De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV3)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV3)"— Transcript van de presentatie:

1 Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV3)

2 Doorstroomprogramma HTV-Politie
Publiek domein Politieorganisatie Stadstoezichtorganisaties (foto) Opleiding HTV3 en -P(olitie) variant Doorstroomprogramma ROC en Politieacademie Dit is het programma van de avond in grote lijnen.

3 De werkprocessen Intake & Service Opsporing Noodhulp (DHV) Wijkpolitie
Politiewerk is globaal in te delen in 4 pijlers: Handhaving en noodhulp zijn de primaire taken van iedere agent. Intake & Service Dit zijn de collega’s die het eerste contact hebben met de burger. Dit zijn de mensen die o.a. achter de balie zitten van het politiebureau. De meeste functies bij Intake & service zijn ook burgerfuncties, dus je draagt dan wel een uniform, maar hebt geen politieopleiding gedaan. Je bent geen agent…. Opsporing van strafbare feiten Bij opsporing moet je denken aan de recherchetaken. Rechercheur is een specialisme binnen het vakgebied. De rechercheur houdt zich bijvoorbeeld bezig met: drugs, zeden, moord ect. Dit zijn vaak de grotere, complexe zaken. Agenten doen ook opsporingswerkzaamheden, maar dit is beperkt tot de kleinere zaken zoals: fietsen- en winkeldiefstal, woning- of auto-inbraken en vormen van mishandeling en milieuovertredingen. Daarnaast ben je als agent vaak als eerste ter plaatse en doe je wel de voorbereidende werkzaamheden in een recherchezaak, denk aan sporen veilig stellen, getuigen horen, afzetten PD etc. Noodhulp en Handhaving Als je een noodhulpdienst draait, dan moet je alles uit je handen laten vallen als er een melding binnenkomt. Ofwel bij nood direct inzetbaar. Dit zijn alle 112 telefoontjes. Je komt in de meest uiteenlopende situaties terecht zoals: huiselijk geweld, bedreigingen, verkeersongeluk, overval, (grotere inbraak), brand, grote vechtpartijen (bijvoorbeeld met uitgaansavond), moord, zelfdoding. Je begrijpt dat agenten vooral bij de noodhulp stressbestendig moeten zijn en snel beslissingen moeten kunnen nemen. Je kunt in een situatie terechtkomen waar het een grote chaos is, waar jij een weg in moet vinden en de juiste handelingen verrichten op het juiste moment. Overigens heeft ieder korps een opvangteam voor agenten die hun ervaringen moeten verwerken. Tijdens de noodhulp, als er geen meldingen zijn, is een agent altijd bezig met handhaving. Handhaving van orde is wat we dagelijks doen op straat, in de stad. Dit is het surveilleren. Je hebt hierbij veel contact met de burger, mensen kunnen je van alles vragen zoals de weg naar het station of ANWB. Naast vragen komen mensen ook naar je toe als ze hun kind kwijt zijn, hun tas gestolen etc. Daarnaast treedt een agent ook corrigerend op en kan boetes uitschrijven waar overtredingen gemaakt worden. Naast surveillance zijn ook georganiseerde acties een onderdeel van de handhaving, denk aan alcohol- en verkeerscontroles. Noodhulp en handhaving zijn nooit hetzelfde, de meldingen bepalen hoe je dag eruit ziet. Je kunt daarom niet je eigen plan strak vasthouden, je moet flexibel zijn.

4 Aspecten van het werk Bewustwording: Verantwoordelijk werk
Afwisselend werk Collegialiteit Veiligheid en leefbaarheid Maar ook….. In een glazen huis zitten…… (voorbeeldfunctie) Veel kritiek Waarom de politie? Betrek het publiek actief bij deze sheet, waardoor ze actief moeten meedenken over wat hen motiveert, wat het werk inhoudt, wat maakt het werk leuk? Vraag eerst het publiek naar de positieve kanten van het politiewerk. Wat vindt het publiek? Klik daarna de opsomming op de sheet aan en loop het kort door.

