De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deze beschrijving is gemaakt door de dwarslaesieverpleegkundigen. Het verdiend de aanbeveling om een keer met een deskundige te oefenen over de werking.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deze beschrijving is gemaakt door de dwarslaesieverpleegkundigen. Het verdiend de aanbeveling om een keer met een deskundige te oefenen over de werking."— Transcript van de presentatie:

1

2 Deze beschrijving is gemaakt door de dwarslaesieverpleegkundigen. Het verdiend de aanbeveling om een keer met een deskundige te oefenen over de werking van dit kantelbed.

3 Definitie: Stryker frame; Ziekenhuisbed dat kan worden geroteerd en in verschillende standen gesteld; wordt gebruikt bij de verpleging van zorgvragers die zich niet normaal mogen of kunnen bewegen.

4

5 Dwarslaesieverpleegkundigen Binnen het Medisch Spectrum Twente zijn enkele Dwars- laesieverpleegkundigen werkzaam. Bij vragen of uitleg over:  Strykerframe.  Haloframe.  Houding(en) in bed via fotoprotocol.fotoprotocol.  Verzorging /Verpleging. Bereikbaar op de afdeling B4. Telefoon 2847.

6 Strykerframe, hoe te werk gaan. ___________________________ Klaar zetten en controleren van het bed voor gebruik. Er volgt een beschrijving met foto’s en tekst.

7 Onderplank, ( kijk of deze goed ligt! )  Borgschroef vast zit.  Veiligheidspin vastzit. Zie volgende foto.

8 Borgschroef Veiligheidspal

9 Bovenplank (boven en onderkant)

10 Leg bovenplank de onderplank.

11 Vastschroeven v/d borgschroef

12 Beugel: er op vast maken, via zijwaartse beweging, zie volgende foto’s.

13 Beugel: er op vast maken, via zijwaartse beweging, over bovenplank heen plaatsen en goed aandrukken tot je klik hoort van de borgpen.

14 Veiligheidspal verwijderen. Rode knop uittrekken. Handgreep vast pakken en naar je toe trekken/of afduwen zodat het bed draait, doordraaien tot je klik hoort en de borgpen vastzit.

15 Onderplank Bovenplank

16 Handgreep vast pakken en naar je toe trekken doordraaien tot je klik hoort en de borgpen vastzit.

17 Bed is gedraaid.

18 Veiligheidspal vast zetten, Handgreep beugel iets naar beneden trekken/drukken en borgpal indrukken zodat de beugel (ring) open gaat. Beugel naar je toe halen/of van je afduwen en verwijderen via zijwaartse beweging. Borgschroef los draaien.

19 Onderplank en matras verwijderen Bed is klaar voor buikligging.

20 Bed is gedraaid.

21 Op de beugel zijn 2 stelschroeven aanwezig hierdoor kun je de tussenliggende ruimte bijstellen voor dunne en zwaardere zorgvragers.

22 Rem Bed omhoog Voeteneind omlaag Hoofdeind omlaag Bij lager zetten van het bed eerst voeteneind daarna hoofdeind

23 Leesplank Armsteun naar rechts duwen en omhoog trekken

24 Tractie voor Halo ring of Cruthfieldklem.

25 Draaiende gedeelten van het bed mogen niet met olie c.q. vetsoorten worden behandeld, alleen maar huishoudelijk worden gereinigd Bij problemen contact opnemen met: Gebouwbeheer tel.6000 Dwarslaesie verpleegkundige afd.B4 tel 2874

26 Nu in omgekeerde volgorde werken tot het bed weer goed staat. Zorgvrager kan op bed gelegd worden.

27 Installeren van een zorgvrager op Strykerframe ===================================== Altijd de instructies van de arts op volgen in verband met de hoogte c.q. fractuur van de zorgvrager. Het overhevelen van de zorgvrager gebeurt meestal met de schepbrancard, ( Aanwezig op de spoedeisende hulp) Door 4 personen indien anders op aanwijzing van de arts. Schep-brandcard evt. gebruiken bij het maken van Rö- foto’s of CT/MRI scan.

