De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De essentie van administratieve organisatie 1 van 11 Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De essentie van administratieve organisatie 1 van 11 Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen."— Transcript van de presentatie:

1 De essentie van administratieve organisatie 1 van 11 Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen

2 De essentie van administratieve organisatie 2 van 11 Ruimte beschikbaar stellen • Er zijn twee typen bedrijven die ruimte beschikbaar stellen, namelijk: 1.met specifieke reservering van de ruimte; 2.zonder specifieke reservering van de ruimte. • Het beschikbaar stellen van ruimte heeft een ruime betekenis, namelijk het beschikbaar stellen van capaciteit.

3 De essentie van administratieve organisatie 3 van 11 Specifieke reservering • Specifieke reservering betekent hier dat: –het gebruik van de ruimte (capaciteit) individueel geregistreerd wordt; –het feitelijk gaat om verhuurprocessen. •Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn hotels, autoverhuurbedrijven, woningbouwcorporaties en ziekenhuizen.

4 De essentie van administratieve organisatie 4 van 11 Specifieke reservering • Typologische kenmerken: –vastleggen (vaste) capaciteit (investeringen); –planning en registratie van verhuurcapaciteit; –vaststelling tarieven per te verhuren eenheid → deze kunnen variabel zijn; –vaak huurovereenkomsten; –facturering vanuit verhuurbestand; –controle op leegstand.

5 De essentie van administratieve organisatie 5 van 11 Specifieke reservering • Controle op de volledigheid van de opbrengstverantwoording. –maximale capaciteit - leegstand = Soll-bezette capaciteit; –deze wordt aangesloten met de verhuurde capaciteit volgens het verhuurbestand (Ist- verhuurde capaciteit).

6 De essentie van administratieve organisatie 6 van 11 Specifieke reservering • Verhuurde capaciteit = gefactureerde capaciteit. • De leegstandscontrole moet onafhankelijk van de verhuurafdeling plaatsvinden (controletechnische functiescheiding).

7 De essentie van administratieve organisatie 7 van 11 Zonder specifieke reservering • Het gebruik van de ruimte wordt niet geregistreerd. • Voorbeelden: –pretparken –zwembaden –theaters –openbaar vervoer

8 De essentie van administratieve organisatie 8 van 11 Zonder specifieke reservering • De opbrengsten kunnen worden gecon- troleerd aan de hand van de verkochte toegangskaarten (quasigoederen). • Het bestaan van quasigoederen is het belangrijkste typologische kenmerk.

9 De essentie van administratieve organisatie 9 van 11 Zonder specifieke reservering • Twee systemen voor het aanmaken van quasigoederen: –de kaarten worden besteld bij een drukker en op voorraad gehouden (klassieke variant); –de kaarten worden door een computer of kassasysteem aangemaakt op het moment van verkoop (moderne variant).

10 De essentie van administratieve organisatie 10 van 11 Zonder specifieke reservering • Bij de klassieke variant wordt: –een bestelling geplaatst bij een betrouwbare drukker; –de ontvangst van de kaarten geregistreerd; –de levering aan de directie bevestigd; –de afgifte aan de kassa geregistreerd; –de opbrengst gecontroleerd door de resterende kaarten te tellen.

11 De essentie van administratieve organisatie 11 van 11 Zonder specifieke reservering • Bij de moderne variant wordt: –een toegangskaart geautomatiseerd aangemaakt na registratie van de omzet; –het aantal aangemaakte kaarten vastgelegd in een bestand (soms gekoppeld aan het capaciteits- bestand); –een beveiligd controlebestand bijgehouden met de Soll-positie van de omzet.


Download ppt "De essentie van administratieve organisatie 1 van 11 Hoofdstuk 10 Bedrijven die ruimte beschikbaar stellen."

Verwante presentaties


Ads door Google