De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken 02.04.2010.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken 02.04.2010."— Transcript van de presentatie:

1 Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken 02.04.2010

2 Ik sta niet in een positie die toelaat mij uit te spreken over de evolutie van de aard en/of intensiteit van psychiatrische aandoeningen bij illegale migranten. 30 jaar geleden waren er veel "tijdelijk legale migranten" die omschreven werden als Zuid-Oost Aziatische "boat people", slachtoffers van Latijns-Amerikaanse fascistische regimes, Oost-Europese opposanten van Stalinistische Volksrepublieken, vluchtelingen uit Afrikaanse dictaturen…. Onder diegene die een psychiatrisch probleem hadden, waren er:  heel wat mensen die een bijzonder traumatisch verleden hadden  sommigen die reeds een voorafbestaand psychiatrisch probleem hadden dat zelfs de oorzaak kon zijn van hun "politieke marginaliteit” in het land van herkomst.

3 Bij een eerste onderhoud vertellen "Normale mensen" 1/3 van wat belangrijk is, verdraaien 1/3 en verzwijgen 1/3. Anderen ook.

4 Ik ben nog nooit een louter "economische vluchteling met een psychiatrische aandoening" tegengekomen, al werden de meesten wel bestempeld als dusdanig.

5 Onder de meest "kansarme migranten op basis van hun sociale en relationele weerbaarheid" die ik tegenkwam bevinden zich vooral mensen met een psychotische problematiek (waaronder een Kanselier in functie van de Ambassade van een land dat nucleaire wapens heeft en de echtgenote van een miljardair).

6 Wat is een psychiatrische aandoening ? +/- 2/3 van de bevolking v/d USA heeft een DSM IV diagnose, in de DSM V zal dit nog hoger liggen - cfr intermittente explosieve stoornis.

7 Voorkomen van psychiatrische aandoeningen in de algemene bevolking:  psychosen: 2%  persoonlijkheidsstoornissen: 2% à 15%  stemmingsstoornissen: 5% à 20%  angststoornissen: 5% De kans op genezing met onze Westerse psychiatrie is extreem laag !!! Is deze categoriale benadering relevant ?

8 Andere benaderingen: René Descartes: "le bon sens est la chose la mieux distribuée au monde, tout le monde s'en trouve suffisamment pourvu" => psychiatrie is eveneens de discipline van "le bon sens, le non- sens et l'insensé"

9 => gezien de machteloosheid van het cultureel gedefinieerd "gezond verstand" t.o.v. "onzin" en "waanzin" is de psychiatrie eveneens de discipline van het management van de machteloosheid in het beheersen van de sociale interacties (gestion du lien social)

10 => de psychiatrische patiënt is vanuit cultureel oogpunt op zijn minst "non- conformist" of zelfs "revolutionair" terwijl zij meestal de ambitie hebben conform te zijn (met uitzondering v/d "paranoïa") => Welk niveau van conformisme betrachten de behandelaars voor hun patiënten ???

11 Andere benaderingen: Streven naar waardigheid is de 3 de motivering om te migreren (na overleven en geen honger meer hebben). Waardigheid betekent vervult zijn van waarden ! Waarden maken deel uit van de zingeving v/h leven.

12 Leven in een andere cultuur is een voortdurende confrontatie met andere zingevingen, het is een permanente confrontatie met on-zin. => psychiatrische patiënten in de migratie leven in 2 verschillende categorieën van onzin => zij leven in 2 verschillende categorieën van verlies aan waardigheid.

13 Andere benderingen: Wat was de plaats van de migrant in zijn systeem van oorsprong en dat een aanleiding was om uit dit systeem te willen vertrekken ? Uitverkorene, zwart schaap, uitgespuwde dwarsligger, onbetrouwbaar sujet,....

14 Het begrip "economische vluchteling" is de expressie van ons etnocentrisme waarbij €, $ & £ de hoogste bron van waardigheid zijn.

15 Hoe kan men iemand begeleiden in zijn zoektocht naar waardigheid ?

16 Hoe kan men iemand begeleiden in zijn zoektocht naar zingeving ? Vooral wanneer deze doordrongen is van:  animistisch referentiekader  monotheïstisch referentiekader  bouddhistisch referentiekade ...


Download ppt "Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken 02.04.2010."

Verwante presentaties


Ads door Google