De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ondernemen en verbinden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ondernemen en verbinden"— Transcript van de presentatie:

1 Ondernemen en verbinden
Masterclass Ondernemerschap Echt Achterhoek 30 november 2011 Dr. Sharda Nandram Copyright Sharda Nandram

2 Bevolkingsontwikkeling Achterhoek
Gemeente Krimp Aalten -9,7% Berkelland -16,2% Bronckhorst -6,6% Doetichem -5,3% Montferland -7,3% Oost Gelre -12,8% Oude Ysselstreek -3,6% Winterswijk -4,5%

3 Consequenties van de Krimp 2010-2040
Minder peuterspeelzalen nodig Minder basischolen nodig door daling in jonge leeftijdsgroepen 0-5 jaar: 10,2% daling 5-10 jaar: 20,9% daling 10-15 jaar: 15,8% daling Minder arbeidskrachten in huis 20-65 jaar: 23% daling 65+ jaar: 53% stijging Verandering behoefte voor zorgsector, voorzieningen en woningbouw

4 Ruimte voor authenticiteit
Ondernemen Leiderschap Leiderschap Dromen Doen Win-Win Positief zelfbeeld Van Achterhoeker Naar Voorhoeder Vertrouwen Ruimte voor authenticiteit Zijn Samenwerken Leiderschap Leiderschap Verbinden

5 Stelling 1 De kiem is gezaaid, gelukkig in een vruchtbare bodem. Er is geen weg terug. Maar het besef hoe urgent het is, is nog niet diep ingedaald.

6 Stelling 2 Achterhoek 2020 vergt vloeibaar besturen. Dit vraagt om onvoorbereid zien en voortdurend schakelen. De drie O’s zijn nog niet zover, laat staan de burgers.

7 Stelling 3 Geef elkaar het vertrouwen en de ruimte om het anders in te vullen, ook als dit anders is als jij het zou doen. De Achterhoeker is dit niet gewend, houdt teveel vast aan eigen cultuur, geografie en geloofsovertuiging.

8 Stelling 4 Samenwerken kan uitmonden in eindeloos polderen waarbij iedereen zich voor 20% inzet, terwijl je voor zoiets met 100% aandacht en inspanning aan de slag moet. Op dit moment is iedereen voor 20% bezig.

9 Stelling 5 Noaberschap is samen schouder aan schouder optrekken. De reden is niet sociaal, het is vooral eigen belang wat drijft.

10 Stelling 6 Vanuit het Achterhoeks Noaberschap moet het u niet uitmaken of uw paspoort is afgegeven in Winterswijk of Doetichem. Het moet u ook niet uitmaken in welke gemeente u of uw naasten straks worden begraven.

11 Stelling 7 De Achterhoeker durft een voorloper te zijn in de internationale arena maar op nationaal niveau voelt hij zich eerder een achterloper.


Download ppt "Ondernemen en verbinden"

Verwante presentaties


Ads door Google