De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

EMANCIPATIE en HOOGBEGAAFDHEID Een interactieve lezing, gegeven door Willem Wind (ProWat.nl), op de Dag van de Hoogbegaafdheid 2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "EMANCIPATIE en HOOGBEGAAFDHEID Een interactieve lezing, gegeven door Willem Wind (ProWat.nl), op de Dag van de Hoogbegaafdheid 2008."— Transcript van de presentatie:

1 EMANCIPATIE en HOOGBEGAAFDHEID Een interactieve lezing, gegeven door Willem Wind (ProWat.nl), op de Dag van de Hoogbegaafdheid 2008.

2 eman·ci·pa·tie (de'; emancipaties) 1 streven naar gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid, eerlijker maatschappelijke verhoudingen 2 toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet

3 De vrouwenemancipatie begon rond 1880. Gehuwde vrouwen waren volgens de wet handelingsonbekwaam. Een term die we nu hanteren bij bv. zwaar demente mensen. De vrouw was de dochter van…., de vrouw van….., de moeder van…… Op de foto Aletta Jacobs die vroeg naar het waarom. In 1919 kreeg de vrouw kiesrecht. In de jaren rond 1950 was de samenleving verstard. Alles had zijn vaste tijd. Op de foto een huisvrouw die de was doet op dé wasdag. Vrouwen waren nog steeds tweederangs burgers. Pas in 1956 werden gehuwde vrouwen handelingsbekwaam. Bron: www.opzij.nl

4 De moderne vrouw heeft rechten. Dezelfde rechten als elke man. De keuzevrijheid is voor een vrouw enorm toegenomen. De onzekerheid ook. Vrouwen ‘moeten’ kiezen: wel of geen man wel of geen kind wel of geen carriére een latrelatie? of vriendinnen? Uiterlijk of innerlijk?

5 Emancipatie van de homoseksuelen Vanaf 1950 begonnen de homoseksuelen zich in grote aantallen af te vragen waarom ze niet zichzelf mochten zijn in de maatschappij. Het COC werd opgericht: Cultuur en Ontspanningscentrum Voor die tijd hadden ze geen rechten, geen plichten, ze bestonden officieel niet. Ze waren vogelvrij. Ontmoetingsplaatsen voor voornamelijk mannelijke homoseksuelen. ‘Doe normaal’ word hen vaak na geroepen en dat willen ze graag! Een homo doet homo…. Dat is normaal voor hen.

6 Homoseksuelen vandaag: trouwen adopteren zijn Bekende Nederlanders zijn gewoon homo op straat hebben rechten worden verdedigd door Bekende Nederlanders keuzevrijheid!

7 De emancipatie van geestelijk gehandicapten kwam wat later. Ze leefden veilig weg van de gewone mensen in riante gebouwen met veel groen en rust. Ze hadden geen zeggenschap, geen kiesrecht, ze werden geleefd maar ze werden meestal wel goed verzorgd.

8 Geestelijk gehandicapten vandaag: kiesrecht sportwedstrijden veel activiteiten mogen trouwen en soms kinderen krijgen doen televisiewerk worden ondersteund door Bekende Nederlanders

9 Welke groepen zijn ook geëmancipeerd in de laatste 100 jaar??

10 Rooms Katholieken Arbeiders Studenten Tieners Ouden van Dagen Lichamelijk gehandicapten Ouders in het Onderwijs

11 Welke groepen zijn ook geëmancipeerd in de laatste 100 jaar?? Rooms Katholieken Arbeiders Studenten Tieners Ouden van Dagen Lichamelijk gehandicapten Ouders in het Onderwijs Een gemeenschappelijke kenmerk is dat elke groep eerst kon worden weggezet als onbekwaam, niet ter zake doende groep of gewoonweg ongewenst. Een ander kenmerk is dat elke groep haar eigen positie heeft weten te verbeteren door acties, rechten opeisen en die ook gekregen hebben. Elk naar hun eigenheid. Felle tegenstanders blijken later vaak te behoren tot de groep die gaat emanciperen...

12 De emancipatie van hoogbegaafden?? Eerst wat definities: hoog·be·gaafd (bijvoeglijk naamwoord; hoogbegaafdheid) 1 uitzonderlijk intelligent eman·ci·pa·tie (de'; emancipaties) 1 streven naar gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid, eerlijker maatschappelijke verhoudingen 2 toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? De definitie die ik hanteer: Hoogbegaafd is diegene die op een standaard IQ-test scoort (zou kunnen scoren) bij de hoogste 2% van de bevolking. Mensa, internationale vereniging van hoogbegaafden, hanteert deze definitie zonder de tekst tussen haakjes. Er zijn 330.000 hoogbegaafden in Nederland waarvan 33.000 leerlingen in het basisonderwijs en 25.000 leerlingen in het vervolgonderwijs.

