De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DREMPELS WEGWERKEN IN DE SOCIAL PROFIT

Verwante presentaties


Presentatie over: "DREMPELS WEGWERKEN IN DE SOCIAL PROFIT"— Transcript van de presentatie:

1 DREMPELS WEGWERKEN IN DE SOCIAL PROFIT
Nele Keersmaekers VDAB Social Profit Antwerpen

2 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
ELAHE 18 jaar Komt uit IRAN

3 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
Profiel Elahe: Vorig jaar naar Belgie gekomen met haar moeder, nog niet zo lang in België Heeft al Nederlands geleerd bij een andere school: OKAN Heeft een sterke motivatie om te werken in de sociale sector maar ze is nog niet zeker van haar keuze: verzorgende (sneller traject) of verpleging Randvoorwaarden in functie van social profit in orde op het moment van de start

4 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
ZORGkabiNED Leerzone 1 92u / 4weken ZORGkabiNED Leerzone 2 92u / 4 weken ZORGkabiNED Leerzone 3 138u / 6 weken ZORGkabiNED Leerzone 4 115u / 5 weken Taaltest en motivatiegesprek Stage 1 Week Opleiding verzorgende/ verpleegkun-de Oriëntatie +/-60u Ingroei +/-70u Totale duurtijd: 5 maanden of 20 weken (zeer intensief: 24 tot 27u NT2 + 6 tot 9u SP) 4

5 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
PRAKTISCHE ORGANISATIE: voorbeeldprogramma Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 7u30 – 11u 8u30 – 12u NT2 SP 13u-16u THUISWERK: We verwachten dat cursisten thuis huiswerk maken en studeren STAGE: tijdens de stage zijn de uren tussen 6u30 en 21u (vroege en late dienst). NA VOSPA: cursisten stromen bij positief advies zonder verdere selectietesten bij VDAB door naar de selectie bij de school verpleegkunde of de opleiding polyvalent verzorgende. In de vervolgopleiding kan door de opleidingspartner ondersteuning geboden worden d.m.v. NODO+.

6 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
Randvoorwaarden: Kinderopvang in functie van ploegwerk Bewijs van goed gedrag en zeden in functie van beroepsopleiding en werk Financieel stabiel (lange opleidingen) Geen rugklachten of gezondheidsproblemen (zwaar werk: heffen en tillen, hele dag op de been, …) Voor sommige opleidingen diplomavereisten, voor erkenning van diploma’s kunnen we ondersteuning voorzien

7 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen
Terug naar Elahe: Ondersteuning door ervaringsconsulent na dakloos worden (uitgezet door moeder), bemiddeling bij OCMW, ondersteuning bij zoektocht naar woonst, … Opleiding Polyvalent verzorgende voor anderstaligen bij Solidariteit in Brussel Zwanger tijdens de opleiding maar na bevalling opnieuw ingestapt waar ze was gestopt (voor stage). Geslaagd voor polyvalent verzorgende en bijkomende module zorgkundige. Wordt nog ondersteund in welzijnstraject als alleenstaande mama. Hopelijk kunnen de problemen zoveel mogelijk opgelost worden en kan ze aan het werk!

8 Vooropleiding Social Profit voor Anderstaligen aanvragen
Via website of lokale werkwinkel (code ) Regio’s: Antwerpen Ronse Gent Brugge Genk Sint-Niklaas Kortrijk Tienen Leuven Turnhout Mechelen Vilvoorde Roeselare

9 Ingroei Social Profit of Vooropleiding Social Profit
BENJAMIN 42 JAAR

10 Ingroei Social Profit of Vooropleiding Social Profit
Profiel Benjamin: Heeft al een info polyvalent verzorgende gevolgd maar was niet geslaagd voor het psycho-technisch onderzoek (aanleg, verwoorden motivatie, laag zelfbeeld mede door pestgedrag van jonge collega’s in verkoop) Hij twijfelt zelf nog of dit de juiste keuze zal zijn en of hij niet beter opnieuw de verkoop ingaat. De consulent van de dienst screening denkt dat hij in aanmerking komt voor een ‘ingroei’.

11 Ingroei Social Profit of Vooropleiding Social Profit
Doel: Kennismaken met de sector (lessen oriëntatie, stage, getuigenissen, workshops) Werken aan sociale vaardigheden Zelfreflexie: cursisten worden uitgedaagd om bij zichzelf na te gaan of ze beantwoorden aan de eisen van de sector

12 Ingroei Social Profit of Vooropleiding Social Profit
Lessen rond: EHBO, huishoudelijke technieken (workshop onderhoud vezels en strijken), koken, logistieke technieken (bedden opmaken, rijden met rolstoel, stage Ict, rekenen, gezonde voeding, studievaardigheden, menselijk lichaam, Nederlands, … Persoonlijke ondersteuning op maat bv. Bij randvoorwaarden Duur: 14 weken Nadien: bij positief advies stromen cursisten zonder PTO en verdere selectie bij VDAB door naar de selecties bij de opleidingspartners verzorging. Doordat ze een vooropleiding gevolgd hebben en kunnen spreken uit ervaring (stage), doen ze het vaak heel goed op selecties.

