wat is de provincievlag van Noord-Holland? A B C D

15 14. Wie wordt de ‘Vader des Vaderlands’ genoemd? A. Johan Cruijff. B. Marco van Basten. C. Willem van Oranje. D. Joost van den Vondel.

16 15. Wat betekent NAP? A. Normaal Algemeen Politiek. B. Nationale Arbeiders Partij. C. Normaal Amsterdams Peil. D. Nieuw Amsterdams Peil.

17 16. Op het wapen van Nederland staat ‘je maintiendrai’, wat betekent dit? A. Ik zal handhaven. B. Ik zal liefhebben. C. Ik zal mijn volk eren. D. Ik zal niet gebruiken.

18 17. Welk Nederlands Waddeneiland hoort niet bij Friesland? A. Ameland. B. Texel. C. Vlieland. D. Borkum.

19 18. Welke Nederlandse band heeft op dit moment het grootste aandeel in de muziekexport? A. After Forever B. Racoon C. Within Temptation D. Kane

20 19. Welke vogelsoort broedt niet in Nederland? A. Oehoe B. Zeearend C. Vale gier D. Rode wouw

21 20. Wat was de droogste maand in de 21 e eeuw in Nederland? A. September 2005 B. Mei 2006 C. Januari 2004 D. April 2007

22 Dan nu de antwoorden!

23 1. B 2. D 3. C 4. A 5. B 6. D 7. B 8. B 9. C 10. D 11. C 12. A 13. B 14. C 15. C 16. A 17. B 18. C 19. C 20. D

24 De volgende vragen zijn context vragen!

25 “ Wat was het oorspronkelijke beroep van Johan Hendrik van Dale, de schrijver van het woordenboek?” Contextvraag 1

26 Schoolmeester.

27 Contextvraag 2: Dolle Mina De Dolle Mina is een feministische groep die strijdt voor; het recht van baas in eigen buik. Dit houdt in dat vrouwen zelf mogen bepalen of ze wel of geen kinderen willen. Hiernaast streed ze voor gelijkberechtiging tussen man en vrouw. In welke periode kwam de Dolle Mina voor?

28 De jaren ’70.

29 Waarom zit er om de kaas een waslaagje? Contextvraag 3: Kaas

30 Tegen uitdroging.

31 In Ureterp is vorig jaar het dikste pak sneeuw gevallen. Hoeveel cm is hier gemeten? Contextvraag 4: Sneeuw

32 70 cm sneeuw.

33 Contextvraag 5 Op de foto zie je een deel van een stad in Nederland. De stad is te vinden in een gebied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingepolderd. Hoewel de eerste huizen pas in 1943 gereed waren, is de naam van de stad al veel ouder: al in 1478 kwam de naam voor het eerst voor. Momenteel is deze stad ( inwoners) hoofdplaats van een gemeente. Om welke stad gaat het hier?

34 Emmeloord.

35 Dan nu de antwoorden!

36 1. Schoolmeester 2. Jaren ‘70 3. Tegen uitdroging cm 5. Emmeloord

37 De volgende 5 vragen moeten worden beantwoord met Juist of Onjuist!

38 Stelling 1 Wereldwijd wordt door meer dan 24 miljoen mensen Nederlands gesproken. Juist of Onjuist ?

39 Onjuist

40 Stelling 2 In de Nederlandse grammatica kennen we meer dan 9 verschillende voornaamwoorden. Juist of Onjuist ?

41 Onjuist

42 Stelling 3 Delfts blauw is het bekendste product dat in Nederland wordt gemaakt en geëxporteerd. Dit product is afkomstig uit Delft. Juist of Onjuist ?

43 Juist

44 Stelling 4 Oktoberfest is oorspronkelijk een Nederlands feest. Juist of Onjuist ?

45 Juist

46 Stelling 5 De afsluitdijk is meer dan 35 km lang. Juist of Onjuist ?

47 Onjuist

48 Namens Nederlands: BEDANKT


Download ppt "Nederlands. 1. Welk woord staat goed geschreven? A. Geïnterpetreerd. B. Geïnterpreteerd. C. Geïnterperteerd. D. Geïntrepreteerd."

Verwante presentaties


Ads door Google