28 Patiënt klaar leggen op het Strykerframe. Matras van bed voorzien van laken deze strak om de matras doen. Matje ( kussen ) van vette watten onder de rug en stuit leggen, ter voorkoming van decubitus.Of anders beoordeeld door de arts. Een kussen onder elk been, om overstrekken van de knieën te voorkomen en dan tevens de hielen vrij liggen om decubitus te voorkomen. Zie fotoprotocol ligging van een zorgvrager met een dwarslaesie. Deze meteen bij de zorgvrager neerleggen

29 In overleg met de arts opvulling van eventueel de rug/nek? I.v.m. fractuur/laesie. Zorgvrager op het bed leggen, zorgen dat alles glad onder de patiënt ligt om zo decubitus te voorkomen, bij een totale of partiële (gedeeltelijke) dwarslaesie voelt de zorgvrager dit zelf niet of te weinig.

30 Armsteunen op de goede hoogte zetten, wat de zorgvrager zelf aan geeft als prettig, of op advies van de revalidatiearts, met hierop een kussen of stuk schuim. Voetensteun aanbrengen, om spitsvoeten te voorkomen, zonodig kussen of schuim achter doen voor goede steun/stand van de voeten, en drukplekken te voorkomen. Zie fotoprotocol ligging van een zorgvrager met een dwarslaesie.

31 Zorgvrager goed toe dekken. Meestal hoog omdat de bloedtoevoer veranderd is en zij het snel koud hebben of zich zo voelen. Bij een hoge laesie zorgen dat er niets in hun gezicht hangt, hij/ zij kunnen hier namelijk niet zelf bijkomen. (gezicht schoonmaken etc. ) Bij een katheter zorgen voor een ophangbeugel en zorgen dat de katheter vrij ligt/hangt om drukplekken te voorkomen. Bij een infuus zorgen dat deze ook vrij ligt. Maagsonde of zuurstofslang ook zorgen dat deze vrij ligt en niet drukt bij de neus zodat decubitus kan ontstaan.

32 Tractie: kan door middel van een Halo ring of Cruthfieldklem. Bij een zorgvrager met tractie zorgen; •Dat de afstand tussen de zorgvrager en de( ingang ) van het koord voldoende is voor goede tractie. •( Bed iets in trendelenburg zetten, dit in overleg met de arts) •Tip: onder de matras een vuilniszak leggen, als de zorgvrager te hoog/laag in bed ligt kun je hem/haar makkelijker om omhoog/laag schuiven.

33 Zorgvrager de bel geven ( blaasbel, drukbel )verkrijgbaar bij gebouwbeheer ( ‘s avonds of ‘s nachts via dienstdoende). Spiegel achter het bed plaatsen zodat de zorgvrager kan zien wie er achter het bed staat, of wie de kamer binnenkomt.  Voor betere communicatie.  Televisie kijken.  Of evt. prismabril geven

34 Draaien van de zorgvrager op een strykerframe: Dit gebeurt altijd met TWEE verpleegkundigen. Vertrouwen naar de zorgvrager toe en controle op. •Controle stelschroeven ( boven kant strykerframe ). •Bij het draaien een links en een rechts van het bed. •Ontgrendelen veiligheidspal ( achter stelschroef ). •Rode knop uittrekken. •Bed kan gedraaid worden. •Bij calamiteiten kan i.p. een verpleegkundige bij de zorgvrager blijven.

35 De zorgvrager en familie uitleg geven wat je gaat doen. Vertellen wat het draaien inhoud. •Dat je hem/haar door een zijwaartse richting via de rechterzijde op de buik gaat draaien. •Dat je kussen c.q. handdoeken gebruikt voor opvulling en drukplekken te voorkomen. •Hoofdsteun/kinsteun functie uitleggen (zorgen dat hij/zij hier prettig op kan liggen).

36 •Hierna gaan wij de bovenplank aan brengen en vast zetten. •Dat dit een benauwd gevoel kan zijn tijdens het draaien. •Dat het vastzetten van de borgschroeven door ons beiden wordt gecontroleerd zodat wij overtuigd zijn dat ze goed vastzitten.

37 •Indien het mogelijk is kan hij/zij tijdens het draaien de bovenplank met de handen vast houden. •Indien niet mogelijk ( cervicale laesie) handen/armen fixeren. •Wij hem zullen vertellen dat wij gaan draaien. •Als wij draaien dit in een ( snelle rustige ) beweging zullen doen. •Als hij/zij op de buik ligt wij zo snel mogelijk de onderplank zullen verwijderen. •Door een rustige en goede uitleg van het draaien van dit bed,is het de bedoeling om de zorgvrager gerust te stellen. •Hij/zij is afhankelijk van jou en rekent erop dat je dit goed uitvoert.