13 Ingroei Social Profit of Vooropleiding Social Profit
Terug naar Benjamin: Benjamin groeit enorm tijdens opleiding (ook mits de externe begeleiding bij een psycholoog van VAGGA). Hij merkt dat de stages in de verzorging echt iets voor hem zijn. Hij groeit doordat hij veel bijleert (opfrist) en doordat de resultaten prima zijn. Hij kiest toch voor een job in de verkoop na het einde van de opleiding om financiële redenen. 3 maanden later klopt hij weer aan bij VDAB: hij is weer werkzoekend, had de foute keuze gemaakt en wil toch instappen in de opleiding verzorgende. Hij kan starten bij de opleidingspartner in de volgende opleiding en hij doet het goed.

14 Ingroei social profit aanvragen
Via website of lokale werkwinkel (code ) Regio’s: Antwerpen Oudenaarde Genk Sint-Niklaas Gent

15 Zorgportaal ABENA 42 jaar NIGERIA

16 Zorgportaal Profiel Abena: Woont al enkele jaren in België
Heeft al tot een behoorlijk niveau Nederlands geleerd bv. 2.4 bij een CVO Heeft geen diploma secundair onderwijs behaald Heeft sterke motivatie om verpleegkunde te studeren Randvoorwaarden in functie van social profit min of meer in orde (krijgt nog tijd om aantal zaken op te lossen).

17 Zorgportaal Wat is zorgportaal?
Zorgportaal = module 1 ‘initiatie in verpleegkunde’ over 1 jaar i.p.v. 6 maanden Meer tijd om combinatie gezin/opleiding te regelen Meer begeleiding van persoonlijke begeleider op school en van VDAB klantenconsulent Extra ondersteuning op verschillende vlakken (rekenen, ict, assertiviteit, Nederlands, coaching op maat…)

18 Zorgportaal Voor wie? Praktisch Anderstaligen Kortgeschoolden
Mensen die moeite hebben om voltijds programma te volgen (combinatie gezin/studie, extra ondersteuning nodig, …) Praktisch Voormiddag: initiatie in de verpleegkunde Namiddag: andere ondersteuning: NL, ICT, … Stage: semester 1 (2 dagen) + semester 2 (6 weken) Start in september maar niet in alle regio’s (contacteer het VDAB CC in jouw buurt voor inschrijving en screening) Na 1ste jaar nog 2,5j verpleegkunde in regulier traject

19 Zorgportaal aanvragen
Via website of lokale werkwinkel (code ) Regio’s: Gent Hasselt Brugge Roeselare

20 Vooropleiding verpleegkunde
HATCHIRO 22 jaar

21 Vooropleiding verpleegkunde
Profiel Hatchiro: Hatchiro heeft zijn scholing in Vlaanderen doorlopen maar hij heeft 2 maal gedubbeld, is vroegtijdig gestopt wegens demotivatie en heeft dus geen diploma secundair onderwijs behaald. Hij is nu 22 jaar en al enkele jaren van de schoolbanken (min. 2 jaar). Hij heeft een eerste werkervaring op zak maar zoekt nu al even naar een job. Hij beseft dat hij zonder diploma minder kans maakt op de arbeidsmarkt en al helemaal niet in de zorgsector als verpleegkunde. Hij heeft een sterke motivatie om te gaan studeren maar mist een stukje van de nodige basis. Na de info verpleegkunde en een gesprek verwijst de klantenconsulent hem door naar de vooropleiding verpleegkunde.

22 Vooropleiding verpleegkunde
Nodig om HBO 5 verpleegkunde te starten: Diploma HSO (ASO/TSO/KSO of 7de jaar BSO) Of slagen in toelatingsproef van de school Voorbereiding voor deze proef: 14 weken vooropleiding Nederlands Biologie Sociale vaardigheden Rekenvaardigheden Na de vooropleiding leggen de cursisten de toelatingsproef van de school af.

23 Vooropleiding verpleegkunde
Terug naar Hatchiro: Tijdens de opleiding heeft Hatchiro het vooral moeilijk met Nederlands teksten schrijven en rekenen. Het lukt hem met de goede en persoonlijke begeleiding toch. Hij heeft goede resultaten en hij slaagt voor de vooropleiding. Hij schrijft in op dezelfde school voor de eerste module verpleegkunde en het lukt hem aardig. Hij blijft supergemotiveerd om de komende 3 jaar nog verder opleiding te volgen. Het studeren gaat hem goed af en tijdens de stage merkt hij dat hij de juiste keuze heeft gemaakt.

24 Vooropleiding verpleegkunde aanvragen
Via website of lokale werkwinkel (code ) Regio’s: Antwerpen Hasselt


Download ppt "DREMPELS WEGWERKEN IN DE SOCIAL PROFIT"

Verwante presentaties


Ads door Google