De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5 redenen om minder vlees te eten

Verwante presentaties


Presentatie over: "5 redenen om minder vlees te eten"— Transcript van de presentatie:

1 5 redenen om minder vlees te eten
Waarom? 5 redenen om minder vlees te eten

2 1 VOOR JE GEZONDHEID: Vegetarisme, gezonder dan het traditionele eetpatroon

3 Overmatige vleesconsumptie zorgt voor de
inname van veel dierlijke vetten, die dan weer leiden tot: Kanker Zwaarlijvigheid Suikerziekte Te hoge cholesterol Hart- en vaatziekten

4 Schadelijke stoffen in vlees
Vlees bevat vaak resten van antibiotica. Door het eten van vlees worden deze door ons lichaam opgenomen, overdosissen antibiotica vernietigen de “vriendelijke” bacteriën in ons lichaam die we nodig hebben.

5 Vlees bevat schadelijke stoffen afkomstig van de milieuvervuiling, bv
Vlees bevat schadelijke stoffen afkomstig van de milieuvervuiling, bv. pesticiden. Hoe hoger een organisme in de voedselketen staat, hoe meer giftige stoffen het bevat. In een koe zit gif van maïs die de koe jarenlang heeft gegeten.

6 2 VOOR DE DIEREN: Vegetarisme vermindert dierenleed.

7 Om veel vlees te hebben wordt het rendement
van de vleesproductie boven het welzijn van het dier geplaatst. De meeste dieren die we opeten hebben veel pijn gehad in hun korte leven. Dieren lijden ook pijn !

8 Te weinig plaats Kalkoenen brengen hun korte leven op een kleine oppervlakte door om daarna opgegeten te worden door ons.

9 Te weinig plaats Net als kippen zitten deze konijnen vrijwel allemaal in batterijkooien. Konijnen kunnen in kooien hun natuurlijke gedrag, zoals graven, rennen en huppelen niet uitvoeren.

10 Castratie Varkens worden gecastreerd zonder verdoving om daarna op ons bord te eindigen.

11 Inspuitingen Runderen worden zodanig veel ingespoten met verschillende chemische middelen om meer vlees te verkrijgen dat ze niet meer op hun gemak kunnen bewegen.

12 Eenden en ganzen Ganzen en eenden worden de laatste 2 weken van hun leven 2 of 3 maal daags onder dwang gevoederd : grote hoeveelheden vette maïspap wordt met een trechter of slang geforceerd in de maag gepompt. Hierdoor krijgt een dier een tot 10 keer grotere vette lever dan normaal. De dieren worden kortademig, de lever functioneert niet meer goed en de dieren kunnen niet meer normaal lopen omdat de lever de poten wegdrukt.

13 Eenden en ganzen De eenden die op de kale roostervloeren geen voedsel kunnen zoeken, gaan naar elkaar pikken. Dit leidt tot regelrecht kannibalisme. Om deze reden is het in oude stallen nog toegestaan om een deel van de boven- en ondersnavel af te knippen. Dit is een pijnlijke behandeling die soms zeer onnauwkeurig gebeurt. Slecht snavelkappen leidt er toe dat de dieren hun leven lang veel pijn ondervinden of moeilijk kunnen eten.

14 3 VOOR HET MILIEU: Vegetarisme verkleint milieuprobleem.

15 Om veel vlees te hebben wordt zware schade toegebracht aan ons milieu.
Red onze planeet!

16 Opwarming aarde Tropisch regenwoud wordt gekapt om veevoeder te kweken
→ wouden slorpen minder CO2 op en dus komt het in de lucht. Broeikasgas = Opwarming van de aarde

17 Opwarming aarde Methaan ontsnapt uit de magen van herkauwers en warmt het klimaat 30 keer sneller op dan CO2. Broeikasgas = Opwarming van de aarde

18 Mestproblemen Door een teveel aan mest van de dieren komt er een grote hoeveelheid ammoniak (NH4) in de grond. Dit verzuurt de grond (slechte oogst) en doet bossen afsterven.

19 Biodiversiteit Om vlees te eten heeft de mens veevoeder
nodig om de dieren vet te mesten. Hiervoor worden de bossen omgekapt, waardoor de biodiversiteit vermindert. Een grote biodiversiteit is echter nodig voor een goed verloop van de natuurlijke processen.

20 Uitputting van hulpbronnen
De mens benut in hoog tempo te veel grondstoffen en levende biomassa. Een voorbeeld: er wordt zoveel vis gevangen dat de vissen zich niet meer tijdig kunnen voortplanten en er binnenkort bijna geen vis meer zal zijn.

21 Uitputting van hulpbronnen
In de landbouw worden er veel schaarse grondstoffen gebruikt om op snel tempo het vee te voederen (bv. water, energie, grond).

22 Uitputting van hulpbronnen
Men schat dat er voor de productie van een vleesmaaltijd 20 keer meer hulpbronnen nodig zijn dan voor een vegetarische maaltijd. Wie een biefstuk opeet, eet immers niet één maaltijd, maar verbruikt ook al wat van de aarde nodig was voor al de maaltijden die het dier in zijn leven heeft opgegeten.

23 4 VOOR ANDERE MENSEN: Vegetarisme verkleint hongerprobleem.

24 Voedselproblemen Om vlees te verkrijgen worden grote hoeveelheden plantaardig voedsel verbruikt als veevoeder, waar de mens dus niets meer aan heeft. Moesten al de mensen veel minder tot geen vlees meer eten, dan zou er minder plantaardig voedsel verloren gaan. Dus is er meer voedsel over dat gebruikt kan worden om hongersnoden te verdrijven.

25 5 VOOR JE GENOT: Vegetarisme brengt meer smaak in jouw leven.

26 Een vegetarische maaltijd kan even lekker zijn als een vleesmaaltijd.
Af en toe vegetarisch eten brengt meer variatie op jouw bord.

27

28 Project Open Leerruimte.
Deze presentatie werd gerealiseerd door: Ayzana Salamova Dylan De Bock Eugen Pruteanu Eva Gryspeerd Ibrich Bousard Jolien Debaere Lucas Esprit Osamah Al-Ghezi Paul Gordyn Pieter Vandecaveye in de les Project Open Leerruimte.


Download ppt "5 redenen om minder vlees te eten"

Verwante presentaties


Ads door Google