De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Loods 24 in beeld gebracht Opdracht leerlingen bovenbouw (groep 7 / 8)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Loods 24 in beeld gebracht Opdracht leerlingen bovenbouw (groep 7 / 8)"— Transcript van de presentatie:

1 Loods 24 in beeld gebracht Opdracht leerlingen bovenbouw (groep 7 / 8)
Loods 24, hoe het was… Loods 24 in beeld gebracht Opdracht leerlingen bovenbouw (groep 7 / 8)

2 Op weg naar loods 24… vanuit
Het Joods ziekenhuis Op 26 februari 1943 werd het joodse ziekenhuis aan de Schietbaanlaan, door de Duitse bezetters leeggehaald. Deze joden werden meegenomen naar o.a. Loods 24 om vanuit daar verder gedeporteerd te worden naar bijvoorbeeld kamp Westerbork.

3 De zijingang van het voormalig joods ziekenhuis.
Achter het hek stond het ziekenhuis en op hetzelfde terrein lag ook het bejaardentehuis, maar de ingang van het bejaardentehuis lag aan de Claes de Vrieselaan.

4 Plaquette ter herinnering aan degene die nooit teruggekeerd zijn.
Door de poort werden op 26 februari 1943 zieken, bejaarden en verplegers van het voormalige joodse ziekenhuis voor Israëlietische oude lieden en zieken te Rotterdam naar buiten gedreven door de Duitse bezetter. Samen met de kinderen en verzorgers uit het Israëlietisch weeshuis aan de Mathenesserlaan 208 werden ze via Westerbork naar de vernietigingskampen van Auschwitz en Sobibor gevoerd. Van de tweehonderd zieken, bejaarden en kinderen en 61 personeelsleden is niemand teruggekeerd, op één persoon na. Één zwaar zieke patiënt is vrijgelaten uit Loods 24, maar stierf in een ander ziekenhuis.

5 Op weg naar loods 24… vanuit
Het Joods bejaardentehuis Samen met het joodse ziekenhuis vormde het joods bejaardentehuis aan de Claes de Vrieselaan één stichting. Ook het bejaardentehuis werd op 26 februari 1943 ontruimd door de Duitse bezetter.

6 Het joods bejaardentehuis, rond 1900.
Binnen in het bejaardentehuis.

7 Op weg naar loods 24… vanuit
Het Joods weeshuis In 1898 is een gebouw aan de Mathenesserlaan 208 in gebruik genomen, dat speciaal als weeshuis gebouwd was. In het weeshuis was het gebruik de directeur en de directrice ‘vader’ en ‘moeder’ te noemen. Tijdens de deportaties op 26 februari 1943 vervulden de directeur en directrice ook de rol als vader en moeder.

8 Het was normaal dat er ongeveer achtentwintig kinderen in het weeshuis woonden. Voor 1900 was dit aantal veel hoger, omdat er in het weeshuis veel kinderen zaten die uit Duitsland gevlucht waren. Op de dag van de deportatie waren zestien kinderen aanwezig. De wezen werden op transport gezet naar de vernietigingskampen in Polen. Een plaquette aan de gevel herinnert ons hieraan.

9 Op weg naar loods 24… en toen
In totaal gingen 269 mensen op transport naar Westerbork, inclusief mensen die doodziek waren.

10 In loods 24… Rotterdam, juni 1940.

11 Hoe zag het eruit… Hiernaast zie je de bedrijvenpier tussen de Binnenhaven en de Spoorweghaven. Bij de tweede havenkraan stond de beruchte Loods 24.

12 Voor de Tweede Wereldoorlog woonden zo’n 12.000 joden in Rotterdam.
Het waren ongeveer 750 joden die de oorlog overleefden door onder te duiken. Ongeveer 1000 joden keerden terug uit de kampen. De rest zag men nooit meer terug. De joden werden gedeporteerd vanuit Loods 24. Het was de verzamelplaats voor de joden op een groot haventerrein. Meer dan mensen uit Rotterdam en omgeving werden tijdens de oorlog vermoord door de Duitse bezetter. Dit alleen omdat zij joods waren. De deportaties begonnen op 30 juli joden kregen een aantal dagen daarvoor een oproep. Ze moesten zich melden om naar Duitsland te gaan om daar te gaan werken. Ze wisten niet dat het anders zou aflopen... .

13 Duitse militairen houden de boel in de gaten vanaf de brug.
Duitse troepen trekken door Rotterdam

14 Daar sta je dan… 1120 mensen staan bij Loods 24 om zich
te melden. Vele joden kozen er toch voor om thuis te blijven of om onder te duiken. Na de eerste oproep, doen de Duitsers toch een tweede oproep. Hiervoor melden zich 800 joden en bij de derde oproep waren dat er slechts 520. Eerst werden vanuit Loods 24 de joden tussen de 60 en 95 jaar op transport gezet om eerst naar Westerbork te gaan en om vanuit daar naar de vernietigingskampen te worden afgevoerd. Een week later waren dat ook alle vrouwen en kinderen van degenen die al weggevoerd waren. In oktober 1942 begonnen de Duitsers ook mensen uit hun huis te halen. Zo haalden ze ook het weesthuis, het bejaardentehuis en het ziekenhuis leeg.

15 Huisuitzetting Bagage en goederen van joodse gezinnen. Het staat al klaar om getransporteerd naar Duitsland te worden.

16

17 Achter de beruchte muur lag Loods 24
Achter de beruchte muur lag Loods 24. Het was de plek waar de joden zich moesten melden voordat zij gedeporteerd werden naar Westerbork en de vernietigingskampen. Het was een plek waar niet veel mensen kwamen. Er stonden ook geen huizen in de omgeving. Wel liep er langs de loods een enkele spoorbaan. De Duitsers vonden dus een plek waar men ongemerkt, ongezien en ongehoord zijn gang kon gaan.

18 De omgeving… Links op de foto zie je de spoorweg.
Rechts zie je een stuk van de loodsen die in Rotterdam aanwezig waren. Een aantal loodsen aan de haven, dichtbij Loods 24. De loodsen staan op de Binnenhaven, gezien vanaf het Poortgebouw waar de joden onderdoor moesten om bij de loods aan te komen.

19 Brand op het terrein waar ook Loods 24 lag.
Rechts wordt er geprobeerd om een loods te blussen.

20 Enkele loodsen op het terrein.

21

22 En nu…? In 1987 is het comité Loods 24 opgericht. Het doel van het comité was om er voor te zorgen dat de plek waar Loods 24 heeft gestaan, onbebouwd blijft. Zo probeert het comité ervoor te zorgen dat wij ons nu nog dit drama kunnen blijven herinneren. Ook heeft het comité ervoor kunnen zorgen dat een aantal straten in de buurt vernoemd zouden worden naar mensen die zich voor, tijdens en na de oorlog ingezet hebben om aan het lot van de joodse gemeenschap te denken. Op de plek waar Loods 24 heeft gestaan ligt nu het Plein Loods 24.

23 De plekken waar men het drama kan herdenken.

24 Bronnenlijst Gemeentearchief Rotterdam, 10 november 2009.
Maas J. & Bonnewits H. (1996). Loods 24, een wandeling door joods Rotterdam. Rotterdam: Stichting Comité Loods 24. Stichting Comité Loods 24 (1993). Loods 24, vervolging Rotterdamse joden in de oorlog. Rotterdam: Stichting Comité Loods 24.


Download ppt "Loods 24 in beeld gebracht Opdracht leerlingen bovenbouw (groep 7 / 8)"

Verwante presentaties


Ads door Google