De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De verdwenen wereld van de Maya's

Verwante presentaties


Presentatie over: "De verdwenen wereld van de Maya's"— Transcript van de presentatie:

1 De verdwenen wereld van de Maya's

2 Ongeveer 3000 jaar geleden Diep in de tropisch regenwoud van Midden-Amerika zijn boeren druk bezig met hun dagelijkse werkzaamheden. Hun dorp bestaat uit hutten met rieten daken.

3 50 jaar na Christus (+/- 1950 jaar geleden)
Een nieuwe en enorme stad overschaduwt het dorp dat er in de buurt staat. De Maya's hebben een reusachtig terrein in het woud vrijgemaakt en moerassen drooggelegd grote steden gebouwen neerzetten.

4 650 jaar na Christus (+/- 1350 jaar geleden)
Er is een koning gestorven. Zijn lichaam wordt begraven in een graf binnen in de piramidetempel. Zijn opvolger laat een nieuw monument bouwen bovenop het oude, dat is bedekt met min of meer vierkant gehakte stenen en steengruis. Heel langzaam bouwen de honderden werklieden enorme terrasvormige piramiden.

5 Enkele jaren later Het is marktdag in de stad hebben kooplieden hun kraampjes opgesteld. Jagers bieden hun huiden van poema’s en herten en krokodillen aan en vlees van gordeldieren, leguanen en anderen dieren die in het woud leven. Daarnaast worden er ook huisdieren verkocht zoals apen en vogels in kooien.

6 Tegen 755 na Chr. (ongeveer 1250 jaar geleden)
Vergezeld met het huiveringwekkende geluid van trommels en fluiten en bazuinen trekken de krijgers van de stad van de Maya’s ten strijde. Ze willen gevangenen maken om die te gebruiken als slaven. Ze hebben mannen nodig om te offeren aan de goden. In de stad van de tegenstander vinden ze vast genoeg slachtoffers. _ _

7 Drie weken later Op de top van de piramide bereiden de vorst en de priesters een belangrijke plechtigheid voor. de Maya's is het brengen van menselijke offers een religieuze ceremonie. Zij geloven dat het om een offerande aan de goden voldoen, zullen die zorgen voor de terugkeer van de regen , een goede oogst en overwinning in de strijd.

8 1090 jaar na Chr. De stad is in verval geraakt. Er is geen vorst meer en ook de priester leiden geen plechtigheid meer op top van de piramidetempels.de mooie tempels, destijds bewoond door de rijke , staan op instorten. schatten zijn verdwenen. De oorlog die jaren heeft gewoed is geëindigd in een achteruitgang van de handel. Veel bewoners hebben de stad verlaten.

9 Enkelen jaren later Afkeurend gejoel klinkt op als een van de spelers met grof geweld door een tegenstander wordt gevloerd het rituele balspel is in een volle gang! Twee spelers ploegen met beschermde uitrusting gemaakt van leer en hout ,jukken genoemd ,slaan een rubberen bal over een speelveld . De deelnemers mogen hun handen niet gebruiken ze raken de bal met hun heupen en schouders of ellenbogen.

10 1550 In het begin van de 16de eeuw vallen Spaanse soldaten Zuid-Amerika binnen. Ze veroveren het machtige rijk van de Azteken in het centrum van Mexico. Nadat de Maya's in het noorden van Yucaten heftig weerstand bieden, worden ze onderworpen door de Spanjaarden. Zij beginnen op grote schaal het woud uit kammen een groep Spaanse soldaten dringen de ruïne binnen, waar bomen en struiken bezit hebben genomen van de monumenten de vreemdelingen, zwaar onder de indruk van dit schouwspel, worden ontvangen door de daar levende boeren die vertellen over pracht en paal van de stad in het verleden.


Download ppt "De verdwenen wereld van de Maya's"

Verwante presentaties


Ads door Google