De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Trends in functionele voeding: een overzicht Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling Prof. John Van Camp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Trends in functionele voeding: een overzicht Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling Prof. John Van Camp."— Transcript van de presentatie:

1 Trends in functionele voeding: een overzicht Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling Prof. John Van Camp nutriFOODchem Vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Universiteit Gent

2 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

3 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

4 Oorzaken van mortaliteit bij mannen (British Heart Foundation, 2005) MALE Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

5 Oorzaken van mortaliteit bij vrouwen (British Heart Foundation, 2005) FEMALE Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

6 De leefstijlen: •Fysieke activiteit •Rookgedrag •Alcoholgebruik •Veiligheid •Werkomgeving •Voedingsgewoonten Voeding en gezondheid Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

7 Voedselconsumptie in België (2004) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

8 Consumptie van nutriënten (E%/dag) versus aanbevelingen AanbevelingHuidige inname % populatie conform de aanbeveling Vet< 30 E%37,910,7 Verzadigd vet< 10 E%16,03,0 MUFA10-14,7 E%13,859,4 PUFA5,3-10 E%6,961,9 Koolhydraten> 55 E%45,87,5 Eiwit= 10 E%16,399,0 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

9 Inname van calcium (VCP2004) •bij vrouwen tussen de leeftijd van jaar haalt 75% de leeftijdspecifieke calciumaanbeveling van 900 mg/dag niet •voor meisjes tussen jaar haalt 98% de aanbeveling van 1200 mg/dag niet •bij mannen haalt 60% tussen de leeftijd van jaar de leeftijdspecifieke calciumaanbeveling van 900 mg/dag niet •bij jongens tussen jaar haalt 83% de aanbeveling van 1200 mg/dag niet Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

10 Consumptie van melk en zuivelproducten (VCP2004) •Melk, yoghurt of verse kaas: ‣ dagelijks gebruik: 66% ‣ nooit tot bijna nooit: 15% ‣ 96% haalt doelstelling van g/dag niet •Kaas: ‣ dagelijks gebruik: 24% ‣ nooit tot bijna nooit: 16% ‣ 43% voldoet aan aanbeveling van g/dag ‣ 25% hoger dan aanbeveling (1-2 sneden/d) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

11 Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

12 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent triglyceriden, mono- en diglyceriden vetzuren, sterolen, carotenoïden, vitamine A, D, E, K water Vetglobulen eiwit (caseïne), zouten (Ca, P), water enzymen Caseine micel membraan Eiwit, fosfolipiden, cerebrosiden, vetzuren, sterolen, enzymen + leucocyten, lipoproteïnen

13 De serum fase Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent water koolhydraten (lactose, glucose) mineralen (Ca, Mg, K, Na, Cl, fosfaat, sulfaat, carbonaat) sporenelementen (Zn, Fe, Cu) organische zuren gassen (zuurstof, stikstof) vetten (fosfolipiden, vetzuren, cerebrosiden) vitamines (B2, C) eiwitten (β-Lg, α-La, BSA, Ig, PP) NPN (aminozuren, ureum, peptiden) enzymen Walstra et al. (2006)

14 NNR (naturally nutrient rich) score NutrientMelk (1.5% vet) Kaas (31% vet) Boter (82% vet) Eiwit2,151,96- Vitamine A0,400,601,6 Calcium3,693,20- Vitamine B25,540,730,1 Vitamine B126,670,82- MUFA0,801,912,7 Gemiddelde1,820,860,4 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Steijns (2008)

15 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

16 Levensmiddelen- categorie Natrium (mg/100 g or 100 ml) Verzadigd vet (g/100 g or 100 ml) Suikers (g/100 g or 100 ml) Oliën en vetten Zuivelproducten, exclusief kazen 1,2 3002,615 Kazen Overige Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Draft EC ( ) 1 minimum 50 g zuivel ingredienten/100 g 2 minimum 40 g zuivel ingrediënten/100 g voor dranken op basis van gefermenteerde melk