5 Kenmerken voor de handhaver
Integriteit Stressbestendig Communicatief vaardig Overwicht Inlevingsvermogen Besluitvaardig Initiatiefrijk Flexibel Zelfinzicht Collegiaal Sportief (fit) Neutrale uitstraling (geen zichtbare piercings, tatoeages of uitingen van geloof) Tijdens de verschillende selectiemomenten komen de verschillende eigenschappen langs. In de intake die na deze voorlichting volgt, vragen we je al naar een aantal dingen. Tijdens de psychologische testen worden ook veel van deze zogenaamde competenties getest en ook het korps zal in het gesprek hier bij stilstaan. Weet je niet wat er bedoeld wordt met de verschillende eigenschappen, verdiep je er dan in en bedenk hoe deze op jezelf van toepassing zijn. Bedenk een voorbeeld waaruit bijvoorbeeld blijkt dat je flexibel bent. Integriteit is voor de politie heel belangrijk, deze lichten we daarom alvast toe. Denk hierbij aan de kernwoorden: eerlijk, betrouwbaar, waarden en normen. Het gaat erom dat je eerlijk bent naar een ander, maar ook naar jezelf. Als je een krasje op de diensauto maakt, meld dit dan. Ook neem je als agent nooit geschenken of geld aan waardoor je op een ander moment chantabel bent. Ook geen kleine korting bij een zak oliebollen of bakje patat. Dat zijn onder meer voorbeelden van de integriteit van een politieagent.

6 De opleiding HTV en de Stage

7 De opleiding Opleiding HTV-3 en HTV-Politie Opleidingsduur 2 jr.
Werken en leren - fulltime School van maandag t/m vrijdag Vastgestelde stageperiodes Veel zelfstudie Resumé de belangrijkste feiten over de opleiding op een rij: Opleiding tussen 1,5 en 4 jaar: Assistent politiemedewerker = 1,5 jaar Politiemedewerker = 3 jaar Allround politiemedewerker = 3 jaar Politiekundige bachelor = 4 jaar !!bachelor wordt alleen gegeven in Apeldoorn!! Verkorte politiekundige bachelor = 2,5 jaar Zelfstudie is ministens 60 tot 70% Denk ook aan de digitale leeromgeving Blackboard Opleiding Niveau 5 – 4 fases in totaal 4 jaar. Vrijstelling voor HBO met max 1,5 jaar (fase 3 en 4) In 2012 zal er een nieuw onderwijscurriculum zijn. Daarbij kunnen de instroommomenten wijzigen. Vooralsnog is hier geen definitieve duidelijkheid over en communiceren we alleen wat voor de opleiding van augustus en november 2011 geldt. Op staan alle kernopgaven uitgewerkt.

8 Opbouw van de BPV-stage
Actief deelnemen en deel uitmaken van de politiewereld Begeleiding door coach/praktijkbegeleiders Training van de beroepsvaardigheden Herkenbaar gekleed Gele jas met opdruk “Stagiair toezicht & Veiligheid (foto) Einde stage praktijktoets(en)

9 Kernopgaven Kennis en vaardigheden in kernopgaven:
Toezicht houden publiek domein (foto) Toezicht houden op verkeersveiligheid Opnemen van aangifte (foto) Baliegesprekken (foto) Uitvoeren van dienstverlenende werkzaamheden Optreden bij constateren strafbaar feit Op deze sheet een aantal voorbeelden van kernopgaven. Deze spreken meestal voor zich, men kan zich hier wel een beeld bij vormen. Doorloop de kernopgaven kort en verwijs naar bijvoorbeeld voor meer informatie over het onderwijs. Hierop staan de kernopgaven uitgebreid beschreven.

