De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof"— Transcript van de presentatie:

1 Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof
Afronding studieverlof ds. Simon de Kam

2 Programma: Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof
PPP Elkaar kennen…. Tussendoor Probleemstelling Twee studieboeken Twee gespreksgroepen Handvatten Vervolg identiteitsomschrijving

3 Elkaar kennen Vorm drietallen Maak kennis of verdiep met de vraag:
Wat was de bestemming van de laatste collecte waar je wat aan gaf?

4 Elkaar kennen Wat van de begroting van het college van diakenen en/of kerkrentmeesters is iets om trots op te zijn?

5 Probleemstelling Hoe kan de predikant de diversiteit aan geloofsbeleving binnen de gemeente verrijkend laten zijn voor de gemeenteleden en voor zichzelf?

6 Geloofsdiversiteit gemeenteavond mei 2008
Aanspreken van God In het spreken over God is een grote diversiteit. Dat zien we al in het noemen van de Naam. We laten ons inspireren door de Bijbel Welke past het meest bij jouw eigen geloofsbeleving?

7 Geloofsdiversiteit Uitkomst top 3 van de 22 antwoorden VADER (12)
LIEFDE / SCHEPPER (8) KRACHT / TROOSTER (5) Elkaar kennen: Hoe spreek jij God aan?

8 Geloofsdiversiteit "Een bron, zes stromen" Op zoek naar evenwicht vanuit de grote geloofstradities van de gemeente van Christus. dr. Richard Foster, Ekklesia, 2007 Dit boek brengt de christelijke geloofsdiversiteit in beeld. Verdeeldheid lijkt groot, maar er is één bron: Christus

9 Geloofsdiversiteit "Verlangen en vertrouwen" Het hart van gemeenteopbouw dr. Jan Hendriks, Kok, 2008 Dit boek is een soort vervolg op “Gemeente als herberg”. Dat in 2000 bij het begin van de Vloedschuurgemeente de leidraad was. Geen belerende gemeente meer, maar samen lerend Er wordt niet gesproken over stromingen maar met elkaar als stromingen.

10 Elkaar kennen Ik wil naar de zee Zij wil naar de bergen
Oplossingen kunnen zijn: 1. Ik krijg mijn zin, zij krijgt haar zin, 2. Het éne jaar ik, het andere jaar zij 3. Elkaar uitleggen waarom en proberen mee te beleven, dat verrijkt!

11 Elkaar kennen Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

12 Geloofsdiversiteit "Verlangen en vertrouwen" Oplossingen kunnen zijn:
1. Ik krijg mijn zin, zij krijgt haar zin: Met moeite mee of Kerkscheiding 2. Het éne jaar dit, het andere jaar dat: De ander zegt mij niets Hotelkerk 3. Elkaar uitleggen waarom en proberen mee te beleven, dat verrijkt Lichaam van Christus

13 Elkaar kennen Geloven is samen doen
Elkaar tot een hand en een voet zijn. Wanneer hielp jij een ander in de gemeente?

14 Geloofsdiversiteit Gesprek met 2 groepen van 5 mensen.
De éne groep boven de 55 jaar, De andere groep onder de 55 jaar. Bij beide groepen was grote geloofsdiversiteit. Bijvoorbeeld uitgedrukt in Liederenkeuze, Bijbelgedeelte De Bijbel is geen geschiedenisboek, biologieboek, maar een Leefboek, boek met de blijde boodschap voor ons nu “Kies dan het leven, het is niet ver weg, maar dichtbij””

15 Geloofsdiversiteit “Gesprek met 2 groepen van 5 mensen.
Wat allen als opbouwend ervaren: 1. Bouw van de Vloedschuur (Geloven doe! je samen) 2. Grote gemeenschapszin - activiteitencommissie, jeugdwerk e.d. 3. God zoeken (verrijkt je geloof) - kerkdiensten, V&T, geloofsgespreksgroep e.d. Elkaar kennen: Herkenning?

16 Geloofsdiversiteit Gesprek met 2 groepen van 5 mensen.
Bij beide groepen was grote geloofsdiversiteit. Bijvoorbeeld uitgedrukt in liederen keuze. Gospel, Taizé, Oosterhuis, Johan de Heer, Troost, Oomen We zingen een lied, waarvan iemand heeft aangegeven daar zit voor mij de kern in van wat ik geloof.

17 Elkaar kennen Gezang 182 : 1 Jezus, leven van ons leven,
Jezus, dood van onze dood, Gij hebt U voor ons gegeven, Gij neemt op U angst en nood, Gij moet sterven aan uw lijden om ons leven te bevrijden. Duizend, duizendmaal, o Heer, zij U daarvoor dank en eer. Elkaar kennen: Herkenning?

18 Elkaar kennen Elkaar kennen: Herkenning?

19 Elkaar kennen Tussentijds 20 Die chaos schiep tot mensenland,
die mensen riep tot zinsverband. Hij schreef, ons tot bescherming, zijn handvest van ontferming. Hij schreef ons vrij met eigen hand. Schrift die mensen oorsprong schrijft, Woord dat trouw blijft. Elkaar kennen: Herkenning?

20 Geloofsdiversiteit Groep onder de 55 jaar had bovendien het verlangen:
Geloofsvuur over te brengen op de volgende generatie verdient grootste prioriteit Verstandig omgaan met geloofsvernieuwingen Pastorale Teams vormen, die betrokkenheid op de gemeenschap vergroten Elkaar kennen: Herkenning?

21 Geloofsdiversiteit Groep boven de 55 jaar had bovendien het verlangen:
Gemeenschapszin verder uitbouwen Geen langdurige conflicten meer Vorming en Toerusting stimuleren Elkaar kennen: Herkenning?

22 Geloofsdiversiteit "Verlangen en vertrouwen"
Belangrijk om te weten wie we zijn. Identiteitsomschrijving in navolging van Jezus: Dat is niet: “Lieve volgelingen, het zou toch wel heel fijn zijn als jullie zouden proberen een ietsje meer uit te stralen dat jullie kinderen van het licht zijn”

23 Geloofsdiversiteit Identiteitsomschrijving in navolging van Jezus:
Is wel: “Jullie zijn het licht in de wereld”

24 Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof
Afronding studieverlof ds. Simon de Kam Vervolg is het omschrijven van onze identiteit als Vloedschuurgemeente dat doen we gezamenlijk


Download ppt "Geloven doe je samen, het verrijkt je geloof"

Verwante presentaties


Ads door Google