17 Levensmiddelencategorie in Nubel (aantal producten) Natrium (mg/100 g or 100 ml) Verzadigd vet (g/100 g or 100 ml) Suikers (g/100 g or 100 ml) Boter (3)313 Melk 1 (22)20 19 Kazen (57) (?) Gefermenteerde melk (12)12109 (Room)ijs (3)300 Voldoen op basis van Nubel Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent 1 uitgezonderd melk en room, niet ingedikt, zonder toegevoegde suiker of andere zoetstoffen met vetgehalte tussen 1-6% (CN code )

18 Verandering in ratio totaal : HDL cholesterol en in LDL- en HDL- cholesterol concentraties wanneer 1 %E koolhydraten iso-energetisch vervangen worden door laurinezuur(12:0), myristinezuur(14:0), palmitinezuur (16:0), of stearinezuur (18:0) Mensink et al. (2003) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

19 Inname omega-3 via dierlijke producten Stand = standaard vetzuursamenstelling van dierlijke producten Pork + = varkensvlees aangerijkt aan omega-3 PUFA All + = alle vlees, melk en eieren aangerijkt aan omega-3 PUFA De Henauw et al. (2007) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

20 Enkele bemerkingen •geen duidelijk bewijs dat natuurlijke transvetzuren het cardiovasculair risico bij huidig niveau van inname verhogen •mbt verzadigde vetzuren dient het matrix effect van zuivelproducten verder te worden onderzocht (harde kaas versus boter) •restricties opgelegd door wetgeving  bij kaas enkel keukenzout toe te voegen  bij boter bestaan wettelijke samenstellingseisen (min 80% botervet en max 0,1% NaCl) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent German et al. (2009)

21 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

22 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Bioactieve eiwitcomponenten in melk Eiwitten • Caseinen ‣ α s1, α s2, ß, κ-casein • Wei eiwitten ‣ ß-Lactoglobuline ‣ α-Lactalbumine ‣ Immunoglobulinen ‣ Serum albumine ‣ Lactoferrine ‣ Lactoperoxydase • Anderen… Peptiden en aminozuren • Bioactieve peptiden ‣ Antithrombotisch ‣ Antioxidatief ‣ Antihypertensief ‣ Antimicrobieel ‣ Opiate activiteiten ‣ Mineraal bindend ‣ Immunomodulerend • Aminozuren en anderen… Kitts & Weiler (2003)

23 Het “diet to stop hypertension” (DASH) voedingspatroon controleDASH Totaal vet (E%)3626 Verzadigd vet (E%)147 Koolhydraten (E%)5056 Voedingsvezel (g/d)931 Voedselgroepen (porties/d) Groenten en fruit3,69,6 Zuivel (vetarm)0,12,0 Vlees (rund, varken)1,50,5 Vis0,20,5 Vetten en oliën5,82,5 Snacks4,10,7 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

24 De DASH-studie Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

25 Conclusies DASH studie •wijziging in voedingspatroon conform aanbevelingen heeft gunstige invloed op bloeddruk •effect van groenten en fruit in combinatie met magere zuivelproducten is groter dan effect van enkel groenten en fruit •aandacht voor eiwitfractie (bio-actieve peptiden) en calcium Apple et al. (1997); Vermeirssen et al. (2004)

26 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Gebruik van orgaanbaden

27 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Vasodilator mechanismen bij Val-Tyr • ACE inhibitory activity Vercruysse et al. (2008)

28 De melkvetglobule membraan (MFGM) Intacte melkvetglobule membraan Gecentrifugeerde botermelk Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

29 De melkvetglobule membraan (MFGM) (Dewettinck et al., 2008) Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

30 aangepast fractionatie schema Rombaut et al. (2006)

31 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent MFGM eiwitten Bio-activiteit • anticarcinogeen ‣ DNA-herstel ‣ Regulatie cytokinese ‣ β-glucuronidase inhibitor • inhibitie H. pylori • immunomodulatie ‣ T-cell respons • … Dewettinck et al. (2008)

