De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP."— Transcript van de presentatie:

1 Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP

2 Inhoudstafel  Wat is depressie?  Het model van Goodman en Gotlib  De 4 mechanismen  De 3 moderatoren

3 Wat is depressie?  Een echte ziekte  2 soorten:  Unipolaire depressie  Bipolaire depressie

4 Unipolaire depressie  Kenmerken:  Bedrukte stemming  Minder interesse en plezier in activiteiten  Slapeloosheid  Verlies van energie  Zich waardeloos voelen  …

5 Bipolaire depressie  Andere naam: manische depressie  Kenmerken:  Abnormaal verhoogde of geïrriteerde stemming  Verminderde slaapbehoefte  Makkelijk af te leiden  Moeilijkheden in het dagelijkse functioneren  …

6 Het model van Goodman en Gotlib  4 mechanismen  verband tussen depressie van de moeder en het minder goed functioneren van het kind.  1 of meerdere mechanismen kunnen actief zijn.  Interageren met 3 mogelijke moderatoren:  Gezondheid en betrokkenheid van de vader  Verloop en het tijdstip van de depressie van de moeder  De kenmerken van het kind

7 Het model van Goodman en Gotlib

8 De 4 mechanismen  Mechanisme 1: de genetische predispositie  Het kind kan de kwetsbaarheid voor depressie direct of indirect overerven.  aanleg voor bepaalde persoonlijkheidstrekken.  Genetische factoren dragen bij aan het ontstaan van een depressie op volwassen leeftijd.  Kinderen kunnen ook andere stoornissen ontwikkelen. Bijvoorbeeld: alcoholisme, druggebruik,…

9 De 4 mechanismen  Mechanisme 2: aangeboren disfunctionele neuroregulerende mechanismen  Kinderen van depressieve moeders zouden geboren worden met disfunctionele neuroregulerende mechanismen die interfereren met processen van emotieregulatie.  De moeder tijdens of voor de zwangerschap depressief  foetus wordt blootgesteld aan neuro-endocriene veranderingen, beperkte bloedtoevoer,…  Kinderen van depressieve moeders zijn de eerste maanden na de geboorte prikkelbaarder en passen zich moeilijker aan.

10 De 4 mechanismen  Mechanisme 3: beïnvloeding door negatieve cognities, gedragingen en affecten  Depressieve ouders zien zichzelf als slechte ouders + ze zijn kritischer tegenover hun kinderen.  Depressieve ouders zijn ‘insensitive parents’.  Het belemmert de ontwikkeling van sociale en cognitieve vaardigheden van het kind.  Kinderen imiteren hun depressieve moeders.

11 De 4 mechanismen  Mechanisme 4: blootstelling aan een stressrijke omgeving  Kinderen van depressieve moeders hebben meer verlies, separatie en interpersoonlijke conflicten dan kinderen van gezonde moeders.  Ook mishandeling, verwaarlozing en ouderlijke conflicten zijn meer aan de orde bij kinderen van depressieve moeders.

12 De moderatoren  Moderator 1: beschikbaarheid en mentale gezondheid van de vader  Mensen zijn geneigd om een partner te zoeken die op hen trekt.  ‘assortitive mating’: de vrouw kiest een partner die ook een depressie of een andere stoornis heeft.  Kinderen: vaak een vader met emotionele problemen.

13 De moderatoren  Moderator 2: tijdstip en verloop van de depressie van de moeder  Hoe jonger het kind, hoe sterker de invloed van de depressie op het kind.  Een chronischer verloop van depressie zal waarschijnlijk een negatievere invloed hebben dan een enkele depressieve episode  80% van de depressieve moeders hervalt in de depressie.

14 De moderatoren  Moderator 3: temperament, geslacht, intellectuele en sociaal-cognitieve vaardigheden  Kinderen met een lage gevoeligheid voor verandering, hoge drempels voor stimulatie,… vergen minder van hun ouders en zijn daardoor ook minder stresserend voor de kwetsbare ouders.  Hoe depressiever de moeder is, hoe lastiger ze haar kind vindt.  Jongens lopen een groter risico dan meisjes om stoornissen in het gedrag te ontwikkelen maar tijdens de adolescentie is dit omgekeerd.

15 Referentie van het artikel  Casalin, S. & Vliegen N. (2006). Kinderen van depressieve moeders. Tijdschrift voor Psychotherapie, 32, 417-435.


Download ppt "Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP."

Verwante presentaties


Ads door Google