De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geschiedenis Sjoa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geschiedenis Sjoa."— Transcript van de presentatie:

1 Geschiedenis Sjoa

2 Definitiebepaling Beter te spreken over Sjoa dan Holocaust.
Sjoa is Hebreeuws en staat voor Catastrofe. Holocaust staat voor (vrijwillig) brandoffer aan de goden. Dit zou inhouden dat de Jodenvervolging zowel vrijwillig plaatsvond als ergens goed voor zou zijn.

3 Joodse emancipatie

4 Joodse emancipatie Voorafgaand aan de emancipatie hadden Joden vaak restricties: Geen volledig burgerschap Niet naar de universiteit Veel steden verboden toegang voor Joden Bepaalde beroepen als advocaat niet toegankelijk voor Joden

5

6 Joodse emancipatie Onder invloed van de Verlichting begint een periode van emancipatie van Joden. De periode draait met name om het verkrijgen van volledige burgerrechten. De periode was het hoogtepunt van de joodse emancipatie.

7 Sabbath voor de synagoge in Fürth (circa 1800)

8 Antisemitisme Karikatur auf der Titelseite von Édouard Drumonts antisemitischer Zeitschrift La Libre Parole (1893). Dargestellt ist ein Jude, Hände und Füße voller Geld, der sich an den Erdball klammert. Die Bildunterschrift lautet „Leur patrie“ - ihr Vaterland.

9 Eerste golf van antisemitisme 1871-1873
Antisemitische Karikatur von katholischer Seite (1872): Kreuzige ihn; denn er ist ein Jesuit! Wenn du diesen loslässt, so bist du kein Freund des Kaisers (Anspielung auf Joh 19, 12)

10 Eerste golf van antisemitisme
Oorzaken: Economie en maatschappij Ideologie

11 Eerste golf van antisemitisme
Economie en maatschappij Massale toestroom van Joden in de universiteiten na de emancipatie. Veel Joden in grote steden na emancipatie. Vanaf 1871 een economische crisis. Mensen keerden zich tegen nieuw in de samenleving zijnde Joden.

12 Eerste golf van antisemitisme
Ideologie Opkomst van het racisme als middel om te begrijpen hoe de mensheid in elkaar zit. De Duitser Wilhelm Marr ( ) wordt gezien als de grondlegger van het antisemitisme in Europa. Dit op basis van de basisprincipes van het racisme.

13

14 Eerste golf van antisemitisme
Basisprincipes racisme: Een groep verandert nooit. De basiskarakteristieken staan vast gedurende de geschiedenis. Iemand kan de groep niet verlaten. Door genetische basis gebonden aan de groep. De groep kan dus ook niet beter worden.

15 Eerste golf van antisemitisme
Basisprincipes racisme: Systeem zonder oplossing. Een groep kan door de fundamenten immers niet veranderen. Dus ook niet Joden die christen werden. Racisme kent geen compromissen. Je verlaat nooit het systeem waarin je geboren wordt.

16 Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme
Duitsland Frankrijk

17 Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme
Duitsland in de periode Veel antisemitische geschriften. Met de opkomst van politieke partijen ook opkomst antisemitische partijen. Gematigde partijen: Emancipatie terugdraaien Extreme partijen: Joden verdrijven uit Duitsland

18 Wilhelm Busch, Bildergeschichte „Plisch und Plum“ 1882:
„Kurz die Hose,lang der Rock, Krumm die Nase und der Stock, Augen schwarz und Seele grau, Hut nach hinten, Miene schlau“ -

19 Voorbeelden Eerste golf van antisemitisme
Frankrijk De Dreyfusaffaire. Joodse officier van het Franse leger werd beschuldigd van spionage voor Duitsland. Beschuldigd omdat hij joods was op basis van vals bewijs. Antisemitisme werd ingezet om de publieke opinie tegen Dreyfus te doen keren.

20 Der König Rothschild. Antisemitische Karikatur auf der Titelseite der französischen Zeitschrift Le rire (16. April 1898) Dargestellt ist ein Mitglied der jüdischen Bankiersfamilie Rothschild, der die ganze Welt in seinen Klauen hält.

21 Shylock und Jessica van Maurycy Gottlieb (1856–1879)

22 Einde Eerste golf antisemitisme
Begin twintigste eeuw is het antisemitisme ten einde. Antisemitische partijen halen geen zetels meer Emancipatie van de Joden was sterk gebleken. Nergens in Europa was Joden het burgerrecht ontnomen.

23 Einde Eerste golf antisemitisme
De Joden waren ook sterk uit de periode van antisemitisme gekomen. Veel basisargumentatie tegen het antisemitisme is in die periode ontwikkeld.

24 Mogelijkheden bestrijden antisemitisme
Wet Hoe meer democratie, hoe meer vrijheid van meningsuiting en meer kans op verdediging. Discussie en Moraal Produceren van tegenbewijzen. Het mobiliseren van niet-Joden door te laten zien dat het antisemitisme een aanval is op democratische vrijheid. Duel Geciviliseerde en legale mogelijkheid.

25 Zionisme als oplossing
Diverse Joden dachten dat de emancipatie niet noodzakelijk de oplossing was van problemen van Joden. Een groeiende groep was van mening dat de oplossing lag in de (re)creatie van een joodse staat. Eerste zionistische congres (1897)

26 Eerste Zionistische Congres in Bazel, Zwitserland (1897)

27

28 Pogroms Russische Rijk

29 Pogroms Russische Rijk
In Rusland leefden rond 1900 ongeveer vijf miljoen Joden. Ook in Rusland hadden de Joden veel restricties. In het Russische Rijk waren drie golven van pogroms. Pogroms zijn gewelddadige aanvallen op bepaalde etnische groepen.

30 Eerste golf van pogroms 1881-1882


Download ppt "Geschiedenis Sjoa."

Verwante presentaties


Ads door Google