32 Sphingolipiden Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

33 Rombaut et al. (2005)

34 Antimicrobiële effecten van SPH Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Possemiers et al. (2005)

35 Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

36 Conclusies •melk en zuivelproducten vormen een zeer heterogene productgroep. De nutritionele effecten zijn daardoor zeer divers •nutrient densiteit is een belangrijke troef voor melk en zuivel •matrix effecten dienen beter onderzocht •aandacht blijft nodig voor verzadigd vet, zout en suiker. Waar mogelijk/relevant kan product- modificatie voor een oplossing zorgen •melk en zuivelproducten zijn een belangrijke bron van bioactieve componenten die kunnen bijdragen tot de gezondheid van de mens Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

37 Overzicht •Voeding en gezondheid •Consumptie van zuivel •Samenstelling van melk •Nutrient profielen •Bioactieve nutriënten •Conclusies •Referenties

38 Referenties De Henauw, S., Van Camp, J., Sturtewagen, G., Matthys, C., Bilau, M., Warnants, N., Raes, K., Van Oeckel, M. & De Smet, S. (2007). Simulated changes in fatty acid through n-3 fatty acid enrichment of foods from animal orgin. J. Sci. Food Agric., 87, Dewettinck, K., Rombaut, R., Thienpont, N., Trung Le, T., Messens, K. & Van Camp, J. (2008). Nutritional and technological aspects of milk fat globule membrane material. Int. Dairy Journal, 18(5), German, J.B., Gibson, R.A., Krauss, R.M., Nestel, P., Lamarche, B., Van Staveren, W.A., Steijns, J.M., de Groot, L., Lock, A.L. & Destaillats, F. (2009). A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Eur. J. Nutr., DOI /s Kitts and Weiler (2003). Bioactive proteins and peptides from food sources. Applications of bioprocesses used in isolation and recovery. Curr. Pharn. Design, 9, Mensink, R.P., Zock, P.L., Kester, A.D.M. & Katan, M.B. (2003). Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins. Am. J. Clin. Nutr., 77, Possemiers, S., Van Camp, J., Bolca, S. & Verstraete, W. (2005). Characterization of the bacterial effect of dietary sphingosine and its activity under intestinal conditions. Int. J. Food Microb., 105, Apple, L.J., Moore, T.J., Obarzanek, E., Vollmer, W.M., Svetkey, L.P. & Sacks, F.M. (1997). A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N. Eng. J. Med., 336, Rombaut, R., Van Camp, J. & Dewettinck, K. (2005). Analysis of phospho- and sphingolipids in dairy products. J. Dairy Sci., 88, Rombaut, R., Van Camp, J. & Dewettinck, K. (2006). Phospho- and sphingolipid distribution during processing of milk, butter and whey. Int. J. Food Sci. Techn., 41, Steijns (2008). Dairy products and health: Focus on their constituents or on the matrix ? Int. Dairy J., 18, Vercruysse, L., Morel, N., Van Camp, J., Szust, J. & Smagghe, G. (2008). Antihypertensive mechanism of the dipeptide Val-Tyr in rat aorta. Peptides, 29, Vermeirssen, V., Van der Bent, A., Van Camp, J., Van Amerongen, A. & Verstraete, W. (2004). A quantitative in silico analysis calculates the Angiotensin I Converting Enzyme (ACE) inhibitory activity in pea and whey protein digests. Biochimie, 86, Walstra, P., Wouters, J.T.M. & Geurts, T.J. (2006). Dairy Sci. Techn., 2nd ed., CRC-Press. Jaarvergadering BCZ “Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling", 12 juni 2009, Prof. Van Camp Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen – UGent

39 Trends in functionele voeding: een overzicht Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling Prof. John Van Camp nutriFOODchem Vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Universiteit Gent

40 BCZ-CBL


Download ppt "Trends in functionele voeding: een overzicht Zuivelproducten in een gezond voedingspatroon: nieuwe trends in onderzoek en ontwikkeling Prof. John Van Camp."

Verwante presentaties


Ads door Google