De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een zeldzame blik achter de schermen van Google is niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Wat begon als een zoekmachine om informatie op het internet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een zeldzame blik achter de schermen van Google is niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Wat begon als een zoekmachine om informatie op het internet."— Transcript van de presentatie:

1 Een zeldzame blik achter de schermen van Google is niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Wat begon als een zoekmachine om informatie op het internet te vinden is uitgegroeid tot een gigantisch bedrijf dat diensten aanbiedt als advertenties, Gmail, You Tube, kaartinformatie via Google Maps en Google Earth enz. Om alles in goede banen te leiden en alle data veilig op te slaan investeert Google natuurlijk flink in de meest geavanceerde datacentra. Het bedrijf gunt het publiek een kijkje achter de schermen, via Google 's eigen Streetview programma kan iedereen een virtueel bezoekje brengen aan het datacentrum in Lenoir (VS).

2 •Ook gaf Google een aantal •imposante foto's vrij aan de pers. •We krijgen zicht op alle technologie waarop de diensten van dit internetbedrijf draaien. •Als u zich op een google-website bevindt, •maakt u gebruik van een van de meest krachtige servernetwerken in het universum. •Maar hoe dat fysieke internet er eigenlijk uitziet, beseft u pas wanneer u binnenkijkt; open snel die deuren om te zien waar u surft en laat de hightech datacenters van Google u verbazen!

3 Het datacenter in Council Bluffs biedt meer dan 10.000 m² ruimte. Elke cm² wordt zo goed mogelijk benut, opdat services als Google Search en YouTube op de meest efficiënte manier kunnen gebruikt worden.

4 Steeds op zoek om het beheer van de datacentra te verbeteren door innovatie na te streven in efficiëntie en kwaliteitsbeheer, vond men in Council Bluffs Iowa een manier om duurzame energie te gebruiken door stroom in te kopen van een nabijgelegen windpark. Hiermee steunen ze lokale groene initiatieven en het verkleint Google’s voetafdruk een beetje.

5 In de netwerkkamer van de campus Iowa kunnen de datacentra met elkaar communiceren dankzij routers en schakelborden. De glasvezelnetwerken die de locaties verbinden halen snelheden die 200.000 keer hoger liggen dan een normale internetverbinding thuis!

6 De glasvezelkabels zijn de gele kabelgoten aan het plafond.

7 De LED-lampjes op de serverapparatuur zijn zeer efficiënt, duurzaam en licht. De verschillende kleuren zijn een indicatie van hun huidige status.

8 Google werkt met aparte warme en koude zones in de datacentra, er hangen doorzichtige gordijnen in de netwerkruimte in Council Bluffs. Via de vloer wordt koude lucht geïntroduceerd, die door de plastic gordijnen binnengehouden wordt en tegelijk de warme buitenlucht afweert.

9 Rechts en links zien we de plastic transparante barrières in een netwerkruimte van het datacenter in Hamina Finland: warme lucht buiten en koude lucht binnen die ruimte.

10 Al deze buizen vervoeren water in en uit het data-center in Oregon: de blauwe buizen le-veren koud water aan en de rode buizen voeren het warme water terug naar de koeling.

11 Dit systeem van buizen vormt een waterfiltratie- eenheid onder een koeltoren buiten het datacenter in Lenoir North Carolina.

12 In de netwerkkamer in Hamina Finland, maken deze panelen deel uit van het controlecentrum voor de Computer Room Air Conditioners (CRAC's). Hier kan de stroom naar de motoren in- en uitgeschakeld in geval er iets moet worden aangepast.

13 Duizenden kilometers aan buizen lopen aan de binnenkant van de datacentra. Ze worden niet alleen in felle kleuren geverfd omdat dat leuk is, maar ook om te bepalen welke buis wat is. De felroze buis op deze foto verplaatst water uit de rij koelmachines (de groene eenheden aan de linkerkant) naar een koeltoren buiten (Georgia).

14 Blauwe lichten betekent dat alles op de servervloer naar behoren werkt Hamina – Finland.

15 Bovenaanzicht van een van de koelinstallaties, waar zeewater uit de Golf van Finland het data center daar volledig koelt.

16

17 In Hamina renoveerde men een oude papiermolen en wist zo de infrastructuur van het gebouw en de nabijheid van het verkoelende water uit de Golf van Finland te benutten.

18 Deze kleurrijke buizen vervoeren water. In 3 van de datacentra, o.a. deze in Finland gebruikt men volledig onverwerkt of grijs water. De idee hierachter is simpel: i.p.v. afhankelijk te zijn van schoon drinkbaar water gebruikt men alternatieve waterbronnen en zuivert men het water voldoende dat het voor koeling kan dienen. Dit water moet nog verder gezuiverd maar de behandeling voor gebruik in gegevenscentra is veel eenvoudiger dan het zuiveren van water voor gebruik als drinkwater.

19 Deze vlinderkleppen, reguleren en isoleren de stroming van water en lucht. Ze hebben deze naam omdat ze uit ronde schijven bestaan die op een stang draaien, waardoor ze op vlinder vleugels lijken.

20 Als er iets met de gegevens gebeurt hebben ze overal een back-up van. Een van de plaatsen waar back- ups gemaakt worden, is in de tape bibiliotheek. Robotarmen (zichtbaar aan het einde van het gangpad) helpen bij het laden en lossen van tapes als die nodig zijn (South Carolina).

21 Hier ziet u de backup tapes in de tape bibliotheek van dichtbij. Elke tape heeft een unieke streepjescode zodat het robotsysteem de juiste tape kan vinden.

22 Opslagtanks zoals deze kunnen op elk moment 900.000 liter water bevatten. Deze geïsoleerde tank bevat water dat het hart van het data center koelt.

23 Ieder serverrack bevat 4 schakelborden, verbonden door een andere kleur kabel. Die kleuren zijn in alle centra gelijk, zodat men weet welke moeten vervangen worden ingeval een storing (Oklahoma)

24 De kleurrijke buizen zorgen voor de koeling van de faciliteit. U ziet een G-Bike voor teamleden om zich buiten de datacenters te verplaatsen (Georgia).

25 Het data center in The Dalles, Oregon, ligt aan de oever van de Columbia River. Hier doen teamleden aan raften, windsurfen, vissen, hiken, enz.


Download ppt "Een zeldzame blik achter de schermen van Google is niet weg te denken uit het dagelijkse leven. Wat begon als een zoekmachine om informatie op het internet."

Verwante presentaties


Ads door Google