13 En dan?

14 Wat kunnen we eisen als groep?

15 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)).

16 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen. (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)) Dat dokters, hulpverleners, werkgevers, buren en overheden rekening houden met onze eigenaardigheden.

17 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen. (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)) Dat dokters, hulpverleners, werkgevers, buren en overheden rekening houden met onze eigenaardigheden. Dat we mogen zeggen wie we zijn en dat dit dan ook geloofd en geaccepteerd wordt.

18 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen. (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)) Dat dokters, hulpverleners, werkgevers, buren en overheden rekening houden met onze eigenaardigheden. Dat we mogen zeggen wie we zijn en dat dit dan ook geloofd en geaccepteerd wordt. Dat we als hoogbegaafden gewoon hoogbegaafd mogen zijn. Zoals een homo, homo mag zijn.

19 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen. (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)) Dat dokters, hulpverleners, werkgevers, buren en overheden rekening houden met onze eigenaardigheden. Dat we mogen zeggen wie we zijn en dat dit dan ook geloofd en geaccepteerd wordt. Dat we als hoogbegaafden gewoon hoogbegaafd mogen zijn. Zoals een homo, homo mag zijn. Dat werkgevers in ons een kans zien in plaats van een dreiging.

20 En dan? Wat kunnen we eisen als groep? Bijvoorbeeld: Passend onderwijs voor onze kinderen. (hoogbegaafdheid is zeer erfelijk (80%)) Dat dokters, hulpverleners, werkgevers, buren en overheden rekening houden met onze eigenaardigheden. Dat we mogen zeggen wie we zijn en dat dit dan ook geloofd en geaccepteerd wordt. Dat we als hoogbegaafden gewoon hoogbegaafd mogen zijn. Zoals een homo, homo mag zijn. Dat werkgevers in ons een kans zien in plaats van een dreiging. Volwassenonderwijs die aansluit bij onze talenten.

21 En hoe staat het daarmee?? De tijd moet goed zijn. Er moeten eisen zijn die ook in te willigen zijn. Voor emancipatie van een groep is het nodig dat circa 10% van die groep zich afvraagt waarom? Een kritische massa, dus.

22 En hoe staat het daarmee?? De tijd moet goed zijn. Er moeten eisen zijn die ook in te willigen zijn. Voor emancipatie van een groep is het nodig dat circa 10% van die groep zich afvraagt waarom? Een kritische massa, dus. De tijd is goed, emancipatie blijft hoog op de agenda staan. We hebben eisen…. Onze kritische massa neemt toe. Langzaam maar zeker.

23 En hoe staat het daarmee?? De tijd moet goed zijn. Er moeten eisen zijn die ook in te willigen zijn. Voor emancipatie van een groep is het nodig dat circa 10% van die groep zich afvraagt waarom? Een kritische massa, dus. De tijd is goed, emancipatie blijft hoog op de agenda staan. We hebben eisen…. Onze kritische massa neemt toe. Langzaam maar zeker. Is het nog te stoppen???

24 Nog wat vragen: Moeten wij als hoogbegaafden het eerst eens met elkaar zijn?

25 Nog wat vragen: Moeten wij als hoogbegaafden het eerst eens met elkaar zijn? Is een gedegen voorbereiding niet beter?

26 Nog wat vragen: Moeten wij als hoogbegaafden het eerst eens met elkaar zijn? Is een gedegen voorbereiding niet beter? Is het eigenlijk niet raar dat we zoveel homoseksuelen kennen en zo weinig hoogbegaafden? Tegen elke 3 homoseksuelen zouden we 1 hoogbegaafde moeten kennen in onze eigen situatie.

27 Nog wat vragen: Moeten wij als hoogbegaafden het eerst eens met elkaar zijn? Is een gedegen voorbereiding niet beter? Is het eigenlijk niet raar dat we zoveel homoseksuelen kennen en zo weinig hoogbegaafden? Tegen elke 3 homoseksuelen zouden we 1 hoogbegaafde moeten kennen in onze eigen situatie. Willen we wel als groep hoogbegaafden geëmancipeerd worden???? En willen we daar wat voor doen? Is het nodig dat ieder lid van de groep hierop ja zegt?

28 Stel eens de vraag: Wil ik wel zo behandeld blijven worden? Waarom kan het niet anders? Voor mij en mijn kinderen… mijn familie.. ProWat.nl Willem Wind


Download ppt "EMANCIPATIE en HOOGBEGAAFDHEID Een interactieve lezing, gegeven door Willem Wind (ProWat.nl), op de Dag van de Hoogbegaafdheid 2008."

Verwante presentaties


Ads door Google