10 Voorwaarden voor deelname
Bijzondere voorwaarden M&A onderzoek Geheimhoudingsverklaring Algemene voorwaarden Op tijd komen Afspraken nakomen Uiterlijk GEEN DHV Klantvriendelijkheid Integer zijn

11 Doorstroomprogamma HTV-P(olitie)

12 HTV-Politie Doorstroomprogramma HTV-Politie: 2e jaar
Gebleken geschiktheid Modules en credits punten halen bij de Politieacademie Verkorting van 1e jaar politieopleiding Niveau 3 en 4 Dit betekent: hard werken!!

13 Selectiemoment Voordracht 2e jaar selectiemoment
BPV-Stage voldoende afgerond èn HTV- opleiding wordt afgemaakt èn Selectie Politieacademie positief doorlopen Verkorting 1e jaar Politieacademie Geen voordracht Mogelijkheid tot solliciteren bij Politieacademie Gewone sollicitatieprocedure Geen verkorting Ligt de selectiedagen kort toe, maar voorkom uitloop door veel vragen. Alle informatie staat op internet! Als de kandidaat uitgenodigd wordt voor de selectiedagen, dan ontvangt men ook nog een brochure. Zijn er dan nog steeds vragen, verwijs mensen naar bijvoorbeeld hyves of het contactcenter. Deel A: Intelligentietest, taaltest en sporttest - Intelligentietest: op de computer verschillende tests uitvoeren. De tests bestaan uit letterreeksen, cijferreeksen en woordcombinaties. De test past zich aan je intelligentie aan, hoe meer vragen je goed beantwoord, hoe moeilijker het wordt. Voor iedereen is deze test dus moeilijk. Taaltest: op de computer. Met deze test wordt gekeken of je kennis van de Nederlandse taal genoeg is om te solliciteren. - Sporttest: De sporttest neemt één dagdeel in beslag en bestaat uit het afleggen van een parcours. In het parcours moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende soorten lichamelijke inspanning. Je moet sprinten, een kar wegduwen en trekken, ballen verplaatsen, over een kast springen. Het heeft allemaal te maken met een combinatie van kracht en conditie. Je hoeft geen marathonloper te zijn, maar liefst ook geen krachtpatser. Een beetje van beide en een gezonde doorzettingsvermogen helpt je door de test. Mannen moeten de test halen in: 3,11 minuten Vrouwen moeten de test halen in: 3,46 minuten Deel A neemt 1 dag in beslag. Je krijgt dezelfde dag de uitslag. Wanneer je aan de eisen van deel A voldoet, mag je door naar deel B. Wanneer je deel A niet haalt, mag je het na een half jaar opnieuw proberen.               Deel B: Psychologische test (rollenspel), persoonlijkheidvragenlijst - Persoonlijkheidsvragenlijst: We kijken of jij als persoon goed past bij de politiefunctie waar je op hebt gesolliciteerd. Deze vragenlijst behoort bij het psychologisch onderzoek maar wordt tijdens de eerste testdag al afgenomen. - Psychologisch interview: gesprek met psycholoog. Tijdens het gesprek komen allerlei persoonlijke ervaringen uit je verleden aan de orde. De psycholoog bekijkt in dit gesprek of jij over de juiste kwaliteiten beschikt om politieagent te worden. Zoals inlevingsvermogen, stressbestendigheid en integriteit. - Praktijkproef (rollenspel): Je moet proberen een lastige situatie op te lossen. Jij speelt bijvoorbeeld een huurbaas die een kwade huurder probeert rustig te houden. Een acteur is je tegenspeler. Belangrijk is dat je geen rol gaat spelen, maar vooral jezelf blijft. De beste voorbereiding is dat je uitgerust en uitgeslapen aan deze testdag begint. Mocht je deze testdag niet halen, dan kun je na één jaar de testen herkansen. Na afronding van deel B ontvang je een rapportage thuis. Als jij toestemming geeft voor inzage in de rapportage, dan wordt deze doorgestuurd naar het korps en wordt je rapportage door het korps beoordeeld.

14 VRAGEN VRAGEN

15 De volgende sheets worden niet in de presentatie behandeld, maar zitten wel in de handout.


Download ppt "Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV3)"

Verwante presentaties


Ads door Google