De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Achter de schermen Hoe Ontstaat een Geologische Kaart Deze voorstelling is grotendeels gebaseerd op: Piessens, K., De Vos, W., Herbosch, A., Debacker,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Achter de schermen Hoe Ontstaat een Geologische Kaart Deze voorstelling is grotendeels gebaseerd op: Piessens, K., De Vos, W., Herbosch, A., Debacker,"— Transcript van de presentatie:

1 Achter de schermen Hoe Ontstaat een Geologische Kaart Deze voorstelling is grotendeels gebaseerd op: Piessens, K., De Vos, W., Herbosch, A., Debacker, T. & Verniers, J. (submitted) Lithostratigraphy and Geological structure of the Cambrian rocks at Halle-Lembeek (Zenne Valley, Belgium). Geological Survey of Belgium Professional Paper. Deze presentatie toont de hoofdlijnen van een project in één van de weinige ontsluitingsgebieden van het Massief van Brabant: Halle-Lembeek. Alhoewel het een klein en vrij goed gekend gebied is, zal je merken dat het opstellen van een geologische kaart niet steeds eenvoudig is. Op bepaalde punten moeten knopen worden doorgehakt...

2 Het Massief van Brabant is ingekleurd. Halle- Lembeek bevindt zich in het rode vierkant.. Massief van Brabant Siluur Ordovicium Cambrium Ordovicium-Siluur Cambrium-Ordovicium Magmatische gesteenten

3 Dit gebied heeft slechts een beperkt aantal permanente ontsluitingen.

4 Maar tijdens de verbreding van een bestaande spoorweg werden verschillende tijdelijke ontsluitingen gevormd.

5 In dit gebied werden heel wat boringen geplaatst, die ook extra informatie aanbrengen.

6 Twee verschillende eenheden (formaties) kunnen worden onderscheiden. De groene punten tonen waar de Formatie van Tubize voorkomt.

7 De blauwe punten waar de Formatie van Blanmont wordt teruggevonden.

8 Het is duidelijk dat de twee formaties niet willekeurig verspreid voorkomen. Maar waar bevindt zich de grens tussen deze twee eenheden? ?

9 In dit uitzonderlijke geval kunnen we de eigenschappen van de gesteenten gebruiken om een beter beeld te krijgen. ?

10 De Formatie van Tubize is vaak magnetisch, terwijl de Formatie van Blanmont niet- magnetisch is. ?

11 Dit verschil is duidelijk zichtbaar op de aeromagnetische kaart. Elk vierkantje meet 100 op 100 m.

12 Je kan duidelijk zien dat de groene punten van de Formatie van Tubize overeenkomen met gebieden met hogere aeromagnetische waarden, terwijl de blauwe punten van de Formatie van Blanmont zich bevinden in of nabij aeromagnetische dalen.

13 Hierdoor kan de grens tussen de twee formaties nauwkeuriger worden bepaald. We kennen nu de verbreiding van de twee eenheden, maar nog niet de structuur van het gebied.

14 Op basis van wat we nu weten, kunnen drie mogelijke oplossingen worden voorgesteld. 1

15 2

16 3

17 Ook een gedetailleerde structurele analyse kon de ware structuur van het gebied niet onthullen.

18 Besluit: Drie mogelijke oplossingen voor dit kleine gebiedje. De kartering van het volledige Massief van Brabant is een nog grotere uitdaging. En we zullen maar één interpretatie mogen tonen.

19


Download ppt "Achter de schermen Hoe Ontstaat een Geologische Kaart Deze voorstelling is grotendeels gebaseerd op: Piessens, K., De Vos, W., Herbosch, A., Debacker,"

Verwante presentaties


Ads door Google