De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tijd voor een zoethoudertje Suiker in onze voeding Gezond?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tijd voor een zoethoudertje Suiker in onze voeding Gezond?"— Transcript van de presentatie:

1 Tijd voor een zoethoudertje Suiker in onze voeding Gezond?

2 ? 1. Waar wonen de zoete mondjes? Inkomenseffect - “Light” effect

3 2. Biet & Riet •Plant •Teeltgebied •Oogst Bietsuiker = Rietsuiker

4 Bietenveld in Noord-Frankrijk Klimaat en ligging bepalen het succes van de teelt

5 Suikerrietplantage in Brazilië Suikerriet is een subtropisch gewas dat het best groeit in erg warme streken

6 •Grote landbouwbedrijven in Australië •Gemechaniseerd •Farmmanager met beperkt personeel

7 Suikerboeren in Honduras: klein en arm, hoeveproductie van suiker

8 3. Niet uit riet noch biet •Glucosestroop uit mais, graan, aardappelen •Dextrosen (druivensuiker),malt-dextrines (ook uit granen), caramels (gebrande suikers), … •Xylitol,sorbitol,…: suikeralcolholen hebben minder zoetkracht, helft calorieen, geven geen tandcaries maar zijn sterk laxerend (  gassen, diarrhee) •Let op etikettering

9 4. Chemische suikervervangers in lightproducten •Saccharine •Cyclamaat •Aspartaam (200x) •Sucralose (600x) •Natrena is een cocktail (Douwe Egberts/Sara Lee)

10 Nieuw! Ti’Light caloriearme suikerklontjes (25% energie) met zelfde zoetkracht als gewoon klontje: 1% aspartaam en 99% suiker Ti’Flora suiker aangevuld met inuline en oligofructose uit cichorei, bevordert spijsvertering en calcium-opname “functional food” BENEO ® Stevia Rebaudinia: wonderplantje? Onderzoek naar veiligheid K.U.Leuven

11 5. Nuttige suiker •Suiker geeft en versterkt smaak naast zoet ook vaak zoetzuur (fruitsla, frisdrank, wijn, bier) of bitterzoet (chocolade, koffie) wat suiker op groentjes versterkt de smaakeigenschappen

12 •Suiker conserveert = bewaart Fruit confijten of inmaken Confituur of gelei Inleggen op siroop Nuttige suiker

13 •Suiker geeft structuur/textuur aan snoep aan gelei en krieken op jenever aan smeuïg roomijs en zuiveltoetjes aan brosse speculaas en knapperige kletskoppen aan zandgebak, meringue en boudoirs Nuttige suiker

14 •Suiker verlaagt het smeltpunt van roomijs zodat deze zich snel laat scheppen en verhoogt het kookpunt en verlengt de kooktijd van confituur, gelei en van worteltjes Nuttige suiker

15 •Suiker geeft kleur en glans karamel geeft kleur aan toetjes, brood, bier, bouillons en sauzen, vleeswaren en kant-en-klare soep gebak en koffiekoeken krijgen glans Nuttige suiker

16 •Maakt suiker dik? suiker is energie voor je lichaam maak je deze energie niet op dan worden de suikers opgeslagen als vet Ben je wel te dik? Bereken je BMI  hou evenwicht tussen energieopname en energieverbruik door voldoende beweging 6. Suiker en gezondheid

17 Suiker en gezondheid •Veroorzaakt suiker tandcaries? Niet alleen suiker maar alle koolhydraten kunnen tot tandbederf leiden. Vaak koolhydraten gebruiken verhoogt de kans. Vermijd te lange blootstelling aan zuurstoten  Tanden poetsen ‘s avonds na het laatste drankje en snoepje voorkomt erger.

18 Suiker en gezondheid •Is suiker oorzaak van onevenwichtige voeding? Overdadige snoep en frisdrank onderdrukt het hongergevoel. De inname van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, mineralen en vitamines kunnen dan in gevaar komen.  Gebruik suiker met mate!

19 •schommelingen in bloedsuikerspiegel: lusteloosheid, meer trek in suiker, … •problemen met de bloedsuikerpiegel geven aanleiding tot hypoglycemie en diabetes Beweeg voldoende! Suiker en gezondheid


Download ppt "Tijd voor een zoethoudertje Suiker in onze voeding Gezond?"

Verwante presentaties


Ads door Google