De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis Eddy en Cédric Van Belle Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis Eddy en Cédric Van Belle Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge."— Transcript van de presentatie:

1 1 Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis Eddy en Cédric Van Belle Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge

2 2  De cacaoboom was ooit een boom die in he wilde groeide in het Amazonegebied  De vogels misschien ook de mens hebben hem naar centraal Amerika en Mexico overgebracht  De Olmeken en nadien de Maya’s en de Azteken hebben van de cacaoboom een goddelijke drank gemaakt.

3 3 Het oudst gekende spoor van verbruik van cacao als drank werd gevonden in keramieken potten uit de regio’s Veracruz en Soconusco die 4000 jaar oud zijn.  Deze kruik gevonden nabij Colha in Belize werd gebruikt voor een drank  De kruik werd gedateerd ( vóór Christus)  In de overblijfselen van de inhoud vond men theobromine  Het was dus cacao Foto Powis

4 4 Een gepeperde drank  Men liet de bonen eerst gisten, waarna ze gedroogd werden.  Dan werden ze geroosterd  En werd de pel verwijderd  Ze werden geplet in een metate  Bij de bekomen pasta werden allerhande specerijen gemengd  Het geheel werd dan aangelengd met warm water

5 5 Gril

6 6 Metate

7 7 Een van de oudste gekende recepten werd aangehaald door Francisco Hernandez, fysicus van Filip II van Spanje. Plet tesamen :  50 % geroosterde cacaobonen  50 % zaden van de vrucht van de sapotilboom (ponteria sapota) Voeg hieraan toe  geplette maïs  earflower (cymbopetalum penduliflorum) of xochinacaztli  vanille of tlilxochitl  Mexicaanse peper of zwarte peper (piper sanctum) of mecaxochitl  honing  En indien gewenst  achiote  chili (capsicum annum)  allspice (pimienta dioica)  heart flower (magnolia mexicana) of yolloxochitl

8 8 Schuim  Schuim was het meest gegeerde deel van de cacaodrank  Dat schuim werd bekomen door de cacaodrank van een beker in een andere te gieten, van op een zekere hoogte

9 9 Beeld op een Maya vaas Princeton Art Museum © Justin Kerr

10 10 Codex Tudela, 16de eeuw

11 11 De “chocolateros”  Choco-Story heeft meegeholpen aan het oplossen van één van de mysteries rond cacao  Inderdaad vanaf de jaren 1800 graven de archeologen aardewerken potten op, waaraan de inboorlingen de naam chocolatero gaven  Deze potten zijn voorzien van een buisje dat men dacht te dienen om de pot leeg te gieten  Maar Choco-Story verwierf een vaas met zo n buisje en een schenklip  Interpretatie : het buisje dient om lucht in de drank te blazen en aldus schuim er op te vormen

12 12

13 13

14 14 De drinkbekers  Koning Moctezuma dronk in gouden bekers  Er bestonden ook zeer mooie met taferelen versierde bekers  De kalebassen vrucht werd ook gebruikt om bekers te maken

15 15

16 16

17 17 De cacaoboon werd een betaalmiddel  Men kon een konijn kopen voor 10 bonen en een slaaf in goede gezondheid voor 100 bonen  Moctezuma, de koning van de Azteken, was heel rijk  Hij bezat een voorraad van 960 miljoen bonen  Theoretisch kon hij daar dus 96 miljoen konijnen mee kopen of 9,6 miljoen slaven d.w.z. het equivalent van de hele Belgische bevolking

18 18 Moctezuma

19 19 Cortez komt er aan  Cortez belandt in Mexico op 21 april 1519  Moctezuma en diens volk dachten dat de met schubben bedekte man (zijn harnas) vergezeld van het teken van de 4 windstreken (het kruis) de god Quetzalcoatl was, die terug was gekomen

20 20

21 21 De molinillo Hij bestaat uit een houten staafje, waarin een ruw gedeelte bevestigd is, waarmee de cacaodrank gemend wordt en bewerkt wordt om schuim te maken De molinillo verschijnt in de loop van de 16de eeuw De molinillo verschijnt in de loop van de 16de eeuw

22 22 Molinillo

23 23 De cacaodrank belandt in Spanje  Het recept werd op een jaloerse manier zo lang mogelijk geheim gehouden in Mexico  Het is pas in 1528 dat Cortez naar Spanje reist met een lading bonen en met het nodige materiaal om de cacaodrank te bereiden

24 24 Ziehier het recept dat zo lang geheim bleef  700 g geplette cacao  750 g witte suiker  56 g kaneel  14 peperzaadjes  14 g kruidnagels  3 stokjes vanille  1 snuifje anijs  1 hazelnoot  en muskus, amber en oranjebloesem

25 25 Het verbruik van de cacaodrank verspreidt zich over heel Europa  Het zouden nonnen van de stad Oaxaca in Mexico zijn die voor het eerst suiker hebben toegevoegd aan de gepeperde drank  Het verbruik van de gesuikerde drank verspreidt zich snel over Europa Eerst in Frankrijk door het huwelijk in 1615 van Anna van Oostenrijk, dochter van Filip III, koning van Spanje, met Lodewijk XIII. Ze komt naar Frankrijk wonen en brengt haar molina mee.  Geleidelijk aan wordt het drinken van de warme chocolade een geplogenheid op de koninklijke hoven

