De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met gebeurtenissen in de streek Pittem – Ingelmunster - Oostrozebeke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met gebeurtenissen in de streek Pittem – Ingelmunster - Oostrozebeke."— Transcript van de presentatie:

1 Met gebeurtenissen in de streek Pittem – Ingelmunster - Oostrozebeke

2 De stellingen op 27 mei ‘40

3 De Capitulatie van uur tot uur  Maandag 27 mei 1940.  Vanaf 4u krijgt ons 7° korps het hard te verduren rond Tielt door XI° D.LK. De Duitsers zijn baas in de lucht en gooien overal bommen. De Belgen moeten terug naar de baan Ingelmunster - Brugge. Die baan zal op vele plaatsen de scheidingslijn worden tussen beide legers. Ingelmunster bos en Ardooie veld zijn de inzet van de gevechten.  5u: De 30° D.ID richt zijn aanval op de hoek gevormd door de vaart, de spoorweg Kortrijk - Ingelmunster - Tielt. In de steden en dorpskernen kunnen de Belgen redelijk weerstand bieden, maar de Duitsers trekken er rond door de open vlakten waar ze snel vorderen.  7u30: Ons 42° linie doet een tegenaanval maar kan door de felle bombardementen niet doorzetten. In Oostrozebeke en Ingelmunster wordt fel geschoten en langs de spoorweg naar Tielt woedt een kleine veldslag waarbij lt. Thienpont (uit Oudenaarde) sneuvelt en veel Belgen krijgsgevangen genomen worden. De Belgen vechten voor de 2° dag om die spoorlijn te kunnen houden, rond 10u wordt ze prijs gegeven en valt geheel Meulebeke dat door de 9° cie (8° linie) verdedigd werd in handen van de 46°D.IR. Wat daar overblijft aan Belgen dreigt ingesloten te worden. De kerk van Meulebeke is beschoten.  10u30: Het XI° D.LK krijgt Diksmuide als nieuw doel.  De 2° en 3° bat (30° D.ID) worden aan de Liester (Ardooie) opgehouden door onze wielrijders v/d 13° div, waarbij majoor Joris sneuvelt. Maj. Lartigue (9° genie) neemt het bevel over en verschanst zijn groep en de kanonnen v/d 4° art. in het Ardooie veldbos waar ze omsingeld raken. Na de middag probeert ons 3° artil. reg en 2° div. Ard. jagers nog de weg naar Brugge vrij te houden. Maar rond 15u vernietigen ze hun stukken bij gebrek aan munitie en aan paarden om achteruit te trekkenen; ze zullen pas rond 21u de aftocht blazen.  Ook hier steken de Duitsers de Brugse steenweg over.

4  14u50: Gen. Van Overstraeten komt in St Andries bij de Koning en gen. Nuyten. De Koning zegt “Ik ga het nodige doen om een onderhandelaar te sturen naar de Duitsers”. Van Overstraeten vindt dat nog te vroeg en wil eerst contact het de Fransen en Britten. Gen Michiels is het daar niet meer eens en neemt contact met de generaals Campon (Brits) en Koeltz (Frans) de verbindingsman van opperbevelhebber gen Weygand. Campon wil een verbinding tussen het Belgisch en Engels leger en wil dat we 2 regimenten naar Zonnebeke sturen, wat Michiels weigert. Hij verklaart aan beide generaals “we zijn aan het eind van onze krachten, ons leger heeft alle samenhang verloren, ons front staat op instorten”. Daarop verdwijnen beide verbindingsofficieren.  Onze infanterie en artillerie en ook de achterhoede wordt voortdurend gebombardeerd door Duitse vliegtuigen zodat alle terugtocht zee moeilijk is.  15u30 Gen Van Overstraten zegt “de onderhandelaar mag niet voor 16u vetrekken, zo kaan hij rond 19u een bevoegd HK vonden om te onderhandelen en pas rond 22 à 23u terug zijn. Zo hebben we gans de nacht tijd gewonnen voor de geallieerden. We kunnen dan de 60° Franse div., die zelf geen vervoer genoeg heeft, helpen ontzetten naar Duinkerke. We zullen daarvoor onze eigen voertuigen gebruiken die zo niet in vijandelijke handen zullen vallen.”  15u45 De Koning geeft bevel een onderhandelaar naar de Duitsers te sturen. Er wordt een document opgesteld dat hij aan de Duitsers zal overhandigen. Gen. Van Overstraeten laat het lezen en iets wijzigen door advocaat M.Hayot. 16u Het gewijzigd document wordt overhandigd aan gen.maj. DEROUSSEAUX die in zijn auto zit te wachten. Intussen heeft gen. Michiels de Britse en Franse verbindingsofficieren op de hoogte gebracht van onze beslissing waarvan verwacht wordt dat ze gen. Campon en admiraal Keyes inlichten. Toch komt er fel protest van gen. Champon, lord Gort en gen. Koeltz omdat de Belgen hen in de steek laten.  Er komt een bevel om de vaandels der regimenten via Oostende naar Engeland te zenden, maar dat lukt niet omdat er geen schip te vinden is. Daarom wordt een schuilplaats gevonden in het altaar van de Abdij van Zevenkerke in Loppem waar men 37 regimentsvlaggen verbergt. Zelfs als Todd daar later in die abdij zijn HK vestigt worden die door de Duitsers nooit gevonden.  Bij de ongeveer 800.000 inwoners en de 700.000 vluchtelingen die zich in nog niet bezet België bevinden is de toestand penibel. Door de bombardementen is er gebrek aan lopend water, elektriciteit en gas. De voedselreserves raken op en er is begin van tyfus. Alle wegen zijn meer overbelast zodat er alleen stapvoets verkeer mogelijk is. Veel gekwetsten sterven door gebrek aan noodzakelijke middelen om hen te helpen.

