De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoorzitting woensdag 11 oktober 2006

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoorzitting woensdag 11 oktober 2006"— Transcript van de presentatie:

1 Hoorzitting woensdag 11 oktober 2006
Handhaving van wetten en regels door het Ministerie van LNV c.q. AID / VWA

2 Sprekers De heer Hans Baaij, directeur Stichting Varkens in Nood
De heer Breunis, oud inspecteur voor de Rijksdienst Vee en Vlees (nu VWA) De heer Hoenderken, expert op het gebied van CO2 bedwelming De heer Zuidema, oud LID inspecteur

3 Pluimveeslachterijen De heer Breunis

4 Bedwelmen m.b.v. elektrische waterbaden
algemene kippenslachtmethode: kippen worden ondersteboven aan hun poten aan haken gehangen kippen gaan met hun koppen door een elektrisch waterbad voor bedwelming automatische messen snijden de kelen aan zodat de kippen verbloeden in het broeibad worden de kippen van hun veren ontdaan Kippen dienen door het elektrisch waterbad buiten bewustzijn te worden gebracht. Het voltage dat hiervoor nodig is, namelijk 100 mA, is wettelijk vastgelegd (art. 2 Regeling doden van dieren). Het waterbadsysteem is volgens deskundigen de meest pijnlijke bedwelmingsmethode, zelfs als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

5

6 SLACHTERIJ REMKES EPE Welzijn: onvoldoende “RVS plaat tot in het waterbad waar de kippen met de kop over slepen om ze zo lang mogelijk in ‘kramptoestand’ te houden.”

7 SLACHTERIJ REMKES EPE Welzijn: onvoldoende “(Bedwelmen) bij 40 volt en 1800 hertz. Veel niet aangesneden kippen, in 15 minuten 4 kippen levend van de lijn gehaald voor de eerste broeier. Opnieuw moet ik constateren dat het dierenwelzijn een kosten / baten / kwaliteits plaatje is.”

8 SLACHTERIJ REMKES EPE Welzijn: onvoldoende “Kippen door een waterbad met 32 volt valt onder de noemer kwelling i.p.v. bedwelming. 0-5 mA brd.”

9 SLACHTERIJ REMKES EPE Welzijn: onvoldoende “”Het waterbad staat weer op 32 volt, koppel moederdieren dik in de veren, ongeveer één op de 10 dieren komt volledig bij bewustzijn (schreeuwend) uit het waterbad om vervolgens door de controleur de geleiders ingevoerd te worden naar het roterend mes.”

10 Geconstateerde overtredingen kippenslachterij in Epe
Gebruik van een te laag voltage bij de bedwelming van kippen. De kippen raken door het lage voltage slechts geïmmobiliseerd. Deze geïmmobiliseerde staat wordt verlengd door de koppen na het waterbad over een RVS plaat die onder stroom staat te slepen. De kippen zijn vaak nog bij bewustzijn, spartelen nog hevig waardoor ze verkeerd worden aangesneden in kop of vleugels, bloeden zo niet snel genoeg dood, komen vaak nog levend in kokende broeibak waar ze van veren worden ontdaan, sterven een verdrinkingsdood of eindigen levend in roterende messen. Er is sprake van kwelling in plaats van bedwelming. (o.a. in strijd met art. 1e, 1f, 3, 4, 5, 7, 9, 10 van het Besluit doden van dieren)

11 Door deze praktijken komt zo’n 10% van de miljoenen geslachte kippen jaarlijks op zeer ellendige, pijnlijke en illegale wijze aan hun eind. Op herhaaldelijke rapportage van de RVV van deze misstanden werd niet gereageerd. Voorstel voor eenvoudig apparaat om ampèrage bij de elektrische waterbaden af te lezen, is afgewezen door het Ministerie van LNV.

12 Voorstel Afgewezen “[Het] is de RVV gebleken dat waarschijnlijk met een eenvoudige methode de gemiddelde stroomsterkte in het waterbad is te meten. Dit betekent dat op deze wijze er mogelijkheden zijn om de verdoving van pluimvee d.m.v. een waterbad effectief te handhaven.”

13 CO2-bedwelming bij varkens de heer Hoenderken

14 Slachtmethode Varkensslachterijen
CO2 bedwelming wettelijk verplicht: een concentratie van 80% CO2 (Art. 3 lid a, b, c Regeling doden van dieren) Door deze hoge concentratie koolstofdioxide ontstaat een excitatiefase van minstens 26 seconden waarin de varkens in extreme ademnood komen (doodsangst) en veel stress en pijn hebben. Diverse wetenschappelijke rapporten en onderzoeken stellen dat CO2 bedwelming niet voldoet aan de wettelijke definitie van een goede bedwelming.

15

16 Bedwelmingsproces Ontoegankelijk
EénVandaag: Van de tientallen slachterijen die men spreekt laat slechts één hen toe. Het daadwerkelijke bedwelmingsproces mogen ze niet zien. Stichting Dierenrecht Nederland: Ondanks vele telefoontjes mogen wij nergens komen kijken. VION in Boxtel zegt uiteindelijk toe maar een bezoek kan pas na de hoorzitting.

17 VION slacht wekelijks 170.000 varkens
VION wil niet vertellen welk gasmengsel gebruikt wordt VION acht cameratoezicht in de gaskamers niet noodzakelijk, hun apparatuur voldoet immers aan de minimale eisen AID kan zonder dit cameratoezicht nooit de gang van zaken in de gaskamers controleren. Dit is in strijd met artikel 8 van EEG richtlijnen 119/93.

18 AID zaken De heer Zuidema

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Controle AID varkenshouders
2002 2004 Totaal aantal te controleren varkenshouders 13.923 11.400 Aantal gecontroleerde bedrijven 608 (4,4%) 374 (3,3%) Kans op controle in jaren eens in de 23 jaar eens in de 31 jaar

31 Controle AID varkenshouders
2002 2004 Aantal processen verbaal 42 91 Kans op een proces verbaal 0,3% 0,8% Kans op een proces verbaal in jaren eens in de 332 jaar eens in de 125 jaar

32 Stand van Zaken Update aangifte dierenmishandeling veemarkten Utrecht en Leeuwarden Afspraken met de AID


Download ppt "Hoorzitting woensdag 11 oktober 2006"

Verwante presentaties


Ads door Google