38 •Daarom is een van de belangrijkste dingen van het verzorgen en verplegen van een zorgvrager met een dwarslaesie dat je zijn/haar vertrouwen krijgt. •Hierna vertel je het doel/nut van het draaien: •Dat dit is om decubitus te voorkomen en doorbloeding te bevorderen. •Bij een zorgvrager met een dwarslaesie is dit zeer belangrijk, omdat de stuit waarop hij zijn verdere leven op moet zitten decubitus vrij blijft. •Decubitus kan het revalidatieproces vertragen, met enkele weken tot maanden, hij/zij krijgt dan weer bedrust om zo herstel te bevorderen( en in het ergste geval zal hij/zij plastische chirurgie moeten ondergaan.)

39 Na deze uitleg begin je met de voorbereiding voor het draaien; DENK AAN DE PRIVACY van de patiënt ( NIET OPEN EN BLOOT LATEN LIGGEN ) Dekens verwijderen. Voetensteun verwijderen. Eventuele katheter, maagslang, infuus losmaken en zo neerleggen dat de zorgvrager geen hinder heeft met het draaien. Handen naast het lichaam leggen zonodig vast maken/leggen ( met tricotzwachtels ) zodat ze bij het draaien niet wegvallen, of bekneld komen te zitten tussen draaibeugel.

40 Op instructie van de arts eventuele kussens of handdoeken plaatsen.(onder de buik/bekken of onder de schouders ) •Matras van bovenplank met laken op de zorgvrager strak/glad aanleggen. •Bovenplank aanbrengen en stelschroef vastzetten, controleren door tweede verpleegkundige. •Beugel aanbrengen over de bovenplank en aandrukken en zorgen dat deze goed vastzit. •De beugel valt in een soort pal( borgpal) en dan hoor je klik? •Is er onvoldoende ruimte tussen de boven/onderplank,kun door middel van de stelschroeven aan de beugel (ruimte vergroten of verkleinen).

41 •Zorgen dat de banden voor zijn/haar hoofdsteun goed zitten dus niet voor de ogen of mond. •Dan controleer je of er niets meer vastzit en de lakens goed onder de matras zitten, dit kan tijdens het draaien vast gaan zitten tussen de wieltjes zodat je niet verder kunt draaien en de zorgvrager in een benarde positie komt te zitten. •Dan verwijder je de veiligheidspal. •Een verpleegkundige trekt de rode knop onder aan de beugel uit, de ander verpleegkundige haalt via het handvat dat aan de beugel zit deze naar zich toe zodat de zorgvrager draait en op zijn buik komt te liggen. •Deze goed naar beneden drukken zodat je weer een klik hoort (borgpal v.d. beugel zit vast ) •Hierna de veiligheidspal weer vast zetten.

42 De beugel door middel van de pal in te drukken open maken en naar je toe halen zodat deze verwijderd kan worden. •Dan de stelschroef open draaien. •De onderplank verwijderen met de matras. •De twee armplanken op de juiste hoogte zetten en de armen hier weer opleggen, wat voor de zorgvrager prettig is of op advies van de revalidatiearts ( kussens aanbrengen ). •Katheters maagsonde zuurstofslang en infuus weer vrij leggen. •Zorgen dat alles vrij ligt ook de voeten, z'n een kussen er onder leggen. •Voetensteun aanbrengen, voorkomen van spitsvoeten.

43 Als hoofdsteun kun je verschillende banden gebruiken, het ligt aan de zorgvrager waar op hij/zij het beste kan liggen, ook moet je rekening houden met een tractie of haloring. Het is van groot belang dat de zorgvrager goed kan liggen, zodat hij/zij dit enkele uren kan volhouden dit om decubitus te voorkomen. Dit is van zeer groot belang, omdat dit gevolgen kan hebben voor zijn/haar revalidatie. Zorgvrager weer goed toedekken.

44 ZORG DAT HIJ/ZIJ BIJ DE BEL KAN KOMEN. Dit is voor deze zorgvrager de enige manier om hulp in te roepen, bij een hoge laesie kunnen zij ook vaak niet krachtig roepen omdat de longcapaciteit niet optimaal is. ( zie gebouwbeheer) Het draaien terug doe je in de omgekeerde volgorde. Zorg ook bij een eventueel OK. jasje dat de drukknopen niet onder de zorgvrager komen te liggen ( decubitus ). Vragen bel een van de Dwarslaesieverpleegkundigen. Afdeling B 4. Tel. 2874.


Download ppt "Deze beschrijving is gemaakt door de dwarslaesieverpleegkundigen. Het verdiend de aanbeveling om een keer met een deskundige te oefenen over de werking."

Verwante presentaties


Ads door Google