26 26 De chocoladetassen  In het begin hadden ze de vorm van een glas, zelfs al werden ze in keramiek of porselein gemaakt  De markies van Mancera vond de naar hem genoemde mancerina uit. Een ondertas met een boordje in het midden waar de tas in paste, zodat ze niet kon omvallen  In Frankrijk noemde men ze trembleuse

27 27

28 28 De chocoladekan  Was een pot eerst zonder en daarna met deksel bestaande uit ijzer of koper  Later werden ze gemaakt uit aardewerk, tin, porselein en zelfs zilver  Wanneer er een gaatje zit in het deksel om er de molinillo door te steken is men zeker dat het een chocoladekan

29 29

30 30 Chocolade in België  Vanaf de jaren 1600 starten de eerste chocolade producties in ons land. In die jaren worden cacao en chocolade meestal verkocht in de apotheken.  Vanaf het midden van de 19de eeuw doet de stoommachine haar intrede. Grotere hoeveelheden cacaobonen kunnen nu gemalen worden.

31 31  Tegen het einde van de 19de eeuw is de chocolade een product geworden met toegang tot veel meer verbruikers. De fabriekjes en ateliers rijzen nu uit de grond.  Vanaf 1900 wordt de chocolade in al zijn vormen een industrieel product Chocolade in België (vervolg)

32 32 Belcolade  Het is één van de weinige fabrieken waar in België nog couverture chocolade geproduceerd wordt. Belcolade is in feite de enige producent die nog in Belgische handen is  Belcolade gebruikt enkel 100% cacaoboter en 100% natuurlijke vanille.

33 33 Waarom is de Belgische chocolade zo goed ?  Het kwaliteitsbewustzijn van de Belgische chocoladebewerkers die hun klanten fijnproevers willen behagen  De fijnheid aan dewelke de cacaobonen gemalen worden, die hoger ligt dan in de Verenigde Staten of Groot-Brittannië  De Belgische wil om de samenstelling van de Belgische chocolade te bepalen en te beschermen

34 34 De cacaoboom  Hij groeide in de wouden van Centraal Amerika  Hij kan tot 8 à 10 m groot worden, maar men beperkt hem meestal tot 3 à 4 meter  De vruchten groeien op de stam en op de dikke takken  De vruchten bevatten zaden die de grondstof vormen voor de cacao

35 35 Het bloeien  bloemetjes per boom  2 maal per jaar  1 tot 3 % van de bloemetjes wordt een vrucht dankzij de hulp van kleine vliegjes

36 36 De vrucht  Het is een soort grote noot die oranje - rood wordt als ze rijp is  Het rijpen duurt 5 à 7 maand  Elke boom draagt 20 tot 30 vruchten  Elke vrucht bevat 20 tot 40 zaden

37 37 Oorsprong van de cacao  De cacaoboom houdt van vocht en warmte. Hij wordt geteeld tussen de 22ste parallelcirkel noord (Cuba en de 21ste parallelcirkel zuid (Réunion)  Hij vreest wind en zon, en groeit dus meestal in de schaduw van grote bomen zoals de bananenboom Bron: International Cocoa Organisation

38 38 Cacao producerende landen  Ivoorkust 35,8 %  Brazilië 10,9 %  Indonesië 10,5 %  Ghana 10,3 %  Maleisië 8,3 %  Nigeria 5,5 %  Kameroen 4,0 %  Equator 3,2 %  Colombia 2,1 %

39 39 De oogst  Twee maal per jaar, van april tot juli en van september tot december  De vruchten worden afgesneden met een mes dat op een lange steel zit

40 40 Behandelen van de bonen  De vrucht wordt in twee gekapt en het vlees en de zaden worden er uitgehaald  De zaden worden te gisten gelegd  Daarna drogen ze in de zon  Waarna ze in jute zakken worden verpakt

41 41 De cacaoboom levert de hoofdbestanddelen van de chocolade cacaobonen pletten cacaomassa persen ruwe cacaobotercacao koek filtratie breken cacaoboter cacaopoder

42 42 Van cacao tot chocolade  Roosten  Pellen  Pletten  Mengen  Fijn maken  Concheren  Op viscositeit brengen

43 43 De samenstelling van chocolade

44 44 Melkchocolade  Het is de Zwitser Daniel Peter geweest die voor het eerst melkpoeder toevoegde aan de chocolade en wel in 1875

45 45 De praline  Het woord is toe te schrijven aan de Heer Choiseul, Graaf van Plessis-Praslin, Frans officier en diplomaat uit de 17de eeuw  Zijn kok dopte een amandel in vloeibare suiker en noemde dit praslin  Jean Neuhaus vond in 1912 de Belgische chocolade praline uit  De uitvinding van het pralinedoosje (ballotin) is ook aan hem te danken


Download ppt "1 Cacao en chocolade : 4000 jaar geschiedenis Eddy en Cédric Van Belle Choco-Story, het chocolademuseum te Brugge."

Verwante presentaties


Ads door Google