5  Er wordt een radio bericht gehoord van een Duitse zender met de melding die in het Frans vertaald wordt als “Prière donner ordres, laisser passer parlementaires en auto par route Courtrai-Bruges ver cinq heures trente.”  17u: gen. Derousseaux vertrekt vanuit Coude Beuken in St Andries om de voorwaarden voor een stopzetten van de vijandelijkheden te kennen. Hij maakt een omweg via kasteel Steen tien waar de dochter van eigenaar Dautricourt voor hem een witte vlag maakt uit een laken. Hij vertrek daarna per auto langs de baan naar Kortrijk tot aan de Duitse linies. Zijn auto is bestuurd door Léon Vermeulen met ernaast onderofficier Jacques Pelgrim met de witte vlag. Hun auto wordt gevolgd door een wagen met kapitein commandant Liagre als tolk.  17u25: Bevel aan onze troepen die contact hebben met de vijand om terug te trekken op de lijn Koolskamp – Roeselare en waar dit niet mogelijk was om de strijd ter plaatse verder te zetten. De toestand bij de 6° div. is zo penibel dat ze bevel krijgt de vaandels te verbranden.  De Duitsers bereiken Ardooie Veld en rukken op naar Izegem, links van de vaart met zijn vernietigde bruggen rukt de 19°D.ID op en rechts de 30°D.ID. Hun doel is Diksmuide.

6  19u: (uit Duitse Kriegstagebuchen)  Te Egem overschrijden onze onderhandelaars de linies bezet door de 5° Ardeense jagers (8° ID) en rijden een gevechtsstand v/h 6° Duits infanterie regiment binnen (30°D.ID). De wagen van Derousseaux wordt met een machinegeweer beschoten en Pelgrims raakt gewond. Chauffeur Vermeulen moet van de Duitsers bij zijn wagen blijven. Met een Duits soldaat aan het stuur van hun auto worden Derousseaux en Liagre geblinddoekt en rijden door een vooruitgeschoven gevechtsstand v/d 30° D.ID (gen.Briesen) in Pittem gebracht. Vandaar naar een groot wit huis in Pittem en dan naar de hoeve Vandevijvere in de Pittemstraat in Meulebeke bij adj. Moeller. Bij het drinken van wat wijn, neemt Moeller contact op met de regimentsstaf in Ingelmunster. Pelgrims wordt naar een school gebracht in Pittem waar Belgische krijgsgevangen zitten, hij wordt er verzorgd door een Belgisch dokter.  Derousseaux en Liagre worden dan door ordonnans Cetto v/d 30° div. overgebracht naar de villa Carbones in de Gentstraat te Ingelmunster bij gen. von Kortzfleisch bevelhebber v/h XI D.LK. Kortzfleisch is dezelfde als die bij de inname van Brussel in korte tijd voordien. Toevallig is daar gen. Briessen op inspectietocht.  Volgens een andere bron zou de ontmoeting met gen. Briessen pas in Ingelmunster gebeuren.  De militair verslag schrijver maakt een fout; het moet Carbonez zijn.

7


Download ppt "Met gebeurtenissen in de streek Pittem – Ingelmunster - Oostrozebeke."

Verwante presentaties


Ads door Google